• Pacho
    9.8k

Ovo je i meni odlicno. Uzet cu Napoli kao primjer. Prosle sezone su uzeli naslov s 82 boda, a pod Sarriem su imali sezonu s 91 bodom pa su bili drugi. Nakon koje sezone su navijaci bili zadovoljniji? Ili Liverpool koji je prosle sezone s 84 boda bio prvak, a s 97 uzeo fritulu. Naravno da je kljucno sto konkurencija radi.

A kod nas se ni ne radi o tome da konkurenti odraduju gotovo pa savrsenu sezonu nego se mi, koji smo X puta financijski i igracki mocniji, spustamo na razinu fritulasa.
  • Crni86
    16.7k
    sori nisam vidio odmah komentar.

Takticki je tekma odigrana savrseno. Ono je takticki kovina pobjeda. I odigralo se pragmaticno kako i treba na europskom gostovanju.

Mozda je i problem u meni sto sam se nekako napalio na nas nogomet u prvih 5 kola. Gdje smo napokon izgledali atomski (prvo poluvrijeme rijeka i varazdin te zadnjih pola sata osijek), moguce da je problem sto ja konstantno cekam takve igre da izadu na vidjelo pa mi se cini da je to i dalje sve prema dolje.

Ali da, tekma s macabijem izvrstna. Dobro si me podsjetio na taj komentar, pokusavam se sjetit vise tog vremena, cini mi se kao da je bilo prije 3,4 mjeseca to, a zapravo nije bilo tako nedvano.
  • Fatos Beqiraj
    313
    Sve stoji, al nije ni Hajduk pretjerano dobar koliko im je raspored ovih prvih par kola lagan. Osijek ima kvalitetne igrace samo trebaju pokazat to tako da moze bit svasta.
  • Fan
    1.7k
    ja bih se iskreno uspoređivao samo sa 2 kluba lige petice jer treba uzet u obzir cijelu ligu, a to su PSG i Bayern koji jedini odskaču financijski i po renomeu od svih ostalih.
    I Napoli i Pool igraju u ligama gdje je po par klubova u par deka i realno fulaš/pogodiš 1 igrača i može otić liga na bilo koju stranu.
    Mi živimo u komforu da bi trebali od 11 igrača na terenu, 8 trebali bit najbolji u ligi u bilo kojem trenutku. Ovo je ključ zašto teza sa procesom ne pali u toj mjeri kod nas kao kod npr kod Arsenala koji godinama igra za k, nema naslov 20+ godina i kod kojeg se pod Artetom vidi pomak iz godine u godinu, a kraj sebe još ima financijski jednake ili jače igrače. Dinamo takve prepreke nema i zato je "treba dat priliku na dulje staze ako ne ide" promašeno.
  • Tvrdica McTvrdi
    3.1k
    Mi živimo u komforu da bi trebali od 11 igrača na terenu, 8 trebali bit najbolji u ligi u bilo kojem trenutku.Fan

Još tamo 2019.-2020. u najavi derbija su se crtale kombinirane postave i zaključak je bio da bi Caktaš nama bio zamjena na klupi, ostali da ne bi ni na tribini sjedili. Tako bi trebalo biti i sada, oni potpisuju slobodne igrače tko se ponudi a mi analiziramo i platimo odštetu, ne bi nikako smjelo biti da imaju na 4 pozicije boljeg igrača od nas kako je bilo primjerice prošle sezone.
  • Masto
    355
    nadam se da cemo i mi bit pozitivno šokerani včrs
  • Klenx
    9.1k
    Dio loše atmosfere oko kluba su stvorili i navijači, zato je izuzetno bitno da se u narednih mjesec dana izuzmemo negativne energije, i da sutra izgubimo, ne treba raditi dramu.Haza

Više-manje si sve lijepo objasnio, pa ću se samo nadovezati na taj dio oko atmosfere. Ne radi se tu o dijelu loše atmosfere, nego o velikoj većini koju, nažalost, upravo navijači Dinama sami generiraju.

Sve što se piše po Zonama, portalima i društvenim mrežama čitaju i igrači, i zaposlenici kluba, i novinari. I dok ove prve i druge to demoralizira i dodatno opterećuje, treći to s oduševljenjem koriste kao materijal za istresanje govana po Dinamu. Zašto? Zato što je većina medija otvoreno naklonjena jednom drugom klubu, a negativnost im po prirodi donosi neusporedivo više klikova i prometa od pozitive.

I tu dolazimo do ključnog problema.
    Često se ovdje zavaravamo onom temom „Nismo isti” sa ovog foruma, gdje se s podsmijehom uspoređujemo s tovarima i tješimo se da smo bolji. I u mnogim stvarima zaista jesmo.
    Ali u jednoj od najvažnijih, ne da smo isti, nego smo višestruko gori. Samo nismo imali prilike to u potpunosti pokazati, a i ne želimo si sami priznati.

Oni, u svom balonu, koliko god bili u krivu ili psihodelično odlijepili od stvarnosti, agresivnom zaštitom svog kluba stvaraju barem privid zajedništva. Kakva god predstava na terenu bila, kakvi god problemi postojali, u slučaju pobjede u utakmici oni će uvijek pronaći nešto pozitivno na što se zakače i na tome gurati dalje. To ih drži. To održava energiju.
    Kod nas?
    Potpuna suprotnost.
    Mi ćemo pronaći negativu i kad je nema.

Vidimo loše igre kad su loše, to je jasno, nismo slijepi da odbijamo priznati stvarnost da se dobar dio ove sezone loše igra. Ali čak i kad je sve dobro, mi se pobrinemo da nešto postane problem.
    Najbolji primjer je Kulenovićev penal protiv Belupa. Umjesto da pričamo o visokoj pobjedama, dobrim akcijama i lijepim golovima, posvuda se danima žvakalo teorije o tome je li on odbio dati penal Bennaceru.
    I opet se dalo savršen materijal medijima za širenje negativnosti.
    Tovari znaju biti strašno autodestruktivni kad krene urušavanje, ali nemojmo se zavaravati, ni mi ne zaostajemo. Samo nismo imali prilike to pokazati jer nikad nismo pali dovoljno nisko. A bojim se da bi s današnjim mentalnim sklopom prosječnog Dinamovog navijača bili još gori.

I to nije nešto što se može ispraviti u godinu ili dvije.
    Dinamo je kroz godine mamićevštine izgubio barem pet generacija novih navijača. Realno i dosta više.
    Ljudi koji su odrastali u 90-ima i ranim 2000-ima imali su sasvim drugačiji pogled na rivalstva, ambicije, identitet u perspektivi gdje nisu bili toliko opterećeni medijima i društvenim mrežama i gdje je bila normalna stvar da je Hajduk prvak.
    A generacije koje su odrastale nakon 2010., u konstantnoj negativi oko kluba, naučene su da je jedini kriterij uspjeha „biti ispred Hajduka”.
    Europa? Budžeti? Perspektiva?
    Sve to je isprano, relativizirano i stavljeno u drugi plan. Sve je bilo nebitno dok smo bili 3 boda ispred raspalog Hajduka bez prebijene pare sa odronom od igrača.
    Čim je Hajduk blizu, crveni su alarmi i ništa ne valja. Jer im je prirodno stanje stvari da je Hajduk na 20-30 bodova iza Dinama. Tako su odrasli, tako su naučeni, tako su isprani.

Te generacije danas su odraslije i najglasnije. i to je normalno i po godinama i fazi života.
    Problem je što još ne shvaćaju da je Dinamo njihov. I da je normalno da Hajduk nije 30 bodova iza Dinama.

I da je sve plavo njihovo.
    Da su Kulenović, Goda i Teofil njihovi.
    Da je Boban njihov.
    Da su tribine njihove.
    Da je i raspadnuti Maksimir njihov.
    Da je mreža na golu njihova.
    Da je semafor na jugu njihov.
    Da je Dinamo njihov.

I ako ga oni sami prvi masakriraju negativom sa svim dostupnim alatima koji se danas mogu upotrijebiti, kako očekivati da atmosfera bude pozitivna?
    Tko će klub braniti, ako neće njegovi vlastiti navijači?
    Nitko.
    Ostaje gola lešina, prepuštena hijenama.
    A hijene uvijek čekaju.

I trebat će još godine i godine rada da se to okrene. Neće ići preko noći.
    Krvav posao čeka klub na tom polju.

Da se razumijemo, nije poanta da izmišljamo pozitivu kada je nešto negativno.
    Poanta je da kad je nešto negativno ne dižemo to na 10 puta veću razinu nego što je stvarno potrebno.
  • Crusades
    19.7k
    Apsolutni potpis... da, generijacama navijača koje su pohodile utakmice u vrijeme vladavine onog smeća jedini štap za koji su se mogli uvhvatit bio to kaj su tovari na -20 i kaj je u tom komforu netko mogao gurat Šimunoviće, Haliloviće i Ćoriće i slične jer europskih rezultata, ljudi na tribinama i pojma Dinama u gradu nije bilo. A lako je tad bilo ostavit tovare na -20 kad su bili na rubu bankrota i bez 5 eura u džepu.

Nije bilo bitno ništa drugo osim toga da smo ispred njih dolje i to je to. Točno se sjećam komentara iz tog vremena.
  • Noel
    16.7k

Većinom se slažem sa tobom, sada ne. Opet se uspoređuje na ovom forumu Hajduk i Dinamo. Dinamo je potpuno druga dimenzija, liga prvaka za sve ostale hrvatske klubove, naravno da su očekivanja i kritike na najvišem nivou. Naravno da je pritisak veći, naravno da je ljestvica više, naravno da će bit više kritike i napada. Jednom zauvijek da se prestane uspoređivat Dinamo i Hajduk. DINAMO JE GIGANT. Najveći hrvatski klub, ozbiljan klub sa ozbiljnim europskim rezultatima, klub koji je izbacio Modrića, Olma, Gvardiola, Mandžukića..

Naravno da su očekivanja navijača Dinama ogromna i da se svaka sitnica kritizira. Tako je to kad si ŠAMPION. To kaj oni u svemu vide dobro i pozitivno je zato što su mali klub čiji se navijači hvataju za svaki drek.

Usporedit Dinamo i Hajduk je kao da se netko danas usporedi Real Madrid i Celtu Vigo. Nadam se da će se prestat sa tim na ovom forumu.
  • Thor
    1.3k
    neka ostanu sokirani do kraja tekme slobodno! :strong: :lol:
  • masacusec
    6.6k
    Problem je u vječitom nihilizmu Dinamovog puka uz nezaobilazne nostalgičare bivše uprave koji potenciraju i eksponiraju i onaj najmanji neuspjeh hiperbolizirajući ga. To nisu navijači Dinama, to su drukeri onog starog sistema koji je egzistirao u našem klubu skoro 20 godina. Bit ću patetičan i citirat ću MPT-a: „Hej, što im se povampire lica“ kad se vijore Dinamova zastava i transparent BAD BLUE BOYS u prvom planu.
    Ko vas jebe!
  • Thor
    1.3k
    odlicno! To i ja govorim...to kaj se nas povlaci da se zajedno s njima valjamo u blatu to je uzas i to treba maknuti od nas.
    Nemaju se oni kaj s nama uopce stavljati u isti kos i usporedjivati, a kamo li da mi to radimo.
    Oni su samo konkurencija u hnl jednako kao i Belupo ili Osijek...i nebitni su. Treba paziti na konkurenciju i drzati oko ali to nije za za usporedbu. I ne trebamo uopce nasjedati na te fore
  • don
    16.6k
    Problem je u vječitom nihilizmu Dinamovog puka uz nezaobilazne nostalgičare bivše uprave koji potenciraju i eksponiraju i onaj najmanji neuspjeh hiperbolizirajući gamasacusec

ima li takvih na forumu?
  • masacusec
    6.6k
    ima li takvih na forumu?don

Upravo je problem takvih sto su latentni, što apostrofirajući druge "negativne" stvari, prikrivaju svoju pripadnost i asvoje afinitete.
    Ali, lako za forum, nije on jedini akumulator Dinamove mase.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet