• scooniepenn
    5.9k
    Žalba ako prođe, a ako je osnovana u principu i prođe, novac se vraća onome tko ju je uložio. Da se u javnoj nabavi za žalbe plaća ozbiljan novac, onda bi jedino i ulagao žalbu ako za to postoji vrlo jasna osnova.
  • Denle
    12

Sluzbeno je izdana zalba na odabir izvodjaca.

Vjerojatno je SMAGRA d.o.o. izdala zalbu jer su u odabiru izvodjaca zavrsili na drugom mjestu, pa da iskoriste i tu zadnju sansu koju imaju.

Zalba ce vrlo vjerojatno biti odbijena, jer je bodovno stanje ovako:

Screenshot-2025-11-25-at-12-51-13.png
  • Z brega sam
    234
    Prema ovome kaj vidim, rekel bi da je žalba išla u smjeru "neuobičajeno niske cijene" odnosno da Naručitelj nije adekvatno otklonil sumnju u mogućnost kvalitetno pružanje usluge za koju je dal ponudu. S obzirom da sam negde pročital da su ovi već ranije delali elaborat za rušenje ili tak neke, pretpostavljam da je Grad ispital tu nisku cijenu od ove zajednice i prihvatil ponudu, ali se ovi svejedno žale. Inače ova cijena jod 27k u odnosu na druge je čisti primjer onoga kaj v ZJN piše za neuobičajenu nisku cenu.
  • Dinamovo proljeće
    20

Jako teško je dokazati neuobičajeno nisku cijenu kad je riječ o uslugama, a ovdje je riječ o tome (barem što se prakse tiče, tj. rješenja DKOM-a kao tijela koje odlučuje o žalbama). Jer usluge su "manje opipljive" od roba i radova i mogu više varirati.
  • Denle
    12

Tocno, jer su EURCO i RESPECT-ING cak 80 bodova dobili samo na temelju cijene.

Svi su dobili 20 bodova za reference tj. iskustvo.

Ali, od svih spomenutih, samo EURCO ima iskustva s rusenjima vecih tribina nekog stadiona, jer su oni rusili staru sjevernu tribinu na Maksimiru 90-ih godina.
  • Sajla
    15k
    sad budu žalbom to odgodili, pa se dokazali na rušenju Vjesnika i dobili dodatne bodove :roll:
  • mali M
    9.1k
    al cijena je zbilja smješna.. to mi je uvijek najbolje. Prosjek ostale 4 ponude je cca 75.000€... ovi likovi su u talu ponudili 27.000€, karikiram svakog 13,500€... daj me nemoj zezati

Kad se javljaš za financiranja iz fondova moraš biti realan i uzeti prosječnu tržišnu cijenu za troškove koje želiš namiriti. I to je jedna od vrlo bitnih stavki jer to moraš i dokazati. Ovi daju 3 puta manju cijenu od prosjeka i svima je sasvim u redu i ništa nije čudno... Kakvi su to sve žmukleri nevjerojatno...
  • Denle
    12

To nije nista cudno niti neobicno u javnom natjecaju, posebno u ovom slucaju.

Mnoge firme su voljne na projektima ici u minus, samo da dobiju posao pod svaku cijenu i samim time dobiju reference i iskustvo za buduce projekte.

To smo vec vidjeli na natjecaju za nazdora radova na stadionu Kranjceviceva, gdje je pobjednik natjecaja (zaboravio sam ime firme) s namjerom dao ponudu koja je puno manja od ocekivane vrijednosti.

To se zove damping ponuda (dumping offer).
  • mali M
    9.1k
    Okej hvala ti na strpljenju i odgovorima, ali što dumping nije protivan načelu tržišnog natjecanja?
    Zar to nije jedna od bitnih stavki protiv koje se bori Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave?
  • db-izbjeglica
    19.2k
    tvrtkama koje to rade, odnosno ljudima koji rade u tim tvrtkama, komora privremeno treba zamrznuti pečat i onemogućiti potpisivanje projekata te tako zaštititi svoje članove i cijenu rada inženjera.

pa nek onda dampaju do mile volje...

mislim, to je sramota i ponižavanje struke!
  • kajjaznam
    327
    to ti je kapitalizam
  • db-izbjeglica
    19.2k
    ne, to nije kapitalizam... javna nabava je sve samo ne kapitalizam.
    samo ime u sebi sadržava riječ "javna"!

što se mene tiče nek projekt uklanjanja nečije privatne zgrade napravi za 0 eura ili još bolje, nek plati vlasniku to što će napravti projekt uklanjanja.
  • mokoxax468
    1.4k
    Tehnički, ove kompanije su veliki domoljubi, jer žele uzeti manje od našeg dragog grada i države :smile:
  • NitkoBitan
    33.2k
    Tako je, a ovi koji zalbama odugovlace proces su saboteri, blokaderi... Gdje ce im srce i dusa?
  • The Undertaker
    9.2k
    Bitno je da projekt i odabir izvođača za rušenje bude gotov do kraja 2026. kad bi trebali preseliti na Kranjčevićevu. Realno, više nego dovoljno vremena i sa svim potencijalnim žalbama.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet