• The Undertaker
    3.9k
    Što se sankcija tiče, naravno da imaju smisla sankcije prema ruskoj državi, ruskim tvrtkama i svima onima koji su direktno ili indirektno uključeni u rat. Nemaju smisla ( opravdanja) sankcije prema privatnim osobama koje sa ratom nemaju veze, sportašima, klubovima itd...
    Potegnuti ću paralelu sa Domovinskim ratom. HV je od 91.-95. ilegalno intervenirala u BiH. Ne vjerujem da bi itko od vas smatrao pravednim da ste bili pod bilo kakvim sankcijama zbog toga (klubovi, pojedinci, privatna imovina, itd...).
  • The Undertaker
    3.9k
    Pa baš bi ih tako podijelio. Onaj tko je direktno upleten u rat neka odgovara onaj tko nije neka živi.
  • Neki tip
    19k
    HV je od 91.-95. ilegalno intervenirala u BiH.The Undertaker

    91. i 95. sigurno nije.
  • The Undertaker
    3.9k
    Splitska deklaracija je potpisana tek u srpnju 95.
  • Neki tip
    19k
    a znaš za neku akciju HV-a 91. godine uopće li 95. godine prije Splitske?

    Čak ni ulazak u zaleđe Dubrovnika 92. gdje je HV bio na brdima ponad Trebinja, ne smatra se "ilegalnom intervencijom" prema međunarodnom pravu.

    91. HV u BiH nije ulazila, imala je dosta posla doma.

    Do rata s Muslimanima išlo se često bez oznaka HV-a, ali ni tad središnjoj vlasti BiH nije baš smetalo sto se HV tenkovi nalaze u Kupresu ili Posavini.

    Kasna 92. i cijela 93. u središnjoj Bosni su vrijeme i područje o kojem se, mada van svakog konteksta, može govoriti o "ilegalnoj intervenciji". 91. i 95. s tim veze nemaju.
  • Baneki
    714
    Moj j pogled na to je ovakav. Bez obzira na Splitski sporazum, Hrvatska i BiH su proglasile neovisnost 1991 i 1992 godine. S teritorija BiH je RH bila neprestano napadana i granatiranja od 1991 godine. Bez obzira što to nije radila vlast iz Sarajeva, na teritorij s kojega te netko napada imaš pravo uči i obraniti se.
  • Neki tip
    19k
    naravno, ali nije samo tvoj pogled takav, nego i međunarodnog prava.. zato i velim da ovo sto undertaker piše ne stoji. Primjer Dubrovnika koji sam dao gore je tipičan.. ne i jedini.

    93. i rat u srednjoj Bosni je vec slozenija priča.
  • The Undertaker
    3.9k
    Da je sve bilo u redu (govorim sa aspekta međunarodne zajednice) ne bi Hrvatska bila pod sankcijama, ne bi se skidale HV oznake i ne bi bio potreban splitski sporazum.
    Ali, otišli smo sa originalne teme.
  • og1986
    2.9k
    Kolega da je bilo interneta 90ih bi branio srbe jer eto možda je bilo njih desetak koji su protiv.

    @The Undertaker

    Evo samo me zanima je li postoji iti jedan potez Rusije koji bi u tvom očima opravdao sankcije UEFE i FIFE ? Šta bi trebali napraviti da podržiš bojkot ?
    Baš me zanima, pa ako možeš odgovoriti ili možda granice nema ?
  • Neki tip
    19k
    Da je sve bilo u redu (govorim sa aspekta međunarodne zajednice) ne bi Hrvatska bila pod sankcijama, ne bi se skidale HV oznake i ne bi bio potreban splitski sporazum.
    Ali, otišli smo sa originalne teme.
    The Undertaker

    Nisam znao da je Hrvatska bila pod sankcijama. A teško da si i ti znao, budući da - nije. :wink: Hrvatskoj se sankcijama znalo tu i tamo zaprijetiti (ne samo zbog BiH, nego i zbog npr. Medackog džepa ili Maslenice), ali nikada nikakve sankcije prema Hrvatskoj Zapad nije proglasio. (Ne pika se uvoz oružja, to je proglašeno prema svima u YU, prije rata u BiH i nema veze s "ponašanjem" Hrvatske)

    Nisam nigdje napisao da je sve bilo u redu, nego sam vrlo jasno argumentirao zašto nisi u pravu kada si ubacio 91. i 95. u svoju tezu.
  • The Undertaker
    3.9k
    Naravno da bih (i jesam) branio i Srbe i (kasnije) Muslimane i sve one koji nisu krivi.
  • og1986
    2.9k


    A odgovor na drugo pitanje?
  • The Undertaker
    3.9k
    Naravno da je bila pod sankcijama. Što je embargo na oružje nego sankcije? Što su prijetnje zračnim udarima nego sankcije? Čemu smo potpisivali splitski sporazum a tad je Gotovina već bio na Dinari?
  • The Undertaker
    3.9k
    Ne znam. Vjerovatno postoji ako bi se savez na neki način aktivno ili pasivno uključio u rat. Prema Rusiji se treba odnositi kao i prema svakoj drugoj državi. Ništa više i ništa manje.
  • xavier
    11.1k


    Je li se onda po tvojoj logici i 90-ih trebalo prema tadašnjoj Jugoslaviji odnositi kao prema svakoj drugoj državi?
bold
italic
underline
strike
code
quote
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.