• The Undertaker
    10.3k
    Meni je ovo sasvim u redu. Nisam za to da se u tijeku izrade izbacuju dijelovi u javnost jer Statut funkcionira kao cjelina. Samo, ovo bi trebao biti radni prijedlog a završna verzija bi se napravila nakon javne rasprave. Ovako se čini da rasprava neće imati nikakv učinak na sadržaj Statuta pa je, u neku ruku, besmislena.
  • Mali Zeus
    22.2k
    ↪superhik Koja opozicija? Lista BBB dobije izbore i, zajedno sa sponzorima, izabere svog predsjednika, npr. Sašu Pavličića Bekića. Onda predsjednik imenuje svoje ljude u IO gdje onda imamo svih 11 članova defacto iz iste grupacije. Onda tih 11 članova IO odaberu 28 članova predsjednikove izborne liste opet iz iste grupacije i onda imamo sve skupštinare iz iste grupacije.
    Možda ja nešto krivo gledam pa neka me ispravi tko zna.
    — The Undertaker

Ak ja dobro čitam IO bira kandidate za drugu izbornu jedinicu. Predsjednik ne bira svih 11 članova IO iz iste grupacije nego 6, a četiri bira nositelj druge liste.
  • King of Spades
    9
    Ovo ima smisla što si napisao. Samo to nije najjasnije iz samog teksta ni nakon par čitanja.
  • Istočnjak
    93
    Prijedlog statuta sigurno nije idealan, vidi se da je bilo dosta kompromisa, no bolji je od postojećeg pa treba svima uključenima zahvaliti.
    Recimo meni nije drago da se u skupštinu ulazi preko lista jer možda kvalitetnih ljudi bude i na drugim listama. Smatram da je uvijek bolje neposredno biranje osobe nego biranje liste, direktnija je i odgovornost izabranog.
    Iako smo se spasili onoga da izvršni odbor predlaže sastav cijele skupštine on još uvijek predlaže jako puno skupštinara, jednako koliko ih biraju i članovi, dakle jako puno.
    Još kad se dodaju i predstavnici sponzora, očekivano bliskih upravi i predsjedniku, jasno je da bi gospodin Barišić ovakvim novim statutom mogao progurati ljude koje želi.
    Utoliko je njegov otpor ovom prijedlogu statuta pogrešan jer bolji neće dobiti.
    Nama navijačima i članovima pak ispod ovoga nije za ići.
  • The Undertaker
    10.3k
    S druge strane, u skupštinu ulazi lista koja dobije najviše glasova članova. Može se lako dogoditi da u skupštinu uđe lista koja podržava 10% članova.
    Sve legalno ali onda je legitimnost upitna.

Da se razumijemo, nema idealnog Statuta. Uvijek će postojati ovakvi ili onakvi scenariji da nešto pođe u krivu. Treba krenuti sa nečim pa onda u praksi viditi kako će se sve odvijati i korigirati po potrebi.
    Za sada, jedina ozbiljna i velika zamjerka je prevelik utjecaj sponzora i to bi, na neki način, trebalo ograničiti.
  • superhik
    12.9k
    ne odnosi se moj naziv opozicija na BBB nego na sastav Skupštine. Ako BBB odnesu pobjedu svejedno će druga strana biti u opoziciji
  • King of Spades
    9
    Točno to. Sponzori će diktirati sve, što je po mom mišljenju loše. Nebitno je kojoj struji će se prikloniti, ali sama činjenica da 3 sponzora kao privatne kompanije dobivaju prevladavajuće glasove, bez da su uložili svoja sredstva u klub, je gluposti.

Novac kojeg su dali za sponzorstvo nije novac uložen u klub, nego novac uložen u reklamu njihovih firmi preko hrvatskog i europskog brenda zvan GNK Dinamo.

Ako to nije "tiha privatizacija" kluba, onda ne znam što je.

Inače mislim da će Barišić i njegovi skupštinari, ako ne uspiju ovladati klubom, ostaviti spaljenu zemlju u Dinamu i doći će pred navijače i reći će: situacija je loša, ili preoblikovanje ili stečaj. To je takva sorta ljudi koja se ne bi libila to napraviti, prije nego da upravljanje kluba daju navijačima. Nadam se da griješim i da sam neopravdano pesimističan.
  • The Undertaker
    10.3k
    Govorim ti da neće. Ako BBB lista dobije izbore i imenuje predsjednika, pa neće taj novi predsjednik odabrati Barišićeve ljude u IO i svoj dio skupštine već svoje. A ti su iz iste "grupacije" kao i BBB lista. Dovoljno je da izborna grupacija jednom dobije svog predsjednika i dalje je sve rutina.
  • deda
    48.5k
    Undertaker vam je vrlo razborito objasnio zašto Barišić nikad neće pristati na ovaj prijedlog statuta.
  • superhik
    12.9k
    Prema Pravilniku "Iz redova članova skupštine, Predsjednik kluba imenuje 6 članova Izvršnog odbora po svom odabiru, a 4 člana imenuje nositelj druge liste koja sačinjava skupštinu."
  • The Undertaker
    10.3k
    A ako si taj predsjednik recimo ti, koga bi imenovao u IO i u svoj dio skupštine, Rožića i kompaniju ili dedu, xaviera, marcia itd...?
  • superhik
    12.9k
    ne govorim o odabiru Predsjednika već o odabiru ovih drugih kandidata. Ako tipa Barišić ili Peras budu odabrani kao kandidati s druge liste onda će imenovati sve članove odbora. Ako BBB budu odabrani s prve liste , onda njihov kandidat imenuje svojih 6, a ostale druga lista, odnosno u tom omjeru snaga opozicija.
  • Mali Zeus
    22.2k
    Ne znam zašto se ova odredba mora ponoviti ovod 5 puta već.
  • Tradicija bunta
    8.3k
    Po ovom prijedlogu 28 iz članske kvote ide s pobjedničke liste isključivo kao obrambeni mehanizam. Kada bi se pojedinačno biralo 28 s članske liste uz ovih 28 iz kvote IO-a, to bi aktualnoj većini u IO dalo prednost koju bi teško ispustili. Iako, precjenjuje se to da bi i jedna i druga strana na duži period ostale monolitne. Možda i bi, ali ni blizu kao sada. A sada je skupština faktički 50-50, par postotaka gore/dolje.
  • NB86
    17.7k
    Ja se samo nadam da nam sva ova rasprava nije uzalud i da ce osvanut statut na dnevnom redu
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet