• mali M
    10.8k
    Logika o cijeni nema smisla jer to su ozbilji uredi koji su sigurno dobro kalkulirali, — db-izbjeglica

već sam vam rekao, ja šaljem upite po uredima čisto da vidim taj argument i većina je odgovorila da su sigurno u budžetu ali se jedan koji smo tu izvukli kao dobar primjer (isto unutar budžeta) samo ogradio da kad onaj glavni državni ured ili što već da odobrenje da će za sve projekte izać detalji u kojima su između ostaloga morali i navesti budžete po svakoj stavci gradnje..
  • SAS1987
    20.8k
    Mislim da se ovdje stvorio potpuno krivi dojam da je izborom pobjednika nekakav vlak krenuo i da ga sad više nitko živ nemože zaustaviti. Može. Ako Grad i Vlada kao investitori više ne žele realizirati ovo rješenje, mogu od njega odustati. — CISCO

Sigurno ima neki loophole da se arhitektama kaže "sorry brate, fale vam 20 000 stolica i nebi bilo dobro da se po 16 000 stolicama sruši krov" :lol:
  • CISCO
    1.4k
    Juranovic se zaista trudi sam sebe pokopati kao relevantnog novinara koji prati Dinamo.

Sada smo u 2026. došli do problema trave za stadion koji bi trebao biti gotov 2032-33 i pri tome se navodi Amsterdam arena, stadion izgrađen prije 30 godine, kao nešto di su bili problemi sa travom.

Danas kada su sojevi trave, hibridni travnjaci na takvim razinama da mi to sebi nemremo zamisliti, on izvlači problem trave.
  • Paggini
    99.9k
    Dečki pa navijači smo, ne mogu talijani projektirati ako ne mogu koristiti ruke i noge jel hehe

šala mala!!!!
  • SAS1987
    20.8k
    Dečki pa navijači smo, ne mogu talijani projektirati ako ne mogu koristiti ruke i noge jel hehe — Paggini

Ja cak sumljam da je taj projekt taljanska vendetta zbog... :lol:

https://www.index.hr/vijesti/clanak/talijani-brutalno-su-nas-prebili-na-stadionu-dinama-policija-pjevali-su-navijacke/2670571.aspx
  • Rile
    207
    Čitam malo zadnjih par stranica i vidim da se razvila rasprava koji prijedlog je kome bolji i to je već pobjeda u odnosu na četvrtak.

Ljudi, nama je bitno da je
    - stadion zatvoren sa spojenim tribinama
    - jedinstveni krov
    - sjever u jednom komadu po mogućnosti s elegantno odrađenim prijelazom između istoka/zapada s dvije etaže

Sve ostalo je bonus i tu se možemo složit da se ne slažemo.

Ne bih imao problem niti bih trošio energiju na raspravu da me netko pokušava uvjerit da je onaj bunker stadion koji je cijeli pokriven s livadom najbolji makar ga smatram izuzetno ružnim. Ima spojene tribine, ima krov, ima sjever u jednom komadu i to je to, meni dosta.
  • vlatkomarkovic
    4.3k
    Sigurno ima neki loophole da se arhitektama kaže "sorry brate, fale vam 20 000 stolica i nebi bilo dobro da se po 16 000 stolicama sruši krov" :lol: — SAS1987

Jesu oni projektirali onu nadstrešnicu u Srbiji?
  • Borovljanin
    889
    Znam da je totalno nekonstruktivno, ali moja teorija zavjere je da je Fabijanić autor pobjedničkog rada.

Kao član žirija, ne smije sudjelovati. Onda preko drugog člana žirija dolaze do ovih golobradih arhitekata iz milana jer su povezani preko istog fakulteta u Švicarskoj. Kao neki middle man posluži.

Arhitekt Janko Kralj je izjavio da za ovakav projekt treba uložiti oko 60.000e samo za idejno rješenje. Zato se on nije mogao javiti na natječaj, jednostavno je prevelik zalogaj za mnoge urede. Kako su ta dva mlada arhitekta uspjela razraditi to (iako dosta površno i ofrlje)?

Ova dvojica kao dobiju, uzmu slavu dok fabijanić dobije krunski rad pravca zagrebačke škole arhitekture. Njegov kolega magaš radio je poljud (mislim da su oni čak nekakav rod ili kumstvo imaju), a fabijanić dobije maksimir. Di ćeš bolje priče.

Niš, idem staviti aluminijsku foliju na glavu.
  • blue heart 72
    3.8k
    Kaj bi ja napravil da me se pita (na sreću ne pita me se)? Ovih par dana nakon objave tog pobjedničkog rješenja, mislim da je svakome jasno kaj se želi, odnosno ne želi. Dakle,...

1) Investitor je jasan (Vlada i Grad Zagreb). Znači oni određuju jasna i nedvosmislena pravila igre. Zadaje one osnovne smjernice kojih se svi moraju pridržavati. Tko ne ispunjava jednu stavku ne ulazi uopće u izbor. Te najosnovnije smjernice bi bile cijena, sigurnost (svi aspekti poput statike, broja ulaza/izlaza....), kapacitet, spojene tribine i krov nad cijelim stadionom.
    Kandidati koji se prijavljuju šalju radove u digitalnoj prezentaciji u realnom obliku u omjeru 1:...... Stručna komisija Vlade i Grada odlučuje koji radovi zadovoljavaju te kriterije i tu njihova priča završava. Oni su svoju zadaću ispunili. Osigurali su sredstva za stadion koji ispunjava SVE SIGURNOSNE UVJETE, za stadion po ukusu kluba i navijača.

2) Radovi koji su prošli taj prvi i najvažniji filter dolaze pred Skupštinu kluba. Skupštinari više ne moraju razmišljati o tim najosnovnijim uvjetima (nisu svi stručnjaci za sve), nego razmišljaju i biraju rješenje za koje smatraju da je najbolje i najfunkcionalnije za sam klub. Nakon provedenog glasanja u Skupštini, ostajemo na Top 3 ili Top 5 stadiona i tu je kraj priče za skupštinare.

3) Završni radovi idu u javnost i pred Članstvo. Sada mi kao članovi biramo konačnu i završnu verziju (naravno uz neke moguće naknadne korekcije) onoga što zapravo mi kao članovi i ljudi koji pohodilo stadion želimo, a da pri tome zadovoljava želje i potrebe kluba, a financijski i sigurnosno je izvedivo.

Time bi svi čimbenici koji su aktivni i kojih se to tiče, u tome participirali i jeli bi onakvu juhu, kakvu bi si sami skuhali bez da prstom upiremo u nekoga, tko nam je i što podvalio. Mislim da bi ovim putem bio i vuk sit, i ovce na broju.
  • jedan u nizu
    20.1k
    S jedne strane se hvališ ovime kao jednim od najvećih projekata a onda ga prezentiraš lošije od srednjoškolske prezentacije geo-ekonomske situacije Ugande na satu Geografije. — vjeko1701

Uvjeren sam da je prezentacija i objava bila na brzinu sklepala jer su skuzili da su informacije procurile van. Tesko da bi objavili prezentaciju samo dan ranije.
    Ovako su htjeli smanjiti stetu, jer bi sigurno bilo vece sranje da je ovo izaslo van i tjedan dana kruzile slike.
  • db-izbjeglica
    22.1k
    još jedan primjer očite manjkavosti prvonagrađenog projekta.

oni nigdje nisu prikazali semafor, znači nešto osnovno za održavanje nogometne utakmice, a po suvremenim standardima idu min 2 semafora.

jel oni vise s krova? ako da, kako, s obzirom da krov i ovako ne stoji
    jesu postavljeni negdje na tribini, ako jesu - gdje?
    jesu postavljeni između tribina? ako jesu, opet...na kakvoj konstrukciji?

čisto kao primjer, pogledajte rad dva ozbiljna projektna ureda, koji su mislili o svemu i pripremili se, kako i dolikuje ovako važnom natječaju...

slika.png

slika.png

mislim, smiješno je što prvonagrađeni rad, u 21.stoljeću, sa svom živom mogućom tehnologijom, na tako važnom natječaju, nema nekakav panoramski prikaz unutrašnjosti stadiona... tog ima samo kod nas, doslovno.
  • Mali dioničar
    21k
    Njegov kolega magaš radio je poljud — Borovljanin

Top priča. I malo off topic za odmor od naše teme.

Ali istina, čovjek čiji je rad pobijedio za Poljud 1975. totalno je iskopirao Park prinčeva.

https://express.24sata.hr/top-news/zabranjeni-poljud-ovaj-je-projekt-bio-dobio-prvu-nagradu-magas-tek-trecu-32411
  • Paggini
    99.9k
    jer bi sigurno bilo vece sranje da je ovo izaslo van i tjedan dana kruzile slike. — jedan u nizu

Recimo, ne slažem se. Da je ovo izašlo van, da je bila jednaka burna reakcija (vjerojatno manja, ali svejedno burna), da bi se, možda, na brzinu odabralo neko drugo rješenje i izbjeglo sav shit show.

Vjerojatno ne bi, ali ovo što su oni napravili je stvarno horor od iznošenja tako nečega javnosti. Bitno da je baba nabrojala svaku osobu koja im je kavu donijela u ta tri mjeseca, a ne zna nitko tri riječi reći o stadionu koji je odabran.
  • jedan u nizu
    20.1k
    Recimo, ne slažem se. Da je ovo izašlo van, da je bila jednaka burna reakcija (vjerojatno manja, ali svejedno burna), da bi se, možda, na brzinu odabralo neko drugo rješenje i izbjeglo sav shit show. — Paggini

Dobro, pod uvjetom da njije rijesenje kojeg je javnost odbila.
    Mislim da je sve bilo normalno i da su odabrali normalan stadion.

Nitko ne zeli prezentirati nesto tako veliko tjedan dana nakon sto svi sheraju slike toga sto oni zele prezentirati.
  • dzgkt
    329
    Nije mi se više dalo scrollat po onom dokumentu pa sam dao AI da mi to generira preglednije. Ako koga zanima može tu pogledat sve projekte poredane po krugu u kojem su ispali s objašnjenjima i nekim dodatnim info ako je bilo u dokumentima.

https://stadion-maksimir.netlify.app/
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube