• Banana 2
  469
  Samuel Dahl (TM)

  Švedska, lijevi bek, 21 godina, Djurgardens
  TM: 1,5m

  Savršen lijevi bek za Dinamo. Polovicom prošle sezone Djurgardens ga je uzeo iz Orebroa u drugoj ligi i mali je zasad odličan. Odgledao sam sve 3 dosadašnje utakmice nove sezone, zadnju jučer simultano sa Hajduk-Osijek, i dečko je baš jedan od standout pojedinaca u ekipi (pored Bergvalla koji je zimus potpisao za Spurse za 10m). Djurgardens općenito ima dobru sportsku politiku i skauting za skandinavsko tržište, barem prema mom dojmu, i tu mi je plus da dečko igra toliko dobro baš u njihovoj ekipi.

  Ima dobru akceleraciju i dinamičan je igrač. Lucidan je passer i sušta je suprotnost onim plošnim i dosadnim bekovima poput Borne Barišića koji samo prime loptu, vrate nazad i tako ad infinitum. Može igrati standardno linijski, a može igrati i "inverted" (prezirem taj izraz) beka. Ima dobar osjećaj za odigravanje lopte prema sredini pa možda i instinkt prema tome koji pridodaje njegovoj dinamičnosti u posjedu. Izvanredno štopa loptu na prsa. Možda to nije previše bitna i zanimljiva stavka, ali toliko sam impresioniran fluidnošću kojom to radi da moram spomenuti. Zna dobro povući prema naprijed sa loptom u nogama, brzo i efikasno donosi odluke. Dobar u tranzicijskim situacijama.

  Obrambeno je čvrst (iako omalen, dosta nizak) i tipično pravoremen u duelu. Akceleracija mu pomaže i kod nekih impresivnih presijecanja koja otvaraju tranzicijske situacije. Jedan aspekt u kojem se treba poboljšati je to da je nešto slabiji u zatvaranju vanjske strane. Dobro zatvori unutarnju, ali ako suparnik ode sa vanjske onda centaršut možda malo prečesto za moj ukus prođe. Mislim da to nije velik problem i da će se to popraviti s radom i vremenom.

  Za nas, u ovom novom sistemu, može igrati bilo koju od rola koje bi se od beka očekivale. Može igrati linijski i davati širinu ako se krilo uvlači unutra, može ulaziti u sredinu i zauzimati poziciju 8-ice u rombu, a može i ostati iza da nas pokrije u tranzicijskim situacijama. Nije visok pa se od njega ne mogu očekivati zračni dueli, ali ima dobru brzinu i akceleraciju da efikasno pokriva prostor ako nam suparnik pobjegne.

  @Kujtim Shalla mi je rekao da se Kopenhagen već raspitivao za njega, ali je Djurgardens tražio više od ovih 1,5m koliko vrijedi prema TM. Pitanje je koliko je išta od toga bilo konkretnije od običnih upita, ali mislim da dečko realno i vrijedi više od 1,5m. Djurgardens nije nužno pod pritiskom da prodaje, ali mislim da bi ovaj dečko za Dinamo bio izvanredna investicija i ako bismo morali platiti 2,5-3,5m eura.

  Osobno sam baš jako impresioniran, a s njim bismo napokon dobili lijevog beka na kojeg apsolutno možemo računati. Tu pričamo o igraču koji, mimo ozljeda i sličnih standardnih rizika, kroz nekoliko godina za Dinamo može biti i ozbiljna prodaja.

 • Kujtim Shalla
  2.1k
  Mali je odlican kako sam cuo ,sad cu gledati zbog tebe brate @Banana 2Djurgården jer imam paket svenske lige Ali jako rijetko stignem sve pregledati. Potencijal ogroman
 • Izet Hajrović
  919
  dobro rješenje svakako, ja još čekam Ogiwaru, mislim da je on idealan tip za wing beka u novom sustavu, a mogli bi i od RPG-a imati koristi u tom sustavu s obzirom na to da voli kombinatorikom upiknuti se u šesnaesterac. Još kad bi došao Mierez pa da naprijed igra skupa s Petkom, sve bi izgorilo.
 • Banana 2
  469
  Emin Bayram (TM)

  Turska (U21 reprezentativac), stoper, 21 godina, Westerlo (posudba, matični Galatasaray)

  Spominjali smo Frigana i njegov Westerlo, a igrač koji je iz tog kluba meni zanimljiv za Dinamo je Bayram. Po TM-u vrijedi 1,5, ali bilo je prošlog ljeta nekih naklapanja u turskim medijima o ponudama iz Championshipa (Stoke) od 7m eura. Pretpostavljam da su to tipične turske patke i da im nitko za klinca koji još ništa nije odigrao nije nudio tolike novce. Sada se slične cifre opet u turskim novinama spominju za Brighton, a trener Galate je navodno izjavio da u sljedećoj sezoni računa na njega. Možda je interes stvaran, ali moguće i da ga planiraju prodati i bildaju cijenu.

  Dešnjak je, visok 192 i prilično brz za tu visinu. Snažan u zraku (67%) zračnih duela, solidan na tlu (57%), a na lopti je dobar. Uglavnom igra desno, bilo u dvojci ili trojci, ali igrao je kroz sezonu i na lijevom stoperu.u dvojci. Prilično aktivan, ima relativno visok broj duela po utakmici.

  Od 30 bodova koje je Westerlo ove sezone skupio, 28 su skupili sa Bayramom u 23 utakmice. U preostalih 7 utakmica su skupili samo 2 boda, a u doigravanjima sve 3 izgubili. Jednu je propustio zbog suspenzije, posljednje 3 u doigravanjima zbog ozljede, a prvih 6 utakmica je propustio jer se klubu pridružio tek početkom 9. mjeseca.

  Mislim da je zanimljiv zbog dominantnosti u zraku i relativne brzine. Ne znam koliko je točno brz, ali dojam je dobar.

  Bilo bi dobro vidjeti sa Turcima računaju li na njega ozbiljno za sljedeću sezonu i za koliko bi ga bili spremni pustiti. Ako bi bili spremni više-manje oko ovog TM okvira (do + milijun eura) to bi onda mogao biti dobar deal.

  Neovisno sada o Bayramu, to je otprilike profil stopera kakav nam treba. Visok i dominantan u zraku, što brži da efikasno pokriva prostor u tranzicijskim situacijama i dobar na lopti. Takvog možemo upariti i sa Maxom i sa Perkovićem, pogotovo ako je sposoban igrati na obje strane. Nadam se da Marić tu ima nekog asa u rukavu.
 • Banana 2
  469
  Edgar Sevikyan.(TM)

  Armenija, desno krilo, 22 godine, Ferencvaroš

  Ferencvaroš se zimus zanimao za Hoxhu, ali doveli su Sevikyana koji se zasad kod njih nije nametnuo kao ni Hoxha kod nas. Ideja je jednostavna, ako je interes Ferencvaroša za Hoxhu bio stvaran i ako se Sevikyan kod njih nije nametnuo - efektivno im predložiti trampu.

  Ako se Hoxhe ne riješimo ovo ljeto, do sljedećeg ljeta više neće biti zainteresiranih. To je krumpir koji trebamo proslijediti dalje dok je još relativno vruć. U suprotnom ćemo opet završiti sa slučajnim igračem poput Menala i ostalih na rosteru.

  Ferencvaroš je Sevikyana doveo iz Rusije za 800k. Na TM piše 1,2, ali to mu je bila klauzula. Njegov otac je platio preostalih 400k iz želje da mu sin preseli u Europu. Oni tu u trampi za Hoxhu ne bi bili ni u kakvom minusu.

  Spominjao sam ga i ranije na ovoj temi kao potencijalno interesantnog dok je još igrao u Rusiji. Igrao je u slabijem klubu u kojem je bio standout, ali dečko je španer. Dobar je dribler, možda ugrubo profilno sličan Ivanušecu. Nije tipično krilo nego možda prije nešto između krila i desetke. Ljevak je.

  Spominjem ga ponovno prvenstveno jer mi se ovo čini kao idealna prilika da se riješimo Hoxhe i zamijenimo ga za igrača koji bi nam više odgovarao. Ne nužno prvotimac, ali sigurno kvalitetnija rotacija.  Gol za Ferencvaroš
 • Droljo
  5.1k
  Nije tipično krilo nego možda prije nešto između krila i desetkeBanana 2
  Takvih imamo dosta. Tj. takvih smo kroz povijest imali i previše.
 • Banana 2
  469
  Caio Vidal (TM)

  Brazil, lijevo krilo, 23 godine, Ludogorec
  TM: 2,2m

  Već sam ga spominjao. Znamo da smo pratili Tekepeteya iz Ludogoreca i kada sam ga gledao Vidal mi je zapeo za oko. U međuvremenu je promjenom trenera ispao iz prvih 11 što ga ujedno čini dostupnijim i jeftinijim za nas. Na ljeto ulazi u zadnju godinu ugovora i mislim da nije nerealno da ga dobijemo za ~1m eura.

  Tipično brazilsko krilo. Odličan dribler (2,7 uspješnih po utakmici, 65%), bilo u izolaciji ili tranzicijskim momentima kada treba povući sa loptom u nogama. Može igrati na obje strane. U Ludogorecu ove sezone zabija svakih 238 minuta uz konverziju od 15%, zabija otprilike svakim sedmim udarcem (6,76). Pritom ima i 5 (Sofa) to jest 7 (TM) asistencija. Asistira u prosjeku svakim 60-im točnim dodavanjem, ali realno nije toliko kreativan i ne vjerujem da su to održive brojke. Međutim, to ipak pokazuje da se relativno redovno pronalazi u dobrim situacijama iz kojih može asistirati. To su ligaške brojke iz 1100 minuta igre. Dakle, u prosjeku ostvaruje gol ili asistenciju svakih 100 minuta.

  U Konferencijskoj nije zabio ni asistirao u 500 minuta igre, ali je zato zabio Balkaniju u kvalifikacijama za LP.

  Prilično sam uvjeren da ovaj dečko može raditi razliku za nas i da nam profilno odgovara, a nije velik rizik jer ulazi u zadnju godinu ugovora i promjenom trenera je ispao iz prvih 11 pa bi trebao biti dostupan. On mi upada u Dahl kategoriju, igrače koje bih definitivno htio gledati u Dinamu.


 • Banana 2
  469
  Kratki osvrt na japansko tržište.

  FC Tokyo izbacuje zanimljive igrače. Dva koja bi mogla biti zanimljiva za budućnost su Kota Tawaratsumida i Ryunosuke Sato.

  Tawaratsumida (19) je senior koji polako preuzima sve zapaženiju ulogu. I dalje je previše zelen i treba još sazrijeti, ali vidi se kontinuirani rast. U zadnjih par utakmica je bio jedan od standout pojedinaca. Lijevo krilo (dešnjak), ali može igrati na obje strane. Dobar dribler, Kanekove brzine (34km/h). Ima i dobar pregled igre, glava je gore i redovno pronalazi lucidne opcije za pas. Profilno dosta sličan Rukavini, tehnički potkovano krilo koje može davati širinu, ali ima i tendenciju ulaska u sredinu ili pronalaženja dobrih pozicija u međuprostoru bez lopte. Treba mu iskustva i sazrijevanja, još je dosta sirov. Treba popraviti udarac (voli pucati), često opali malo traljavo nakon dobrog prodora. Također treba popraviti donošenje odluka u nekim segmentima, ponekad opali kada baš i ne bi trebao.  Sato (17) je junior koji je nastupe dosad dobivao samo u par navrata u kupu, ali je vjerojatno sljedeći veliki igrač iz Istočne Azije. Desetka, playmaker, estetikom pomalo baca na japanskog Modrića. Omalen, ali brz i eksplozivan. Na glasu kao veliki talent. Na dugoročnom je ugovoru i klub sigurno računa na njega kao izdašan transfer (za japanske standarde) u budćnosti, ali volio bih da Dinamo, ako ništa drugo, barem stupi u kontakt prije nego što dečko napuni 18 i da se krenu postavljati temelji za taj transfer ako se njegov talent kroz narednih par godina pokaže opravdanim. Njega sam vidio svega nekoliko puta kroz par natjecanja, ali njegov potencijal općenito nije tajna.

 • Mihaljević
  8.2k
  Mladi igrači iz HNL-a, koje bi uprava trebala pokušati dovesti.

  Anton Matković
  GBtiHtxW8AArre8.jpg:large
  Jako dobro tehnički potkovan igrač, ali mislim da od njega ništa jer nam ga Boto neće sigurno prodati ispod 4-5M€.

  Marin Šotiček
  k_30672965_640.jpg
  Naša desna strana pati za dobrim igračem, od svih njih mislim da je on najrealnija opcija.

  Niko Gajzler
  f2d0217466be073d3ab3a7d922ff5a49_L.jpg?t=20240102_180953
  Najbolji eksponat Rijekine škole definitivno, mislim da će nagodinu eksplodirati u Rijeci kao Frigan.

  Nikola Čavlina
  38d406f7-0390-444a-8973-18d0f362fc3a.jpg?width=480&height=480
  Ne znam jel' spada još pod mlado, ali meni daleko najbolji golman lige.

  Zlatan Košćević
  k_31389131_640.jpg
  Regen Andreja Kramarića, po stilu igre apsolutno, dugo Dinamova škola nije imala ovako dobrog juniora, čak mislim da je moguće da je i oborio onaj Kramin rekord za golove u akademiji, ali nisam siguran. Ne spada dečko u ovu temu, ali želim mu nagodinu transfer u Loksu ili Istru da pokaže svima da je klasetina. Da je kojim slučajem u Hajduku pričale bi se bajke o njemu.

  -----------------------------------------------------------

  Od Prekodravca, Maurića, Krivaka i Canjuge sam premalo vidio i mislim da još nisu ni blizu razine Dinama, a o prepuhanin jednodimenzijalnim igračima poput Ivanovića i Pašalića ne bi.
 • Banana 2
  469
  Marcel Ratnik
  marcel-ratnik.jpg

  Igrač kojeg je Marić još prošle godine predložio, baš inteligentan igrač, samo 20g, a već 3 sezone u slovenskoj ligi, treba obratiti pažnju na njega.
  Mihaljević

  Pretpostavljam da je bilo između njega i Maxa. Volio bih da ovo ljeto uzmemo Ratnika za rotaciju s Maxom i da kroz nekoliko godina izraste u udarnog stopera. Znamo da ga pratimo, mislim da nam je ovo zadnja prilika a ga uhvatimo i bilo bi dobro da povučemo okidač.

  Sa Ratnikom i još jednim fizički elitnim stoperom bismo imali riješenu situaciju na toj poziciji: Max, Ratnik, Perković, jednorog, KTC. Sasvim dovoljno.
 • Peškaman
  2.6k
  Mikey (Michael) Johnston,25 godina

  0-Celtic-loanee-Mikey-Johnston.jpg

  Igrač Celtica na posudbi u WBA,posudba mu ističe na kraju sezone,može igrati lijevo i desno krilo,10ku. Primarna pozicija lijevo krilo.
  Danas sam pogledao utakm. WBA-Leciester, maltretirao je obranu Leciestera.
  TransferMarkt vrijednost mu je 1,2 mil E.
 • Banana 2
  469
  Segey Volkov (TM)
  Rusija, 21 godina, desni bek, Krasnodar
  TM: 5m

  Ruski reprezentativac koji na ljeto ulazi u posljednju godinu ugovora. Zadnje dvije utakmice prosjedio na klupi, a njegovo mjesto zauzelo lijevo krilo. U pretprošloj je pred kraj utakmice čak ušao njihov zamjenski desni bek koji je skoro zakuhao i gol u KTC maniri. Ne znam koji je razlog, ali moguće da ima veze sa ugovorom ili nekakvim trzavicama s novim trenerom. Krasnodar je u samom vrhu RPL-a ove sezone, dobrim dijelom su držali i prvo mjesto, ali ih je u međuvremenu Zenit pretekao za par bodova.

  Visok 1,82, moćan trkač. Ne nužno najeksplozivniji u prvom koraku, ali baš snažan kada uzme zamah. Najizraženije karakteristike su trkačka moć /brzina i efikasno pronalaženje lucidnih dodavanja prema sredini, ima jako dobar pregled. Shodno tome, može sudjelovati u izgradnji, ali nerijetko igra i ofenzivniju rolu u kojoj se postavlja visoko i daje širinu. Dobra opcija za nas jer može biti ta ofenzivnija alternativa RPG-u za situacije kada igramo bez pravog desnog krila da bismo otvorili mjesto za drugu devetku.

  Moharrami odlazi, Krasnodaru treba desni bek jer je izgledno da i Volkov odlazi. Moha je Iranac (reprezentativac) i odlazak u Rusiju bi njemu vjerojatno odgovarao, a to bi odgovaralo i Krasnodaru jer trenutno imaju slab pull na tržištu zbog svima nam znanih razloga. Ako se tu može postići nekakav deal koji je praktično trampa, to bi bilo odlično za nas. Dvije muhe jednim udarcem. Volkov je još jedan koji je za mene Dahl kategorija – igrač kojeg bih baš jako volio vidjeti u Dinamu.

  Rile više ne može, mislim da smo došli do točke kada je to svima jasno. RPG/Volkov je izvanredna rotacija, sa Mikićem na dvojnoj i povremenim HNL minutama za budućnost.


 • Banana 2
  469
  Prevrtio sam statistički Ligue 2 jer znamo da Marić tamo operira i izbacilo mi je ovog dečka - Paul Joly (TM).

  Nisam ga nikad gledao. Mislio sam danas, ali bio je na klupi. Međutim, ima kompilacija na YouTubeu i izgleda zanimljivo. Igra za Auxerre i prvi su na tablici tako da ne znam koliko bi bilo realno. Vjerojatno bi mu bilo draže odigrati s Auxerreom Ligue 1 nego doći u Dinamo. Statistički, a i po kompilaciji, djeluje kao nešto između RPG-a i Volkova. Nema brzinu Volkova, ali je čvršći i sigurniji u duelu.

 • Zagreb1992
  1.3k
  Gledao sam danas Celtic - Aberdeen u FA kupu ..polufinale ...I opet mi se Miovski pokazao kao igrač koji bi nam u slučaju odlaska Petkovića dobro došao .. 2.5 mu je vrijednost na TM i za takvog igrača nije to puno
 • Krizy
  36.8k
  Miovski ne ide nigdje ispod 5-6 milijuna.
bold
italic
underline
strike
code
quote
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.