• Danko
    3.5k
    Pa dobro ,kak ih isplatit kad kao pobjednici, rade i glavni projekt koji je btw vrijedan 12.6 milijuna?
    O čemu pričate?
  • ZrnTSCHeZ
    2.3k
    Bio bi jednostavniji da se digići sami povuku — crophantom

Pitanje je koliki iznos "kompenzacije" bi ih zadovoljil...oko 12,5 milje neto je vrijednost projektantskog dijela + gubiš mogućnost prezentirati se svijetu kapitalnim radom.

Al dečki su još mladi, mogli bi "bez muke" postati extra bogati preko noći pa se možda odustanak može i puno povoljnije ispregovarati...al je onda novo pitanje kak bi javnost (koja je sad na našoj strani) prihvatila koji miljon bačen u vjetar zbog obeštećenja.
  • NitkoBitan
    39.7k
    Ma diskvalificiras ih preko DKOM-a i ostavis bez icega :grin:

Realno pali su na prvom uvjetu, povezanim tribinama. Decke bih pitao i gdje su im grijane tribine koje su trazene :sweat:
  • SanctaSanctorum
    594
    Dakle prva opcija su žalbe ostalih sudionika, druga opcija postupak radi poništenja pretpostavljam pod onom zaštitom javnog interesa, a ak to ne prođe kompenzacija Talijanima?
  • Sesvećanin
    751
    O jebote neće nas valjda jebeni digići pederčići, i tovarski arhitekt zajebavat. Odjebat ih ako treba i na nelegalan način. Neka se žale jebenom Hagu. Neka pošalju NATO.
  • Mali dioničar
    20.9k
    Ja sam osobno u cijeloj ovoj situaciji najviše ostao razočaran sa Vicom. Iskreno mi je bio jedan od najboljih novinara koji pišu o Dinamu, i razočarala me činjenica da je dočekao trenutak i iskoristio ga za onakav članak.

Da se razumijemo, nije problem što je on odlučio kritizirati Bobana u tom članku, ali u onom trenutku apsolutne histerije i pritiska izbaciti članak sa nazivom "GNK Boban" je baš jako nizak udarac.
    — hardek

Nisam siguran da Vice i ostali novinari daju naslov nego su "samo" autori teksta, a uredništvo na temelju teksta daje naslov.

Rekao bih da u tekstu Vice piše kako se Boban postavlja ispred kluba i u ime kluba kroz rješenje stadiona za koje i sam Boban priznaje da je nekonvencionalno i da mu se kod rješenja baš to što je nekonvencionalan sviđa. Jednostavno, elitizam Bobana i žirija koji su odlučili reći puku "vi to ne kužite". Ne bih rekao da je Vice u tekstu napisao GNK Boban nego bih rekao da je to naslov koji je neki lovac na klikove stavio na naslovnicu.

Samim tekstom sam oduševljen, a jedini tko me u zadnjih par dana razočarao svakako nije Vice Karin nego upravo Zvonimir Boban.

Ovo današnje priopćenje uopće ne amnestira ni Bobana ni žiri od činjenice da su:

1. navodno mjesecima proučavali 88 rješenja
    2. odabrali 5 finalista
    3. odabrali pobjednika

...istovremeno;

1. ne skuživši da pobjednički rad nema 35.000 mjesta nega valjda polovinu toga
    2. ne skuživši da je maketa neizvediva sa aspekta statike (za stadion koji već ima zatvorenu tribinu od 9.000 ljudi zbog statike posebno paradoksalno).

Da li uopće spominjati bizarluk da smo svi skupa milijun puta zazivali spojeni stadion da više energija Dinamovih navijača može doći do izražaja kroz akustični ambijent, a oni su nam odabrali sve obrnuto od toga.

I sad opet imamo problem:

1. isplatit ćemo hrpu love Talijanima
    2. ne znamo da li će oni biti projektanti stadiona koji će se na kraju graditi
    3. ako ne njih, koji će se projekt raditi

I sad bismo još trebali pljeskati žiriju i Bobanu što danas, 2 dana od objave rezultat natječaja imamo totalni kaos. Umjesto da imamo euforiju da su odabrali barem koji od normalnih radova, a od ovih 88 bilo je sigurno 15 za koje bi prosječni Dinamov navijač rekao "hvala ti Bože" i "molim te Bože da to doživim", ali ne - elita društvo arhitekata grada Zagreba nam je odlučilo prezentirati projekt naših života, života nas 70.000 članova u svom raspadnutom prostoru, na parketu riblja kost neodržavan od 1956.i raspadnut, sa 4-5 različitih stolčeka, sa pixeliziranim projektorom i prezentericom masne i prosijede kose valjda kako bi nam svim dali do znanja koliko oni drže do estetike i odabrati obično smeće.

Za koje još postoji i te kakav razlog za sumnju povezanosti jednog člana žirija i autora.

Fakat hvala jebote.
  • hardek
    13.4k
    Ne bih rekao da je Vice u tekstu napisao GNK Boban nego bih rekao da je to naslov koji je neki lovac na klikove stavio na naslovnicu. — Mali dioničar

Moguće. Sam naslov i je najveći problem po meni.

Ovo ostalo što si napisao se baš i ne odnosi direktno na moj post pa neću odgovarat na svaku stvar zasebno. S nekim stvarima se slažem, s nekima ne. Ali ja sam malo pozitivniji od tebe jer stvari izgledaju bolje nego što su izgledale prije 24 sata
  • BiP1MD
    174
    Tu je bilo 4,5 ideja koje je netko preko AI-a dobio na način da je odabrani projekt probao spojit koliko toliko s osnovnim uvjetima:

Plava boja
    Akustika
    Krov za sve
    Određena povezanost tribina

Ako ima netko da to objedinjeno objavi, bili bi zahvalni..
    — emilperska

Ma to sa AI preinakama su bezvezarije.
    Odeš u Grok, staviš sliku ovog projekta od talijana i kažeš promjeni to i to, za 10 sekundi izbaci ovo:

KpxFj2d.jpeg

Pa napišeš daj ustvari malo više plavoga, jedan krov, spoji kuteve i nabaci par motiva dinama, za 10 sekundi dobiješ:

Yw7pYtU.jpeg

Pa onda daj stavi sjever u komadu kakav imaju na Signal Iduni i skrati malo krov samo da vidim tu tribinu kak izgleda:

314IEFD.jpeg

Eto 2 minute posla. Da tek oćeš potrošit 15-20 minuta, AI bi ti izbacilo ćudo a ne ovakve bezvezarije iz zajebancije.
    AI preinake su gubljenje vremena.
  • Mali dioničar
    20.9k
    Ali ja sam malo pozitivniji od tebe jer stvari izgledaju bolje nego što su izgledale prije 24 sata — hardek

Slažem se s tobom da izgledaju bolje nego prije 24 sata.

Ali danas smo i ti i ja trebali biti pijani ko majke pikirajući ne godišnju nego doživotnu ulaznicu na novom stadionu za sebe i obitelj nam, uz izračun kreditne sposobnosti, a ne tipkati stranicu 930 teme stadion.

A za to nismo krivi ni ti ni ja nego žiri.
  • Dinaminjo
    2.5k
    Citao sam na ssc teoriju i ona mi drzi vodu..

Da su vjer arhitekti u odboru mislili kako je ovaj tal rad zapravo domaci, nasa "skola" i da su ga zato branili iz svih kuteva, pun intended.
    Pri tome su na neki nacin, vise ili manje utjecali na sve ostale.

Zapravo im je iznenadenje bilo da su autori Talijani.
  • emilperska
    18.9k

AI prenaike nam olakšavaju skiciranje onog što možemo dobiti uz maksimalmo rastezanje odabrane ideje iz natječaja.

Do nekog (eventualnog) poništenja natječaja, to je jedino što nam ostaje.
  • Fatos Beqiraj
    3.5k
    Meni je opcenito glupost sto je vecina rendera iz zraka. To je totalno nebitno osim za neku objavu slike stadiona negdje
  • Infinity
    21.6k
    Jel se zajebavas ti? Trolas?

Za krov se ne zna materijal, ali ne postoji materijal koji bi stajao onako kako su oni nacrtali. Probaj napraviti od kartona.

Sto se stolica tice, tu nemoj biti smijesan. Stajanje ne spominji, jer se trazio kapacitet 35.000 sjedecih mjesta. Boxovi? Sto ih nisu predvidjeli? Kao da ce oni imati 10.000 mjesta, mada ni taj kapacitet boxova ne pomaze u matematici. Uzimajuci u obzir broj redova koje su zamislili, stolica bi ti bila sirine oko 25cm da bi se naguralo 35.000.

Projekat je manjkav, vide i slijepci.
  • BiP1MD
    174

Ma znam da je to u najboljoj namjeri, samo želim naglasiti koliko je jednostavno uz pomoć AI napraviti bilo kakve preinake postojećeg projekta i ono od talijana pretvoriti u šta god želiš.
    Nacrti ili 3d modeli su puno bitniji za kako u praksi to građevinski izvesti.
    A onaj njihov projekt preinačiti kako bi zadovoljilo osnovne postavljene uvjete, dugogodišnja očekivanja i želje velike većine ljudi bi značilo i odustajanje od "njihovog" projekta.
  • Wallace99
    254
    Već sad ima sasvim dovoljno materijala da se natječaj poništi. Talijani s obzirom na to kaj nam je prezentirano negdje boga mole da sve propadne da se ne krene dalje kopat. Već su neuki primijetili da matematika na stadionu ne funkcionira. Nekaj kaj vrla struka nije skužila ni nakon 3 mjeseca proučavanja, a sad će za svoj minuli rad dobit nemalu lovu.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet