• gh0c
    256
    Sukladno najavama (post 1, post 2, link 3), napokon sam zgotovio stabilnu i za početak dostatnu verziju web aplikacije Predictora.

    Uploadana je na besplatnu developersku platformu Heroku.

    Link:
    http://dinamo-predictions-league.herokuapp.com/


    Molim vas nemojte koristiti registraciju! Svi koji su sudjelovali u natjecanju preko Zone imaju napravljen account sa istim usernameom kao i ovdje. Ako se želite prijaviti, javite mi se na PM ili ovdje pa ću vam poslati pass kojeg onda možete (i trebate) promijeniti.
    Registracija će imati smisla za sve novozainteresirane od sljedeće sezone nadalje.
    HNnS6y.jpg

    Par napomena vezano za Heroku:
    • Prvo učitavanje stranice nakon nekoliko sati neaktivnosti može potrajati (par sekundi više nego je to uobičajeno).
    • Nakon svake uploadane promjene, stranica se "resetira" i svi logirani korisnici bit će automatski odjavljeni i prvo sljedeće učitavanje stranice će također potrajati par sekundi ekstra.
    • Zbog načina na koji Heroku funkcionira u cloudu, ne postoji fizički storage. Zbog toga sam se odlučio na besplatan servis za upload slika i fajlova Cloudinary. Koristim svoj privatni račun. Tamo će završiti sve slike (npr. grbovi klubova, jednog dana avatari i sl.). Druge opcije poput Googlea ili AWS-a ili nisu besplatne ili i u besplatnom paketu zahtjevaju broj kreditne kartice i slično
    • S obzirom da je Heroku besplatan u ovoj verziji, to dolazi s određenim ograničenjima. Tu se neke stvari ("add-ons", "dynos") isto tako mogu nadoplatiti ili nabaviti uz račune verificirane kreditnom karticom.
    • U osnovnoj verziji, nije moguće slati mailove preko njihovog servera (zato npr. nema onih mogućnosti: povrat zaboravljene lozinke, potvrda maila korištenog prilikog registracije itd).
    • U osnovnoj verziji nema "cron jobova", tj. skripti koje se vrte automatski prema predefiniranom rasporedu

    Do daljnjega, aplikacija nije relevantna za sudjelovanje u nagradnoj igri. Vaše prognoze tu na Zoni su jedino što se uzima u obzir.
    Za početak, ovo je isključivo testna faza da dobijemo malo feedbacka, ispravim(o) greške, prikupimo prijedloge za poboljšanja itd. Paralelno s prognoziranjem na Zoni, dobrodošli ste unositi prognoze i kroz aplikaciju. Tamo će neke stvari biti uz malo bolje korisničko iskustvo, izračun i bodovanja automatizirani, poredak u skoro-pa-stvarnom-vremenu itd.

    Aplikacija nije sasvim prilagođena glupim telefonima, ali neki responsiveness je ipak postignut koristeći front-end framework Bootstrap:
    nTWNA2.jpg vs:
    T0lrxe.jpg
    U pozadini, korišten je programski jezik PHP i framework Laravel.
    Za eventualno zainteresirane, programski kod je javan i dostupan pod MIT licencom na mom github profilu.


    OK, sad malo o samoj aplikaciji:

    Kostur svega je u biti admin sučelje preko kojeg se dodaju klubovi, utakmice, igrači, ako je potrebno naknadno prognoze itd. Za pristup moraš imati posebne role. Za sada sam dodao rolu admin Infinityju.
    Admin može dodavati i editirati prognoze, sezone, natjecanja i diskvalifikacije (za sada se dodaju ručno). Osim toga, admin može sve što može i mod: dodavati i editirati utakmice (kola), klubove i igrače.
    To znači da unos rezultata utakmice može napraviti bilo tko od korisnika s ulogom mod pa je šansa da se dugo čeka na izračun rezultata smanjena.

    Jedino što većinu vas zanima je korisnički dashboard koji je prva stvar koju vidite nakon logiranja.
    Tamo imate pregled aktualnog, prethodnog i sljedećeg kola.
    Naravno, da bi kolo bilo prikazano, njega admin ili mod za početak mora unijeti kroz sučelje.
    Prognoze za cijelo kolo unosiš nakon klika na gumb "Unos prognoza za X. kolo":
    4XGOl7.jpg
    Ovaj gumb neće biti prikazan ukoliko za barem jednu utakmicu tog kola već imaš prognozu!
    Ako iz bilo kojeg razloga ne želiš unijeti prognoze za cijelo kolo odjednom, pored svake utakmice imaš mogućnost unosa prognoze za utakmicu pojedinačno:
    1CInQe.jpg
    Prognoze je moguće unositi i mijenjati do jedan sat pred prvu utakmicu u tom kolu. Nadam se da sam ispravno implementirao ovu validaciju i da su ostala pravila Predictora pokrivena.

    Kod dodavanja prognoze, izlistane su utakmice (ili 1 utakmica) kola i uz svaku od njih potrebno je unijeti predviđeni rezultat.
    Postavio sam neku dodatnu validaciju da se izbjegnu nedozvoljene situacije kao u par slučajeva na forumu. Npr:
    8Frbyp.jpg
    s75CaJ.jpg
    !Izračun iskorištenih jokera ne radi baš točno (zbrajaju se samo jokeri u kolima gdje je poznat ishod i bodovanje, ne i eventualno aktualno kolo), ali predviđena je i validacija da ne možeš prekoračiti broj odigranih jokera. Inače, broj jokera može se dinamički mijenjani na razini sezone:
    xEcDKk.jpg

    Kao što vidite, pored dropdowna za odabir prvog strijelca nalazi se ovaj "+" gumb. Njega koristite ako igrač kojeg želite odabrati još ne postoji na listi.
    asyc1G.jpg
    Do sada je već "bazen" postojećih igrača popriličan, pogotovo za Dinamo, Dinamo II i Futsal Dinamo.


    Nemam sad više živaca tipkati, ako se sjetim još nečega, budem u novi post kasnije :blush:

    Ponavljam, javite se ako ste zainteresirani za pristup računu pod istim usernameom koji imate na Zoni, a s prognozama nastavite tu na forumu, a putem aplikacije je zasad čisto iz zabave!
  • Dudu
    2.6k
    Svaka čast majstore, baš me zanima i kod kako si napravio, pa ću proći malo da naučim štagod, jer nisam još na toj razini programiranja :blush: .

    Možeš mi poslat šifru u inbox....

    Na prvu izgleda odlično.
  • BluePhone67
    3k
    Bez citanja bravo majstore, kada ulovim vremena cu procitati u detalje. I hvala na trudu prije svega
  • marcio amoroso
    31.4k
    Bravo majstore i veliko hvala u moje osobno i u ime Zone.
  • BluePhone67
    3k
    @gh0c
    Procitao sam i jako mi se svidja, nazalost nisam kompotentat za neki daljnji ragovor oko toga svega vezano za aplikacije i sve nabrojano sto mi je nepoznato za moju domenu, pa ovim putem molim forumase koji se razumiju u tehnologiju i aplikacije da se ukljuce i kazu svoje misljenje dal bi nesto nadodali i mijenjali itd. Posto isključivo sve radim putem mobitela nadam se da ce biti pregledan i lako shvatljiv za nas nepismene poput mene.
bold
italic
underline
strike
code
quote
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.