• Jos-Optimus
    11.3k
    znam stari, ali ti svoje iskustvo i navike prenosiš kao relevantnu činjenicu za sve ostale. Radio se itekako sluša u skladištima, uredima, pogonima i autima, to je ogroman postotak populacije. Ne bi voditelji bili poznati i traženi da je to mrtav medij.
  • Nolifer
    15.3k
    Problem radio Dinamo?

Majko mila koje gluposti nebum pročital ovdje.
  • Šteco
    1.8k
    Samo održavanje mislim da nas nebi puno došlo, sumnjam da bi iznos bio preko 2 milijuna eura
    Naš budžet bi bez većih problema to izdržao,
    Gradina

Ne znam, možda sam ja lud, ali svake godine krpamo budžet i onda pročitam ovako nešto. Skuplja se za Livija, ali 2 milje za radio bi trebali bez većih problema izdržati. Delulu.
  • Gradina
    158
    ti si legenda, znači svjesno rečenicu izvučeš iz konteksta i ostaviš samo dio u kojem ona nema smisla, fascinantno
  • Eduardo
    29.8k
    Pa po tome što to nitko svojevoljno ne sluša. Kad ste zadnji put poslušali radio, a da nije u autu ili ovako kad netko drugi ne upali? Čisto sumnjam da kraj interneta ili televizije itko upali radio u slobodno vrijeme kod sebe doma.Dzoni

Kod mene je radio već dugo vremena dnevna rutina i iskreno, teško mogu zamisliti jutro bez da upalim neku radio stanicu. Uglavnom ga upalim već oko pola šest ujutro čim ustanem i tako ostane svirati praktički cijelo prijepodne, a nekad i dobar dio dana.

U sat ili dva čujem najvažnije vijesti, kakvo je stanje na cestama, vremensku prognozu, što se događa u zemlji i svijetu, a često ubace i neke zanimljive teme koje vjerojatno sam nikad ne bih išao tražiti, a ispanu zanimljive. Iskreno, postalo mi je puno draže tako nego odmah ujutro uzeti mobitel i krenuti beskonačno skrolati po portalima i društvenim mrežama... na nekim postajama od radnog jutra imaš živu interakciju sa slušateljima putem poziva ili poruka i to je ono što mi je kod radija možda i najveća prednost, to što nikad ne znaš što će biti sljedeća tema. Sad pričaju o sportu, zatim prijeđu na gospodarstvo, pa rasprava o svakodnevnim problemima, prometu, vremenu i sl. Spontano je nekako, nije sve unaprijed pripremljeno i ispolirano kao na mnogim drugim info kanalima.

Kažem, svako jutro od pola šest krenem slušati i gotovo uvijek se pronađe neka dobra tema, zanimljiv sugovornik ili rasprava koju poslušam do kraja. BTW, usput mogu biti i produktivan... slušam i radim si nešto i/ili razgovaram, a ne blejim u ekran i pitam se kasnije kad je prije proletjelo sat, dva ili tri bez da sam napravio nešto od koristi.
  • Šteco
    1.8k
    ti si legenda, znači svjesno rečenicu izvučeš iz konteksta i ostaviš samo dio u kojem ona nema smisla, fascinantnoGradina

Citirao sam dio koji me trigerao da odgovorim. Ne slažem se ni s dijelom da bi se višestruko isplatilo jer najpopularnije radio postaje ne ostvaruju takvu dobit. Niti sa dijelom da bi to masovno privuklo sponzore/oglašivače, koji se istovremeno ne žele sponzorirati klub da se ne zamjere drugim klubovima.

Ne znam za neke primjere najvećih klubova da imaju svoje radio postaja i da on generira neki profit. Oni koji ga imaju, prihodi nisu glavni target. Konačno, možda je i u krivu, ali na pitanje o tome koji nogometni klubovi imaju svoju radio postaju i kakav im je profit, ovako je odgovorio chatgpt. Ideja kao ideja mi nije loša, ali samo uz dobru analizu da smo barem na nuli. S tim da onda je upitno treba li se time ljudi u klubu baviti uz sve probleme koje imamo prije za riješiti.

Da, nekoliko nogometnih klubova ima ili je imalo vlastite radijske postaje. Međutim, danas je trend više prema internetskom radiju, podcastima i livestreamovima nego klasičnom FM/AM radiju.

Evo nekoliko zanimljivih primjera:

* Blackburn Rovers – **Radio Rovers**

* Smatra se prvom pravom klupskom radijskom postajom u Engleskoj.
    * Emitirala je od 1993. do 2017.
    * Prijenosi utakmica, intervjui, javljanja navijača i emisije prije i poslije utakmica.
    * Imala je vrlo lojalnu lokalnu publiku, ali ograničen doseg pa je ugašena kada su digitalni kanali postali dominantni. ([Wikipedia][1])

* AC Milan – **Milan Radio**

* Internetski radio s vijestima, intervjuima i sadržajem za navijače.
    * Klub ga koristi prvenstveno kao kanal za angažman navijača, a ne kao zaseban profitni projekt. ([radio.co][2])

* Everton F.C. – **Everton Radio**

* Dugi niz godina emitira komentare utakmica, intervjue i ekskluzivni sadržaj putem interneta.
    * Posebno je popularan među navijačima izvan Engleske. ([radio.co][2])

* Hereford F.C. – **Radio Hereford FC**

* Često se navodi kao uspješan primjer manjeg kluba.
    * Klub tvrdi da je radio pomogao održati interes navijača, privući sponzore i povećati angažman zajednice tijekom uspona kroz lige. ([radio.co][2])

* Chesterfield F.C.

* Ima vlastiti internetski radio s prijenosima i klupskim emisijama. ([radio.co][2])

* Bacup Borough F.C. – **Boro Radio**

* Vrlo mali engleski klub koji je pokrenuo 24-satni internetski radio s glazbom i prijenosima utakmica.
    * Koristi ga za promociju kluba i lokalne zajednice. ([RadioToday][3])

## Kakvi su rezultati?

Ako se gleda financijska isplativost, nema mnogo javno dostupnih podataka koji bi pokazali da klupski radio sam po sebi donosi veliku zaradu.

Ono što klubovi najčešće ističu kao koristi su:

* veća povezanost s navijačima
    * dodatni kanal za sponzore i oglase
    * prijenosi utakmica kada video nije dostupan zbog TV prava
    * sadržaj za međunarodne navijače
    * promocija klupskih događanja i akademije. ([radio.co][2])

## Zašto ih nema više?

Glavni razlog je promjena navika publike. Danas većina navijača prati:

* YouTube,
    * Spotify i Apple Podcasts,
    * TikTok,
    * X,
    * klupske aplikacije.

Zbog toga su podcasti i video sadržaj često jeftiniji za proizvodnju i privlače znatno veću publiku od klasičnog radija.

Za veće klubove, vlastiti radio danas ima više smisla kao **dio digitalnog ekosustava** nego kao samostalna radijska postaja. Ako bi neki veliki klub danas pokretao radio od nule, gotovo sigurno bi to bio internetski stream integriran u klupsku aplikaciju, a ne tradicionalna FM postaja.

[1]: https://en.wikipedia.org/wiki/Radio_Rovers?utm_source=chatgpt.com "Radio Rovers"
    [2]: https://www.radio.co/blog/football-radio-station?utm_source=chatgpt.com "How to Start a Football Radio Station"
    [3]: https://www.radiotoday.uk/2022/01/bacup-borough-football-club-starts-online-radio-station/?utm_source=chatgpt.com "Bacup Borough Football Club starts online radio station – RadioToday"
  • Jos-Optimus
    11.3k
    Pa ok, ja isto mislim da je internet radio sasvim dovoljan
  • Ljubo
    879
    Ja radio ne koristim, spojim se na mobitel pa puštam šta mi se sluša taj dan.
  • Mr Blue
    4.8k
    U današnje vrijeme Dinamo ne mora nužno imati svoju klasičnu radio frekvenciju, ali internet radio je skroz ok.

Da se non stop vrte navijačima poznate pjesme + prijenosi utakmica, možda i drugih kategorija, čisto u redu. Realno, svaki video sadržaj koji u sebi sadrži neke izjave ili intervju se može pretvoriti u audio format za pustiti na radiju.

Upalim često različite internet radije, npr Radio Nula, tako da mislim da tu ima prostora i za nešto dinamovski.

Apsolutno mogu zamisliti da svira Dinamov internet radio dok sam s ekipom na roštilju ili dok cugamo negdje na gostovanju...

Ako nije neki trošak za klub, samo naprijed!

Edit: Nastavno na raniju raspravu, radio slušam svaki dan praktički. Na poslu, ako nigdje drugdje, ali realno i dosta češće od toga. Definitivno to danas nije najrasprostranjeniji medij, ali nije ni mrtav kako ga neki žele prikazati.
  • Eduardo
    29.8k
    Ja radio ne koristim, spojim se na mobitel pa puštam šta mi se sluša taj dan.Ljubo

Ljudi koji slušaju radio ne slušaju ga primarno zbog glazbe, nego zbog niza drugih stvari zbog čega im/nam je zanimljiviji nego da samo puste playlistu... ako ti je cilj isključivo glazba, onda nema sumnje da je playlista na mobitelu praktičnija od radija... međutim, mislim da ta dva načina "slušanja" uopće nisu konkurencija jedan drugome.

Definitivno to danas nije najrasprostranjeniji medij, ali nije ni mrtav kako ga neki žele prikazati.Mr Blue

Usudio bih se čak reći da u Hrvatskoj na tržištu kronično fali isključivo sportski radio. U biti sam uvjeren da bi specijalizirani sportski radio bez problema mogao ispuniti program i da bi imao svoju publiku.
  • Ljubo
    879
    rekao bi da je to generacijska razlika, tipa meni baba i mater slušaju radio svaki dan kada kuhaju, isto stari svaki put kada se vozi u autu. Ja s druge strane nemam tu naviku.
  • Jaro
    12.2k
    u hr eteru postoje 3-4 vrste radio stanica - radio banovina, neka lokalna postaja, cajka radio i hrpa hibrida otvorenog/antene (ukljucujuci i TopRadio koji mi je default u autu kad ne streamam neku glazbu)...
    Ovi potonji su real o uzas sa iritantnim voditeljima (obicno propali glumci, neuspjesni/neostvareni glszbenici, tv lica, neka treca vrsta modernog celebritija ili direktotova ljubavnica) koji slijepo sljede scenarij vodstva - uhvate se neke debilane od teme i onda onako samodopadno/iritantno/bez natruhe humora prodaju "Luka Bulic" fore u isto vrijeme smijici se sami sebi...
    Da, fakat - cudo kako kao medij AM/FM radio umire....
  • Zoran
    657
    Kada igra Dinamo 3 i 4 prijateljsku utakmicu? Negdje sam procitao da su one u Zagrebu, ali sam zaboravio datume i dal se zna dali ce biti otvorene za gledatelje.
    Nervoza me hvata-fali mi Dinamo.
  • Zoran
    657
    Uhajjj… 8 i 14 idem za Zagreb malo. Hvala ti Krizy.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.