• Krizy
    65.1k
    Na prijedlog kolege @Tranzicijski Napad otvaram dodatnu temu za Scout službu.
    Na ovoj temi samo postavljate prijedloge, a na temi Scout Služba - Igrači koje bi željeli gledati u Dinamu komentirate igrače s ove teme.

Tema je u svrhu lakšeg pregleda i pronalaska predloženih igrača.
  • Thor
    1.8k
    Ja bi predlozio Jagusica ak vec do sad nitko nije :lol: a ak je, onda da jos malo o njemu raspravljamo :lol:
  • Tranzicijski Napad
    1.1k
    Nastavak na

https://www.zonadinamo.com/discussion/comment/793974

Dobra i jeftina opcija za drugog/treceg napadaća.

Valentin Serebe

Valentin Serebe je napadač koji živi za golove i profilom jasno pripada kategoriji klasičnih „killera“ u šesnaestercu, ali s vidljivim manjkavostima u sudjelovanju u igri i obrambenoj fazi. Njegovi trenutačni učinci sugeriraju igrača koji može donositi golove na visokoj razini, no za iskorak prema višem rangu morat će proširiti svoj utjecaj izvan same završnice.

Serebe je čisti centarfor čija je primarna zadaća napadati prostor i završavati akcije. Najopasniji je u zoni kaznenog prostora, gdje zahvaljujući kvalitetnom kretanju i osjećaju za prostor često dobiva priliku za udarac iz izrazito povoljnih situacija. Iako nije tip napadača koji će konstantno silaziti duboko po loptu, njegov instinkt za gol čini ga stalnom prijetnjom zadnjoj liniji protivnika.

7QiheE7.png

Valentin Serebe nastavlja potvrđivati izrazito specifičan profil napadača: minimalno uključen u ukupnu igru, ali s vrlo jasnim zonama u kojima može postati izuzetno koristan za momčad. Nove vizualizacije dodatno otkrivaju kako su njegov doprinos u posjedu i obrani skromni, ali da u određenim ofenzivnim džepovima prostora – osobito desno – ima potencijal biti važna figura u izgradnji napada.

uvyJ8X0.png

Naravno ima i svoje nedostatke.

Valentin Serebejev najveći problem u trenutnoj fazi karijere leži u razini obrambenog intenziteta i kvaliteti presinga, što ga čini napadačem čiji je doprinos bez lopte daleko ispod razine njegovih napadačkih mogućnosti ,odnosno da se rijetko učinkovito uključuje u duel s protivničkim braničima i veznim igračima. Njegova nesposobnost da kroz presing i protupresing ometa izgradnju napada protivnika otežava ekipi postavljanje visokog bloka i prisiljavanje suparnika na pogreške.

zQNEnGo.png

Kako bi postao kompletan napadač, Serebe mora podići razinu intenziteta i frekvenciju uključenja u presing, što uključuje rad na kondiciji, eksplozivnosti i čitanju linija dodavanja protivnika. Trenažni fokus trebao bi biti na automatizmima u protupresingu (okidači nakon izgubljene lopte), defenzivnom pozicioniranju u visokom bloku te na navici da inicira presing umjesto da reagira tek kada je lopta u njegovoj neposrednoj blizini. Ako uspije barem do prosjeka podići ove metrike, njegov već postojeći golgeterski potencijal dobio bi puno veću vrijednost u kontekstu modernog, intenzivnog nogometa.

Evo i klasicnog grafa:

ZGhELiU.png

• Krizy
    65.1k
    Zanimljivo je proći kroz igrače koje si sam pratio i postao na temi Scout služba. Pa sam odlučio ubiti dosadu i analizirati kako su prošli igrači koje sam tu objavio, a koji su bili realni vezano za eventualni dolazak kada sam ih spominjao tu (plaće koje Dinamo može pokriti, igrali u klubovima koji ne idu u Europu, pri kraju ugovora itd.)

Moguće da sam neke izostavio, ali tražilica mi je pokazala sljedeće:

Ardon Jashari
    Do odlaska u Club Brugge za 6 milijuna eura, cijelu karijeru igrao za Luzern, zadnji vezni i reprezentativac Švicarske s četiri nastupa.

Spominjao sam ga dok je vrijedio 1.5M eura prema TM-u i imao godinu i pol preostalog ugovora, kada je dosta puta bio u momčadi kola švicarske lige.

U Club Bruggeu odigrao odličnu sezonu i impresionirao skaute u Ligi prvaka pa prešao u Milan za čak 36 milijuna eura.

Odmah po dolasku se ozlijedio, ali nedavno se oporavio i polako dolazi do minutaže.

Thijs Dallinga
    Nizozemski napadač koji trenutno igra za Bolognu i prema TM vrijedi 12M €.
    Kad sam ga spominjao igrao je u drugoj nizozemskoj ligi, u Excelsioru.
    Uskoro je otišao u Toulouse za 2.5M € gdje je upisao 37 golova i 8 asistencija u 86 utakmica.
    Nakon toga je prodan u Bolognu za 15M € za koju ove sezone ima 3 gola i 4 asistencije u 899 minuta.

Adrien Thomasson
    Igračina. Majka mu je Hrvatica pa sam ga dosta pratio dok je bio u Nantesu, pri isteku ugovora mi je bilo žao što se nije pokušalo. Pogotovo jer je spominjao da voli Hrvatsku. Onda je prešao besplatno u Strasbourg gdje je u 156 utakmica upisao 28 golova i 19 asistencija.
    Nakon toga prodan u Lens za 3.9M €, za koji je u 111 utakmica postigao 13 golova i upisao 22 asistencije.
    U Ligue 1 odigrao 363 utakmice te upisao 48 golova i 56 asistencija. Baš klasa od igrača što dokazuje i kapetanska traka u Lensu, koji je trenutno prvoplasirani klub Ligue 1.
    Prije mjesec dana je proslavio 32. rođendan, a ugovor mu istječe za pet mjeseci.

Sandi Lovrić
    Slovenski reprezentativac koji je krenuo u Sturmu pa otišao u Lugano i pri kraju ugovora kada sam ga spominjao se sigurno mogao dovesti. Otišao je besplatno u Udinese za koji je odigrao 116 utakmica u kojima je postigao 9 golova i upisao 14 asistencija.
    Ove sezone izgubio je mjesto u prvih 11, trenutno vrijedi 6M € prema TM-u, a ugovor mu istječe za godinu i pol. Možda prilika za Dinamo?

Luis Palma
    Malo egzotike. Krilo iz Hondurasa. U Arisu je odmah po dolasku pokazao da je dobar igrač i moglo ga se dovesti za neka 2.5M, ali onda se raspucao još više, upisao 17 golova i 11 asistencija u sezoni, pa prešao u Celtic za 4.75M €.
    Za Celtic je upisao po 10 golova i asistencija u 2200 minuta, ali su odlučili dovesti druge igrače.
    Otišao je na posudbu u Olympiakos gdje je upisao po gol i asistenciju u 515 minuta.
    Sada je na posudbi u Lechu koji mu je pružio dobru minutažu pa je u 1650 minuta upisao 6 golova i 7 asistencija. Jako dobar igrač.

Benson Manuel
    Omaleno belgijsko krilo, ima odličan udarac i dribling. Jako brz i nezgodan za čuvanje. U Antwerpenu sam ga pogledao par puta i igrao je jako dobro iako nije imao neku baš vrhunsku statistiku. Prodan u Burnley za 4M €, gdje je igrao vrhunski u Championshipu i upisao 13 golova i 3 asistencije u 1560 minuta.
    Burnley je osvojio 101 bod i ušao u top 10 najboljih Championship sezona u povijesti.
    Nakon toga je imao čak pet ozljeda u kojima je propustio čak 68 utakmica.
    Trenutno je zamjena na posudbi u Readingu, najvjerojatnije slijedi povratak u donji dio belgijskog prvenstva zbog jako puno ozljeda.

Birger Meling
    Norveški lijevi bočni kojeg sam pogledao par puta dok sam gledao Majera u Rennesu. Bio je drugi izbor u klubu pa je tražio transfer i prešao u Kopenhagen za 2M €. Dugo bio u prvih 11 kluba koji je igrao LP-a, također i u prvih 11 Norveške. Vrlo dobar igrač u trenutku kada se mogao dovesti.

Leart Paqarada
    Legenda Bundeslige 2, lijevi bek s 278 nastupa, 11 golova i 50 asistencija u toj ligi. Pisao sam o njemu pri isteku ugovora u Sandhausenu a zatim isti slučaj u St. Pauliju. Kapetanske trake također pokazuju da je bio dobar.
    Nakon toga besplatno prešao u Köln, gdje je igrao u prvih 11 dvije sezone, a ove sezone prešao u Heidenheim gdje se ozlijedio u prvoj utakmici.
    Reprezentativac Kosova.

Jon Gorenc Stankovic
    Zadnji vezni, reprezentativac Slovenije s 18 nastupa. Već šestu sezonu u Sturmu gdje je i kapetan kluba, a trenutni ugovor vrijedi do ljeta 2027., odnosno još sezonu i pol. Čini se kao moguće jako dobar transfer za sljedeću sezonu, jezik nije problem, iskusan igrač za poziciju zadnjeg veznog.

Miha Zajc
    Kada mu je prije dvije godine ugovor bio pri isteku ponadao sam se da bi Dinamo mogao uskočiti, ali on je već imao veliku plaću u Fenerbahceu. Na kraju je produžio s turcima gdje je igrao vrlo dobro, ali transfer u Dinamo se napokon ostvario ove sezone :cool:

Anto Grgić
    Može pokriti sve pozicije u veznom redu, spominjao sam ga kao dobru zamjenu za Mišića.
    Bio i najbolji veznjak švicarske lige preko čega je došao na širi spisak reprezentacije Švicarske.
    Kapetan u Sionu i sada Luganu, što pokazuje kakav je karakter.
    U mnogim kategorijama na vrhu švicarske lige već godinama (ključna dodavanja, točna duga dodavanja, zbroj golova i asistencija, oduzete lopte,
    U 295 utakmica švicarske lige i kupa upisao 49 golova i 44 asistencije.
    Obiteljski navijači Dinama.

Eric Ramírez
    Njega sam spominjao dok je bio u Slovačkoj, igrao za Dunajsku Stredu gdje je u dvije sezone upisao 28 golova i 11 asistencija.
    Otišao u Dynamo Kijev za 1.75M €, gdje se nije naigrao, ali je upisao 4 gola i asist u 600 minuta.
    Onda je bio na posudbama u Gijonu gdje nije igrao, Slovanu gdje je imao solidnu sezonu, na novoj posudbi dobar u Kolumbiji pa skupljao mrvice na posudbama u Tigreu i sada Bohemiansu.
    Propao.

Sebastian Jörgensen
    Desno krila tipa Lovro Majer. Često se uvlači u sredinu i ima fantastičan udarac, odlično izvodi i prekide.
    Par sezona najbolji igrač Silkeborga (32 gola i 24 asistencije u 129 utakmica).
    Prešao u Malmö za 1.35M €, ali se nije ustalio u prvih 11 pa odigrao vrlo dobro u Norrköpingu.
    Sada na posudbi u prvoj momčadi Danske, Aarhusu, gdje je zamjena.
    Kao i Ramirez, bio bi promašaj.

Aitor Cantalapiedra
    U Twenteu odigrao dvije vrlo dobre sezone pa nakon ispadanja u drugu ligu besplatno otišao u Panathinaikos. U 95 utakmica upisao 24 gola i 15 asistencija, ali nažalost ozljede su ga dosta usporile.
    Na posudbi u AEK Larnaci bio ponajbolji igrač lige s 14 golova i 7 asistencija pa nedavno potpisao za brazilsku Vitoriu gdje je upisao po 3 gola i 3 asistencije.
    Solidan igrač, ali ništa posebno.

Dino Islamović
    Spomenuo sam ga kada je Kalmar ispao iz švedske lige, a bio je peti strijelac lige s 12 golova, unatoč tome što je igrao za momčad koja je ispala iz lige.
    U tome trenutku smo trebali nekoga za trećeg napadača.

Brojke kroz karijeru:

Rosenborg 59/29/4
    Östersund 57/18/4
    Trelleborg 33/10/10
    Kalmar 33/13/1

Jako snalažljiv u šesnaestercu, ima dobre poteze na malom prostoru i ubojit u igri glavom, što s obzirom na visinu od 190cm pokazuje da bi nam mogao biti od koristi protiv HNL bunkera.

Za reprezentaciju Švedske debitirao 2020., ali u istoj godini donio odluku da nastupa za Crnu Goru, za koju je upisao osam nastupa.

Uskoro nakon toga otišao u Rosenborg za samo 85 tisuća eura i odigrao fantastičnu sezonu u kojoj je u 35 utakmica postigao 24 gola i upisao 3 asistencije.
    Savršena opcija za trećeg napadača u tome trenutku.

Arnaud Nordin
    Ovo ispod sam tad napisao o njemu, a on je izabrao Mainz, koji ga je kupio za milijun eura, ali u kojemu se nije usrećio jer ima skromnu minutažu i većinom ulazi s klupe.

Arnaud Dominique Nordin ima porijeklo s Martinika, baš kao Kévin Théophile-Catherine i Ronaël Pierre-Gabriel, s kojima je Dinamo pogodio.

Na Instagramu Nordin prati oba igrača Dinama, a zanimljivo je da je s Kévinom skupa odigrao 14 utakmica, a još 3 s Bernauerom.

Baš kao Kévin i Ronaël, i Nordin je igrao za St. Etienne.
    Još jedna stvar veže Nordina, Bernauera i Pierre-Gabriela, a to je ista menadžerska agencija, koja pod svojim "krovom" drži i Thomassona, kojega sam spomenuo jako puno puta na ovoj temi.

Pozitivna stvar oko eventualnog dolaska ovoga igrača je to da je njegov Montpellier trenutno posljednji sa samo osam osvojenih bodova te da ga ugovor s istim veže do kraja sezone.

Vjerujem da bi želio početi osvajati trofeje budući da tijekom dosadašnjeg dijela karijere nije osvojio niti jedan.
    Nije previše nastupao ni u europskim utakmicama. Ima samo osam utakmica za St. Etienne u Europskoj ligi, gdje je kao mladi igrač osjetio slast samo jedne pobjede.

Borba za trofeje i igranje europskih utakmica bi mu, vjerujem, bili primamljivi.

U posljednje dvije i pol sezone upisao je 19 golova i 9 asistencija u 4800 minuta za skromni Montpellier.
    Otkako je stigao u Montpellier sudjelovao je u čak 28 golova od ukupno 102 koje je Montpellier postigao u utakmicama u kojima je igrao, odnosno u 28% golova kluba.

Još jedan plus je što je podjednak broj utakmica u karijeri odigrao na lijevom i desnom krilu, a upisao je i tridesetak utakmica kao špica.

Fizički izuzetno jak, tehnički fantastičan i jako brz. Mislim da bi radio razliku za Dinamo.

Odigrao je 28 utakmica i upisao 10 golova za mlade uzraste francuske reprezentacije te dva nastupa za seniore.

Sondre Langås
    Norveški stoper, koji je debitirao i za reprezentaciju.
    Prošle sezone odigrao je svih 30 utakmica u ligi i propustio samo 78 minuta u cijeloj sezoni i bio dio momčadi Vikinga koja je završila na trećem mjestu te sezone i ostvarila najveći uspjeh kluba još od naslova 1990./91., iako su još par puta bili trećeplasirani, ali s manjim brojem bodova.

S njim su imali najbolju obranu u posljednjih deset godina te su u 18/30 utakmica primili jedan gol ili sačuvali mrežu čistom.

Nedavno je promijenio menadžera i izjavio da bi volio otići u jači klub koji igra europska natjecanja.
    Visok je 190cm, dešnjak, dosta je brz, često i pomalo prgav, super se postavlja i ima vrlo dobar pregled igre.

Tad je bio deseti po broju točnih dodavanja po utakmici (58 s 89% preciznosti) od svih obrambenih igrača u ligi.
    Po otklonjenim opasnostima bio je u top deset u ligi.

Prije deset mjeseci prešao u Derby za 4.80M eura i igr standardno u prvih 11, a već je postao i kapetan kluba.

Sasha Marcich
    U prošloj sezoni smo imali velikih problema na poziciji lijevo beka pa sam predložio Argentinca hrvatskih korijena.

Unatoč tome što je bio član prosječnog prvoligaša, koji je u prvu ligu ušao prije par sezona, pokazao je da bi mogao biti jako zanimljivo rješenje na lijevom boku.

Njegovim dolaskom u klub, Platense je ustabilio obranu i u 78 utakmica u kojima je Marcich igrao, samo su 17 puta primili više od jednog gola.

Gol nisu primili u čak 31 od 78 utakmica u kojima je igrao Marcich, a po jedan gol su primili u 30 utakmica.

Za usporedbu, Boca Juniors, River Plate i Racing Club su kao najuspješniji klubovi više puta primili po dva ili više golova.

Ugovor s Platenseom mu je tad trajao do kraja sljedeće godine, pa sigurno ne bi bio preskup.

Po često hvaljenom SofaScore je drugi najbolje ocijenjeni lijevi bek argentinske lige, s prosječnom ocjenom 7.20.

Po oduzetim loptama je također drugi lijevi bek lige, po presjecanjima četvrti, po otklonjenim opasnostima osmi.

Solidan je i ofenzivno, pošto je među deset bekova koji su se najviše puta našli u šansi, ali i kreirali šanse suigračima. Po uspješnosti driblinga je najbolji bek lige (75%), ali ih ne radi toliko često.

Ima 61% točnih dodavanja i 65% osvojenih duela. Podjednako je dobar u zračnim (66%) i duelima na tlu (64%).

Marcich je tad bio jedan od četiri igrača koja su bila u izboru za najboljeg lijevog beka lige.

Mauricio Pellegrino inzistirao je na njemu i prešao je u Lanus za samo 537 tisuća eura i nastavio s odličnim igrama. Za njih je odigrao 49 utakmica u kojima je upisao dva gola i devet asistencija, a Lanus je završio na drugome mjestu Clausure i ostvario najbolji plasman u posljednjih desetak godina.

Ovih dana se spominje prelazak u Vasco de Gamu koji je četvrti klub Brazila po vrijednosti. Očito je vrlo cijenjen u Južnoj Americi.

Benjamin Källman
    Uz Islamovića prošle sezone sam spominjao još jednog napadača, a to je Benjamin Källman.

Imao je vrhunsku prošlu sezonu u Poljskoj, gdje je za klub Cracovia upisao 18 golova i 9 asistencija te bio drugi najkorisniji igrač poljske lige.

Istekom ugovora prešao je besplatno u Hannover gdje je u Bundesligi 2 u 1000 minuta upisao deset golova i jednu asistenciju.

Nastupa i za reprezentaciju Finske, zabio je 10 golova u 37 nastupa. Upisao je i dvije asistencije. Sve to u 1793 minute za reprezentaciju.

Enzo Bardeli
    Enzo Bardeli, 24 godine, centralni/ofenzivni vezni, ugovor još pet mjeseci.

Veznjak koji bi mogao zamijeniti kreaciju Baturine.

Ove sezone upisao je osam golova i četiri asistencije za Dunkerque u drugoj francuskoj ligi i kupu.

Pošto mu ugovor traje još par mjeseci možda bi ga mogli ugrabiti, iako ima dosta zainteresiranih klubova (St. Etienne, Rapid Beč, Trabzonspor, Slavia Prag, Samsunspor...).

"Proizvod" sjajne akademije Lillea nije dobio priliku u prvoj momčadi pa se odlučio na odlazak u Dunkerque gdje igra sjajno, što uz ofenzivnu statistiku pokazuje i to da je među najbolje ocijenjenim igračima lige.

Najkorisniji je igrač lige sa sedam golova i četiri asistencije, drugi je po ključnim dodavanjima te u vrhu po kreiranim prilikama.

Bardeli je kreativan, tehnički nadareni veznjak koji diktira igru ​​u centru terena, što ga čini jako zanimljivim igračem za svaku momčad koja traži kreatora igre u veznom redu, a prošle sezone bio je među igračima s najviše ključnih dodavanja u Europi prema Wyscoutu.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.