• crophantom
    8.8k
    meni je identitet Dinama tekma futsal Dinama u Ciboni s Alumnusom, tamo negdje 2014. ili 2015., suze odraslih muškaraca na " za jedan sekund Dinamovog sjevera", a eto, nije bilo ni blizu Maksimirskog stadiona.

finale na Opusu, na kojem nažalost nisam bio, mi je po snimkama odavalo dojam Dinama, vrištalo i mirisalo je na identiet Dinama i Dinamovštine, a eto, igralo se na "bezličnoj, modernoj, konfekcijskoj kockici".

ovaj stadion koji sad imamo, kad prođem pored njega, ne podsjeti me prvo na Dinamo, već na to koliko smo jebeno nesposobni kao država, grad, kolike pare su se tu pokrale na krpanju te rupe bez dna i koliko ja sve skupa to zaostalo u vremenu.

identitet Dinama su ljudi, emocije, ni jednom u životu nisam identitet Dinama vezao za trilijun kubika zastarjelog, ružnog i nefunkcionalnog betona. a ispada sad da zato jer smo bili prisiljeni igrati na ovom spomeniku nesposobnosti i korupciji, da je to sad dio identiteta Dinama.

ne postoji način da se dublje ne složim s nekom tezom, ali ok, prihvacam da je to svakako individualno.
  • djusko
    33
    Meni je fascinantno da pobjednici još ništa nisu objavili. Ni nakon svih negativbih reakcija da barem malo smire ljude nekom novom slikom ili objašnjenjem njihove vizije cijelog projekta. Nadam se da je to neki nagovještaj da to sigurno neće ić u gradnju.
  • mikser
    156
    Ljudi kakav jebeni beton - identitet.
    Taj beton identitet je iznjedrila bolna borba BBB i ostalih navijača koji su klub držali i po jebenim maglama i po jebenoj zimi.
    Ako je ikad prilika da im se zahvali to je sad, centar stadiona i cijela koncepcija staiona bi trebala biti prema sjevernoj tribini
  • Denle
    1.1k
    finale na Opusu, na kojem nažalost nisam bio, mi je po snimkama odavalo dojam Dinama, vrištalo i mirisalo je na identiet Dinama i Dinamovštine, a eto, igralo se na "bezličnoj, modernoj, konfekcijskoj kockici". — crophantom

Ovo.

Znaci, na stadionu koji nije nas, 250 kilometara udaljen, sve je vristalo Dinamo. Vidjet cemo hoce li za Kranjcu govoriti da je stadion bez identiteta, kad se ove slike budu ponavljale

pxl-130526-151752222-3vo77on.webp
    pxl-130526-151746725-ci-SNqb-A.webp

Navijaci i klub daju stadionima identitet. Ne obrnuto.
  • NKDZ86
    10.1k
    frizura robija i još par likova pokušava obraniti neobranjivo. velika sramota svih uključenih u odabir onog rugla iz sobice u milanu. mene bi bilo sram da sam sudjelovao u tome, a kamoli da branim. za to bi trebao bit lud i cijepljen od stvarnosti.
  • Lahor0619
    12
    Tekst kopiran s skyscrapercity foruma.
    Malo je duzi post, ali s novim informacijama o pobjednickom rjesenju i mislim da vrijedi procitati.

Citiram:

Malo sam analizirao natječajne plakate 1. nagrađenog rada (koliko se mogu vidjeti s obzirom na jako lošu kvalitetu, al' dao sam si malo truda).

1. Upitan ukupan broj sjedala - ja sam došao do brojke od oko 26.000 koliko sam mogao razaznati na temelju renderâ, nacrta i presjeka.

2. Upitan broj sjedalica za osobe smanjene pokretljivosti - došao do broja od cca 120 od potrebnih 250.

3. Upitna širina i kapacitet VIP boxova / salona, potreban broj sjedalica unutar svakog salona uz veću širinu sjedalica i prolaza ne stane u prikazanom radu (potrebno je 40 salona na istoku i zapadu (80 + predsjednički) sa po 12 osoba svaki).

4. Nigdje vidljiv hotel za igrače s pratećim sadržajem i zasebnim ulazom.

5. Sjeverna tribina treba imati pod sobom prostore za BBB i to dosta velike (prostorije navijača i veliko spremište).

6. Pristup stadionu za GA (general audience / gledatelje) mora imati strogo kontrolirane ulaze s 2 tipa sigurnosnih vrata (zaokretna / rešetka) podijeljene u najmanje 2 ringa - vanjski i unutarnji, svaki sa svojom kontrolom prije ulaska u prostor tribina. Ovdje se ulazi direktno s platoa preko malih ulaznih vrata kroz nakošeno stubište smješteno u kosini donje vanjske plohe stadiona nakošene prema tribinama.

7. Prostori kluba su trebali biti na zapadu, koliko vidim su na jugu. Ne vidi se klupski muzej koji je trebao biti povezan s prostorijama kluba, koje su trebale biti povezane s prostorijama UEFA hospitality zone, a sve skupa povezano sa zapadnom tribinom, prostorima igrača i novinara u mixed zoni.

8. Prostori predviđenih ugostiteljskih sadržaja sa svojim zasebnim pristupima (restoran 1 i 2, caffe bar, fan zona, klupski shop, teretana itd.) nisu vidljivi uopće na crtežima.

9. Pomoćni teren bi trebao dijeliti dio prostora igrača i tehnike, a ovdje su razdvojeni u dvije zone. Koliko se vidi, 4 svlačionice su na zapadu, a domaća (Dinamova) svlačionica je na istoku povezana s pomoćnim terenom.

10. Prostor za pristup medija / kamiona / strojeva za održavanje stadiona itd. nema direktan pristup iz tehničkih prostorija koje bi trebale biti pod tribinama (ovdje su valjda u podrumu - ali se ne vidi na nacrtima uopće) te nedostaju 3 velika prostora: garaža strojeva, opće spremište te spremište rekvizita itd., ali u svakom slučaju nema direktnog pristupa. Netko bi trebao voziti kosilicu preko pola Maksimira da dođe do terena stadiona.

11. Zaseban, odvojiv i proširiv plato za medijske broadcast kamione itd. Takvog platoa nema, jer je napisano da je dio ulaznog jugoistočnog trga (taj prostor treba ogromnu kvadraturu koja bi pojela cijeli ulazni pješački trg), te ista namjena manje površine za pomoćni stadion (fizički spojiva s glavnim prostorom, ali u tom slučaju nedostaje još više kvadrature).

12. Mnoštvo manjih prostora unutar tribina ravnomjerno raspoređenih po stadionu (sanitarije su koliko je vidljivo samo na jednom nivou, prostori zaštitara, prostori medicinskih službi, prostori za ugostiteljstvo velikih pojedinačnih površina itd.).

13. Ukupan broj i širina svih stubišta s obzirom na veličinu stadiona i ukupan mogući broj posjetitelja čini se nedostatan (postoji formula za izračun širine, visine i količine s obzirom na evakuaciju posjetitelja i kapacitet svake pojedinačne tribine - koliko se vidi iz crteža, nedostaje otprilike 50%).

14. Prikaz nosive konstrukcije - vrlo nedorađeno, vrlo upitno, u ovakvom izdanju praktički neizvedivo bez kompletnog redizajna. Greške u nacrtu s položajima stupova / greda koje se ne nastavljaju kroz etaže.

15. Mjesta za: a) novinare, b) radna mjesta za novinare sa stolom. Zapadna tribina ima VIP i VVIP prostore, svi traže prema UEFA-i puno šire stolice i prostore sa stolovima, u radu to nije prikazano, te stolice smanjuju kapacitet stadiona za dodatnih 20% kad se ugrade.

16. Tribine za gostujuće navijače trebaju biti u jugozapadnom dijelu (jugozapad ne postoji u ovom obliku) ili na južnoj uz opravdani razlog - razloga nema, ali nije ni to problem, već što gostujući navijači ulaze na južnu tribinu (pretpostavljam) gdje se nalaze klupski prostori te nemaju svoj odvojeni ulaz, odvojeni prilaz i odvojene parkinge u blizini stadiona s odvojenim prilaznim koridorom.

17. Prostor kontaktne zone Borongaja i stadiona predviđa garažu s 1500 parking mjesta u 3 razine, 200 vanjskih parkinga, 20 parkinga za autobuse te dodatne parkinge vanjske za taxi / autobuse i ostala vozila. U natječajnom radu se vidi garaža koja ima po razini oko 250 parking mjesta (znači cca 7 podzemnih garaža), samo jedan ulaz, nema uopće ostalih programom navedenih mjesta niti ima prostora za smjestiti prema prikazanim grafikama.

18. ANKETNI DIO:
    Atletski stadion, rukometna dvorana s pomoćnim terenima, mala dvorana za košarku / futsal te vanjska igrališta.
    1. Atletski stadion dimenzijama podkapacitiran za cca 50% od programom traženog.
    2. Rukometna dvorana s pomoćnim terenom je spojena s futsalom u samo dvije dvorane - znači nedostaje cijela jedna dvorana?! Kao i svi prateći sadržaji.

19. Kolni pristup za vozila održavanja, interventna vozila itd. - nema kolnih pristupa, sve se vrši preko pješačkog trga.

20. Parking za svaku od dvorana / atletskog stadiona - uopće ne postoji u radu.

21. Cestu koja vodi prema postojećim bazenima potrebno je zadržati / urediti - u radu je izbrisana te ne postoji kolni pristup i parking za bazene.

22. Prikaz parkinga za bicikle (više puta napomenuto u programu) traženi broj cca 80 parking mjesta - nigdje spomena ni prikaza.

23. Odvojeni prilazi kolni za nogometni stadion (postoje samo dva pristupa) za sljedeće:
    1. zaposlenike, 2. hitne službe, 3. VIP / VVIP osobe, 4. novinare, 5. ostale medije, 6. igrače, 7. gostujuće navijače, 8. posjetitelje - svi se oni guraju praktički na jedan od ta dva ulaza, jer je jedan rezerviran za igrače, i to novi ulaz s Maksimirske.

Sigurno sam još nešto propustio, bilo je teško za analizirati s obzirom na rezoluciju dostupnih materijala (nevjerojatno da još nisu dostavili sve radove i sve materijale).

Na kraju, nakon toliko priče o brzoj gradnji, ekonomičnosti projekta itd., izabere se stadion koji je vidno nerazrađen, za koji je upitna cijela konstrukcija i nedostatak mnoštva sadržaja koje propisuje ne samo investitor nego i UEFA (4. kategorija) - znači da si odabrao rješenje za koje je nemoguće znati koliko će koštati i da li se na kraju može uopće izvesti u ovom izdanju bez temeljite ne razrade nego kompletnog preprojektiranja cijelog stadiona / kompleksa.

To nije isti stadion i onda nije pobjedničko rješenje.
  • Nolifer
    15.8k
    A stvarno je Kruno Jurčić dobro poentirao, neka sjednu na rubovima sadašnjeg Maksimira na tekmi protiv Leverkusena i da vidimo hoće li promjeniti mišljenje i odluku, jer ovo ruglo mora pasti!
  • nin0belan
    81

Samo kažem kad se već spominju uvjeti natječaja, da je ovaj također pao na jednom izričitom i nedvosmislenom uvjetu. Za zapadnu i istočnu tribinu navedeno je kako moraju biti organizirane u dvije neovisne razine: primarnu donju etažu i manju gornju etažu.
  • SanctaSanctorum
    618
    Čovjek nije ni spomenuo da nema semafora koliko je to sramotan propust.
  • Xpert1992
    1.3k
    znači da si odabrao rješenje za koje je nemoguće znati koliko će koštati i da li se na kraju može uopće izvesti u ovom izdanju bez temeljite ne razrade nego kompletnog preprojektiranja cijelog stadiona / kompleksa.

To nije isti stadion i onda nije pobjedničko rješenje
    — Lahor0619

Pa to sam ja rekao odmah na pocetku, kad su ljudi poceli kao odabrao se stadion u skladu sa budzetom. Pa ti ne znas koliko ce kostat izgradnja dok ne dodje do faze projektiranja. A ovi su toliko daleko od te faze projektiranja da jos ne znam ni kak ce se krov drzat a kamoli sve ostalo. Lebdeca struktura? Daj me nemoj jebat.
  • mikser
    156

Jebeš mi sve mi kao klub bi trebali podnjeti žalbu i tražiti obrazloženja ovih stavki, a i samog natječaja.
    Ako treba platiti nekome da napravi detaljnu analizu odgovora.
  • Sajla
    24.8k
    Na kraju, nakon toliko priče o brzoj gradnji, ekonomičnosti projekta itd., izabere se stadion koji je vidno nerazrađen, za koji je upitna cijela konstrukcija i nedostatak mnoštva sadržaja koje propisuje ne samo investitor nego i UEFA (4. kategorija) - znači da si odabrao rješenje za koje je nemoguće znati koliko će koštati i da li se na kraju može uopće izvesti u ovom izdanju bez temeljite ne razrade nego kompletnog preprojektiranja cijelog stadiona / kompleksa. — Lahor0619

b2g9x7.jpg
  • Frizura Robija M
    1.1k
    hvala tebi i ostalima na razmjeni mišljenja. Imate svakako validne argumente, s nekima se mogu složiti i u svakom slučaju sam otvoren za druga rješenja. Ovo ne smatram idealnim niti da ga se treba pošto poto braniti, ali ga mogu donekle razumijeti. Ako išta volio bih vidjeti detaljniju razradu, jel doista ima taj kapacitet da riješi nedostatke, ali kako toga još uvijek nema sve je izvjesnije da od njega neće biti ništa.

Na kraju krajeva svima nam je zajednička ista stvar, a to je suvremen kvalitetan novi stadion pa kako je već spomenuto nadam se da ćemo ga iznutra oblikovati našim.
  • Pacho
    21.5k
    Svaka cast parku Maksimir, ali nije mi jasno zasto toliko sve jebu u mozak s tom sumom. Stadion nije u sumi - dapace, cijeli kompleks je okruzen cestama i kvartovima na 3 od 4 strane, a od sume je odvojen prometnicom po kojoj idu auti i tramvaji. I sto ces tocno moci vidjeti kroz te rupe? Par stabala? Zar je stvarno toliko rijetko da se stadion nalazi pored sume da bi se izvodile ovakve pizdarije s "uklapanjem"?

Prica se kao da se radi o stadionu u Monterreyu sa spektakularnim pogledom na Cerro de la Silla planinu koji smo nedavno gledali na SP-u. A i tamo su napravili normalan moderan stadion i nisu isli u ostavljanje rupetina ili izostanak krova zato da bi se sa svake pozicije mogla vidjeti planina.

images?q=tbn:ANd9GcTWxRSX2tLJHKREkA18XheZx-eltHcuzXpBGS6jmbUXqXiwwADZqcozvPo&s=10
  • miro
    10.2k
    isplatit ćemo nagrade i izgradit nekaj drugo. Prihvatit ćemo rizik da nakon toga cijela arhitektonska zajednica Europe i svijeta bude sumnjičava prema tenderima grada Zagreba. Kad dođe prvi sljedeći tender, opet će se svi javiti, uključujući i najuvrjeđenije, jer lova je lova
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet