• Silver Soul
    1
    Holstein Kiel je klub sa sjevera Njemačke, u zadnjih 26 godina proveli;
    11 godina u nižim regionalnim ligama,
    5 godina u 3. ligi
    9 godina u 2. Bundesligi
    te samo jednu sezonu u Bundesligi.
    Trenutačno prolaze kroz rekonstrukciju starog stadiona, sličan proces kakav trenutno prolazi Kranjčevićeva.
    https://www.hpp.com/en/projects/revitalisation-of-holstein-stadium-kiel/

Ako nekim čudom preživi VG13 projekt (iskreno se nadam da neće),
    vjerojatno bi našeg Brutus-abortusa zatvarali na sličan način.
    Screenshot-2026-09-28-at-13-44-38.png

Kod Holsteina, s ovim oštrim pilonima, čak i izgleda na nešto,
    ali tu se radi o stadionu za klub iz 2./3. ranga natjecanja, s 40% manjim kapacitetom nego novi Maksimir, u gradu u kojem je daleko sport #1 - rukomet.

Da se tako nastavi s procesom dizanja funkcionalnosti naše nakaze, završni proizvod bi ličio na takvog
    Frankensteinovog monstruma, da bi na kraju vjerojatno ličio na ulickani sadašnji Maksimir.

I ovakav jedan projekt iz totalno ne-nogometnog grada, opet dokazuje da VG13 ideja nije ništa posebno, ni revolucionarno, čak je ovaj HPP studio naveo identičnu stvar koju žele postići s “otvorenim konceptom”:
    “Open, glazed stadium corners provide views towards the Kiel Fjord and anchor the stadium within the urban realm.”

Znači sve već viđeno, sve već izvedeno, nema nikakve potrebe za guranjem DAZ-ovog narativa da dobivamo nešto unikatno, što nitko nigdje nema…
  • AS86
    169
    Ne mogu više editirati svoj post 2 stranice prije, samo još da dodam sliku konstrukcije krova i stupova na projektu 3LHDa (i razinu razrade projekta), pa onda usporedite to sa konstrukcijom krova i dimenzijama elemenata prve nagrade koje sam stavio u tom postu.

BE6saeL.jpeg
    8qZjkaT.jpeg
    S9OumVm.jpeg
  • FazeN
    9.2k
    Ovaj projekt od Bugara je odlican — DavorBrle

Tek sam ga sad detaljnije vidio, ovo je top, a ni u užem izboru lol
  • mikser
    148
    Kakva šarotina je pobjedila, nemoš vjerovati
    Prosto mi dođe da poželim da se ovo krene graditi i da svi gledamo kako se ovi dave u svojim govnima.
    Ovi naši talijani se nisu trebali ni razmatrati s obzirom na ono šta su poslali.
    Predobra je ona primjedba za miss, ružna je ona ali ćemo mi nju popraviti
  • DinamoZagreBBB
    78
    https://tvorzi.com/en/projects/maksimir-stadium-zagreb/
    Kad vidim ovo cudo suze mi krenu. 35355 mjesta. Lijepi moderan stadion izvana i iznutra. 204M € znaci u budgetu. I sto je fascinantno kako profesionalno to predstavljaju na stranici. Meni osobno najbolji projekt.
  • vjeko1701
    30k
    Meni je taj na prvu bio užas al svaki put kad vidim mi se sve više sviđa.
  • hardek
    13.4k

images.jpg

Ovo je trebala biti reakcija žirija na ovaj projekt
  • uunniiqq
    23
    Svaka cast na trudu, sve odlicno napisano i objasnjeno
  • db-izbjeglica
    22.2k
    Meni je taj na prvu bio užas al svaki put kad vidim mi se sve više sviđa. — vjeko1701

meni isto, nasmijao sam se, al kad sam se malo bolje zagledao, top mi izgleda, prepoznatljivo, brutalno... međutim, nebitno.

pogledajte vi te projekte, razinu razrade i šta su ljudi sve pripremili i pogledajte što je uzelo prvu nagradu. to je žalosno, ne znam kako bi drugačije objasnio.

pogledajte projekt od bugara, ljudi video imaju.
    3LHD razrađeno sve, konstruktivni sustav, sve paše, sve odgovara, sve smisleno.
    pogledajte debljinu rešetke krova na mjestu iznad tribine, min 5m, koliko i treba biti, još i stup iza, pogledajte ove klošare sa prvom nagradom, doslovno sprdačina

slika.png
  • db-izbjeglica
    22.2k
    2. Statika stadiona.
    Prvonagrađeni stadion ima jednostavnu formu. Ako pričamo o konstrukciji krova njega čine čelični konzolni rešetkasti nosači. Problem je taj što su proporcije totalno promašene. Krovna konstrukcija je raspona 50.32(!) metra, a visine samo 2.55 m na najvišem dijelu. Oslanjanje krova na konstrukciju tribine ne treba biti statički proračunato u ovoj fazi ali je ono tako loše prikazano (krov i tribina se dodiruju u jednoj točki) da se moraš zapitati koliko detaljno je ovo idejno rješenje uopće razrađeno i koliko će izmjena biti potrebno da se ovakav projekt uopće uspije izvesti, hoće li to narušiti prvotni izgled objekta i ako hoće, kako će se to opravdati. Znači li to da je bolje dati impresivne nacrte bez realnog uporišta, to zahtjeva manje truda, a ujedno je spektakularnije, a nosivost ćemo rješavati kada dobijemo posao. Samo za grubu usporedbu, krovni nosači na novom stadionu u Kranjčevićevoj ulici istog su statičkog sustava te raspon krova iznad zapadne tribine iznosi 18.66 m, a visina na najvišem dijelu je 3.25 m. I drugi dijelovi idejnog rješenja stadiona djeluju zabrinjavajuće (poput najviše tribine koja nosi navedeni krov koja je također u velikoj konzoli) ali za procjenu drugih elemenata treba ozbiljnije proučiti konstrukciju i nacrte koji trenutno nisu dostupni.
    — AS86

sve si objasnio, kad se radi rešetka za neku konzolu uvijek pukneš za osnovnu ideju 1/10 prepusta, a i to je upitno hoće biti, jer na to se vješaju razne stvari, to ide i do 1/7 prepusta. nema teoretske šanse da bude tanje od 5m, znači duplo deblje, ej DUPLO!
  • dzgkt
    337
    Ovi su bliže Mirku Mariću po razradi ideje nego ovim Bugarima ili LHD
  • CISCO
    1.4k
    Članovi žirija su ovo stavili u 5. krug:

KEQYRXFPS-19.jpg

a recimo ovo su stavili u 4. krug:

81241-3lhd-iff-19.jpg

81244-kaic-iff-32.jpg
  • db-izbjeglica
    22.2k
    Članovi žirija su ovo stavili u 5. krug: — CISCO

ja tu ne mogu skužiti što je satdion, što pomoćni stadion
  • Unodinoii
    310

Jbg na ovom prvom se bolje čuje cvrkut ptica
  • Karlo Banic
    20
    kako su oni ozbiljno shvatili ovo i fino sve razradili snimili kao i vecina drugih..a pobjednici ce navodno naknadno sve detaljnije objasnit………..
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet