• mlinchica
    5k
    To mi je čak i bolje nego ovo sjedi-ustani.The Undertaker

Kaj, leđa ili koljena su problem? :wink:

Ja samo želim komad tribine koji će bit za ekipu s bivšeg istoka, pa gdje god bila. Samo da se maknem sa zapada.
    Dajte mi sjedni-ustani, spontanu viku i galamu, pljesak i pjesmu.

Ovaj Nikin prijedlog s anketom među godišnjacima je dobar. Dobili bi nekakav okvir i onda sjesti s grupom i sve dogovoriti.
    Kad se već raspravlja :nerd: kombinacije da se centralni istok da grupi, a rubovi ostalima je bzvz po meni. Nema šanse da ti tamo onda dođe netko tko ne planira skakat cijelu tekmu s grupom jer će cijela tribina biti na dlanu u prijenosu i ne vjerujem da će biti imalo obzira prema ljudima koji ne budu željeli pratiti grupu.
    Ili kompletna istočna grupi ili kompletna južna, ovo cjepkanje je bzvz.
    Ja samo znam da ću mahat zapadu, s bilo koje.
  • Derby
    782
    Na starom istoku se stajalo tako da tih problema nece bit.NitkoBitan

Ja racunam da ce se na istoku stajati bili tamo bojsi ili ne.
  • jedan u nizu
    17.5k
    Ja cu dodati i komentirati neke vec recene faktore oko izbora tribine.

Odgoj novih generacija ultrasa

Vidio sam tu argument da je za odgoj novijih generacija potrebno da grupa bude na istoku, jer ce biti vise mjesta. Djelomicno se mogu sloziti s time, ali ne mogu ne misliti na drugu stranu medalje.
    Nkekako mislim da je sjever prije bio bolji, jaci. Vise se navijalo, manje se zijevalo, tipkalo i sl.
    Danas je sjever pun mladih ljudi, i onih koji se ''furaju'' na ultras nacin zivota i navijacki đir. Mislim na ekipu van kopa. Ima hrpa ''klinaca'' koji nose bbb majice, napajpiri i north face jakne, brije se na kratko, glavne su mange u ekipi. Covjek bi rekao super mlada nova generacija navijaca. A svi odredom navijaju svega 10min tijekom utakmice. Kada padne gol, kada je pritisak, ili kada je kraj tekme, onda se uzdignu i pocnu vikati ''ajmooooo''.
    Po meni to nisu dobro odgojeni mladi navijaci, i pomalo mi je smijesno to gledati. Predaleko su od kopa da bi navijal stalno, da bi ih se ''opominjalo'' ili da bi jednostavno bili okruzeni svima koji navijaju.
    Ako opet imamo tako razvucenu tribinu, opet ce biti ista prica. Sredisnja trecina ce biti ludilo, a rubovi ce biti li-la.

Nekad smo kao klinci prvo bili odgajani na istoku. Znalo se da se na sjever ne ide tek tako, i ako nisi ful onda nisi isao tamo. Na istoku smo vise gledali sjever i navijanje nego sto smo pratili tekmu.

I to nas je odgojilo. Jednog dana kada smo konacno dosli na sjever to je bio vatromet. Toliko smo bili zeljni navijanja i biti dijelom sjevera da nismo dosli tamo zujati, zijevati i piti pivo, nego smo dosli biti pravi navijaci.
    Danas toga nema. Klinci ranije idu na sjever. Sto samo po sebi nije lose, ali kao da nisu pripremljeni za to, kao da nemaju taj zar i zelju da budu dijelom pravog sjevera, i onda tamo provode vrijeme vise kao ''padobranci'' nego kao ultrasi.

Zato bih rekao, da mozda za odgoj buducih generacija, jug na kranjci je i bolja opcija.
    Tri - cetiri godine ce masa klinaca i drugih kibica sa istok gledati na jug i nabrijavati se i onda kada se preselimo na maksimir, bit ce mjesta i za njih.

Cijena godisnjih karata

Ako ce grupa biti na istoku, onda to treba biti jeftinija karta nego sto bi inace bila. Razloge valjda ne moram pisati.
    Ali ako to bude u rangu cijene sa jugom, onda to nece biti ''fer'' prema drugima. Kao sto je deda napisao, boysi se sigurno nisu borili da bi sada bili povlasteni, pa nije zgodno da istok bude jeftin kao jug.
    A sa druge strane, za grupu nije dobro da bude skupa kao danasnji zapad.

Premalo mjesta za zapadnjake

pomalo zaboravljen faktor. A to je da na Kranjci nece biti dovoljno godisnjih za sadasnje godisnjake sa zapada. Mozda nece svi obnoviti, mozda ce biti taman mjesta za sve koji zele, ali potencijalno to moze biti problem.
    Ako nebude mjesta za sve, logicno je da ti ljudi idu na istok, i da im se tamo omoguci mjesto za godisnju kartu. Ako grupa bude na istoku, onda se moze zaboraviti na tu opciju.
    Biti ce dovoljno mjesta na istoku i za ljude sa sjevera i dijela ljudi sa zapada, ali zapadnjaci nece htjeti ici na ultras tribinu, niti ce grupi biti drago da godisnjaci sa zapada budu tamo. Pogotovo kada dode neki pametnjakovic i kaze da ima godisnju za sredisnji sektor, gdje ce biti kop na istoku.

Ljude sa zapada nemozes premjestiti na sjever i jug jer jednostavno to nije fer.

Takoder, dio zapadnjaka su ''izbjeglice'' sa istoka, i onda ce ti ljudi i dalje biti zakinuti za svoju tribinu. Em ne mogu biti gdje zele, em je i dalje skuplje nego istok.

Ljudi sa zapada vec godinama placaju skuplje godisnje nego ljudi sa sjevera, i ako cemo gledati to sa te strane, treba se i njih nesto pitati. (govorim kao godisnjak sa sjevera)

Broj godisnjaka na sjeveru

Sada je oko 2900 godisnjih na sjeveru. To sigurno nije broj ultrasa. A isto tako, nemaju svi ultrasi godisnje. Ja vjerujem da ima vise stotina, ako ne mozda i vise od tisucu ljudi koji su na sjeveru sa godisnjom i povuku se sa strane. Sto zbog toga jer nema istoka, sto zbog toga jer je jeftinije.
    Realniji broj grupe mozemo vidjeti na gostovanjima, sto domacim, sto gostujucim. I to sigurno nije 3000.
    Mislim da je 2000 na jugu dovoljan broj da bud uvijek pun i da je to zapravo prava navijacka tribina, a ne miks svih tribina.

Ostali na istoku

Ako je grupa na istoku, onda ce se kositi sa drugim ljudima na toj tribini. I to nece biti samo ljudi koji su danas na sjeveru pa su naviknuti na to, nego i svi ostali koji dodu na utakmicu, a dio njih ce doci jednom godisnje na neki derbi. Bit ce tu puno vise takvih ljudi koji dodu jednom/dvaput, nego sto je slucaj sa sadasnjim sjeverom. I turista i zene i djece.
    Sjedalice ce biti numerirane. I sigurno bi grupa uzela godisnje u sredisnjim sektorima. Ali svjedno ce netko kupiti kartu za neki rubiniji sektor i zahtijevati da sjedi na svojoj sjedalici. I kada mu dode netko tko danas pohodi sjever i kaze da se tu ne gledaju sjedali, bit ce neshvacenih pogleda.

Odgoj drugih navijaca

Jos jedan faktor je zaparvo odgoj drugih navijaca. Onih casualaca koji ce doci jednom/dvaput/pet puta na utakmicu.
    Cinjenica je da nama fali jako puno takvih ljudi, koji ce povremeno dolaziti na tribine. I cinjenica je da tako ljudi uglavnom postaju redovni i kupuju godisnje. Vecina ljudi pocne tako da dode povremeno. Sa tatom, dedom tu i tamo. Kasnije sa ekipom tu i tamo, a kasnije to preraste u redovito pohodenje utakmica.
    Rijetki su oni koji dodu prvi put na tekmu i onda dolaze redovito odmah. Postoji prijelazni period dok se ta redovitost ne desi.
    Ako te ljude ''stjeras'' na jug i sjever (mozda i zasluzuju biti tamo), onda ce se mozda manje zaljubiti u dolazenje na utakmice.
    Koliko god to suludo zvuci, ali jbg, siguran sam da ce ljudima veci dozivljaj biti na istoku, nego na sjeveru iza gola, i da ce vise htjeti doci opet, ako im bude super na istoku.
    Kada se vratimo na Maksimir zelimo sto vise tih ljudi, zelimo sto vecu posjetu i ti ljudi su bitni. Do tada ce dio postati redovit na Kranjci, a dio ce to postati tek prelaskom na Maksimir. Ali to sve spada u neki odgoj novih navijaca koji nisu ultrasi.
  • Kumerle
    2.5k
    Na kraju krajeva, ovo su sve slatke muke i gdje god bili, vjerujem biti ćemo sretni te jedva čekati novi Maksimir za onu punu sreću i euforiju.

Nevjerojatno je kako se sve brzo odvija u pozitivnom smjeru u našem Dinamu, nismo naviknuli na to i ne mogu vjerovat iskreno, predivno vrijeme kada bolje promisli čovjek.
  • Zoran
    513
    Ja imam 41 godinu i planiram ostati na navijackoj tribini jos nekoliko godina sa prijateljima koji su mlađi od mene ( vjeroratno do preseljenja na novi Maksimir). Htel bi da su bbb na istoku iz gore navedenih razloga. Ali nebum niti dramil ako ce se ici na jug. Pa npr. u Puli ili Osjeku je isto super na tribini( iza gola ) tak da ne brinite, sve bude u redu. Samo si zamislite da je sutrašnja tekma na “Novoj Kranjči”- tada bi nas baš bilo briga za prognozu vremena, a ovak gledaj u nebo i moli Boga da ne pada jako. Sve bude u redu momci, samo da je zdravlja i da Dinamo napreduje iz dana u dan.
  • zadnjired
    609

Vrlo lijepo napisano!

Mislim da će klub uzeti u obzir sve što se piše ili komentira.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet