• Infinity
    18.3k
    Ograniciti se moze samo ogranicena osoba, a vjerujem da Boban to nije. Vjerojatno ce se prije gledati domaci igraci, ali cisto sumnjam da bi sutra ako se otvori mogucnost da nam dodju Berg, Piatek i Taylor Boban rekao da moramo birati jednog, a da ce dva biti hrvati bez obzira na druge reference.

Razumijem ako ce umjesto Berga doci Ljubicic, ali ne razumijem ako ce doci Pajaziti. Razumijem ako ce umjesto Piateka doci Ivanovic/Budimir, ali ne razumijem ako ce doci Colak. Razumijem ako ce umjesto Taylora doci Sosa, ali ne razumijem ako ce doci Divkovic.

Ako nam samo nekakvi polovnjaci od domacih budu htjeli doci, vjerujem da cemo sutra gledati internacionalni Dinamo. Jednostavno ne mogu prihvatiti cinjenicu da je netko odlucio ograniciti se. U klubu su ljudi/bivsi igraci koji su bili vani godinama, sumnjam da tu postoji neka odbojnost prema strancima, a to da se donijela odluka koliko stranaca ce biti mi je smijesno. Dovest cemo kvalitetne igrace i to je to. Nekakve prevare ne trebaju tu imati mjesta bez obzira kako se zvali i sta im na pasosu pisalo. Isto tako mislim da za svakog kvalitetnog ima mjesta. Druga stvar je kad se bira izmedju dva podjednako kvalitetna, tu bi cak i svi moguci borci za pravdu i jednakost uvijek izabrali svoga, ma sta oni pricali.
  • keppi
    339
    Vjerujem da se čeka završetak prvenstva, pa i kupa da se vidi s kakvim eventualnim sredstvima će se uopće raspolagati.
    Vidim da je puno različitih mišljena, a po meni jedino je Ljubičić tu za prvih 11 od ovih što se vrte u eteru i to umjesto Sučića u paru s Mišićem (s njima se može kombinirati na mjestima 6 i 8).
    Mudražija će po meni teško kod nas proći, dok će Soldu uzeti, pa će se nešto više znati za 6 mj. ili godine dana jer mislim da ga trenutno nitko ne može potpuno procijeniti.
    Što se tiče Lisice upitno je dali igrač s 135 nastupa i desetak golova i asistencija u tim nastupima može biti bolji od naših krila.
  • Droljo
    16.1k
    da se vidi s kakvim eventualnim sredstvima će se uopće raspolagatikeppi

Jel nismo prošle godine zaradili sredstva za ovu?

dok će Soldu uzeti, pa će se nešto više znati za 6 mj. ili godine dana jer mislim da ga trenutno nitko ne može potpuno procijeniti.keppi

Previše lopti gubi i ima hrpu netočnih dodavanja za veznog, bilo 6 ili 8 nebitno.
  • Omake
    8.4k
    Za ovu mentalnu vježbu, recimo da su novinari u prvu, da svu ova 4 imena koja se spominju, Mudražija, Soldo, Lisica i Ljubičić uistinu novi igrači Dinama.

Po novinarima to znači da Boban gradi „Svehrvatski” Dinamo. Ja mislim da Boban gradi Dinamo s više brzine i intenziteta. Konstantan rast brzine i intenziteta kroz sve lige svijeta je najveća promjena zadnjih 5, 6 sezona. Promjene su nagle i po nekima eksponencijalne. Čak su iznenadile i neke od najboljih i najvećih trenera. Pep je u jednom intervju prije par mjeseci baš to i priznao. Nije očekivao da će ta dva faktora toliko dominirati ligom. Zbog toga mora modificirati igru, proširiti i pomladiti kadar. Zato je tijekom zimskog roka i doveo sve te igrače koju su ili baš mladi ili pred igračkim vrhuncem. Zato se i oprostio od De Bruynea, a s njim će vjerojatno i Gundogan. Vremena su se promjenila. Nedavno sam naletio na ovaj članak u kolaboraciji Scouted i SkillCorner
    https://skillcorner.com/blog/scouted-balkans-serie-a

SkillCorner je jedna od novijih data tvrtki koja djeluje kroz razne sportove. Vodeći su po pitanju mjerenja fizičkih radnji u sportu. Imaju razne svoje metrike kojima mjere razine tračanja, intenzitet, max brzinu, prosječnu brzinu itd itd. Prošlogodišnji podatci pokazuju da je HNL, u usporedbi s top 40 liga, pri dnu u većini tih kategorija. Prosječan igrač u HNLu sprinta i intenzivno trči 15-20% manje nego igrač u Serie A (ovisno o kategoriji). Razlika HNLa i Premier League je vjerojatno i značajnija. Stoper s najviše pokušanog intenzivnog trka u Premier League je Konate iz Liverpoola sa 45, ili ti ga svaku drugu minutu po jedan. Koliko igrača u HNLu to može? Sučić i RPG vrlo vjerojatno. Dojma sam da su Istra i Belupo napravili korak naprijed po tom pitanju i da tu leži ključ njihova uspjeha i približavanja Hajduku i Dinamu, iako su po imenima i po budgetu dosta daleko. Rijeka je već lani pokazivala da gradi ekipu s ovim postulatima.

Vratimo se ovim po novinarima dogovorenim pojačanjima. Za Ljubičića imamo podatka službene stranice Bundeslige da je i u toj ligi iznadprosječan po pitanju brzine i inteziteta trčanja. Lisica je očito jedan od najbržih igrača lige. Mudražija je prošao školu RB, gdje su te stvari i tada bile ključ recrutinga. Soldo meni na oči djeluje kao da tu pripada, možda ne toliko brzinom, koliko količinom i intezizetom trke. Naravno, nisu oni samo puki Kenijci pušteni s lanca pred par janjaca na ražnju. Svi oni su iznadprosječno efikasni za svoju poziciju. I Soldo i Ljubičić zabijaju ili asistiraju svaku 3 utakmicu ove sezone, što je odlično za veznog. Soldo je još uvijek mlad igrač, vjerujem da će u Dinamu zabijati još više. S konstantnim napretkom možda u njemu napokon dobijemo 8 koja će zabiti dvoznamenkasti broj golova u HNLu. Mudražija je treći strijelac lige. Lik je duplira xG ove sezone, nerealno je da će ovo ponoviti, ali sve da bude na očekivanim brojkama, trebao bi biti ok jeftina rotacijska opcija iznadprosječne efikasnosti. Lisica je blago iznadprosječan po tom pitanju, pogotovo zahvaljujući kreaciji. Drugi je igrač lige po broju stvorenih velikih prilika s 11. Samo su on i Baturina dvocifreni. Po omjeru ključnih dodavanja i stvorenih velikih prilika, prvi je u ligi među igračima s više od 30 ključnih dodavanja. Svako 4. ključno dodavanje mu je zicer. Možda on postane prvo desno krilo Dinama nakon Kadziora koji je par sezona zaredom oko 10 asista u HNLu.

Koliko bi mogao Dinamo koji je, ako ne „Svehrvatski” onda barem 75% hrvatski. U teoriji jako puno. Jako sam optimističan po tom pitanju, a temelj mog optimizma su Baski. Kroz teritoriji Francuske i Španjolske žive 2,2 milijuna Baska. I kao takvi imaju čak 2 kluba u prvoj španjolskoj ligi, koji su stalno u top dva europskim natjecanjima, koji u tim natjecanjima prolaze skupine i nisu puki prolaznici. Za Bilbao igraju skoro pa svi Baski. Mislim da je limit stranaca u Sociedada trećina. Obje ekipe vode Baski. Na prošlom Euru je reprezentacija Španjolske imala 8 Baska od 25 igrača. 5% populacije, a 33% reprezentacije. Ljudi pričaju o eksploziji španjolskih trenera, ali su to u većini slučajeva Baski. Svaki 5 trenere u prve dvije engleske lige je Bask.
    Xabi Alonso je vodio Bayer i sada preuzeo Real Madrid
    Arteta je već 6 godina trener Arsenala
    Unai Emery je već skoro desetljeće jedan od najboljih trenera na svijetu i privatirirao je Europa Ligu
    Kako im to sve uspijeva? Ljudi su već prije 50tak godina definirali nogomet kakav žele igrati i sukladno tome rade selekcije i razvijaju igrače. Agresivan i direktan nogomet. Zanimljivo da je nadimak La Furia Rosa nastao baš zbog reprezentacije u kojoj su glavni igrači bili Baski i gajio se njihov stil igre.

Hrvata je više nego Baska, 3,5-4 puta više kada se uračuna emigracija. Definiranjem stila igre, što uvijek treba biti ideja koja se modificira, a ne apsolutni ideal uklesan u kamen na vrh Medvednice, i maksimizacijom razvoj mladih igrača vjerujem da Dinamo sa modelom Real Sociedada, recimo četvrtina stranci ostatak Hrvati, može biti klub koji je većinom u Ligi Prvaka, a tu i tamo u Europa Ligi. Vjerujem da će se Bobanov radi osjetiti i u školi nogometa. Priča oko usklađivanja načina igre seniora i razvojnih momčadi sigurno ide u tom smjeru, smjeru definiranju načina igre, DNK, indentita Dinama kao nogometne momčadi. B momčadi će tu pomoći. Ovaj mali Vonić što je u Portu je dobar primjer kako bi mogle. Njega bi vjerojatno ili Dinamo ili Hajduk doveo prije 2 godine u B momčad za siću jer je kao teenager igrao dobro u 3. njemačkoj ligi. Ali nemaš b momčad, pa ti ga godinu kasnije uzme Porto za svoju B momčad i plati ga 500K eura. HNS je ukidanjem B momčadi sjebao stvari, povratak će to koliko toliko korigirati. Jednu stvar koju bi još trebali uraditi je reformirati sebe i olakšati ljudima da steknu trenerske licence. Netko treba te igrače i trenirati, a što školovani kadar to i bolje. Ne možemo živjeti samo od uhljeba bivših reprezentativaca.

Negativna strana je razlika u financijskoj moći dviju država. Talentirana djeca odlaze iz Hr, a još više iz susjednih zemalja za siću. U tim zemljama su samo jedan od. I Dinamu su otišli Pajsar i Kolakušić, nositelji igre u svojim generacijama. Prije par mjeseci sam krenuo detaljno gledati kako momčadi sličnog ELO ratinga kao Dinamo, ali bez ekipa iz liga 5, dovode igrače po raznim kriterijima. Obradio sam plaćene transfera kroz zadnje 5 sezona. Dosada sam stigao uraditi 20 od 35 momčadi. Od blizu 500 transfera, samo 16 su iz liga koje su slabije od 25og mjesta na Uefa cooeficijentu. Zašto je to bitno? Radi susjednih liga. Slovenija je 28., BiH 34., Kosovo 37. ,Crna Gora 47., Makedonija 51. Jako su rijetki igrači koji će stasati u tim ligama, a biti igrači za klub Dinamova ranga. U tim država i nacijama ima talentirane djece, ali iz financijskih razloga završe u Italiji ili Njemačkoj, što kao emigratni, što kao ljudi druge ili treće generacije. Npr u17 reprezentacija Albanije ima 3 igrača Juventusa.

Logika da Dinamo odustaje od stranih pojačanja jer nikada se nije prodao neki stranac za ozbiljne novce je besmislena iz više razlika. Kao prvo, ljudi nikada ne bi stupali u brak po toj logici jer sve veze do braka propadnu haha. Drugo, odustajat od nečega esencijalnog jer nisi uspio je gubitnički mentalitet, a Zvonimir Boban nije ni jadnik ni gubitnik, a bogami nije ni kukavica. Čovjek je u Milan doveo Hernandeza i Leala. Niti jedan nije Talijan. Ali su oba postala najbolji igrače te lige , a kada su u formi i najbolji na svijetu na svojoj poziciji. Takvi stranci nama trebaju, ljudi koji su ili najbolji na svojoj poziciji u rangu HNLa ili imaju potencijal to postati kroz godinu ili dvije. Vjerujem da će se takvi stranci pokušati dovesti, ako su izvedivi.
  • Fan
    1k
    Za ovu mentalnu vježbu, recimo da su novinari u prvu, da svu ova 4 imena koja se spominju, Mudražija, Soldo, Lisica i Ljubičić uistinu novi igrači Dinama.Omake

Uopće me ne zanima je li igrač domaći ili stranac, meni je samo bitno da je kvalitetan.
    Za koliko igrača od ova 4 možeš reć (u ovom trenutku) da su kvalitetni i kalibar za prvih 11 Dinama?
    Po meni, samo Ljubičić. Imao sam priliku, hvala Bogu, gledati sva 4 ove sezone i to na dosta utakmica, pogotovo u HNLu (Ljubičića sam pogledao možda 5 utakmica i na svakoj je bio vrlo dobar) i sa ostalom trojicom sam izrazito nezadovoljan po pitanju pojačanja. Popune, ok, može, ali mislim da bi nam broj 1 trebalo biti dovesti barem 5 igrača za prvi ekipu (stoper, lijevi bek, defanzivni vezni, desno krilo i špica)
  • keppi
    339
    Ja sam za većinski hrvatski Dinamo u svakom slučaju, ali treba imati respekta i prema strancima jer tko će ti danas-sutra uopće doći ako se proširi mišljenje da će kod nas stranci teško dolaziti do šanse.
  • keppi
    339
    Zna se također da naši klubovi ponekad koriste Dinamo za podizanje cijene svojih igrača.
    Također, okrenemo li se gotovo isključivo na igrače iz naših klubova, cijene će bojim se biti paprene.
  • Laugreano
    4k
    Procjenu prosječnog forumasa o kvaliteti igrača objesi mačku o rep. Sjecam se komentara kad se pisalo da smo zainteresirani za Fruka. Doslovno je bila ovdje sprdačina kao da se zanimamo za igrača iz neke županijske lige. Da bi nakon par mjeseci ti isti ljudi pisali kako je to veliki propust uprave i kako je uprava nesposobna pustit takvog igrača da ode u Rijeku.
  • marcio amoroso
    41.5k

Kolega svaka ti čast na upisu. Respekt :clap:
  • Odani Zgd
    527
    Stranci kao Soudani,Fernandes,Tonel,Ktc,Lauritsen,Kadzior.....apsolutno da,stranci kao Oliveras,Mmaee,Cordoba,Mbuku....apsolutno ne
  • ElDorado
    3.8k
    fantastična analiza!!!
  • Hrc-Vg
    686
    svaka čast na trudu! Jako zanimljivo.
  • vlatkomarkovic
    988
    Berg, Piatek i TaylorInfinity

Jedan je totalno promasen, jedan je točna liga, jedan je opcija...
  • Efes Pilsen
    11.1k
    Kakvo pojacanje za Zonu je Omake :yikes: Da nije bilo Cordobe jel bi se aktivirao? :rofl:
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.