• NKDZ86
    5.5k
    Stari moj, ova slika sa skupštine Bobana i Zajeca, govori sve šta je dinamo prošao da bi bio slobodan. Kad će više ta subota...
  • Hrc-Vg
    954
    to sam ja napravio s 16 god. za tekmu s Partizanom . To je ionak bila zadnja godina da sam išao sa starcima…. Moj stari je iz jednog sela na pola puta između Benkovca i Knina. Kad sam se vraćao na more sam molio ženu pored mene da me probudi jer sam bio mamuran ko nikad u životu do tad…
  • Mali Zeus
    19k
    pa slažem se i ne znam u kojoj su si mjeri ljudi mazali oči. Možda odmah nakon tekme kad su još vrući neki al naravno da nije sve bajno i da ima mjesta za napredak. Kao što je sve grozno kad se izgubi nekad dio ljudi poleti nakon 3 tekme iako su svi svjesni problema i po meni to nije niš strašno niti ce utjecati na momčad na bilo koji način.
  • njurci10
    231
    šta ti to znači?
    Pa ja sam iz Pule nitko ne kaže Istrani, nego Istrijani.
  • Kumerle
    1.3k
    Koliko sam ja izguglao, domaći kažu Istrijani i zato je to prihvaćeno u hrvatskom jeziku, a Istrani bi bilo inače gramatički točnije.
  • njurci10
    231
    vjerojatno si u pravu.
    Isto ti je k'o što je gramatički Puljani, a oni sami sebe nazivaju Puležani
  • Direktor
    137
    Da se nadovežem na raspravu istrijani ili istrani.
    Pravilno se kaže Istrani jer ljudi koji tamo žive dolaze iz Istre.
    Termin istrijani je preuzeti iz talijanskog jezika jer talijani za Istru kažu Istria pa prema tome lokalci za sebe kažu da su istrijani
  • Jaro
    10.6k
    pa ispravno je valjda ono kak domaci nazivaju sami sebe. Ista stvar s naglascima za Varaždin ili kvartovima po Zg. Hrvatski jezik ima hrpu narijecja, a guranje neke stokavstine i"gramaticki ispravnih izraza" je debilana. Ok, standardni jezik u sluzbenom koristenju - ali ako se ljudi u Istri nazivaju Istrijanima onda je jedino pravilno da ih i mi ostali tako nazivamo... Jezik nije matematika pa da se 100% definira nekim formulama i definicijama...
  • mali M
    8.5k
    ako se ljudi u Istri nazivaju Istrijanima onda je jedino pravilno da ih i mi ostali tako nazivamo...Jaro

Zašto? To je talijanska izvedenica i znam brdo Istrana koji kažu da su Istrani kao i onih Istrijani. Janću izgovarati kako je ispravno i gramatički točno i sasvim mi je u redu da oni nazivaju sami sebe kako god žele. Mogu i Slavonci za sebe tvrditi da se nazivaju Slavonijanci pa ću ih ja i dalje zvat Slavonci. Jer su ljudi koji žive u Slavoniji i ispravno ih je tako zvati. Nemožeš lakalna nariječja navesti kao pravilo, zato i je lokalno...

Jezik nije matematika pa da se 100% definira nekim formulama i definicijama..Jaro

Zapravo je, to se zove gramatika kojom se definira hrvatski jezik..

Ali ovo je fakat debeli offtopic pa mi se neda o tome...
  • Tvrdica McTvrdi
    1.7k

Velika većina pogotovo iz obalnih gradova će ti reć Istrijani, što je krivo jer upravo žabari regiju zovu Istria i shodno tome su stanovnici istrijani. Hrvatska regija je Istra i njezini stanovnici su Istrani, to treba ponavljati jer inače se ide na mlin dušmanima.
    Edit: I Demoni će na svojim krpama i muralima napisati Istrijani, što meni nikako nije jasno obzirom da su oni onaj mali dio stanovništva kaj stvarno njeguje taj hrvatski element. Očekivao bih od njih da promjene to
  • darkcro
    106
    ja pišem se Istrijan, ma nisam manje Hrvat....
  • deda
    40.2k
    Nametanje ljudima nečega samo stvara otpor. To bi bar Dinamov navijač trebao znati. Od kud nama pravo da se nazivamo "purgeri", jel nije i to ostavština dušmana?
  • Direktor
    137
    Nije mi bila namjera ić u offtopic, samo sam htio reć kako taj termin glasi po hrvatskom jezičnom standardu.
    Mi ih možemo nazivati kako želimo ali npr. na javnoj televiziji taj termin bi trebao biti istrani.
    Kad ljudi uče strane jezike, uče ih po nekom jezičnom standardu a ne po lokalnim nazivima ili slengu.

Al da se vratimo na temu, dinamo dobiva istru u subotu kak god da se zvali stanovnici.
  • vjeko1701
    17.8k
    jel nije i to ostavština dušmana?deda

Tehnički to je izvedenica iz latinskog. :D
  • The Undertaker
    8.6k
    U hrvatskom standardnom jeziku ispravno je jedino Istranin i tako se treba i mora pisati u službenoj komunikaciji a bilo bi dobro tako pisati i govoriti u javnom prostoru. U lokalnom izričaju ''ispravno'' je kakogod ljudi žele.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.