• scooniepenn
    5.9k
    Žalba ako prođe, a ako je osnovana u principu i prođe, novac se vraća onome tko ju je uložio. Da se u javnoj nabavi za žalbe plaća ozbiljan novac, onda bi jedino i ulagao žalbu ako za to postoji vrlo jasna osnova.
  • Denle
    12

Sluzbeno je izdana zalba na odabir izvodjaca.

Vjerojatno je SMAGRA d.o.o. izdala zalbu jer su u odabiru izvodjaca zavrsili na drugom mjestu, pa da iskoriste i tu zadnju sansu koju imaju.

Zalba ce vrlo vjerojatno biti odbijena, jer je bodovno stanje ovako:

Screenshot-2025-11-25-at-12-51-13.png
  • Z brega sam
    231
    Prema ovome kaj vidim, rekel bi da je žalba išla u smjeru "neuobičajeno niske cijene" odnosno da Naručitelj nije adekvatno otklonil sumnju u mogućnost kvalitetno pružanje usluge za koju je dal ponudu. S obzirom da sam negde pročital da su ovi već ranije delali elaborat za rušenje ili tak neke, pretpostavljam da je Grad ispital tu nisku cijenu od ove zajednice i prihvatil ponudu, ali se ovi svejedno žale. Inače ova cijena jod 27k u odnosu na druge je čisti primjer onoga kaj v ZJN piše za neuobičajenu nisku cenu.
  • Dinamovo proljeće
    20

Jako teško je dokazati neuobičajeno nisku cijenu kad je riječ o uslugama, a ovdje je riječ o tome (barem što se prakse tiče, tj. rješenja DKOM-a kao tijela koje odlučuje o žalbama). Jer usluge su "manje opipljive" od roba i radova i mogu više varirati.
  • Denle
    12

Tocno, jer su EURCO i RESPECT-ING cak 80 bodova dobili samo na temelju cijene.

Svi su dobili 20 bodova za reference tj. iskustvo.

Ali, od svih spomenutih, samo EURCO ima iskustva s rusenjima vecih tribina nekog stadiona, jer su oni rusili staru sjevernu tribinu na Maksimiru 90-ih godina.
  • Sajla
    15k
    sad budu žalbom to odgodili, pa se dokazali na rušenju Vjesnika i dobili dodatne bodove :roll:
  • mali M
    9.1k
    al cijena je zbilja smješna.. to mi je uvijek najbolje. Prosjek ostale 4 ponude je cca 75.000€... ovi likovi su u talu ponudili 27.000€, karikiram svakog 13,500€... daj me nemoj zezati

Kad se javljaš za financiranja iz fondova moraš biti realan i uzeti prosječnu tržišnu cijenu za troškove koje želiš namiriti. I to je jedna od vrlo bitnih stavki jer to moraš i dokazati. Ovi daju 3 puta manju cijenu od prosjeka i svima je sasvim u redu i ništa nije čudno... Kakvi su to sve žmukleri nevjerojatno...
  • Denle
    12

To nije nista cudno niti neobicno u javnom natjecaju, posebno u ovom slucaju.

Mnoge firme su voljne na projektima ici u minus, samo da dobiju posao pod svaku cijenu i samim time dobiju reference i iskustvo za buduce projekte.

To smo vec vidjeli na natjecaju za nazdora radova na stadionu Kranjceviceva, gdje je pobjednik natjecaja (zaboravio sam ime firme) s namjerom dao ponudu koja je puno manja od ocekivane vrijednosti.

To se zove damping ponuda (dumping offer).
  • mali M
    9.1k
    Okej hvala ti na strpljenju i odgovorima, ali što dumping nije protivan načelu tržišnog natjecanja?
    Zar to nije jedna od bitnih stavki protiv koje se bori Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave?
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet