• Eduardo
  18.6k
  Grb Dinama je najljepši grb na svijetu, ali njegova povijest je sve samo ne jednostavna i idilična. Koliko je puta u svojoj povijesti od 1911. godine, ako se računa da je Dinamo sljedbenik Gradjanskog (a mi u moderaturi računamo) promijenjen i dotjerivan to valjda sa stopostotnom sigurnošću više nitko ne zna. Bilo je tu, a ima i danas mnoštvo raznih varijanti koje su se razlikovale u nijansama boje, debljini linija, fontu malog 'd' i sl. Suština tog problema i lutanja krije se u nedostatku knjige standarda koja bi defininirala sve te sporne stvari.

  Za potrebe ove teme poslužit ćemo se uz našu obradu knjigom Miroslava Tomaševića koja objašnjava nastanak grbova, pravila njihova sastavljanja i povijest njihova razvoja.

  • Krug ispunjen plavim poljem s desne i crveno-bijelim kvadratićima s lijeve strane, pritom omeđeni dijagonalnom crtom uz dominantno malo slovo „d“ bijele boje desetljećima su inspirirali igrače i navijače. Originalno malo "d" bila je svojevrsna estetska protuteža istočnoeuropskim klubovima imena Dinamo, koji su mahali velikim "D", i to svi odreda posve identično stiliziranim…

  • Krug kao simbol lopte, plava boja kluba, kvadratići kao jasan hrvatski predznak, mali "d" kao čvrsti simbolički odmak od ostalih unificiranih heraldičkih rješenja kakve su imali mahom policijski klubovi imena Dinamo. Ovakav je motiv, dakako, naslonjen na zadnji grb Gradjanskog kakav je egzistirao od 1924. godine, dakle od otvorenja igrališta u Koruraškoj ulici pa do trenutka kad su komunističke vlasti rasformirale upravu kluba i reorganizirale sport nakon Drugoga svjetskog rata.

  • Razlika je tek u tome što je u grbu Gradjanskog plavo polje bilo nešto većega opsega i "pritajilo" je hrvatska obilježja na nešto uži prostor u gornjem lijevom dijelu. Na plavoj su podlozi bili inicijali klupskoga imena: IGŠK (I- rimska oznaka za prvi; G – građanski; Š – športski; K – klub).

  GRADJANSKI - 1911. do 1945.
  • Prvi je grb trajao tek osam mjeseci, bio je kružnoga oblika, a u sebi je, osim imena kluba uz pomalo nezgrapne skraćenica hrv. I gradj., u sredini imao mali krug s trima bojama koje su simbolizirale hrvatski predznak: crveno, bijelo i plavo. Vanjski su obrub tvorila naizmjenična crveno-žuta polja što je u skladu s prvim dresovima kluba. Takva je verzija, dakle, napuštena na samome izmaku 1911. godine.

  • Sljedeći je, pravokutni grb trajao do 1923. godine i s njim je Gradjanski osvojio prvi naslov prvaka 1923. Tek je kratko, nepunih godinu dana, klub imao pomalo nezgrapnu koncepciju u kojoj su iščezli crveno-bijeli kvadratići, ali su u samome središtu plavoga polja nepravilnog oblika ostali jednako stilizirani inicijali imena kluba.

  eun9u3almc56oloj.jpg

  ZNAČKA GRADJANSKOG
  kwlev77xsypgzwe4.jpg


  FIZKULTURNO/SPORTSKO DRUŠTVO - 1945. do 1952.
  • Nakon Drugoga svjetskog rata uslijedila je reorganizacija sporta u Jugoslaviji po uzoru na sovjetski model. Stvorena su fiskulturna društva (tada je pravilan naziv bio fizikulturna društva) pa je tako i Dinamo dobio novi grb. Zanimljivo, bio je pravokutnoga oblika, baš kao i druga verzija Gradjanskog. Već je tu zaživjela ideja o malom bijelom slovu "d" na plavoj podlozi uz tada neizbježnu crvenu zvijezdu s lijeve strane. Dodatak je u gornjem dijelu pravokutnika, opet lijevo, bio "izvadak" iz grba Grada Zagreba uz naziv FDK što je značilo fizikulturno društvo komunalaca. Dinamo je u to doba istodobno koristio dvije verzije: jednu s natpisom FDK, drugu s FD, dakle fizikulturno društvo.

  • Kad je u siječnju 1948. klub reorganiziran iz fiskulturnoga u sportsko društvo, što je u praksi značilo smanjenje broja sportskih sekcija, neznatno je promijenjen i grb: iščezao je segment iz logotipa Grada Zagreba, iznad slova "d" stajala je skraćenica S. D.

  • Kad se nogometna sekcija osamostalila 1950. godine u grb se vratio motiv Grada Zagreba, a na dnu je osvanuo dodatak: puno ime "Dinamo".

  oowd4wp1agizfkwz.jpg

  NK DINAMO - 1952. do 1970.
  • Tek je 1952. zaživio grb sa štitom, rješenje koje je potrajalo sve do kraja 1969. ili preciznije, 1970. godine. Štit je bio plave boje uz već ustaljeni simbol – malo "d" i zvijezdu te uz natpis NK Dinamo zlatnim slovima na bijelom polju u vrhu grba.

  o0d5pjm6d25yslcm.jpg

  • Zanimljivo je da su krajem šezdesetih godina, decentno, bez ikakve pompe, sami igrači skinuli zvijezdu s tadašnjega znaka što je potvrdio i tadašnji vratar, proslavljeni Zlatko Škorić. No, u to su vrijeme ionako igrali u "golim" majicama, bez ikakvih natpisa i znakova, a grb je bio zašiven samo na službenim odijelima. Upravo je s tih odijela odjednom nestala zvijezda o čemu svjedoči i fotografija tadašnjega "tehnika" kluba Dražana Jerkovića i trenera Ivice Horvata.

  jycxocns7jfeg6yb.jpg

  NK DINAMO - 1970. do 1990.
  • Idejni začetnici sadašnjega, doista fascinantnog vizualnog identiteta bili su dugogodišnji Dinamov kroničar Fredi Kramer i tadašnji glavi klupski operativac Otto Hofmann. - "Gledao sam naše igrače u tada skromnim majicama bez ikakva natpisa i grba. Pitao sam Hofmanna: "Otto, kako dugo će naši igrači igrati u pidžamama?“, prisjetio se Kramer.

  • - "Pitao me što predlažem. Rekao sam da bismo mogli načiniti grb po uzoru na onaj kakvog je nosio Gradjanski. I Hofmann se složio. Jedina je dvojba bila hoćemo li promjenu načiniti tako da ostane u obliku štita ili ćemo se odlučiti za krug. Sjećam se da je netko tada u komisiji predložio da grb promijenimo u oblik zelenoga generatora uz objašnjenje da zelena boja simbolizira travnjak, a generator je asocijacija na klupsko ime. Sjećam se da je Dinamov službenik Franjo Ivkanec na osnovi zadanih elemenata, dakle crveno-bijele kockice, plava boja, okrugli oblik, uzeo šestar i stao skicirati grb. Idejno smo rješenje jednoglasno prihvatili svi u komisiji: Mato Došen, Mirko Barišić, Ivo Prodan i Ante Todorić. Hofmann je tada jednostavno uzeo skicu i odjurio u Milano gdje je u tvornici Bertoni dao izraditi privjeske za ključeve u obliku novoga grba. Naklada je bila 5000 primjeraka i – razgrabljena je. Kasnije je bilo pokušaja da se taj grb makne s dresa. Kad je predsjednik Drago Božić na klupskoj sjednici pitao ima li netko nešto protiv grba, javio se Ante Todorić i rekao: - "Imam ja!“. Svi smo zanijemili. Ali, potom je dodao: - "Mislim da bi crveno-bijeli kvadratići trebali biti veći.“ Uslijedio je spontani smijeh i odobravanje“, prisjetio se Kramer.

  • Sam je grb na dresu zaživio tek u proljeće 1971. U klupskom je Statutu, dakako, stajao i precizan opis grba: - "Znak kluba je okruglog oblika, obrubljen crtom zlatne (žute) boje koja s horizontalnom zatvara kut od 45 stupnjeva podijeljen je na dva jednaka dijela. Gornji dio znaka ima oblik šahovskog polja crveno bijele boje, a u donjem dijelu plave boje upisano je bijelo slovo "d". U sredini znaka nalazi se crvena petokraka zvijezda, pravilnog oblika – središnja točka zvijezde u središtu je znaka i obrubljena je zlatnom (žutom) bojom. Gornji krak zvijezde ulazi u bijelo polje, a donji kraci zvijezde dobivaju odgovarajuće mjesto u plavoj boji znaka.“

  3bj93fxri0cwduvm.jpg

  NK DINAMO - 1990. do 1991.
  • Na ljeto 1990. godine Dinamo je, na pripremama u Francuskoj, odlučio skinuti zvijezdu s grba pa je klub zadnju sezonu jugoslavenske lige odigrao u varijanti bez komunističkoga obilježja.

  kkag42206ydzx0x1.jpg

  HAŠK Građanski - 1991. do 1992.
  • Prilikom promjene imena u HAŠK Građanski grb je neznatno promijenjen. Umjesto maloga "d" osvanula su slova "HG". No, postojao je i detalj: "H" je bio nešto manji od "G" što je trebalo simbolizirati prvotnu ideju prilikom promjene imena. HAŠK je zamišljen isključivo kao prefiks, dok bi u javnoj komunikaciji i u kolokvijalnom govoru zaživjelo samo – Građanski. Ideja se ipak rasplinula jer u svim su prilikama i mediji, i navijači, i igrači, i kompletna javnost koristili puni naziv s prefiksom što je izazivalo konfuziju i zvučalo dosta nespretno.

  ispk4ycggnvqg3da.jpg

  CROATIA ZAGREB - 1993. do 2000.
  • Tek je novom promjenom imena, iz HAŠK Građanski u Croatia, osvanula i drastična promjena grba. Bio je to pokušaj modernoga dizajna u kojem dominira pravokutna podloga s crveno-bijelim kvadratićima na koju s desne strane "nalijeće" nogometna lopta s plavo-bijelim poljima. U desnom je rubu vidljiva tek polovica lopte. Taj je znak imao dvije verzije: u prvoj je na crveno-bijelim kvadratićima pisalo "CRO", a na lopti "ZG" i taj je znak trajao kroz kalendarsku 1993. godinu, dakle od promjene imena na polusezoni 1992. - 1993. do sljedeće polusezone, u drugoj su verziji slova iščezla iz središnjega dijela, ali je iznad pravokutnika osvanuo natpis "NK Croatia", a ispod "Zagreb".

  • U ljeto 1996. godine uslijedio je dosad najkompliciranija verzija u povijesti kluba. Bio je to logo u čijim je temeljima također bio krug s plavim poljem na desnoj i crveno-bijelim kvadratićima na lijevoj strani. No, unutar toga se prostiralo veliko slovo "C" s crveno-bijelo-plavom bojom, u vanjskom je obrubu na plavoj polovici pisalo NK Croatia, a na bijeloj Zagreb. Uz sve te elemente unutra su još "ugravirani" grbovi HAŠK-a, Građanskog i Dinama. Ta je verzija potrajala tri godine, uz taj grb pamtimo pobjede protiv Partizana i Grasshoppersa, Celtica, Ajaxa u Amsterdamu, prvi ulazak u ligu prvaka…

  • U prosincu 1998. niknula je ideja o novoj promjeni grba, koja je zaživjela u veljači sljedeće godine. Zapravo, zaživjela je tek na ljeto jer Croatia je prethodno proljeće još uvijek igrala u dresovima sa starim grbom, neovisno o tome što su klupski uredi i memorandumi već imali novu verziju. A, ta je nova verzija predstavljala motive kakve smo vrlo često mogli susresti u heraldici širom svijeta, posebice onoj sportskoj. Ideja o dva lava okrenuta jedan prema drugome kako drže štit nije bila nimalo originalna. Objašnjenje je imalo smisla: to je asocijacija na plave lavove iz Maksimira, simbol su nogometne snage, moći i suvereniteta, a na motiv lava nalazimo na portalu parka Maksimir, u zagrebačkoj Katedrali, Kamenitim vratima, na starom grbu Zagreba, na pročelju crkve sv. Marka. No, zato je originalan bio dodatak grbu: veliko slovo "C" u obliku potkove kao znak sreće, k tome ispunjeno crveno-bijelim kvadratićima, ipak su bila jedinstvena ideja.

  104a38g0r28cvrp3.jpg

  (G)NK DINAMO - 2000. do -
  • Povratkom imena Dinamo na Valentinovo 2000. godine ponovno je zaživio i stari grb, onaj predstavljen 1990.

  vxolskwdum6sshw0.jpg

  NK DINAMO - 2005.
  • Neznatna je promjena uslijedila 2005. kad je na dresu osvanuo grb sa srebrnim umjesto zlatnim rubovima. No, to je bio marketinški manevar kakav nerijetko čine i brojni drugi europski klubovi i nije predstavljao službenu promjenu grba.

  o546xj39hy9fntxb.jpg

  DINAMOVE ZVJEZDICE
  • U listopadu 2010. godine Dinamo je predstavio novi grb, napravljen u čast 100 godina kluba. Iznad grba su dvije zvjezdice, a svaka označava deset naslova prvaka od 1911. do 2011. - šest kao Gradjanski, četiri u bivšoj Jugoslaviji. Hrvatsko prvenstvo ‘modri’ su u tom trenutku osvajali 12 puta. Ovaj grb koristio se kroz cijelu slavljeničku godinu.

  • 2017. predstavljen je poseban grb Dinama s dvije zvjezdice. Zvjezdice na grbu postavljene su po uzoru na mnoge europske klubove. Svaka zvijezda predstavlja komplet od deset naslova prvaka. Dinamo je tada u svojoj povijesti imao šest naslova pod imenom Gradjanski; četiri u bivšoj Jugoslaviji te 18 u samostalnoj Hrvatskoj. Dakle; ukupno 28 naslova.

  • 2019. dodana je i treća zvjezdica kada je Dinamo osvojio svoj okrugli, 30. naslov državnoga prvaka.

  d5bgqssyy5mkfjuh.jpg
  Attachments
  Forum - ZD - no.4 (97K)
  Forum - ZD - no.5 (79K)
  Forum - ZD - no.6 (141K)
  Forum - ZD - no.7 (104K)
  Forum - ZD - no.8 (69K)
  Forum - ZD - no.9 (111K)
  Forum - ZD - no.10 (139K)
 • nkdz1945
  55
  Svaka čast na ovoj objavi :clap:

  Ne znam da li sam igdje na internetu našao ovak dobar opis svih tih promjena a ove neke grbove od 45. do 52. nisam ni vidio do sad. Htio sam samo pitat da li su svi ovi grbovi iz te knjige Tomaševića i gdje ste našli ovaj grb sa štitom? Nisam nigdje vidio verziju s tim oblikom petokrake.
 • Eduardo
  18.6k
  većina grbova je iz knjige, nisu jedino ovi sa zvjezdicama (od 2011. pa do danas), nije ovaj srebrni, također nije ni ovaj iz doba bivše države s bijelim rubom zvijezde. On je izrađen i dodan ovdje čisto kao primjer da ljudi koji nisu vide i druge 'službene' varijante koje je klub koristio u razne svrhe.

  gdje ste našli ovaj grb sa štitom? Nisam nigdje vidio verziju s tim oblikom petokrake.nkdz1945

  Grbovi su 'redizajnirani' po slikama iz knjige. Da, vidim sad razliku... nisam obratio detaljnu pažnju dok nisi napisao. Moguće da se dečko koji je radio 'replike' zaletio sa zvijezdom/ama. :worry:
 • NORTE
  10.1k
  Pohvale za izradu, iako moram spomenuti grešku koju nas nekolikicina sa zone uvijek ističemo, slovo d u grb od 1970 do 1991. je u pravilu imalo ravninu na svom dnu tj. nije bilo 'disproporcionalno'.
 • Crusades1986
  10.5k
  "Ispravno" malo d je u grbu od futsal dinama koji je napravljen po uzoru na grb iz razdoblja od 1952. do 1970. Pri toj promjeni grba dolazi do deniveliranja kruga od slova d i njegovog kraka. Ta promjena je u Tomaševićevoj knjizi očigledna.

  ssvivnv81kzvmslu.jpg
 • superhik
  10.6k
  Ovo je jedan od prvih prikaza novog grba. Vidi se datum na naslovnici.

  6wl3ptsdkyzvi0fa.jpg
 • NORTE
  10.1k
  do 1970. Pri toj promjeni grba dolazi do deniveliranja kruga od slova d i njegovog kraka. Ta promjena je u Tomaševićevoj knjizi očigledna.Crusades1986
  Taj grb iz knjige je manje relevantan i zapravo je vrlo rijedak slučaj 'čudnog' slova d u periodu sve do 2000.
  Puno više vrijede grbovi s dresa '71.-'91.
  Molim slike ko ima.
 • masacusec
  3.3k
  I dalje nemrem shvatiti svojevremenu intenciju i provedbu izmjene, tj. deformacije slova d od strane tadašnje uprave kluba
 • maddaddam
  2.9k
  Mamurna noć i zajeb kod crtanja. Nemam drugo objašnjenje. Baš bode u oko. Mada sam vidio i grb iz ranijeg perioda (1950. cca) sa istom greškom. Možda je krivi precrtan. Na nama je da to ispravimo, kad već odgovorni imaju druge brige i borbe na pameti.

  Ovo gore je super napravljeno, ali to d treba maksimalno izbjegavati.
 • NORTE
  10.1k
  Taj grb iz knjige je manje relevantan i zapravo je vrlo rijedak slučaj 'čudnog' slova d u periodu sve do 2000.
  Puno više vrijede grbovi s dresa '71.-'91.
  NORTE
  Na gotovo svim dresovim 70ih i 80ih je d ispravno i u ravnini i nije deformirano kao od 2000.
  kh8sj2n8c3xms1gj.jpg
  Gornja slika je gb iz sezone exyu 1990/1991 bez zvijezdce.
  axa8yg49a7x8gmiw.jpg
  xlexi0pmhxi35egy.jpg
  q22dhiz9lpkp8u46.jpg
 • Eduardo
  18.6k
  Grb HAŠK Građanskog iz 1991. godine, tj. grb koji je bio privremeno rješenje dok IO nije usvojio 'konačni' oblik grba koji je naveden u uvodnom postu teme. Osobno mi je ovaj čak i bolji nego ovaj koji je izabran za 'trajno' rješenje.

  1iiji5gzq4fppfte.png
 • Patak
  2.7k
  Super tema, hvala svima koji su doprinijeli. Meni osobno je sadašnji grb najljepši, ali ove zvijezde bih maknuo...
 • Tajno Ime
  130
  Samo treba koristit d iz dinamo fonta, dodaš obrub žuti/zlatni, mislim da su tako rađeni grbovi 80ih
 • Tercel
  446
  Ima neko dinamo font za poslat u inboks? Hvala.
 • maddaddam
  2.9k
  Vidio sam tu na forumu negdje, font i sjevernjaču vektor, ali nikako sad da nađem. Ako netko iskopa neka postavi oboje.
 • Eduardo
  18.6k
  Evo i šezdesetih se lutalo s fontom malog 'd' i to drastično. Prva fotka je sa skupštine Dinama povodom 20 godina postojanja kluba 1965. godine (DZH Instagram), a druga je iz uvodnog posta teme s odijela Jerkovića i trenera Ivice Horvata.

  lv7xuxs1envwqk2e.jpg
  74qgsc6ebtpsv1e2.jpg
bold
italic
underline
strike
code
quote
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.