• LA BOMBA
    682
    Mislim da ni jedna liga nema bolje vizualne raznolikosti od Argentine.

Uskoro svaki klub ima malo drugačiji dres. Ima još mnogo unikatnih u nižim ligama.

cuales-son-las-3-mejores-camisetas-del-f%C3%BAtbol-argentino-v0-twlz30fp7khe1.jpeg?width=1080&crop=smart&auto=webp&s=86a35bad446ce57d9da4e90bf9ed9c0777e5a8e6
  • Jaro
    11.5k
    uznes za primjer istru a ocito nemas pojma o povijesti nogometa u puli. kroz povijest se povlace Uljanik i Pula koji se malo spajaju, malo osnivaju novi. Danasnja Istra je sljdnik drugog Uljanika )prvi se spojio s Pulom u Istru koja je danas ugasena valjda), ali je umjesto uljanikovih plavobijelih boja uzela Istrine zutozelene.
    Vjerujem da boja dresa moze privuci manji dio simpatizera nekom klubu (mene osobno Nantes i BvB 90ih), neke igrice (opet Sevilla kod mene jer sam ISS/PES igrao godinama s njima u drustvu) ali da ce mi nekaj od toga odredit klub za koji navijam - nema sanse. To ti odredi odgoj, okolina, simbolizam i tradicija. drugo, boje kluba su i dio identiteta tog kluba i realno clana i navijaca boli kuki ima li “plavih” klubova 5, 10 ili 100 u drzavi - nece trazit promjenu boje jer eto nije bas unikatna… Cardiff se vratio na staro, navijaci Austrie Salzburg (ok tu nisu samo boje u pitanju) osnovali novi klub, cak i dozajn i raspored boja je cesto “nepremostiva zamjerka” - primjeri PSGa, Barcelone, Intera, a ti bi eto trazio da se boja promjeni jer drugi imaju istu…
    Ovo o zastavama i drzavama nebum ni komentirao…

ip.s. i sad vidim argentina svrwqvanje u nizem postu - dajle cijelodnevno trkeljanje gluposti da bi se moglo nekako doci do svrsavanja na stocare… Idem se samokaznit bicevanjem jer sam se navukao - debil!
  • Omake
    14.4k
    Zadnjih par stranica, sažeto.

• rokikaciga
    8.6k
    Kako Bara radi na Hajdukovim pulenima. Mlacic u Inter, Sigur u Wolvese a prelazni rok se nije ni otvorio. Uzet ce Bara kamion para na tovariji
  • KtcGoat
    2.4k
    Idem se samokaznit bicevanjem jer sam se navukao - debil!Jaro

Odradio te frajer, nisi ni svjestan hahahahaha
  • LA BOMBA
    682
    To ti odredi odgoj, okolina, simbolizam i tradicija.Jaro

To možda donekle u našim državama istočne Europe gdje je komunizam uništio mnogo toga u nogometu i klubovi se nisu mogli organsko razvijati da bi npr. imao više gradskih derbija, pa zato ljudi većinom biraju klubove lokalpatriotski.

Ali u državama gdje imaš veći izbor klubova, pogotovo ako imaš nekih 10+ klubova sa jakom navijačkom kulturom oko sebe, onda će boja svakako biti vrlo bitna i mnogi će se odlučiti navijati za neki klub isključivo zbog boje i dizajna dresa.

Ja sam gledao klipove navijača Chacarite Juniors i kad ih je onaj koji je snimao pitao zašto navijaju za taj klub i ako nisu iz tog kvarta Buenos Airesa (San Martin), mnogo ih je jednostavno odgovorilo "dres".

I kad vidiš kako dobar dres ima Chacarita, vidiš zašto. Unikatni trobojni dres kojeg nema nitko drugi.

chacarita-jrs-20200422-944032.jpg?webp

Ako bi se u Zagrebu nogomet razvijao bez komunizma i imao bi još danas te klubove poput Condordije, HAŠKa, ti bi se svakako odlučio za kojeg ćeš navijati na osnovi boja kluba.
  • vjeko1701
    21.9k
    Kako Bara radi na Hajdukovim pulenima. Mlacic u Inter, Sigur u Wolvese. Uzet ce Bara kamion para na tovarijirokikaciga

Nek ih samo odere xD
  • rokikaciga
    8.6k
    Ma ostat ce i tovarima vise love nego da ih sami prodaju sta je najgore. I mitomanija ce narast naravno.. zato moramo suvereno osvojit prvenstvo i kup.
  • Jurki
    21.3k
    ma ne znam, oni imaju u ugovorima klauzule da dio transfera ide igracu.
    Na kraju od npr 10 milja eura klubu ako ostane pola je super.
    I Vuskovic je navodno imal klauzulu od 30 posto, dio su uzeli manageri, faktoring, kurci palci.. to se razjebe taj čas.
    Previse gladnih krokodila, a slab komad mesa.
  • Zagi
    13.8k
    Ali u državama gdje imaš veći izbor klubova, pogotovo ako imaš nekih 10+ klubova sa jakom navijačkom kulturom oko sebe, onda će boja svakako biti vrlo bitna i mnogi će se odlučiti navijati za neki klub isključivo zbog boje i dizajna dresa.LA BOMBA

Jedino ako buljiš u neku slikovnicu u kojoj su samo slikice bez teksta i netko te tjera da te sekunde odlučiš za koji ćeš "navijati".
    Ništa ih u tom slučaju ne razlikuje pa ajd, dres. Moraš nekako odlučiti.

Svaki od tih klubova ima svoju povijest i identitet,ambicije, trenutne igrače, stil igre itd.
    Valjda su to primarni faktori kod odabira ....
  • rokikaciga
    8.6k
    Slazem se s tobom. Ali oni nisu mogli poklonit nekom svoje igrace a sad Bara prodaje muda pod bubrege. Milja, milja i pol od Mlacica je bolje nego 750 tisuca nazivne vrijednosti transfera kao sto je do sada uvijek bio slucaj.
  • LA BOMBA
    682
    Svaki od tih klubova ima svoju povijest i indentitet,ambicije, trenutne igrače, stil igre itd.
    Valjda su to primarni faktori kod odabira ....
    Zagi

Naravno postoji više faktora koji su bitni za identitet kluba.

Ali debata je originalno bila oko Zagreba i zašto nema navijača.

Kad pogledaš Zagreb svaki dio identiteta tog kluba je u sjeni Dinama. Dinamo je osvojio više titula, uvijek imao bolju momčad, više navijača, veći stadion. Zagrebov jedini identitet je da predstavlja Zagreb, ali predstavlja ga i Dinamo. Tako da potencialno ostanu jedino boje, koje je Zagreb imao slične Dinamu i identične uspješnijim klubovima u Hrvatskoj (Hajduk, Rijeka, Osijek).

To je problem tih klubova koji su previše identični nekom većem klubu u blizini i tako ne mogu skupiti navijača.
  • vjeko1701
    21.9k
    Evo iskreno, ne znam. Od provizije igraču do sigurno solidne provizije Bari. Na kraju će doći na isto kao da su ih sami prodali za manju lovu.
  • LA BOMBA
    682
    Cardiff se vratio na staro, navijaci Austrie Salzburg (ok tu nisu samo boje u pitanju) osnovali novi klubJaro

To je istina ali treba je tu i naglasiti da su ti protesti protiv menjanja boja vrlo modern stvar. U prošlosti su klubovi mjenjali boje i to su svi prihvatili. Npr. Leeds je bijelu boju počeo koristiti tek 1962. Sarajevo je kopiralo boje od švicarskog kluba Servette, prije toga su mislim da bili plavi. Partizan je mjenjao boje u crno bijele 1958. Olimpija je mislim da zelena tek negdje od sedamdesetih (prije su bili crno-bijeli). Pa onda kad ideš još dalje u povijest, Man United je imao one zeleno žute dresove.

Ovaj mentalitet da nikad ni pod razno ne smiješ mjenjati boje dresa je nešto što postoji poslednjih 30 godina zbog ultras scene i organiziranog navijačkog pokreta. Naravno, to je sasvim ok i razumljivo i u 99% slučaja podržavam navijače da se ne mjenja boja. Ali postoje i slučajevi kad je sasvim legitimno da mjenjaš boje, i klubovi su to radili u prošlosti, nije to nešto što je moderni nogomet smislio. Naravno treba biti neki konsenz gdje će navijači to prihvatiti.

Postoji i mogućnost kompromisa, klub može jednostavno poćeti koristiti nekakav prepoznatljiv i unikatan gostujući dres bez da bi mjenjao primarne boje. Imaš i primjera klubova poput Varteksa koji je koristio narančasti dres u gostima i to je nekako postala bitna boja za klub i sad je koriste ultrasi na transparentima.
  • Ljubo
    298
    @LA BOMBA stvarno si dosadan više sa bojama dresova i ultrasima iz Južne Amerike, nije ti ovo forum za takve debilane.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet