• CISCO
    1k
    https://www.jutarnji.hr/vijesti/zagreb/povijest-stadiona-maksimir-turina-svetice-zapadna-tribina-arhitektura-15749932?cx_linkref=jl_home_g2_g3

Objekt je izveden u sivom betonu - materijalu našeg vremena, kako je tada govorio sam Turina i bila je izraz suvremenih strujanja u arhitekturi.

Potom je do 1963. godine dograđena i sjeverna pa istočna tribina. Turina je projektirao tako da ostane dosta otvorene vizure prema maksimirskoj šumi, da se ne pokrije pogled i da ostane mogućnost strujanja zraka. To bi bila Turinina ostavština. Sjevernu nisku stajaću tribinu nije spojio s istočnom opet kako bi ostavio stadionu prostora da diše. Istočna tribina bila je niska, nenametljiva građevina, uz autorsku suradnju s arhitektom Borisom Magašem.

Stadion kakav je Turina zamislio u smislu dogradnje od prve tribine nadalje imao je oblik otvorene potkove. I tu negdje oko 1963. godine, nakon što je dograđena i istočna tribina, kraj je stadiona koji potpisuje glasoviti arhitekt Turina. Kad je odlučeno da će se dograditi i južna tribina Turina se povlači s projekta! Sve je napustio umoran i razočaran. Nedugo zatim, 1966. godine, umire. Turina.webp

I kakve sada ima veze današnja kartonska nakarada sa njegovom ostavštinom i vizijom?

Jedva smo čekali da se toga svega riješimo...al ne...idemo opet.
  • Hnlovac
    8k
    https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/clan-zirija-za-novi-maksimir-zamjena-pobjednickog-rada-ne-dolazi-u-obzir-foto-20260925
    Starog prdonju bi malo trebalo prizemljiti da si misli hoće li se bahatiti milijunu ljudi ponovo
  • Pacho
    21.2k
    https://www.index.hr/mobile/vijesti/clanak/sef-zirija-za-maksimir-ovo-je-genijalno-rjesenje-remekdjelo/2838786.aspx?index_ref=naslovnica_najnovije_m&index_tid=1167959

Zaključujući razgovor, Plejić je još jednom odbacio tezu da arhitektura zanemaruje potrebe javnosti, istaknuvši da arhitekti, kako je rekao, nastoje razumjeti potrebe trenutka i pretočiti ih u budućnost.

"Naprotiv, ja mislim da smo mi altruisti i da smo zapravo osjećajni i da reflektiramo potrebe aktualnog trenutka i to transponiramo u neko buduće vrijeme. Ali kod ovoga projekta situacija je jednostavno takva da smo mi duboko uvjereni da je ovo genijalno rješenje, remek-djelo i da je planetarno referentno i relevantno."

vJtqR6.gif
  • serbus
    6.1k
    Malo mi je bedasto da grupa nema javni stav oko ovoga malo je previše vremena prošlo za poznatu hrvataku šutnju...

Stavljamo telegram fotke a gori nešto za sve koji su bili, jesu, budu dio grupe...
  • Pacho
    21.2k

'Stadion mora zadovoljiti kriterij provjetravanja, pri čemu je refleks maksimirske šume bio glavni kriterij. To će se na neki način moći i trebati korigirati. Tu ne vidim problem. Klasične arene ili, kako ih ja zovem, krafne ili palačinke na tom mjestu nisu bile potrebne Zagrebu. Čak sam rezerviran prema tezi o Turininom predlošku, ali ni to nije važno. Ovo je sada nešto po čemu Zagreb dugoročno može biti poznat kao inovator nove koncepcije stadiona', zaključio je Fabijanić.

"Inovacija" gradenjem stadiona iz cca. 1920-1970. Po cemu je Zagreb toliko specifican da bas njemu ne treba stadion kakve grade svi koji si ga mogu priustiti? Izgleda da su debili apsolutno svi osim ovih iz zirija.
  • pešća
    2k
    Ja mislim da je neki načelni dogovor bio da se ispoštuje zahtjev grupe za jednom etažom, a oni se neće miješat u odabir. Tko je tada znao da stvari ovoliko mogu poći po zlu. Mislim da u svakom pravom Dinamovcu kipi i neka vrsta odgovora, na šiljenje k na navijačima od strane ljudi koji se mogu izbrojat na prste dvije ruke, mora postojat.
  • Xpert1992
    1.1k

Ako je netko citao clanak, nije jedan put spomenut nogomet, atmosfera na stadionu, Dinamo kao najveci Hrvatski klub, reprezentacija koja ce tu igrat. Majke ti mi smo Dinamo, ovo je Zagreb ljudi moji, glavni grad drzave, repka nam je u top 10 na svijetu. Pa ispada da smo najveca i najjadnija sirotinja koja nemre nis bolje od ovog smeca.
  • GOAT
    9.4k
    Dizajn toliko smrdi da

Stadion mora zadovoljiti kriterij provjetravanja — Pacho
  • CISCO
    1k
    Kada se pročita ovaj naručeni pamfletić čovjek se samo dodatno nanervira.

Zaključujući razgovor, Plejić je još jednom odbacio tezu da arhitektura zanemaruje potrebe javnosti, istaknuvši da arhitekti, kako je rekao, nastoje razumjeti potrebe trenutka i pretočiti ih u budućnost.

"Naprotiv, ja mislim da smo mi altruisti i da smo zapravo osjećajni i da reflektiramo potrebe aktualnog trenutka i to transponiramo u neko buduće vrijeme. Ali kod ovoga projekta situacija je jednostavno takva da smo mi duboko uvjereni da je ovo genijalno rješenje, remek-djelo i da je planetarno referentno i relevantno."

Spradnja sa svima na n-tu
  • Hnlovac
    8k
    glupi prdonja. Imamo toliko javnih zgrada koje mogu biti novi landmarci u gradu (knjižnice, operne kuće, zgrade fakulteta, zgrade istraživačkih centara, upravne zgrade) gdje je vanjska fasada apsolutno nebitna za funkcioniranje zgrade, ali oni kod njih imaju drkice na dosadne ravne plohe i zgrade iz Bialyistoka 1965., dok na stadionu žele rušiti društvene norme

5138.jpg
    images-2026-09-25T175957-171.jpg
    images-2026-09-25T180145-181.jpg

Ovako ce izgledati nova škola umjetničkog plesa u Zg, na križanju Selske i Krapinske
    091875f7f6e4bdd28ecc.jpg

Nek ga stari s 80% ostalih iz arh komore pofafa
  • serbus
    6.1k

Onda možemo postati američki tip navijača sa tim stavom ne bi se štel mešat u ništa baš sa svim oko dinama zadnjh dana teška depresija.

Predsjednik koji podržava ovo, grupa koja je nekad bila prvi glas sad lijepi sličice po telegramu i šuti a mi stari gunđamo gdje je mladost nestala.

Ovo je sramota svih i to je tak kod nas ništa normalno ne može bit.
  • CISCO
    1k
    https://www.index.hr/vijesti/clanak/sef-zirija-za-maksimir-ovo-je-genijalno-rjesenje-remekdjelo/2838786.aspx

Meni je posebno urnebesan ovaj dio sa starim Maksimirom. Znači, čovjek mrtav-hladan kaže da uopće nije bila intencija natječaja zadržati ideju starog Maksimira. Ali onda su oni, dok su gledali 88 radova, shvatili da je to ipak jako važno, kvalitetno i vrijedno — i gle čuda, baš je pobjednički rad jedini povukao tu paralelu.Pa čekaj malo, jsu svi poludili...

Ako to nije bilo nešto što se tražilo, niti je bilo postavljeno kao kriterij, kako je usred ocjenjivanja odjednom postalo toliko bitno da se danas navodi kao jedan od glavnih razloga zašto je baš taj projekt poseban? Drugim riječima: jesmo li imali kriterije natječaja ili smo putem otkrivali što nam se sviđa, pa se šaptalo iz sobe u sobu?

A ovo sa „super je što su reakcije burne“ je tek posebna disciplina. Da, arhitektura treba izazivati raspravu. Ali to što su ljudi popizdili na projekt nije automatski dokaz da je projekt genijalan. Burnu reakciju možeš dobiti jer si napravio nešto revolucionarno, jer si napravio nešto novo, jer si to katastrofalno prezentirao — ali, jebiga, postoji i četvrta mogućnost: ljudima se možda jednostavno ne sviđa to što si napravio, ne sviđa im se reciklaža nečega od čega su jedva čekali pobjeći glavom bez obtira..

Pa ne može svaka kritika završiti s: „Odlično, znači da smo vas pogodili i arhitektura živi.“

Po toj logici napraviš bilo što, pola grada te popljuje, a ti kažeš: „Fenomenalno. Upravo smo dokazali koliko je projekt kvalitetan.“ To više nije argument. To je način da ispadneš u pravu bez obzira na to što se dogodi.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet