• modri-kibic
  27


  Puno igrača to izjavi, pa za dva-tri mjeseca odu iz Dinama.
 • NitkoBitan
  13.4k
  Ne bi imao nista protiv da recimo prodamo Baturinu odmah na ljeto i da ostane kod nas na posudbi do zime. Mislim da smo prije cesce dogovarali ovakve modele.

  Dapace, bolje da je osnovica transfera sto manja a bonusi sto veci (a da su naravno realni) jer koliko znam Baturin ugovor sa klubom je dosta specifican, odnosno veliki postotak samog transfera ide igracu/menadzeru.

  Ja bi sa malim sjeo za stol da se taj ugovor prije transfera revidira i svede na neki razumljiv postotak igracu/menadzeru. Sorry ali Dinamo je klub koji hrani 300+ ljudi dok ti imas jos 10-15 godina igranja na vrhunskom nivou. Popricajte sa "Dikodom" o tome na tribini :smile:
 • mali M
  3.8k
  Pafos nije baš impresioniran njimeIjayi Atiemwen

  Negdje je bio intervju/članak da je Pafos načelno zadovoljan, ali da nemože pratiti Bočkajevu plaću i zato ga neće. To je onaj problem koji smo pričali o lošim politikama kluba sa velikim plaćama prosječnim igračima. Nijedan klub ih neće jer ti igrači imaju nerealna očekivanja za svoju klasu...
 • Bosskovitz
  8.2k
  .ja mislim da smo nakon inflacije mi debelo zapeli u vrijednosti milje eura. Tadašnja milja je današnjih barem dve... Barem... To je kao da se netko raspravlja oko Šimićevih 11 milja. To bi danas bilo barem u vrijednosti 25.mali M

  Nije baš, ali definitivno je inflacija odigrala svoje. Provukao sam naše top transfere kroz inflatorni kalkulator i ovo je naših top 15 transfera u zadnjih 25 godina adjusted for inflation (godišnje stope, pa ima malih odstupanja):

  Gvardiol - 43M
  Pjaca - 37.5M
  Olmo - 34.9M
  Modrić - 31.4M
  Šutalo - 20.7M
  Eduardo - 19.5M
  Šimić - 18.9M
  Rog - 18.8M
  Ćorluka - 18.8M
  Benković - 17.8M
  Kovačić - 14.1M
  Majer - 14M
  Bišćan - 13.9M
  Balaban - 12.8M
  Brekalo - 12.8M
 • Mali dioničar
  15k
  Provukao sam naše top transfere kroz inflatorni kalkulator i ovo je naših top 15 transfera u zadnjih 25 godina adjusted for inflation (godišnje stope, pa ima malih odstupanja):Bosskovitz

  Po tebi je stopa inflacije za Modrićev transfer 2,55% godišnje ako je transfer 2008. bio 21 milijun EUR. Razlika u izračunu u 16 godina je drastična.

  Generally speaking, all other things being equal, the prices of players have increased annually by 9.0% over the past decade.

  https://football-observatory.com/Inflation-in-the-football-players-transfer-market


  Figure 7: transfer prices’ inflation according to position

  Annual growth rate, seasons 2013/14- 2022/23

  Goalkeepers+5.2%
  Centre backs+12.5%
  Full backs+11.1%
  Midfielders+8.5%
  Forwards+8.2%

  Figure 8: transfer prices’ inflation according to age category

  Annual growth rate, seasons 2013/14- 2022/23

  21 years and under+12.8%
  22-25 years+9.8%
  26-29 years+7.0%
  30 years and more+3.6%

  Figure 9: transfer prices’ inflation according to recruitment league

  Annual growth rate, seasons 2013/14- 2022/23

  Premier League+12.6%
  Other big-5 leagues+8.5%
  Other leagues+7.7%
 • deda
  29.1k
  Mislim da je Boss uzeo za referencu inflaciju u Hr prema zavodu za statistiku.
 • Mali dioničar
  15k
  Mislim da je Boss uzeo za referencu inflaciju u Hr prema zavodu za statistiku.deda

  :lol: :lol: :lol:
 • Bosskovitz
  8.2k


  Ako se ne varam, govorimo o različitim inflacijama, ne? Ja sam računao inflaciju eura kao valute, a ti spominješ "inflaciju" cijena igrača, odnosno rast ukupnog iznosa koji je isplaćen kao odšteta za igrače iz godine u godinu.

  Tj. ja govorim o tome koliko bi isti igrač koštao danas računajući samo promjenu vrijednosti Eura, a ti govoriš o tome koliko bi isti igrač koštao na današnjem tržištu na kojem se generalno troši više novca nego prije.
 • Bosskovitz
  8.2k


  Uzeo sam neki online kalkulator koji računa inflaciju prema ECB-ovim brojkama.
 • Mali dioničar
  15k
  Ako se ne varam, govorimo o različitim inflacijama, ne? Ja sam računao inflaciju eura kao valute, a ti spominješ "inflaciju" cijena igrača, odnosno rast ukupnog iznosa koji je isplaćen kao odšteta za igrače iz godine u godinu.

  Tj. ja govorim o tome koliko bi isti igrač koštao danas računajući samo promjenu vrijednosti Eura, a ti govoriš o tome koliko bi isti igrač koštao na današnjem tržištu na kojem se generalno troši više novca nego prije.
  Bosskovitz

  A koju bismo inflaciju trebali gledati za tržište igrača nego inflaciju tržišta igrača?

  Recimo cijene avionskih karata su pale, a cijene nogometaša su rasle.

  Pa nećemo gledati cijenu nogometaša prema cijenama avionskih karata.

  Naknada od UEFE i naknada od TV prava za klubove raste po odredjenim stopama koje su značajno više od stope inflacije.

  Pa nećemo ni cijene ulaznica za utakmice niti članarina računati po stopi rasta cijena koje objavljuje DZS.
 • Bosskovitz
  8.2k


  Ne razumijem čemu drama, uzeli smo različite inflacije u obzir, ta koju si ti naveo je očito preciznija od moje. Slobodno napravi popis top 15 transfera prema njoj, bit će zanimljivo vidjeti.
 • Mali dioničar
  15k
  Ne razumijem čemu drama, uzeli smo različite inflacije u obzir, ta koju si ti naveo je očito preciznija od moje. Slobodno napravi popis top 15 transfera prema njoj, bit će zanimljivo vidjeti.Bosskovitz

  Sve ok.

  Napisao sam ga već par puta i nema smisla da ga ponavljam.

  Uglavnom klub je okrenuo hvala Bogu novu stranicu, ali znamo da i u trenutnom kadru ima igrača koji na žalost imaju pravo na dio transfera.

  Puno smo pisali i o strategijama transfera, a činjenica jest da bi za Dinamo bilo najbolje da ima luksuz davanja minutaže i afirmiranja mladih igrača.

  Ako je to bilo moguće prije, bit će opet samo treba vjerovati Marku Mariću i ići tim putem.

  Htio sam naglasiti da tvoj izračun malo mijenja realnost da su Dinamovi izlazni transferi realno u padu jer po tadašnjoj kupovnoj moći je transfer Modrića trebao biti čudo jer da je sva lova ušla u Dinamo, to bi bile valjda 2 godine nagrade UEFE za ligu prvaka. Sezona nakon transfera Modrića je svakom klubu koji se plasirao u grupnu fazu nosila 3 milijuna fiksno plus 400.000 po uatkmici, znači da je plasman nosio bez da se osvoji bod 5,4 milijuna EUR. Ako to stavimo u kontekst tadašnjeg transfera od 21 milijun EUR, jasno je ko dan da je taj transfer bio najveći kad pričamo o kupovnoj moći jednog nogometnog kluba. Evo, nije 2 godine nego 3-4 sezone Lige prvaka u pretpostavku svih 6 poraza.

  https://www.uefa.com/uefachampionsleague/news/01db-0e7252f84fcd-bf05c65eeed5-1000--champions-league-revenue-distribution/

  Match fee
  Each of the 32 clubs received a participation premium of €3m, and an additional €400,000 per match played in the group stage, regardless of the result. Each victory in the group matches brought €600,000, while a draw at that stage was worth €300,000.


  Današnji transferi su realno sića, ali nadajmo se promjeni trenda.
 • mali M
  3.8k
  Nije baš, ali definitivno je inflacija odigrala svojeBosskovitz

  Ma moja je poanta samo bila da igrače koje smo prije uzimali za 1mil iz Lokse sada koštaju dve milje i to je to
 • Ludovic IX
  5.9k
  90tih smo mi doveli Jeličića i novakovica iz hajduka za 250k maraka. To je bio tad megatransfer za tad dva ponajbolja hajdukovca. A kad smo platili milju eura za košta da košta andersona, bili smo ko pijani milijarderi.

  Vremena se mijenjaju. Kad smo kupovali za milja eura iz lokosa, i naš i njihov budžet je bio barem 30% manji pa je milja eura puno više značilo.

  Već su i pjaca i broz bili preko 2 milje, tak da..
 • Orc123
  5.8k
  Mi smo na zimu potrosili 1mil eura na pojacanja , a proslo ljeto 5milja eura i to nakon kaj smo imali rekordnu zaradu na transferima, a nekima je 1mil eura malo....kao ono da ih istresemo sam tako...mozda i je to kikiriki ali kad imas budzet za pojacanja od 3,4 ili 5mil eura onda treba i pametno uloziti i gledati sto ti prioritetno treba.
  Problem je sto kad dinamo pita za igraca u hnl odmah oni misle kako izmusti cim vise. Morat cemo u mlađim dobnim kategorijama popraviti skauting i u ranijoj dobi dovoditi igrace s potencijalom. Vidim da smo vec i poceli sa tom praksom.....
bold
italic
underline
strike
code
quote
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.

More Discussions