• Kermit
    885
    Ali prosla se ligaska faza. Ispalo se u 1/16 finala nakon velike borbe.Schpatz

Nismo mi prošli ligašku fazu, nego smo se jedva provukli u baraž. Znači nismo došli do 1&16 finala, Genk je jučer došao.

Jucer u gostima, po meni najbolja euro prezentacija ove ekip na gostovanju jel.Schpatz

Samo Liviju možemo to zahvaliti. Jer bi inače popili još koju gajbu sigurno.

Sinoćnja utakmica je bila ok prema naprijed, ali nas je iz tranzicije Genk prepišavao ko da smo juniori. I tu se vidi potpis trenera, odnosno ne vidi.

Ove sve floskule, zamijenili smo 15 igrača, ovo je nova momčad može govoriti netko tko traži alibije, a nema tri čiste pogledati se u ogledalo i priznati kako stvari stoje.

Pametnom dosta.
  • Zagi
    15.8k
    Super. Nakon gubljenja titule prošle sezone, ove HNL ne računamo.
    Jebeš takvu analizu, ja računam.

HNL nakon promjene golmana
    10 utakmica
    8 pobjeda
    2 remija
    0 poraza

2.6 ppm
    gol razlika 27:5
  • Kujtim Shalla
    8.9k
    ovo je nepobitno,fact:cheer:
  • mali M
    9.7k
    ali kredit kao da nikad nije ni dobio.Schpatz
    doslovno je dobio više kredita od svih koje si prije njega nabrojao... ima sreće što je Boban tu da navikne na pravilo da nećemo mjenjati trenere kao čarape.. i pripreme je dobio i vrijeme i strpljenje u krizi ne razumijem što misliš pod kredit, ako ga on nije dobio?

Svaka utakmica je sudenje.Schpatz
    a sori buraz, ali to ti je posao.. ne znam dal ti je netko rekao, ali i tebe na poslu svaki dan procjenjuju dal zadovoljavaš normu i kvalitetu.. Njegov posao (u Dinamu) je rezultat i kvaliteta NA VEĆOJ RAZINI... i ako mu je to teško isporučiti.. sori..

ja bih uveo MPV na krilo, a ostavio Godu i Soldu umjesto Zajca davno prije. Varela mi ne bi igrao ni sekunde.MarK
    Ovo mi je najbolji komentar i opis što se trebalo jučer napraviti... dal bi bilo bolje nikad nećemo znati, ali ovo je bilo i moje razmišljanje.. ionako je predugo čekao da stavi soldu, a kamoli da je mogao Vinlofa za kojeg zna da ima prolaz, centaršut i brzinu iskoristiti na krilu.. uopće mu nitko nebi rekao ni riječ...
  • Dragon1Warrior123
    4.9k
    Što se tiče Bjelice itekako je usporediv s Kovačevićem. Bjelica dolazi na kraju sezone 17/18 i ajde ima tih mjesec dana za nekakvu analizu. Gubi velik broj nositelja igre (ne samo te godine već i od prije je već Dinamo bio slab). Dobiva isto nekih 10 i više novih igrača, a ostatak momčadi mu je sastavljen od "divljih" i nedefiniranih igrača poput Rrahmanija, Stojanovića, Moharamija, Perića itd., te igrača koji nisu do tad igrali na tom levelu (Šunjić, Moro and co.). Imao je lošiji napad, krila slične kvalitete i ajde malo bolju vezu (iako doubtfull). I naravno Livakovića. Obrana je tu negdje, jedino mi možda imamo bolje bekove sad. Znači imaš Petkovića koji još nije ni sjena starog sebe i ajde Oršića i Olma kao nositelje igre. Daleko od loše momčadi, ali imamo istu momčad i mi sada. I NE, ne želim ga opet, samo želim reći koliko je Kovačević lošiji trener...

U Europi ima ukupno 16 utakmica: 9 pobjeda, 4 remija, 3 poraza. Gol razlika 28:13, u EL 16:8. U nijednoj utakmici (barem u EL) nije Dinamo primio više od jednog gola u 90 minuta. Igrali smo protiv Fenera, Anderlechta i Spartaka Trnave, kao i kasnije protiv Plzena i Benfice.

U prvom dijelu sezone 2018/19, Dinamo je odigrao 33 utakmice uz 24 pobjede, 7 remija (4 od toga u kvalama i EL) i 2 poraza (Young Boys i Rijeka). To znači da je jedini ligaški poraz u jesenjskom dijelu bio od Rijeke u gostima. Isto nova momčad, samo za razliku od sadašnjeg Dinama, onaj Dinamo nije imao nikad slabiji HNL i here is the kicker NIJE PREZIMIO U EUROPI OHOHO GODINA.

Za usporedbu. Kovačević je ove sezone na 35 utakmica: 21 pobjeda, 5 remija, 9 poraza. Europa ukupno: 3 pobjede, 2 remija, 5 poraza. Gol razlika u Europi 16:22. U 6 utakmica smo primila 2 gola ili više i u svakoj utakmici smo primili bar po gol. U 5 utakmica potpuno bespomoćni i sterilni i mogli su nas natrpati još i više.

Neću ništa više komentirati uopće, samo sam ostavio statističke podatke više manje. I onda nek neko misli da je Kovačević dugoročno ili kratkoročno riješenje.
  • vjeko1701
    23.1k
    onaj Dinamo nije imao nikad slabiji HNLDragon1Warrior123

Ti svi pridjevi, nikad slabiji, nikad jači. Realno je nezahvalno uspoređivati neku snagu klubova ili lige, čak u buđete. Al bome je imao HNL u puno drugačijem kontekstu sa interesnim grupama na puno drugačijim pozicijama. Opet, jako nezahvalno uspoređivati, al ja smatram da je imao lakši HNL.
  • Schpatz
    1.1k
    Nismo mi prošli ligašku fazu, nego smo se jedva provukli u baraž. Znači nismo došli do 1&16 finala, Genk je jučer došao.Kermit

Okej. Ali format je jasan. Ako zavrsis u top 24, prosao si ligasku fazu. Nismo mi birali sustav natjecanja, igramo po pravilima koja vrijede za sve. Nismo bili medu osam najboljih, nismo dominirali i nismo preskocili play-off. Ali nismo ni ispali. Bili smo unutra do kraja i izborili nastavak natjecanja.

Mozes reci da je to skromno. Mozes reci da je moglo uvjerljivije. Ali ne mozes reci da nismo prosli ligasku fazu.

To je cinjenica, sve ostalo je dojam.

Samo Liviju možemo to zahvaliti. Jer bi inače popili još koju gajbu sigurno.Kermit
    Pa hvala Bogu da imamo golmana koji te drzi zivim. To ti je dio ekipe. Kak je nekad netko imao Olma i Orsica da rijese tekmu, tak danas imas golmana koji ti donese prevagu. To nije argument protiv trenera, to je dio nogometa. Ili cemo sad rec da su sve pobjede iz 18/19 bile samo zato kaj je netko zabio eurogol?

Sinoćnja utakmica je bila ok prema naprijed, ali nas je iz tranzicije Genk prepišavao ko da smo juniori. I tu se vidi potpis trenera, odnosno ne vidi.Kermit

Tranzicija protiv Genka? Da, bilo je rupa. I to ozbiljnih. I to je legitimna kritika. Ali nemoj radit narativ da smo 90 minuta izgledali ko juniori. Tekma je imala faze. Prema naprijed smo bili konkretni, hrabriji nego u nekim ranijim euro gostovanjima. Obrambeno smo znali plivat. To je tocno. Ali to nije crno-bijela slika.

Ove sve floskule, zamijenili smo 15 igrača, ovo je nova momčad može govoriti netko tko traži alibije, a nema tri čiste pogledati se u ogledalo i priznati kako stvari stoje.Kermit

Nije alibi, nego cinjenica. To ne znaci da trener nema odgovornost. Ima. Ali ignorirat toliku promjenu kadra i pricat ko da se radi o kontinuitetu od tri godine je isto tako nerealno.

doslovno je dobio više kredita od svih koje si prije njega nabrojao... ima sreće što je Boban tu da navikne na pravilo da nećemo mjenjati trenere kao čarape.. i pripreme je dobio i vrijeme i strpljenje u krizi ne razumijem što misliš pod kredit, ako ga on nije dobio?mali M

Kredit nije to kaj te netko nije otpustio. Kredit je prostor da radis bez da ti se nakon svake lose tekme sudi ko da je smak svijeta. I da, dobio je pripreme, dobio je vrijeme. Ali isto tak je radio s ekipom koja se mijenjala i jos uvijek trazila identitet. To je kontekst, ne izgovor.

a sori buraz, ali to ti je posao.. ne znam dal ti je netko rekao, ali i tebe na poslu svaki dan procjenjuju dal zadovoljavaš normu i kvalitetu.. Njegov posao (u Dinamu) je rezultat i kvaliteta NA VEĆOJ RAZINI... i ako mu je to teško isporučiti.. sori..mali M
    Naravno da je. I njega se procjenjuje. I treba. I ne radi se o jednoj gresci u osam mjeseci, bilo ih je vise. Bilo je losih utakmica i ozbiljnih poraza. Betis, Celta, Lille u gostima, Danska... To su teski udarci.

Ali isto tak nije fer rec da je cijela Europa podbacaj.

Bio si unutra do kraja, izborio prolaz ligaske faze, igrao taj play off, imao solidne i dobre utakmice, i jucer odigrao najbolju europsku tekmu u gostima ove sezone. To nije savrseno, ali nije ni raspad.

Dakle, da, bilo je teskih poraza. Ali bilo je isto tak i pomaka.

Procjena se ne radi na temelju najgore veceri, nego na temelju cijele sezone.

U HNL-u si prvi, +5, 52:17. Obrambeno stabilniji nego lani. Domace utakmice pod kontrolom.

To ne znaci da nema odgovornosti. Ima. Ali ako cemo pricat o normi, onda gledamo sve, i minus i plus.

Jer ako mjerimo samo po najgorim danima, onda nijedan trener nikad nece proc.

Kad se vec 18/19 poteze kao zlatni standard, s pravom, ajmo ga usporedit s danasnjom 25/26.

Iz 17/18 u 18/19 Dinamo je promijenio kostur, ali ne cijeli DNK. Dosli su Théophile, Dilaver, Leovac, Petkovic, Orsic, Kadzior, Majer. Dakle, 6-7 kljucnih igraca koji su odmah podigli razinu. Ali jezgra je ostala: Ademi, Moro, Rrahmani, Livakovic, Olmo. To nije bio totalni reset, nego pogodena nadogradnja na postojecu bazu.

Sad pogledaj 24/25 i 25/26.

Otisli su Petkovic, Baturina, Pjaca, Sucic, Rog, Ristovski. Prakticki cijela kreativna i napadacka os. Dosli su McKenna, Bennacer, Zajc, Beljo, Bakrar, Vidovic i hrpa mladih igraca. To nije 6-7 ciljanih upgradea. To je rekonstrukcija napada i vezne linije, uz promjene i u obrani.

Brojcano gledano:

18/19 u odnosu na 17/18: 6 do 8 ozbiljnih promjena, ali uz zadrzanu jezgru.
    25/26 u odnosu na 24/25: 10+ promjena u rotaciji i prakticki nova napadacka struktura.

To je razlika u tipu promjene.

Tada si nadogradio. Sada si resetirao i preslozio vise od pola ekipe.

I zato usporedba “Bjelica je odmah kliknuo” mora uzet u obzir da je dobio jackpot kombinaciju. Pogodeni dolasci + eksplozija Olma + Petkovic u top formi + Orsic u naponu + stabilna vezna linija. To se ne ponavlja svake tri godine.

Nitko ne spori njegove brojke. One su brutalne. I zato ima status koji ima. Ali nije dosao u vakuum, kadar je kliknuo brzo i to je ispalo savrsena kombinacija.

Statistika Kova u Europi je slabija? Je. To je cinjenica. Ali je isto tako cinjenica da je ova ekipa tek u stvaranju i da je Europa ogolila svaku mogucu manu ove momcadi, tranziciju, sirinu, individualne greske.

Kljucno pitanje nije jel je netko slabiji od Bjelice iz 18/19. Ako zelimo bit ozbiljan klub, onda se naravno moramo mjerit s tim. To mora biti referenca. To mora biti standard kojem tezis.

Ali isto tak moramo bit svjesni konteksta.

18/19 nije bila samo dobra sezona, nego sezona u kojoj se sve poklopilo... Pogodeni transferi, eksplozija kljucnih igraca, jasna hijerarhija i stabilna obrana. To je bio maksimum tog ciklusa.

Ako zelimo da to postane pravilo, onda moramo gradit strukturu koja to moze ponavljat, a ne samo trazit da se ponovi rezultat bez istih preduvjeta.

Dakle, ne umanjujemo tu sezonu. Naprotiv, moramo je postavit kao mjerilo.

Ali mjerilo ne znaci da svaku novu, tek formiranu momcad odmah usporedujemo s najzrelijom i najuspjesnijom verzijom prethodnog projekta.

Ambicija mora biti 18/19 ili bolje. Ali procjena mora uzet u obzir u kojoj si fazi ciklusa.

Ako si u rebuild fazi, onda gledas priblizivas li se tom standardu.
    Ako si u drugoj - trecoj sezoni stabilne jezgre, onda trazis da ga dostignes ili nadmasis.

To je razlika. Ne spustamo ljestvicu. Ali ne ignoriramo niti tu neku startnu tocku.

Europa ti uvijek pokaze realnu razinu. Ako stoper kasni pola sekunde ili vezni ne zatvori prostor, to nije filozofija ni mentalitet, to je kvaliteta i uigranost.

I sad... Prvi si u ligi, +5, 52:17. Obrambeno stabilniji nego lani. U Europi si oscilirao, imao teskih poraza, ali si imao i veceri gdje si pokazao da mozes igrat, da nisi dosao bit statist.

To nije slika savrsenstva. Ali nije ni slika totalne nesposobnosti.

To je slika ekipe koja jos nije razina 18/19, ali nije ni bez temelja.

Ali da budemo jasni, trener je taj koji toj jezgri mora dat oblik. On je taj koji mora ubrzat proces, poslozit tranziciju, smanjit oscilacije i izvuc maksimum iz igraca koje ima.

I zato je tu vrh kluba.

Prvi put nakon dugo vremena imamo strukturu koju smo sami birali. Ljude koji su dobili legitimitet i odgovornost. Ja osobno vjerujem da ce oni donijet odluku koja je najbolja za Dinamo, kakva god ona bila. Svi znamo koliko Boban voli Dinamo i koliko mu je stalo do standarda.

To ne znaci da su nepogresivi. Naravno da ce radit greske. Svi ih rade. Ali razlika je u tome jel greske radis iz kaosa ili iz jasne namjere da klub ide naprijed.

Ako procijene da trener ima plafon, reagirat ce. Ako procijene da projekt ima rast, dat ce mu vrijeme.

I tu se vracamo na ono kljucno: vazno je da odluke budu rezultat analize i dugorocne vizije

Na kraju, sve se mjeri jednim: je li to dovoljno dobro za Dinamo? Jer Dinamo Zagreb je iznad svih.
  • mali M
    9.7k
    Kredit nije to kaj te netko nije otpustio. Kredit je prostor da radis bez da ti se nakon svake lose tekme sudi ko da je smak svijeta.Schpatz

Doslovno je imao sve što si napisao. Tako da je dobio definiciju kredita po tvojim mjerilima.. i ne nas navijača, nego onoga koji se broji, Bobana.

Ostalo manje više nisi napisao ništa što već nije rečeno. Malo si smorio sa predugim postom, a zaključci su "jel dobro, nije, jel može bolje, može" "ak procjene da je dobro, bit će dobro, ak ne procjene neće" itd... Malo mi je novinarski narativ pa me umorilo čitanje brate.. skrati, sažmi, poentiraj...
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.