• The Undertaker
    10.3k
    Ovi Talijani koji su pobjedili su ili bili na Turininoj izložbi ili ih je netko od domaćih arhitekata instruirao u kojem smjeru da idu odnosno što domaća arhitektura vidi kao dobro.

"Budućnost Stadiona Maksimir itekako zaslužuje ozbiljan i odgovoran pristup, imajući pritom na umu Turinina stajališta: „Premise kojima je podređen svaki javni objekt su: 1/ zakoni specifične urbane lokacije, 2/ Emotivno-monumentalna komponenta javnog objekta, „kao cilja naše diskusije“, 3/ strukturalno-materijalna valorizacija višeg stupnja, 4/ oblikovno-funkcionalna sinteza. Tako se često kampanjski stvaraju i objekti javne namjene, koji samo po nazivu zaslužuju ovu kategorizaciju. Od toga društvo i vrijeme u kome nastaju imaju ne samo ekonomske štete“ (V. Turina, 1961.) te „Postoji 'tezga' i prava uvjerenja. Postoji istina i laž“ (Turina, 1963.).

U kontekstu odnosa prema baštini – izvornim stadionima danas (odnos staro – novo), na izložbi su komparativno prezentirani i europski primjeri, a čini se da su najsugestivnija rješenja kada se ide na kvalitetnu rekonstrukciju – dogradnju, kada arhitektura, snažna u svojemu izrazu, sama djeluje, a ispod diše izvanvremensko tijelo – nasuprot scenografiji, naglašenoj ikoničnosti, kompozicijskom kloniranju tadašnjih i današnjih stadiona. „Novi stadioni kao hightech strojevi usmjereni na perfekciju i fascinaciju izraza postavljaju nužno i pitanje jesu li građeni za vječnost. Dakako da nisu. Svjetska nogometna organizacija procjenjuje da će već za tridesetak godina biti zastarjele konfiguracije“ (Toni Bešlić).

„Mi stoga i danas i sutra, gledamo i gledaćemo ostvarenja urbano-prostornih koncepata prošlosti koji su u stanju da zadive mjerilom, osjećajem i invencijom. (...) mi zastajemo uznemireni ili smireni u svom emotivnom rasponu – pred jednostavnošću i čistoćom prostornog doživljaja.“ (V. Turina, 1961.)"
  • Droljo
    32.2k
    Evo šta meni veli ai:

Prijedlog novog Maksimira izgleda stvarno moderno i europski – vrhunski projekt koji Dinamo i njegovi navijači čekaju već desetljećima.
    Evo nekoliko ključnih stvari koje se ističu u tom konceptu:
    Pravi nogometni doživljaj: Zbog izbacivanja atletske staze i privlačenja tribina uz sam teren, atmosfera će biti neusporedivo bolja i glasnija nego na starom stadionu.
    Potpuna natkrivenost: Sva sjedišta pod krovom konačno znače kraj kisnjenju na Istoku ili Sjeveru, što je bio standard desetljećima.
    Kapacitet po mjeri: S oko 30.000 do 35.000 mjesta, stadion je dimenzioniran idealno – dovoljno velik za europske spektakle, a opet dovoljno kompaktn da ne izgleda prazno na utakmicama HNL-a.

:razz:
  • OsamŠest
    8.4k
    Zbog očekivanja neke Arene, možda na prvu djeluje čudno. Ali uz malo boje i pokoju doradu, meni ovo nekak ima dušu jebiga..

IMG-20260924-WA0020.jpg
  • NKDZ86
    9.9k
    Ne sjećam se kad sam se ovako popišano osjećao zadnji put, stvarno ne znam.
    18h je, i dalje isti osjećaj. Ne vjerujem da netko u 2028.g. ide graditi ovakav stadion i da će takav bit, jednostavno ne vjerujem.
  • pešća
    2k
    Ali uz malo boje i pokoju doradu, meni ovo nekak ima dušu jebiga..OsamŠest

Ovom što je danas pobjedilo Bog ne može pomoć i mogu reć da ako se to izgradi agonija sa posjetom i svime kaj ide s tim se nastavlja dalje.

Htjeli smo klub novim stadionom lansirat na mapu... bojim se da neće bit tako. Bolesna, vječna stagnacija.
  • Oluja
    7.3k
    Meni je ovo toliko sjebali dan da još sebi ne mogu doći. Nemam kako drugačije nazvati ove koji su birali nego obična govna, a tu spada i Boban jer nas svojim izjavama na predstavljanju pravi budalama. Od toga da smo bili presretni jer se napokon nešto konkretno radi i bili smo u strahu da ne padne natječaj ili ode u neke komplikacije došli smo do toga da kolektivno razmišljamo kako poništiti natječaj zbog ovog rugla koje su nam servirali. Jebala ih jedinstvenost i prepoznatljivost, trebali su napraviti stadion koji će biti funkcionalan, poticati navijačku atmosferu i ugodnim ambijentom privlačiti ljude i onda naprave sve suprotno od toga. Odbojno ruglo u koje ti se gasi pogledati, a kamoli doći i provesti vrijeme na njemu. Ponašaju se kao retardirano roditelji koje djetetu daju najretardiranije ime samo da bi bilo posebno, a boli ih kurac što će mu se ostala djeca rugati zbog toga i davati mu glupe nadimke. Idioti jebeni u oči ih jebem.
  • ElDorado
    15.1k
    Ovo nije nogometni stadion po današnjim mjerilima. I gotovo. A arhitekti o nogometu i navijačima vjerojatno pojma nemaju. Potpuno pogrešna grupa ljudi koja je odlučivala. Potpuno.
  • Ace Rimmer
    169
    Ovo je arhitektura, potpuno ogoljena, bez suvišne geste. Reducirana na esencijalno. Svojevrsno suprematističko gnijezdo. Prema nogometnom terenu, tribine se povezuju u jedinstvenu, kompaktnu, superintezivnu i akustičnu arenu. Prema Zagrebu, rascijepi pretvaraju stadion u propusnu arhitekturu koja pripada gradu. Iskustvo stadiona je dvojako. Iznutra, koncentrirana, pršteča energija, a izvana apstraktna arhitektonska pojava. Stadion će biti ikoničan, prepoznatljiv i jedinstven, a u isto vrijeme šta je ekstremno zanimljivo je i eho naše vlastite tradicije, vlastitog DNA, našeg vlastitog identiteta i referira se snažno na stadion Maksimir čije ideje transponira u budućnost.
    Elementaran projekt, reduciran samo na bitne elemente. Maksimalno kompaktan, minimalnog otiska, maksimalnog spektakla. Jedan kontinuirani park-šuma s vrlo apstraktnim elementima koji su pozicionirano na strateškim pozicijima. S južne strane vidite novi veliki hub transferi koji povezuje autobusni promet, želježnički promet, veliku podzemnu garažu. I taj krov podzemne garaže postaje mjesto okupljanja, jedan ceremonijalan ulaz prema glavnom spektaklu, prema stadionu. S druge strane predlaže multifunkcionalni sklop dvoranskih sportova. Rukometnog centra, košarkaškog i futsal centra. Jako kompaktna zgrada kako bi ostvario maksimalan park.
    U konačnici taj spektakularan stadion, koji je ekstremno jednostavan, potpuno apstraktan, enigmatičan koji ima tu dvojakost između... Ove kompaktne dvorane koja je super efikasna. I u konačnici taj stadion koji je kao neki svojevrsni transformer, enigmatična jedna struktura koja ima gotovo bestežinski karakter. Levitiraju plohe, potpuno apstraktne u prostoru, a stvorena je jedna usijana situacija na terenu. Svi su došli do rubova terena, gledatelji... Znači, potpuno, potpuno... Presjek je iskontroliran, nafriziran, kako bi garantirao jedan, taj, superintezivni očekivani spektakl.
    S druge strane, pojavljuje se kao jedan potpuno logičan kontinuitet parka prirode, cvrkuta ptica. Znači, ima tu jednu bipolarnu temu koja je strašno interesentna, uzbudljiva i on garantira taj očekivani spektakl i tu dvojnost od riješava na jedan nevjerojatan način. Nevjerojatna otvorenost i senzibilitet prema našoj tradiciji, našim kultnim arhitektonskim ostvarenjima i da je jedan strani ured prepoznao najvažnije elemente, taj jedan naš beskompromisni arhitektonski jezik koji je strašno intezivnih poruka, intezivne snage, transponira u jednu futurističku, ambicioznu, potpuno novu ikoničnu, jedinstvenu, prepoznatljivu strukturu.

Šta je lik u Stone Island majici nadrobio. Tip kao da je onaj koji slaže manifeste i proglase u knjizi 1984 služeći se praktično „novogovorom” s kojim gladnom čovjeku želi objasniti kako nikad nije bio više sit. Ili kao kada ti poznanica želi namjestiti svoju ružnu frendicu i na pitanje o tome kako izgleda ona ti odgovara sljedeće:

Pa, lice joj je apstraktno, ali jedinstveno, donekle ikonično. U svakom slučaju, niti to nikada vidio. Tijelo joj je megalomanski, ali u isto vrijeme decentno, suprematističkih karakteristika. Osobnost joj je dvojaka, pomalo bipolarnih tema, ali beskompromisno u neskrivanju svog prštećeg karaktera koje garantira spektakl. Intezivnih je karakteristika, ali fitirističkih feminističkih pogleda koje transponira u jednu konzervativniju dušu. Noge su joj rustikalne, pune šarma, arhaičnih vena koje krase njene noge. Pomalo je otvorenog karaktera s drugim muškarcima, otvorenih pogleda, ali ujedno i zatvorenih kada je riječ o plaćanju režija i čišćenja stana koje smatra nekompaktnim odnosom u muško-ženskim vezama koje rado dijeli kroz intezivne poruke, intezivne snage kroz ambicioznu i suprematističku vokalnu snagu. Kada je s drugim, potpuno je ogoljena, bez suvišne geste, dok je s tobom kompaktna, ali esencijalna. U jednu ruku eho tvojih bivših cura, na jedan način ceremonijalno bi bilo vaše povezivanje u jednu cijelnu. Pa makar na trenutak.

Za ovo gore šta je nadrobio onaj tovar. To je jedan čaj od šamarelice jer je kroz tu šumu riječi pokušao učiniti da ne vidimo drvo. Pa zar ti stvarno misliš da ćeš kroz pojmove kao „apstraktno”, „super intezivno”, „ikonično” i ostalu salatu riječi moći sakriti da rušite Maksmiri i gradite novi samo s krovom? Pa u PM.
  • Keyser Soze
    21k
    Zajebano je kad nešto čekaš cijeli život, a onda te se ovako popiša. Očito nikad neće sve funkcionirati u ovom klubu.
  • db-izbjeglica
    21.7k
    ne znam, ja sam baš ogorčen, zbediralo me sve, nisam pipnuo posao od kad je objavljeno, prosipam gorčinu, vrtim scenarije po glavi i ne vjerujem da se ovo događa.

jel moguće da ljubitelje nogometa u ovom gradu, u ovoj državi mogu toliko zajebavati? kao da se netko sprda ili iživljava, al doslovno.

znači, da su ljudi koji idu na utakmice prije raspisivanja natječaja ili jutros dobili zadatak da opišu stadion kakav NE ŽELE, vjerojatno bi dobili stadion koji u 90% izgleda kao pobjedničko rješenje.

horor, nemam druge riječi, svaki put kad ga pogledam izgleda gore.

najbolje od svega, fakat ne tražimo puno, običan usrani, nogometni, oku ugodan stadion.
    ništa posebno i ne možemo dobiti čak ni to, već jebenu repliku stadiona kakvi se svugdje ili ruše ili preuređuju.

pukni krov na "jug i sjever" poluimproviziranog sassuolovog stadiona i dobijemo nešto što izgleda cca isto kao i arhitektonsko čudo u zagrebu, kojeg je na međunarodnom natječaju odabrao trust mozgova kako bi dobili "drugačiji stadion", koji nije konfekcija i ne podsjeća na glupu allianz arenu

2-3.jpg

strašno
  • Boycie
    4.4k
    ovo je iznutra nekako najblize tome kaj bi htjeli.

https://i.postimg.cc/FH0LcVDq/FB-IMG-1790266592209.jpg

Ok. Imamo nagradni natjecaj, prvo mjesto dobije pare. Ali da li smo obavezni i uzeti to rijesenje?
    Naravno da je logicno da bar od top 5 rijesenja odlucuju navijaci i porezni obveznici, prvensteno ovi prvi. Al nemam pojma kakve su okolnosti.

Opet velim, nema mi tu nikakve logike osim da je ovo jedino rijesenje koje se moze uklopit u 200mil.
  • kajjaznam
    534
    A kaj je sa onim da će Sjever biti jedna etaža?
  • Pavinho
    650
    Clanska Tribina o novome Maksimiru iduci tjedan
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention