• SAS1987
    13.5k
    Nece ih policija prskati suzavcem? :smile:
  • db-izbjeglica
    12.9k
    Dinamu treba stadion tu gdje je i to kapacitet koji mora biti preko 20 000 tisuća, a manje od 30 000...Po meni idealno neka sredina od oko 25 000Fanboy

    Jel mogu biti drzak i pitati kojom metodom se došlo do te brojke i što loše bi se dogodilo da kapacitet ostane cca isti kao i što je bio do zatvaranja istoka? Čak i na ovako bijednom stadinu se nekoliko puta godišnje okupi ta brojka. Doslovno prije par sati je na stadionu bilo osjetno više ljudi. Što znači da itekako postoji potreba za većim kapacitetom.

    Zagreb je poprilično velik grad, u zagrebu se igra poprilično dobar nogomet, zagreb ima najjači nogometni klub u radijusu od par stotina km, reprezentacija hrvatske je izuzetno jak proizvod.... A mi bi gradili stadion kapaciteta kakav postoji u tirani... Po meni je to totalna ludost, bez ikakvog smisla kojom bi se popušile neke prilike i propustio zaraditi ozbiljan novac.
  • Logistika
    1.1k
    Dinamo po meni u Kranjcu treba ići tek kad se prva tribina na Maksimiru poruši i kad krenu radovi...iako kod nas ni to nije garancija povratka narednih 10 godina,s obzirom kako građevina ide kod nas...ali je barem neka garancija. S obzirom da je grad bolila neka stvar sto stakla na Maksimiru otpadaju...sumnjam da ce se ovoj garnituri žuriti da vrati Dinamo na Maksimiru. Ako nisu dali na trgu zastave hodu za život...tek Dinamo a pogotovo BBB im nisu nikako ideološki niz dlaku,čak imam osjećaj da bi uživali da nas cjede,da nam ljude bacaju u nove borbe
  • xavier
    11.1k
    Dinamo po meni u Kranjcu treba ići tek kad se prva tribina na Maksimiru poruši i kad krenu radoviLogistika

    Po meni Dinamo uopće ne treba u Kranjču. @db-izbjeglica je lijepo stavio "na papir" ono što svi znamo, kako se stadion može graditi u etapama bez privremenog seljenja na drugu lokaciju. Isto tako je po meni opcija i izgradnja novog stadiona pored postojećeg.

    Gradnja jednog stadiona da bi se tamo igralo dok se gradi drugi jednostavno nema smisla i nadam se da to znaju i u gradu i u klubu.
  • Logistika
    1.1k
    Ma meni se u svemu čini da Tomasevic sa Maksimirom ne želi ništa,i da mu se sve sto nama ta lokacija predstavlja gadi...mislim da ako se bude napravio ovaj u Kranjci ,na novi Maksimiru mozemo zaboravit na duže vrijeme....napravit ce sve sto treba da se dograbe lokacije...i onda ce biti "JA sam stadion napravio,a vi ako hoćete ,pa radite si sami gdje i kako hoćete" ...ovo sam povukao čisto kao neki minimum ako se već treba maknuti neko vrijeme...jer da ce u Zagrebu takav projekt raditi sa smislom to ce teško ići poznavajući prošlost. Dinamo već mjesecima igra bez jedne tribine,mogao bi samo nastaviti,zalost je da ljudi ovdje elaboriraju stvari bolje od kotobož neke struke. Bas me zanima faca Tomasevica nakon 50 000 katolika na Maksimiru sinoć. Čekam samo da tamo neki Pride ubaci.
  • Tradicija bunta
    5.5k


    Valjda 4 tisuće na nekakvoj istri izgleda puno praznije na stadionu od 30 tisuća nego na onom od 25. Golema razlika.
  • 77
    62

    Radi se o dinamovom stadionu i kao takav mora se radit po mjeri dinamovih navijaca...a ne za arsenale, barcelone i ostale pizdarije, znaci 23-25 tisuca stim da na arsenale i barcelone prvo idu oni koji su redoviti tako da izvucemo maksimum
  • Imamo Dinamo
    3.3k
    Znamo svi da Antolic i ekipa podrzavaju "neovisnu" udrugu Dinamo je Maksimir. Mozda su cak i idejni zacetnici toga neznam kako to sve ide. Tesko da ce pristat negdje di vide da ce ih Senf zajebat, i njima je Max drazi cini mi se :lol:
  • Oluja
    3.7k
    Svaki sekundarni stadion veci od 8 000 je prevelik za Zg, a sa svakim vecim od 10 000 Dinamo se dovodi u opasnost da mu postane stalni ukoliko se ikada pristane preseliti na njega.
  • db-izbjeglica
    12.9k
    Radi se o dinamovom stadionu i kao takav mora se radit po mjeri dinamovih navijaca...a ne za arsenale, barcelone i ostale pizdarije, znaci 23-25 tisuca stim da na arsenale i barcelone prvo idu oni koji su redoviti tako da izvucemo maksimumbluemadness86

    A kojom računicom se došlo do toga da je mjera dinamovih navijača 23-25 000? Ili je to paušalna procjena iznesena na temelju apsolutno ničega.

    Arsenali i barcelone nisu pizdarije, nego utakmice koje donose najviše novca, utakmice koje privlače najviše ljudi, utakmice za koje su karte najskuplje.

    Što se tiče redovitpsti, postoji nešto što se zove godišnja karta... Svako drugo filozofiranje oko nelakvih privilegija je čisto hipsterstvo.
  • pencilneck
    652
    U vrelo ljeto neke bezbrižnije 1983. Dire Straitsi su na njemu odradili fenomenalni koncert koji je poslije završio kao “live album”. U bitno manje bezbrižno proljeće 1991. tamo je postrojavanjem još uvijek sastavnica MUP-a obilježen prvi Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske. A prije točno 20 godina, također u proljeće, tamo je Cico sa svojom bandom slavio senzacionalni Zagrebov naslov prvaka Hrvatske.

    Uglavnom, Ulica pjesnika, famozna Kranjčevićeva, svjedočila je velikim stvarima. S epicentrom na njenoj ključnoj točki - stadionu. Prvo domu Concordije (po kojem se stadion i zvao do 1945.), poslije Zagreba, a danas - svakog zagrebačkog kluba, koji ga posuđuje prema potrebi. No, premda je izdržao i dva požara, 1946. i 1978. godine, činilo se da neće izdržati nalet betonizacije i megalomanije. Naime, dobrih deset godina, do danas, tinjala je gradska priča kako se čeka da stadion umre, sam u svojim bolovima, mukama i starosti, kako bi se na njegovu mjestu napravio neki građevinski kompleks, s trgovačkim centrom kao krunom novodobne zagrebačke hipergradnje. Štoviše, baratalo se da je u GUP-u upisan kao narančasta, dakle građevinska zona, računalo se da bi uz susjedni zapušteni teren HNK i njegovih kulisa i hangara, gradnja stanova i šoping-centra donijela zaradu veću od 100 milijuna eura, čiji bi se dio odvojio za gradnju krova na stadionu Maksimir i stadionu Hrvatskog dragovoljca u Sigetu. Štoviše, ispod glasa se spekuliralo i o novoj sprezi pokojnog zagrebačkog gradonačelnika i još jedne prilično sumnjive struje, a sve je dobilo na “potvrdi” kada je Zagreb skliznuo iz Prve HNL, a pogotovo kada je 2017. izgubio koncesiju, ostajući potpuno sam i ovakav - da na jedvite jade ispunjava svrhu i da klizne u rđu i zaborav.

    Milan Bandić će pritom za NK Zagreb graditi stadion na Jarunu, to je obećano, govorkalo se i pojačavalo dojam da su bivšem gradonačelniku vapaji iz Kranjčevićeve zvučili kao “cangr-cangr”.

    - Ta vam priča, budimo iskreni, datira još iz doba gradonačelnice Marine Matulović-Dropulić kada je došla u klub s pitanjem bismo li se mi, NK Zagreb, preselili na Jarun ako se tamo sagradi stadion. Rekli smo da bismo ako sagrade i kamp. Tako vam je i nastala Veslačka - objašnjava mi danas dugogodišnji direktor Ante Vrdoljak.

    - Dolaskom Bandića stvar je postala gora jer je izumio te tzv. koncesije za korisnike koji su u korištenju već 100 godina, kao što smo bili i mi - dodaje. - Ali da su priče oko Kranjčevićeve građevinsko-stambeno-poslovne zone postojale, jesu. I mislim da nisu bile baš tako šuplje, no dobro...

    Kako god, bilo je bolno tada, ali tako je i sada, prošetati tim 100-godišnjakom (sagrađen 1921. godine) koji pamti ljepše dane. Lako za škripu tribine i dotrajalo drvo na tribinama, ali u utrobi se skrivao kaos: svlačionice bez tople vode, sanitarije za dnevni najam obližnjim štakorima i drugim glodavcima, gdjekad i skrivena oaza zagrebačke narkomanije. I tamo iza, gdje se nekad dobro jelo baš, zaključani Zagrebački plavi, iza masnih i prljavih stakala koja skrivaju sjajne fešte i pokoje tajne i zagrebačke intrige.

    Kada se, pak, popnete na tribinu pa vam pogled malo lijevo iza istočne tribine krene gađati Adžijinu, tamo se, pak, krila urbana džungla, obrasla iza hrđavih ograda, ne dopuštajući prilaz. U centru grada, oko kilometar pješice od Trga bana Jelačića, nalazi(la) se, dakle, lijepa priča iz povijesti koja je, praktički, čekala polaganu i bolnu smrt nakon koje će je šljokičasti beton prekriti i zatrti, uz možda poneku simboličku ploču: “Ovdje je jednom živio jedan kultni zagrebački stadion...”

    Iako se 2018. godine odustalo od rušenja te je stadion obnovljen, putem projekta obnove stadiona koji je HNS proveo u suradnji s Uefom, kada je promijenjena podloga, obnovljene sanitarije, a na istočnoj tribini montirane su sjedalice, i dalje je to izgledalo kao stavljanje botoksa na lice terminalnog bolesnika.

    No, prošli tjedan u naručje mi je prvo pao fonogram jedne proljetne gradske sjednice na kojoj zastupnik Renato Petek, problematizirajući maksimirski stadion i još više aktualnu i prognanu Dinamovu vlast, u jednom času gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću postavlja sljedeću tezu: (...) “Bitno je, ponavljam, da Grad dobije stadion, bitno je da Dinamo ima gdje igrati, bitno je da se možda od Kranjčevićeve napravi stadion na kojem može igrati dok se gradi novi stadion (...).”

    Krajem travnja, pak, Petek na pitanje od Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade, potpisanog od Milana Pavelića, dobiva sljedeći odgovor: (...)

    “Drugi dio pitanja/konstatacije gdina. Peteka da je potrebno u Kranjčevićevoj izgraditi stadion, slobodni smo izvijestiti da je Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade dostavio Gradskom uredu za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet projektni zadatak za izradu projektne dokumentacije i gradnje sportskog objekta NS Zagreb te je isti ured temeljem zahtjeva uvrstio izgradnju NS Zagreb u Program radova kapitalnih ulaganja u objekte za društvene djelatnosti i u obnovu oštećenih potresom u Gradu Zagrebu u 2022. godini.”

    Protrljali smo oči više puta: Grad Zagreb gradi stadion? Nemoguće. Ali, kada smo osvijestili da to doista piše, sudarili smo se s realnošću po kojoj se u ovoj državi uglavnom grade obećanja na papiru. Prema potrebi.

    Međutim, odlučili smo istražiti slučaj. I došli smo do zaista velikog saznanja: da, Grad Zagreb doista kani graditi stadion u Kranjčevićevoj i taj je projekt doista označen kao kapitalni. Štoviše, u skladu s habitusom, ona džungla, koja krije hangare i kulise HNK, postat će zelena zona koja će spajati Adžijinu i rekonstruirani stadion, čime postojeća vlast kani jednim udarcem ubiti dvije muhe istodobno - ulaganje u sportsku infrastrukturu te porast broja zelenih gradskih površina.

    Da ne duljimo, ideja je sljedeća: potpuno obnoviti zapadnu tribinu, sagraditi novu istočnu, a prema studiji trebale bi se dodati i dvije manje tribine na sjeveru i jugu, od kojih bi jedna bila isključivo za gostujuće navijače, nešto po uzoru na rujevički stadion. Stadion bi primao oko 13 tisuća gledatelja, zadovoljio bi četvrtu Uefinu kategoriju, što znači da bi se na njemu mogle igrati europske utakmice, i bio označen - gradskim stadionom, kojim se, dakle, može koristiti Lokomotiva, Rudeš ili neki treći zagrebački prvoligaš, a ujedno bi služio i Dinamu da igra domaće utakmice onoga časa kada Maksimir krene u generalni i toliko potrebni remont, odnosno rušenje. Da se ostvari ovakva vizija stadiona, teren bi se morao ukupati, a tada će se morati maknuti velodrom odnosno biciklistička staza.

    Najbolje od svega, gradske porezne obveznike takav projekt doista ne bi trebao mnogo stajati. Prema saznanjima Jutarnjeg, kompletna transformacija stajala bi između osam i deset milijuna eura, a gradnja bi tekla u tri faze. Nakon posljednje faze sve četiri tribine bile bi natkrivene, a ujedno bi se stvorio i komercijalni prostor za potrebe nekog trgovačkog centra ili hotela. Bila bi to koprodukcija kakve smo dosad učestalo sretali u Europi, a prva nam na pamet pada, recimo, slovačka Trnava. Spoj koji, s obzirom na prostor gdje se nalazi, daje sve. U svakom slučaju, to bi zadovoljilo komercijalne efekte lokacije, ali bi primarno ostalo u službi nogometa.

    Nacrt koji Jutarnji ima u posjedu još, doduše, nije potvrđen, ali je njegova izvedba najbolja polazišna točka; radi se, naime, o funkcionalnoj, financijski optimalnoj i vremenski brzo izgradivoj studiji, koju potpisuju arhitekti Boris Koružnjak i Vlado Kasun sa Zavoda za arhitekturu Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

    - Ne bih prejudicirao jer se još uvijek radi o studiji koju nisu potvrdili nadležni. No, ona obuhvaća tri faze iz koje bi u konačnici proizašao manji gradski stadion za 13.000 gledatelja, a uz njega i novi sportsko-pješački park na prostoru iza stadiona prema Adžijinoj, koji bi građani mogli koristiti svakodnevno, neovisno o organizaciji ili održavanju sportskog događaja - javio se za Jutarnji Koružnjak, bivši dekan Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

    - Da rezimiram: dakle još jednom, radi se o studiji mogućnosti rekonstrukcije i dogradnje stadiona u Kranjčevićevoj. Prva faza može sukladno postojećem GUP-u krenuti u projektiranje i realizaciju bez uvjeta izrade urbanističkog plana uređenja (UPU NK Zagreb), a koji bi bio priprema za razradu druge i treće, finalne faze. Na studiji radi Zavod za arhitekturu Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a studiju potpisujemo kolega Vlado Kasun i ja - kaže nam.

    Nogometni Zagreb, naravno, oduševljen je idejom. Zagrebački nogometni savez (ZNS) je projekt, koliko saznajemo, snažno podržao, a i klubovima je ta ideja izuzetno dobrodošla i sjajna. Čak i Dinamu, koji nema svog emisara u ZNS-u i koji je još do jučer zagovarao da se “zamjenski” stadion, dok se gradi novi Maksimir, utjelovi u - Sesvetama, kod “kućnog prijatelja” i predsjednika tamošnjeg nogometnog kluba Pere Karatovića. No, kako su Sesvete ispale iz Druge HNL, ta je inicijativa zamrla. Bez obzira na to, čujemo da se u Dinamu silno boje da ako jednom odu iz grada, pa makar to bile i Sesvete, više se nikad neće vratiti u svoj dom u Maksimiru. Što ima smisla.

    - Ne smijem otkrivati nikakve detalje jer nisam niti dovoljno upoznat, ali apsolutno podržavamo sva ulaganja u sportsku infrastrukturu, a pogotovo nogometnu. Radi se, uz derutni Maksimir, o drugom najvažnijem gradskom stadionu koji je vapio za renovacijom i adaptacijom, a koji bi, ako se stvar doista i obistini, bio na usluzi svim zagrebačkim klubovima, ali i selekcijama HNS-a, ovisno o prigodi, te bi na njemu Dinamo mogao igrati svoje i domaće i europske utakmice u situaciji dok se gradi novi Maksimir - poručuje prvi čovjek zagrebačkog nogometa Tomislav Svetina.

    U ovome času dojam je da Grad u tu investiciju neće moći ući kroz novac iz fonda Europske unije namijenjen obnovi od potresa, nego bi u priču ušao sam, no doista, s obzirom na to da godišnji proračun iznosi više od 15 milijardi kuna, ulaganje od maksimalnih deset milijuna eura, odnosno oko 80 milijuna kuna ne čini se kao kameni blok oko nogu trenutačne vlasti na čelu s Tomislavom Tomaševićem.

    Budući da su najave kako sve gradske tendere Grad maksimalno kani institucionalizirati, onda je priča s projektom izašlim s Arhitektonskog fakulteta itekako čvrsta. Nešto za što se može primiti, premda znamo kako već desetljećima teče priča o gradnji, primjerice, Maksimira. No, o tom-potom.

    - Meni je ovo sjajna vijest, da će se taj stogodišnjak pomladiti i ostati na istome mjestu. Apsolutno pozdravljam taj projekt i nadam se da neće, kao mnogi, ostati mrtvo slovo na papiru. Samo, ako smijem, volio bih ujedno da jednom na red u Gradu dođe i NK Zagreb, zaboravljen i napušten da trune, i to ne kao klub, nego OPG. Jer, ako se gradi nova Kranjčevićeva, trebao bi se graditi i novi NK Zagreb. Oni su, konačno, od pamtivijeka kao jedno - poručuje Ante Vrdoljak.

    Ovo bi doista mogao biti prvi korak ka velikom zaokretu u raspolaganju (i) sportskim građevinama, koje vape za rekonstrukcijama i obnovama. Kranjčevićeva i Maksimir nisu jedini. Naime, jedna od ideja ide u smjeru da se Kranjčevićevom napravi prvi korak ka revitalizaciji famoznog zagrebačkog sportskog trokuta Kranjčevićeva-Dom sportova-Cibona, koji bi se redom obnovili i time tvorili novu generaciju zagrebačkog sportskog kvarta, što je Trešnjevka, zaključno s Kutijom šibica, nekoć i bila. Prvi korak i obnavljanje, odnosno rekonstrukcija Kranjčevićeve, s jednom renoviranom i dvije nove tribine, s novim sportskim parkom, označio bi gradsku strategiju glede ruinirane i zanemarene gradske sportske infrastrukture.

    - Dok je NK Zagreb bio korisnik, plaćali smo za korištenje stadiona oko 100 tisuća eura godišnje. Nakon toga uvijek smo jedni od korisnika, ali smo mi pritom u stadion odlučili i ulagati. Preuredili smo WC-e, sredili ložu, betonirali istočnu tribinu i postavili sjedalice, bila su tu i tekuća ulaganja, sve u svemu, onoliko koliko je bilo u našim mogućnostima. Sada planiramo i novi semafor. To su, pritom, ulaganja NK Lokomotiva, a ona gradska s nama nemaju veze - priča direktor Lokomotive Božidar Šikić.

    - O ideji novog stadiona sam čuo, znam da je mnogo energije i volje u sve uložio predsjednik ZNS-a Tomo Svetina i znam da je novi stadion u Kranjčevićevoj apsolutno potreban. Naš je interes, interes Lokomotive, zajednički s interesima Grada i nogometa. Naravno da me najava veseli, a ako Grad ne može ili neće moći, znam da ima ljudi koji bi voljeli uložiti novac da se Kranjčevićeva obnovi i sagradi po mjeri centra grada, ali i nogometa. Tamo ima mjesta i za jednu poslovnu zgradu na južnoj strani parcele, pa i za podzemnu garažu.

    Zasad, kako stvari stoje, ovaj će projekt preuzeti Grad. I ako to napokon doživimo, bit će to prvi gradski nogometni projekt još od maksimirskog stadiona koji je sagrađen 1912., da bi se nadograđivao od 1948. do 1974., a onda bi dolaskom slobodne Hrvatske postao hibridna neman. Kranjčevićeva je tu negdje. Zagreb, u prijevodu, više od 100 godina nije sagradio ili sustavno obnovio-rekonstruirao stadion, a sveukupna sportska infrastruktura - na stranu preskupa Arena - nije obnovljena ili građena još od Univerzijade 1987. godine. Je li napokon stiglo to vrijeme?
  • Baneki
    731
    Ako bi se na Kranjči kako sugerira gornji tekst gradila nova južna, sjeverna i istočna tribina, uz ukopavanje terena i uklanjanje velodroma ne znam zašto stati na 13000 mjesta. Treba onda sagraditi kružnu tribinu oko terena i povećati kapacitet na nekih 20000 mjesta.
  • pencilneck
    652
    Za 10 milijuna eura sagraditi ovakav potpuno natkriveni stadion sa ukopavanjem terena, praktički svim novim tribinama i kapacitetom 13.000. Hahahhahaa, pa ovi u Gradu su luđi nego sam mislio.
bold
italic
underline
strike
code
quote
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.