• Hrvatski Gradjanski
    210
    Međutim, kada smo već kod gledanosti SuperSport HNL-a, jedan podatak nekako prolazi ispod radara: Dinamo, neprikosnoveni lider, u ovoj sezoni također bilježi pad gledanosti u Maksimiru. U prošloj, najgoroj sezoni Dinama unatrag dva desetljeća, plave je u Maksimiru u prosjeku gledalo 11.593 gledatelja, a u ovoj – u kojoj nezaustavljivo gaze prema tituli – 9509 gledatelja.

Idemo dalje: Dinamo je u prvoj proljetnoj utakmici ove sezone s Vukovarom kod kuće imao 4750 ljudi na tribinama, a u subotu protiv Istre – na veliki Dinamov dan, 14. veljače – samo 5600! Za usporedbu, Dinamo je proljeće 2025. godine, pod Cannavarom, otvorio kod kuće protiv Istre pred 9150 gledatelja, a u sljedećoj utakmici sa Šibenikom imao ih je 8191. Spomenimo i treću: utakmicu s Goricom, u istim klimatskim uvjetima kakvi vladaju i ove zime, gledalo je u Maksimiru 8368 gledatelja.

Statistički: Dinamo u prva dva proljetna kola u ovom prvenstvu ima prosjek od 5175 gledatelja na domaćim utakmicama, a prije točno godinu dana ta brojka iznosila je 8600 gledatelja.

https://www.vecernji.hr/sport/dinamo-pod-bobanom-ima-neocekivan-problem-zasto-se-to-dogada-1934449
  • NKDZ86
    7.6k
    da je jeftiniji zapad i bolji nogomet, možda bi i došlo više ljudi. slažem se da su brojke poražavajuće za Vu i Istru.
  • crophantom
    3.2k
    Ispuhao se malo hype od promjena + nema hypea od Lige prvaka (tad je taman Milan pao) + stvara se neki glupi narativ da je prvenstvo gotovo, a zadnja 2 su bila ekstra zanimljiva.
    Uvjeren sam da nanizamo 2 poraza i opet lovimo Hajduk da bi došlo više ljudi, što je suludo, jer je meni dosta stresa, ali uvjeren sam da je tak.
    Nit su cijene različite nego lani, nit je nogomet lošiji, nit je vrijeme drastično gore.
  • lukaoj
    151
    Ne mozes ocjenjivati ljude po tome idu li na utakmice ili ne. Prvo, nije svatko fan odlaska na stadion. Neki ljudi vise vole gledati na telki. Drugo, neki ljudi idu sa malom djecom, neki idu sa starijim ukucanima kojima ipak i kisa i hladnoca smetaju. Neces dedu od 85 godina voditi na minus nego bus ostal s njim doma gledat tekmu. Trece neki ljudi rade u razlicitim smjenama i tesko im je iskombinirati utakmice. Cetvrto, cijene su takve kakve jesu, gle jedna cetveroclana obitelj za zapad mora iskesirati 200 eura za utakmicu protiv Genka. Nije da to svako moze za svaku tekmu. Malo je nas koji imamo i novaca i vremena i zivota da mozemo ici stalno na tekme.
  • criticus
    6.2k
    Ne mozes ocjenjivati ljude po tome idu li na utakmice ili ne.lukaoj

Apsolutno stoje argumenti koje si napisao da ne citiram sve. Al po čemu treba ocjenjivat navijača ako ne po tom jel ide na utakmice ili ne?
  • Keyser Soze
    18.3k
    Pa nema prosječan navijač Dinama 6 ili 86 godina. Meni je nevjerojatno da samo u Zagrebu nema 10 tisuća ljudi koji će ti doći na stadion unatoč svemu bez iti jednog poziva.
  • IstokKa96
    918
    Ne ocjenjujem ljude po tome nego po nečem drugom.

Naveo sam najosnovnije argumente za neodlazak na stadion, a ti/vi si/ste nadogradio/li.
  • NitkoBitan
    35.5k
    Vecina ljudi je lijena, dokona i inertna. Svi bi gledali pune stadione uzarenih atmosfera a nitko ne bi dao za kartu 20,30 eura, poderao grlo, istrpio par kapi kise. Ajde, ajde...

Dzabe sve rasprave. Nek svatko krene od sebe.
  • Dudu
    2.9k
    Ne sumnjam da ce ljudi naci puno razloga za ne doci kad bude i novi Maksimir :smirk:

Jednostavno nema te kulture navijacke
  • lukaoj
    151
    pa nisam to mi rekao. Ali uz dijete koje ima 6 godina ti ide jedna ili 2 odrasle osobe. I onda ak je kisa ili lose vrijeme njih 3-4 ti otpadaju. A takvih ljudi ima puno. Na zapadu bude jako puno ljudi s obitelji. A sad zakaj nema 10 hiljada to je druga rasprava. Ne pustoji kultura odlaska na stadione u Hrvatskoj. Ne bu se to nikad promjenilo.
  • crophantom
    3.2k
    Meni je nevjerojatno da samo u Zagrebu nema 10 tisuća ljudi koji će ti doći na stadion unatoč svemu bez iti jednog poziva.Keyser Soze

Hrvatska je općenito takva, inertna, za sve, pa tako i za ovo, pomodni smo ful, a jos vise komforni, nemamo kulturu odlaska na sportska borilištima. Ali da, ja kad uspoređujem brojke nezz Rijeke (koja ima paprene cijene i samo 1 natkrivenu tribinu) i nas, imamo ajmo reci duplo vise gledatelja, ali i 7 puta više stanovnika, samo grad, s okolicom je to valjda i puta vise.
    Mene živcira ta računica broj gledatelja po glavi stanovnika, jer me familija jebe s tim kad vide da sam loše volje, pa mi daju izračune kak po glavi stanovnika, neznam, Celje ima više gledatelja, ali isto govori da je Zagreb baš primjer te komocije i pomodnosti.

Isto je za druge sportove, nije samo Dinamo primjer. Evo ti ludnica Medveščaka kad je gorilo sve, a sad 17 ljudi u ZG ni nezna koju ligu igra Medveščak. Snježna kraljica, gorilo na pocetku, 100 000 ljudi, baklje, ludilo, nakon 5 sezona (iako smo imali još naše koji su bili ok, pri vrhu) je to sve splasnulo. Hrvati nisu voljeli skijanje, voljeli su Janicu, odnosno, voljeli su bit prvi.

Još jedan faktor je prezasićenost sa svim, pogotovo u većem gradu, sve ti je na dlanu, na televiziji imas 87 tisuca programa, a kad upališ net nemaš limita, globalizacija, ne mozes ti ni popratiti sve što ti se nudi.

Puno puta prožvakana tema, mislim da klub ide u dobrom smjeru po tom pitanju i uz preodgoj nekih novih generacija, mislim da ima šanse da za 10 20 godina vidimo promjene, kad ce svima dopizditi digitalni svijetovi.
    Ili to il ce ljudi doma u dnevnom na hologramu imat 4D iskustvo stadiona :sweat:
  • Sajla
    18.1k
    tužno je, ali istinito da je kod nas najveći motivator - neprijatelj. stvarni ili imaginarni. ovi dolje su stvorili hype na tome da se kakti bore protiv nekakvog zla, neprijatelja koji ih želi uništiti blablabla. nije slučajno da najviše pjevaju baš to što pjevaju, da je poanta "mrzit dinamo i tako učit svog unuka", na adventu školsku djecu pozivati da skandiraju "gazi purgera" i slične gadarije. i to ljude puno jače pokreće, a ne da dođeš podržati ono što voliš ili što te zanima.
    i tako je kad treba kupiti kartu za utakmicu, koncert ili izaći na izbore. više ljudi se pojavi kad treba biti "protiv" nego kad treba biti "za". zato će još godinama i godinama trajati dok se razmišljanje ljudi ne okrene, takav nam je mentalitet.
  • Sesvećanin
    477
    Otišao je Mudri a s njim je otišlo i par tisuća tetaka sa zapada.
  • fakin
    3.1k
    možemo mi pričati kaj hoćemo, ali neće isti broj ljudi doći na genk i na milan. i onda kad dođu na milan steknu barem tu neku malu minimalnu naviku i još ako naši dobiju ti koji ponekad dolaze odma se dogovore daj gle dobili smo moramo doći i iduću utakmicu na stadion.

mi ove sezone imamo nikakve rezultate u europi i to je razlog zašto je pao broj posjetitelja. da drmnemo 3:0 genk sad u četvrtak na idućoj domaćoj bi bilo više ljudi. jbga ljudi se ne pale na pobjede protiv vukovara i gorice.
  • Ludovic IX
    10.6k
    Zato sto to nisu navijači dinama vec navijači rezultata. Za dinamo su oni bitni samo zbog novaca koje potroše za ulaznicu. Ništa vise.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.