• jakov1
    1.6k
    Ali da onda dođe dio članova i kaže "molim vas nemojte točiti alkohol, problemi s alkoholizmom, ovim, onim" Dinamo kaže - nećemo više točiti alkoholna pića na stadionu radi društvene odgovornosti, šta bi ti rekao?Paggini

Kao prvo, alkohol i kocka ne djeluju isto - kod alkohola se postaje ovisan o kemijskom utjecaju na receptore, a kod kocke se navuce na rizik. Znaci nece se savrseno zdrava i zadovoljna osoba poceti opijati jer voli taj osjecaj, ali kocka za to ne pita, moze povuc svakoga.

Ali na stranu rasprava o tezini ovisnositi, ne kuzim jel ti ocekujes da ce ljudi koji su protiv klada u isto vrijeme podvuci crtu iznad svete pive na stadionu? Ako postoje argumenti da piva na stadionu potice epidemiju alkoholizma, onda jebes pivu, nek toce vodu.

Nego, na par mjesta sam pročitao kako je to mala lova što daje klađa. Dali bi bilo drugačije da daju 20 mil. godišnje? Jel bi tada bilo prihvatljivo?Droljo

Droljo otkrio koncept moralne dileme, uskoro uz gemist i spek pocinje citat Kanta :lol:

Ako nude milijun, a 5 ljudi godisnje se uvuce u ovisnost - nek si puse k
    Ako nude 20 i klub kaze da nam to znaci razliku, zazmirit cu
    Ako nude 20 i ubit ce svako drugo dijete u Kutini - nek si puse k
    Ako nude 20 bilijuna, jebes Kutinu jer Dinamo s tim moze pretvorit ostatak RH u utopiju

Od Dinama se ne trazi da mu svaki potez bude apsolutno moralan jer ipak su sportski i financijski rezultati primarni, ali po meni trenutno oko favbeta nema dileme jer nam ne daju skoro nista - a ponavljam - bas je tako i pocela rasprava, 1% prihoda ili nesto slicno.
  • Bosskovitz
    21.1k
    Onda su Real, Barca, Liverpool, PSG, Bayern, Arsenal itd... moralne vertikale?Noel

Ne, upravo suprotno. Svaki od tih klubova ima kladionicu za sponzora. Real je imao Bwin na dresu dok ga nije zamijenio Emirates jer je više platio, ali to što im kladionica više nije glavni sponzor ne znači da im nije uopće sponzor jer trenutno među sponzorima imaju tri kladionice: Codere za Španjolsku, Versus za ostatak Europe i SportyBet za Afriku. Recimo taj Codere plaća oko 3 milijuna eura godišnje Realu, to je njima cca 0.2% godišnjeg proračuna. Nisam gledao ostale klubove koje si naveo, ali poprilično sam siguran da je kod svih vrlo slična situacija.

To je bila poanta mog komentara jer si napisao da najveći klubovi više nemaju kladionice za sponzore - no imaju, samo im više nisu glavni sponzori, a nisu ne zbog 'moralne vertikale' nego zbog toga što se promijenilo tržište i pojavili su se brendovi koji plaćaju više za najskuplju poziciju. Ti klubovi su globalni brendovi i funkcioniraju u drugačijoj ekonomiji, mi smo uvelike ograničeni na naše, u europskim okvirima malo i ne odveć bogato tržište. I to se može s vremenom promijeniti, dapače vjerujem da klub ide u smjeru da se to i promijeni, ali neće se dogoditi preko noći.

Ne surađivati s kladionicama bio bi hrabar potez koji bi odjeknuo, možda i međunarodno, ali to onda ne bi značilo samo maknuti kladionicu s dresa i odreći se par stotina tisuća eura razlike do manjeg sponzora na dresu nego i ne surađivati s kladionicama općenito, što je još dodatnih par stotina tisuća eura.
  • mali M
    10k
    ali ako je nama rezon da to radimo jer smo drustveno odgovorni, to onda otvara i prostor da se i drugi članovi s pravom pozivaju na društvenu odgovornost kluba prema nekim pitanjima koje smatraju društveno problematičnim.Paggini

nepotrebno širenje opet... napisao sam da ne moramo spasiti sve od svega, nego možemo počet bar sa jednom stvari koja nam je preko cijelih prsa ispisana. Pričamo o glavnom sponzoru, koji dječji sportski uzori nose na prsima, a ne dal se negdje na stadionu ili u krugu stadiona nudi piva za kupit..

Znaci iz te logike onda je bolje da se postave aparati za listice na stadion nego da nam je favbet sponzor?Crni86

kako si za Boga miloga ovo shvatio??? ako sam napisao više puta što mislim općenito o kladionicama kao sponzorima u sportskim institucijama, kakvom mentalnom akrobacijom moraš ovako nešto zaključiti..

Oglasavanje zestokih alkoholnih pica je zakonom zabranjeno u Republici Hrvatskoj, oglasavanje kladionica je regulirano i svedeno u stroze okvire novim zakonom, ali je dozvoljeno. Usporedba je samim time deplasirana.scooniepenn

baš baš deplasiran je tvoj upis koji nije shvatio što se piše nego se lovi za slamke koje su izvučene iz konteksta.. Karikirao sam Pagiju sa čim bi imao problem, a sa čime ne.. Ti slobodno stavi XY piće/hranu/porok u tekst i XZ preko prsa kao sponzora na dres kako bi se lakše osjećao..

Iskreno mi je teško povjerovati da ljudi i nakon toliko priče i primjera i dalje ne mogu vidjet koja je razlika između točenja pive i reklamiranja kladionice na dresu. Sve računam da će kroz par primjera se to razjasniti, al nikako.Tradicija bunta

ovo... suukus cijele rasprave koji ni meni nikako ne ide u glavu i odbijam prihvatiti da ljudi to zbilja ne vide. čast iznimkama koje argumentiraju, a ne lupaju ko Maks po diviziji...
  • Crni86
    22.3k

Na stadionu ne točiš svima pivu ko vodu i svi je moraju piti. Kupi si onaj koji hoće.
    Ja nemam problem sjediti s čovjekom koji popije JackieColu, al da Dinamo ima preko prsiju glavnog sponzora JackDaniels bi imao problem sa time. Isto kako nemam problem sa time da ti recimo odeš u kladaru ako želiš, al imam da Dinamo nasred prsa promovira tu istu.
    mali M

Iz toga da nemas problema sa tim da netko ode u kladu ak zeli, ali ti je problem da dinamo to sponzorira. Znaci da je bolje da nam nije sponzor, al da imamo kladomate pa tko hoce nek odigra listic kao ko sto ako netko zeli da naruci pivu, jacky i sl.

Sve dok ga nemamo na prsima kao sponzora.
  • mali M
    10k

ne razumijem jer se praviš lud ili? molim te da mi točno citiraš gdje sam ja spominjao instalacije kladomata po stadionu. pretpostavljaš i to užasno krivo pretpostavljaš... pa ja ne mogu tebi zabraniti da ideš u kladionicu u svom kvartu, a ti govoriš o instalaciji kladomata po stadionu.. ajde stani više brate, nije ti dobar argument! nit se toči jacky na stadionu, nit treba biti kladomati niti nuditi kokain za bolji provod.. pa daj više sa tim bedastim argumentima stani...
  • Nogo
    11.5k
    Uspješna prva sezona projekta "Od malih nogu za plavi klub"

• Projekt "Od malih nogu za plavi klub" GNK Dinama obuhvatio je više od 3000 učenika u 19 osnovnih škola, promičući vrijednosti poput zajedništva, poštovanja i fair-playa.

• Kroz igru, edukaciju i druženje s animatorima i gostima, djeci su približene važnost zdrave prehrane, tjelesne aktivnosti i sportskog prijateljstva.

• Projekt je uspješno završen podjelom preko 6000 poklona, a planira se nastavak s novim generacijama najmlađih navijača.

https://gnkdinamo.hr/hr/vijesti/izuzetno-uspesna-prva-sezona-projekta-od-malih-nogu-za-plavi-klub
  • Crni86
    22.3k
    ne moras se odmah ljutit.

Ja ne dajem nikakve argumente vec kazem kako sam shvatio tvoj upis i nije mi imao bas logike. Nisam ga dobro razumio, hvala sta si me prosvijetlio i idemo dalje
  • don
    20.2k

možda nepopularno, ali ovaj projekt sa školama je jedan od najboljih ako ne i najbolji novitet od dolaska nove uprave.
  • mlinchica
    6.5k
    možda nepopularno, ali ovaj projekt sa školama je jedan od najboljih ako ne i najbolji novitet od dolaska nove uprave.don

Nikako ne bi smjelo biti nepopularno mišljenje jer je najbolji način za podizanje broja budućih vjernih navijača.
    Kada od malih nogu nekaj zavoliš, to ostaje zauvijek.
    Stariji smatraju da su njihovi razlozi izbjegavanja učlanjenja ili dolaska na stadion legitimni.
    I dalje, nakon 2 godine od promjena, slušam od pojedinaca iste isprike poput komfora (stadion), loše lige, a zapravo su godine zla učinile svoje, da smo izgubili neke generacije.
    Promjenu mogu potaknuti samo njihovi klinci, zaraženi Dinamom kroz ekipu iz razreda, kvarta, s raznih sportskih aktivnosti i tako ih povući natrag na stadion.
    A klinci će na taj način odrasti u okruženju u kojem je prirodno prenositi istu privrženost prema klubu na buduće generacije.

Odličan projekt i nastaviti ga obavezno, bez vremenskog ograničenja.
  • Mikina lijeva kopačka
    800
    Ne želim se miješati u rasprave kladionica ili ne, ali bi mi bilo drago da se to izdvoji iz ove teme da možemo tu pratiti druge stvari koje se izgube u ovoj raspravi.
  • Blueshadow86
    5.2k
    Možda da se nakon C. Ronalda i Messija napravi anketa - Kladionica na dresu Dinama - DA ili NE. :smile:
  • SAS1987
    20.2k
    Sve je zapocelo kladionicom na dresu a završilo Pablom Escobarom u dresu :lol:
  • Pacho
    18.4k

Ja sam vec davno vizionarski predlozio taj dres kad se birao 4:

1772831621527.png

1772832332022.png
  • jedan u nizu
    18.4k
    Na stadionu ne točiš svima pivu ko vodu i svi je moraju piti. Kupi si onaj koji hoće.mali M

Pa i u kladionicu ode onaj koji zeli.

Nije da si dolaskom na stadion obavezan posjetiti kladionicu.

To sto nama zuja nije glavni sponzor ne znaci da nismo bombardirani reklamama.
    Uostalom svaki posjetitelj stadiona ce vidjeti zujin logo desecima i stotinama puta tijekom utakmice, dok natpis na dresu bas i nece tako lako uociti.
    Također, jedna veeeelika boca zuje stoji uz korner zastavicu izmedu sjevera i istoka.

Ono sto je @Paggini pisao, vise manje i ja govorim.
    Di je granica? Tko od nas ima pravo postavljati moralne vertikale drugima. Zasto bi poceli biti drustveno odgovorni oko jedne stvari, a oko druge ne.
    Netko tko je izgubio clana obitelji ili obitelj kao takvu zbog alkohola, ce reci "ja zelim i da se makne pivo sa stadiona jer sam ja izgubio nekoga zbog toga", dok ce netko drugi reci isto to za kladionicu.

Tko je vise u pravu?
    Oba su u pravu. Tko je vise izgubio? Nitko od nas ne smije i ne moze reci tko je vise izgubio od te dvojice.

Hocemo li biti licemjerni ako "ugodimo" jednima, a drugima ne? Po meni hocemo.
    Drustvena odgovornost je zajebana stvar.

Ja bi iskreno volio da maknemo kladionicu sa mjesta glavnog sponzora, i nemam problem sa pivom na stadionu jer pivo volim.
    Ali ako bi to potaknulo neke druge "moralne dileme" poput ove, i ako to nebi bilo fer prema nekome, iskreno, ne bih se osjecao tako dobro i mislim da bi klub tu izgubio neki status drustvene odgovornosti, koju je u prvu ruki i htio postici.
  • mali M
    10k
    a dobro nećemo više o ovome... Previše puta je argumentirano zašto ne kladionica u sportu, a tu se stalno vrti dal netko smije ili ne kupiti pivu...

Zasto bi poceli biti drustveno odgovorni oko jedne stvari, a oko druge nejedan u nizu

Al Jedan meni je ovo baš poraz društva.. zašto bi radili jednu dobru stvar za društvo kad ima i drugih stvari za popravljati... Bolje onda ništa ne raditi... Kakva je to bedasta teorija kolektivne neodgovornosti...

Al dobro, dosta smo ovo razvukli, mislim da je sve rečeno sa obje strane argumenata, nadam se da će doć jednom vrijeme i da se u Dinamu razgovara i o ovakvim temama
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.