• Infinity
    15.2k
    Na youtubeu pustim neko kampiranje ili preživljavanje u divljini (što i sam često radim), i odmah me umire i uspavaju zvuci paljenja vatre, prikupljanja granja, izrade skloništa, šuma šume, jezera, rijeke..

    Tak da, eto, ima i (nas) čudaka kojima je čak i "zvuk" šume dovoljan za zen. :smile:
    Neki tip sa Zapada

    A ja sam se pitao odakle na tim klipovima milijuni pregleda i gdje su ti ludjaci koji to gledaju :rofl:

    Ja cesce pustim samo zvuk na slusalice i utonem u san, mada nekad i pogledam :grin:
  • Papastrumf
    9.3k
    Zminjak, mali otocic kraj Murtera. 2-3 kuce na cijelom otoku. Odmor za dusu i tijelo.
    S druge strane, grad koji je prepun turista, guzve i uzurbanosti, a u kojem uvijek uzivam je Rim.
    Pisem ovo umivajuci se hladnom vodom iz jedne od rimskih fontana :grin:
  • LM1995
    1.7k
    Pisem ovo umivajuci se hladnom vodom iz jedne od rimskih fontana :grin:Papastrumf
    Ja se baš vratio iz Rima ovu nedjelju - 60 km u 3 dana (pehaka) :cool:
  • NitkoBitan
    11.6k
    Moje želje su stoga usmjerene van našeg kontinenta.. Kavkaz, a posebno Gruzija na vrhu su moje must visit liste. Pa i planova.Neki tip sa Zapada

    Bio sam u Indiji, jeftina zemlja prepuna prirodnih ljepota. Od sjevernog dijela na kojem su Himalaje koje daju Alspki štih pa do juznog dijela koji je nalik Maldivima (tamo nisam bio). Ima i dijelova koji su ona hc monsunska klima, vruce, pljuskovito i sparno. Ugl sve preporuke, uz dobro slozen put planiran mjesecima unaprijed garantiran je dozivljaj za cijeli zivot. Jahao sam slona i devu, dragao cobru na ulici (kao u filmovima gdje ti onaj Aladin na ulici s poda iz nekog sesira izvuce zmiju :razz:), kreveljio se majmunima na ulici (bio sam jos dijete :rofl:)... Odsjedao sam u hotelima sa 5* koji kostaju kao apartman u Crikvi sa 3*, jeo u top restoranima... uglavnom tamo se osjecas kao lord sa hrvatskim primanjima. Jedini downside je taj sto nije bas preporucljivo ici sa curom/zenom jer su Indijci bas ono bolesni perverznjaci i kad ugledaju bjelkinju pomuti im se razum.
  • Frodo
    65

    Ja nakon nekoliko dana postanem anksiozan na izoliranim mjestima koliko sam postao ovisan o gradskoj vrevi.. ipak što sam stariji osjećam da mi sve više odgovaraju mirnija mjesta. Trenutno bih mogao istaknuti otok Prvić, dovoljno je reći da nema automobila. Rekao bih Olib i Silba, ali tamo ne boravim često, ali eto da se spomenu. Što se tiče kontinentalne Hrvatske nije mi strano zaputit se do Gorskog kotara i Slovenije (preporuke za Veliku planinu ili Vipavsku dolinu). Također, dosta me opušta odlazak u rodni kraj mojih roditelja u Hercegovinu.

    Očarao me gotovo svaki grad u Italiji, zemlja muzej, Španjolska možda i više zahvaljući drugačijoj arhitekturi, najviše očitog utjecaja maurskog stila, podsjetnika kako je islam nekoć bio velika religija s visokim kulturnim dostignućima, katedrale u Sevilli i Cordobi uz onu u Palermu su mi bez premca. Zasad.

    Pozitivno me iznenadio Amsterdam odnosno cijela Nizozemska. Niska očekivanja, velika iznenađenja.

    Mene oduševljava kolonijalistička arhitektura Latinske Amerike stoga su mi te države prve na popisu za posjetit, planirao sam nakon završetka faksa otići na višemjesečno čegevarovsko proputovanje Latinskom Amerikom, ali nisam očito dovoljno pustolovan. Iako nisam tako davno završio faks pa još uvijek vrijedi ta mogućnost. Svako planiram posjetit najmanje Argenitnu i Čile, ali sve zemlje me privlače. Nije samo riječ o arhitekturi, već o načinu života, kulturi i ostalom. Nedavno sam čitao dobar putopis po Latinskoj Americi, ali preporuku ću ostavit za onu rubriku gdje spada.

    Mene zanima što je ljudima presudno kod odabira odredišta. Arhitektura, gastronomija, noćni život, kupališni turizam, vanjske aktivnosti, nešto deseto? Ja imam naviku vraćat se na slična mjesta, nisam još bio u nordijskim zemljama iako me jako privlače, a nikako otići.
  • Neki tip
    19k
    Ja cesce pustim samo zvuk na slusalice i utonem u san, mada nekad i pogledam :grin:Infinity

    Da, to i ja radim, ak nije bilo iz posta jasno. :) Ne gledam, barem ne kad idem spavat, nego jedna slusalica u uho, ide to na youtubeu i san začas dođe..
  • Mališan
    1.7k
    Zminjak, mali otocic kraj Murtera.Papastrumf

    Kaj mislis jel izvedivo s kajakom doveslat s Murtera od podvrški do tam ili je preprometan kanal?
  • Neki tip
    19k
    Mene zanima što je ljudima presudno kod odabira odredišta. Arhitektura, gastronomija, noćni život, kupališni turizam, vanjske aktivnosti, nešto deseto?Frodo

    Ogroman dio mojih inozemnih putovanja odnosi se na poslovna putovanja pa destinacije i nisu baš sasvim moj izbor. Moglo bi se dijelom reći da idem tamo gdje me posao odnese.

    Opet, kako mi je "tržište" doslovno cijela Europa, mogu na neki način upravljati gdje ću. I imam kriterije za to, a osnovni je svojevrsna "egzotičnost". Mislim, tesko da mozemo govoriti o egzotici u Europi, naravno, ali nepoznatost, manja vjerojatnost da cu to ikad vidjeti privatnim putovanjem. Ili da mi naprosto nije već prepoznato iz opće ili pop kulture.

    Između Firenze i Zandvoorta (zapadno od Amsterdama, na obali Sj. mora, znat ce ljubitelji Formule 1) izabrao sam Zandvoort (pa navratio i u Amsterdam na 1 dan). Između Pariza i Bukurešta - Bukurešt. Riga vs Berlin - Riga. Turku i Helsinki vs Dublin - Turku.. i još podosta sličnih izbora.

    Naravno da je, npr., Pariz s razlogom jedan od najposjećenijih gradova svijeta. Barem 3x sam ga imao priliku posjetiti poslovno. I nijednom nisam otišao. Naprosto imam osjećaj kao da sam vec bio koliko puta sam ga "vidio" u svim mogućim medijima komunikacije i zabave. I zato me jednostavno ne privlači.. Imam se neku potrebu zavlaciti u kutke koje su manje poznati. Meni samome.

    Usudim se pretpostavljati da u Hrvatskoj nema čovjeka ili ima vrlo, vrlo malo ljudi koji su posjetili više gradova, sela i zaselaka u nasoj zemlji. Najzabačeniji zaseoci Like, Korduna, Banovine - bio.

    Jebiga, 21. stoljeće je, a ja nisam 20ogodišnji samac, i jednostavno nije opcija da lunjam svijetom i otkrivam otkriveno, ali gdje mogu zaviriti, a da mogu očekivati nešto novo i iznenađujuće, nešto zbog čega ću "znati" više - zavirit ću.

    Eto, to je moj osnovni, glavni kriterij.

    Drugi bi vjerojatno bio gastronomija.. Daleko od toga da sam nekakav veliki gastro znalac, ali volim fino jesti, popiti dobro vino (a i pivo) i volim isprobavati.. prakticki nema toga sto ne bih probao od hrane, pića. Mislim da se kroz hranu, kroz namirnice, način spravljanja, način jedenja, interakciju među ljudima dok se hrane, jako puno može naučiti/saznati o nekom kraju, ljudima pa i narodima.

    Pamtim iz mnogih mjesta lijepe zgrade, muzeje, stadione i naravno ljude, ali baš uvijek pamtim hranu. :smile:
  • Neki tip
    19k
    P. S. Sad kad sam ovo napisao, zapravo je postalo dosta očito zašto je Gruzija moj privatni top odabir za riješiti. Relativno nepoznato, zanimljiva povijest i kultura, a divna hrana i vino.. gdje ćeš bolju kombinaciju. :)
  • Neki tip
    19k
    Baš je zanimljivo pitanje koje je postavio @Frodo..

    Vidim po tome koliko sam se raspisao. A znatiželjan sam pročitati što vas pokreće na putovanje..? Zašto idete tamo gdje idete?

    Od ove protekle sezone dodajem da mi je fantastičan način "odabira" destinacije zdrijeb Dinamovih protivnika.. :) Žao mi je kaj to nisam radio u svojim 20ima. Nemas pojma kam ces, ali znas da negdje ides.. Čekaš kuglice i puf, eto te u Tiraspolu, Genku ili Sevilli.

    Podsjeca me na ono kad okrenes globus da se zavrti, pa prstom zaustaviš i kao tamo ćeš.. Što Bog da i sreća junačka! :)
  • Boogieman
    307
    Nedavno sam čitao dobar putopis po Latinskoj Americi, ali preporuku ću ostavit za onu rubriku gdje spada.Frodo
    Daj please napiši za nas nestrpljive barem ime knjige i autora :)
  • Frodo
    65
    Jasen Boko, “Latinskom Amerikom uzvodno. Za Che Guevareom od Patagonije do Kube.” Lik je notorni ljevičar iako na početku knjige kaže da neće o politici kad ono.. iako meni je to još zanimljivije, čitati ljevičarske knjige, novine i ostalo jer izoštravam kritički stav, uočavaš nelogične argumente, naivne svjetonazore i sl. A i oplemenjuješ se ako pročitaš nešto dobro. Kakogod, u literarnoj pustoši o Latinskoj Americi ovo je među boljim stvarima, knjiga se čita u jednom dahu, pozitivno je što se ne smuca po poznatim turističkim mjestima već zalazi tamo gdje turisti “ne smiju”, a poznato je kako u Latinskoj Americi to može biti opasno. Nije obišao sve države nažalost, to bi bilo i previše za očekivat.
    Sad sam tu napisao, ali može se prebacit komentar u odgovarajuću temu ili obrisat nakon što zainteresirani pročitaju. Ionako sam planirao sastavit neku listu ljetnog štiva :grin:
  • maddaddam
    2.9k
    Ako je nekome slučajno ‘pobjegao’ odličan film o mladom Che-u i putovanju po Južnoj Americi:

    https://m.imdb.com/title/tt0318462/

    Rađen po knjigama Notas de viaje i Con el Che por America Latina.

    Bernal mi je u svakom filmu odličan, ni ovaj nije iznimka.
  • Boogieman
    307
    Super, potpuno se slažem sa svim napisanim :smile: Naišao sam na njegove putopise o Aziji, no nisam čitao, tako da mi dobro dođe ovako još jedna preporuka, thanks :up:
bold
italic
underline
strike
code
quote
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.