• 000
    941


    Ubacio Draginu sliku u post :up:
  • SAS1987
    13.2k
    Nisam znao gdje staviti ovaj popis pa sam stavio ovdje.

    Sa obzirom na to da je povijest Dinama ona koja nas definira kao navijače bio bi dobro da imamu popis edukativnih dokumentaraca, filmova, tekstova itd. o povijesti Dinama i kaj on predstavlja. Vjerujem da ste više manje svi pogledali sve ove dokumentarce ali možda, pogotovo mlađi članovi još kojeg nisu vidjeli. A trebali bi. Slobodno na popis dodajte i ostale dokumentarce.

    Dokumentarci:
    Zlatna generacija Dinama 1966 - 1967
    DINAMOVO proljeće - 20 godina poslije
    Priča o nikad odigranoj utakmici Dinamo - Zvezda 13/05/90
    Nedjelja 13. / DInamo - Crvena Zvezda 13.05.1990. (Cijeli film)
    Dinamovih 10 godina
    ESPN football rivalries - Dinamo Zagreb - Hajduk Split
    5 komada, 20 godina kasnije (Dinamo - Partizan)
    Bad Blue Boys
    Bad Blue Boys
    Bad Blue Boys - Svlačionica
    The Real Football Factory


    Kratki dokumentarci:
    Dinamovo Proljece 1982
    Vraćeno ime Dinamo - 14. veljače 2000

    Ostalo:
    Dan nezavisnosti Radija 101

    Opomena: Dokumentarac o Radio 101 je dodan na listu jer je često spominjan Dinamo i uloga navijača Dinama u prosvjedu
  • 000
    941

    Cak i da si otvorio temu video arhiva Dinama nebi bilo lose. Super da imamo sve na jednom mjestu.
  • SAS1987
    13.2k
    evo sad sam otvorio novu temu da se ne izgubi lista.
  • Mr Blue
    3.3k
    Evo nešto za nostalgičare, nešto što mi se čini kako nije do sad bilo nigdje objavljeno. Iz duboke arhive stiže direktno na Zonu zahvaljujući prijateljima iz Belgije koji su mi ustupili materijal.

    U sezoni 1962./1963. Dinamo je došao do finala KVG-a kojeg je izgubio od Valencije. U drugom kolu KVG-a te sezone, nakon što smo u prvom izbacili Porto, susreli smo se s belgijskim Royal Union Saint-Gilloise, tada najtrofejnijim belgijskim klubom iz Bruxellesa. Zanimljivost je i u tome što smo prošli dalje tek nakon treće utakmice. Prva utakmica početkom studenog 1962. je završila pobjedom Dinama kod kuće 2-1 (Zambata, Pašić, Schraepen), a u Bruxellesu smo izgubili 1-0 (Van Cauwalaert). Po tadašnjim pravilima, treća utakmica odigrana je na neutralnom terenu u Linzu i Dinamo je dobio 3-2 (0-1 Mertens, 0-2 Braun-autogol, 1-2 Kobešćak, 2-2 Kobešćak, 3-2 Pašić).

    Na fotografiji se nalazi naslovnica klupskih novina na kojoj vidimo uvod u održanu Skupštinu kluba. Osim protokolarnosti i slike predsjednika Šibla nema nekih zanimljivosti, eventualno valja istaknuti prisutnost predstavnika drugih klubova na skupštini. Na početku članka na drugoj fotografiji opisan je uvod u zagrebačku utakmicu protiv RUSG-a, a u ostatku članka možete pročitati aktualnosti iz europskog nogometa u to vrijeme, o iznosima transfera za pojedine igrače i o očito vrhunskom ulasku Bologne u sezonu te godine.
    x2wxksfza7er2zmc.jpg
    gzohzxofx2kg5647.jpg

    Na fotografiji ispod je vidljivo pismo na francuskom jeziku koje je uprava Dinama, odnosno glavni tajnik Otto Hofman poslao upravi RUSG-a, a u kojoj se dogovaraju pojedinosti smještaja, prijevoza, treninga na stadionu i druge slične gospodske protokolarnosti za igrače i upravu RUSG-a.
    t5cegv9jh0vd6j92.jpg

    Na fotografiji ispod je poklon kojeg su igrači RUSG-a dobili od igrača Dinama pred početak utakmice u Zagrebu. Na gornjoj strani su upisani sudionici dvoboja, a na dnu "tanjura" je datum utakmice - 7.11.1962.
    urviylet5dabzorw.jpg

    U nastavku je i zapisnik utakmice, mislim da tu poseban opis nije potreban.
    tli216e3hs1ahjbu.jpg

    I fotografija s uzvratne utakmice u Bruxellesu na stadionu Parc Duden. Čini se kao da naši igrači izbijaju opasnu loptu iz svog šesnaesterca, ali nemam pojma tko je na slici. Pa ako netko od vas može razaznati - neka napiše!
    h9c0gakl6g6984wc.jpg


    Ako netko slučajno posjeduje još arhivske građe ili bilo kakvog drugog materijala oko ovog susreta, molim vas neka objavi!
  • 000
    941


    Odlično, zapisnik, poklon, dogovor... nikad nisam vidio.

    yGlM9Y6.jpg

    Xuargpi.jpg

    fGwozCk.jpg
  • Mr Blue
    3.3k
    Super , odlični članci!
  • BluePhone67
    3.2k
    Čini se kao da naši igrači izbijaju opasnu loptu iz svog šesnaesterca, ali nemam pojma tko je na slici. Pa ako netko od vas može razaznati - neka napiše!Mr Blue

    Ovaj sto gleda direktno i vidi mu se lice bi trebao biti Vlatko Markovic, a ovaj u skoku Zeljko Matus.
  • 000
    941
    Super ↪Cavalera
    , odlični članci!
    Mr Blue

    Ma netko je krivo kopao, clanci su iz revija, a osvrt je na studeni. Dakle trebalo je traziti po prosincu i sijecnju da bi se doslo do clanaka o utakmicama. U studenom jedva da ima nesto.
    Neobicno iz ove perspektive, kada nam je skoro sve dostupno sada i odmah.

    DEPGAB1.jpg
  • BluePhone67
    3.2k
    @smiljan2209

    Postovanje Gsp. @smiljan2209 ja sam Vam izbrisao postove i svaki sljedeci upis smatrat su provokacijom i banirat cu Vas. Posto znam tko ste, pratim Vas rad i htijenje, vidim da ste kolekcionar i statististicar i cijenim Vas kao takvog bez obzira sto smo na krivim stranama, al moram odmah u startu reci da ovo nije Vas forum i da necete raditi i siriti propagandu kakva god ona bila jer imate svoje medije i forume, a ovaj se zove Zona Dinamo sto Vi sigurno niste, niti spadate u ovu ekipu.. Ja Vam se zahvaljujem sto nas pratite i ovim putem Vas pozdravljam.

    Dovidjenja
  • reziser
    6.2k
    Jel to prvi banirani?
  • BluePhone67
    3.2k
    Da, nadam se i zadnji jer nam to nije cilj, al da pisu ovdje Hajdukovci to nema smisla i necu im to dozvolit. Uzurpirali su sve medije i sire svoju propagandu, pa cak i ovdje se udostojio pametovat o necemu sto je bilo prije 100 god i vjerojatno ocekuje da svi mi povjerujemo njemu i njegovom, a ne nasim podacima i nasima u nasim novinama. Nemam probleme oko toga razgovarat, ali posto nas povijest uci da su samo oni upravu i to ce morat zahvalit svojim hajdukovcima,a negdje drugdje stavljat svoje pamflete i isjecke.
  • 000
    941
    273x79houwhakmy9.jpeg

    Jedan od najvjernijih navijača Purgera u dugoj povijesti, i vjerojatno najpoznatiji izvan granica Hrvatske, bio je Beograđanin Petar “Peća” Todorović, član kluba od 1955. Prije rata bio je na skoro svim utakmicama Dinama. Prva utakmica poslije rata mu je bila ona protiv Partizana. Zaplakao je nakon 2:0, emocije su ga shrvale. Nakon 6 godina i 34 dana, vratio se svom Maksimiru. Bio je i vrsni kroničar, kolekcionar, te dugogodišnji povjerenik, a posljednja želja mu je bila da svu svoju imovinu ostavi - Dinamu. Pokopan na beogradskom Novom groblju i na pogrebu mu je odsvirana Dinamova himna iz 1982. Počivao u miru, ljudska gromado!
bold
italic
underline
strike
code
quote
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.