• masacusec
    8.3k
    Čemu ta konstantna disjunktnost između ta dva kluba??!!?
    Ok, ruku na srce, službena Cibona već duuugi niz godina ne promovira dinamovštinu, i ova vodstva Cibone u zadnjih 20ak godina uvijek su se amnestirala ikakove konkretne veze s NK Dinamom, tak da i ja najiskrenije mogu reći da me ne bole ni najmanje porazi današnje Cibone. Jbg, tradicija, identitet i slava kluba nažalost s vremenom kopne, naročito ako službena politika kluba ne radi apsolutno ništa na revitalizaciji nekih starih vremena...Ljudi koji su koliko toliko željeli oživjeti klub, pokušali su sami sebe promovirati i lansirati se kroz klub. Kada to nisu uspjeli, odustali su i digli ruke.
    U meni će zauvijek tinjati ona stara Cibona, do neke 2003. kada smo kao grupa bili dobrodošli u Draženov dom i gdje smo pjevali naše pjesme, Dinamove pjesme, a pritom su nam se redovno pridruživali igrači Cibone. Nažalost, toga više nema i sumnjam da će ikada više toga biti i jasan mi je taj revolt nekih od nas upravo zbog te gamadi koja nas je potjerala iz Cibone za sva vremena i koja je sustavno uništavala Cibonu. I ove njiove financijske muke su svojevrsna karma koja im dolazi na naplatu godinama nakon.

No, ponavljam, nejasan mi je taj antagonizam koji se ovdje "promovira" između Cibone i KK Dinama. Nema potrebe za tim.
    Ono kaj želim naglasiti, da ne mora značiti da ak si za KK Dinamo, nisi protiv Cibone, i obrnuto!
  • AC1593
    654
    Niste se vi morali upaliti na jedan komentar i pokretati ovu "neaktivnu temu", i našli se uvrijeđeni od jednog posta pa je opet ta tema postala aktivna. Što god to značilo.
    I šta ako se neki navijač Dinama veseli pobjedi svog kluba, kakva god da je ona bila. Ali ajde da se odmaknemo od banova i "kurenja frke", idemo se bavit činjenicama.

Jako mi je drago da si spomenuo 2020. i "nastanak" KK Dinama. Drago mi je jer se ljudi hvataju za ovu informaciju koja onima koji nisu upućeni u košarku kao sport i košarkaške klubove možda izgleda kao nešto čudno. A zakleti cibonaši ne pričaju o činjenici da je upravo Cibona nastala na pomalo sličan način.

"Klub je 24. travnja 1946. osnovan pod imenom Sloboda. U početku je često mijenjao ime (Zagreb, Vihor, Polet), da bi 1950. pristupio SD Lokomotiva i preuzeo njihovo ime. Iz Lokomotive istupaju 1975. i uzimaju sponzorsko ime Cibona (prehrambeni koncern koji su činila zagrebačka poduzeća ''Kraš'', Franck, Badel i Voće). Ime dolazi od spojenice iz latinskog cibus bonus, značenja „dobra hrana”.

Dobrohranaši su nastali isto kao i KK Dinamo, samo je uletio veliki sponzor Kraš da financira taj klub, vjerojatno po nekoj direktivi, kao i mnoge klubove što su sponzorirala velika poduzeća u bivšoj državi. Vjerojatno su i tada neki navijači lokosa gubili kosu na glavi kad su čuli heja heja cibosi, a prije se navijalo heja heja lokosi. Velika Cibona bi se vjerojatno i danas zvala Lokomotiva (a možda bi se vratili i na neka starija imena kao polet, vihor ili sloboda) da nije bilo sponzora.

Cibona je kroz godine, a ponajviše generacijom koja je osvajala najveće trofeje u domaćoj ligi i na europskoj sceni sebi stvorila bazu simpatizera, i na osnovu toga dan danas mnogi imaju simpatije prema klubu. Ali kad kažem simpatije, to je upravo odmjerena riječ kojom bi opisao one koji "navijaju" za Cibonu, čast izuzetcima. Jer kao što sam napisao ranije, svijest o tome što je navijač i kako on prati svoj klub je dosta suprotno od gledatelja i simpatizera koji ponekad dođe pogledati Cibonu. Kad se krade iz kluba, kad se neposredno time šteti hrvatskoj košarci, u kojoj je Cibona bila jedan od najvećih aktera, onda nitko ni da prstom pomakne od "navijača", samo se pozove grad da mora spasiti Cibonu jer Dražen, europski prvak, itd itd...

A prošlo je već skoro 40 godina od tih slavnih vremena, a u međuvremenu kolaps, krađa i ukaljano ime. Ja bih cijenio te navijače Cibone da su rekli, e pa mi ćemo sad uzeti klub, ako treba bankrot, ispadnje u niži rang i idemo ponovo na zdravim temeljima izgraditi klub onako kako treba. Ali ipak je lakše od grada dobiti lovu, pokrasti ono što se može, ostatak potrošiti na ono šta se baš mora (a ostatak će već netko otpisati ipak je to Cibona, europski prvak). Da ne ispadne da ja samo serem po Ciboni, nisu ništa bolji ni Zadar ni Jugoplastika.

I onda dođemo do KK Dinama, koji je tek na početku svog puta, a možda i ne bi ni postojao da se hrvatska košarka ne nalazi u kanalu zbog onih koji su je vodili, kroz sve te slavne klubove i kroz savez. I tu se netko nađe uvrijeđen i proziva klub koji se sam financira, svojim sposobnostima i probija svoj put onako sportski, bez da plače okolo i moli za koji dinar, već se zasuču rukavi i radi se najbolje što se zna i umije.
    Jel se napravi neka greška, jel se dovede krivog igrača ili trenera? Sigurno da, kao i svugdje drugdje, samo su ti isti koji su i pogriješili dobro zasukali rukave da to isprave i da nađu financije, dok neki drugi kažu: e Dražen, europski prvak, i eto para iz gradakog proračuna. A kad dogori da se treba ugasit onda privatizacijom se legitimizira sva pljačka koja se dogodila ranije. Što bi rekli pojeo vuk magare.

I hvala Bogu da oni koji su se borili za slobodu u Dinamu nisu isti kao i oni koji su se borili za Cibonu, jer bi možda i naš nogomet bio na putu nekih regionalnih liga, bratstva i jedinstva. Nadam se da će dobrohranaši uživati u bratskoj ligi sa onima preko. Neki su prespavali 90e, pa vole igrati u istoj ligi sa zvezdama, partizanima i budućnostima. Ko nas bre zavadi.

Zato ponavljam, Dinamo i Cibona ne mogu biti povezani klubovi, jer idu dijametralno suprotnim pravcima, suprotni ideali pogone navijače Dinama i simpatizere Cibone. Oni simpatizeri Cibone koji su u fotelji promatrali probleme u klubu, a nazivaju se navijačima Dinama, rekao bih da su u većini isto tako bili promatrači iz fotelje kad su se oko dinama lomila koplja.

Pišem ovo da svatko tko čita ovo malo sagleda sve činjenice, i da sam odluči hoće li podržavati KK Dinamo. Nikoga se ne tjera, ali neću dopustiti da se od Cibone radi sveta krava, a od KK Dinama neko strano tijelo.
  • Droljo
    32.4k
    Od kad znam za sebe samo nk dinamo i cibona. U rukometu navijam za svoj lokalni klub iako mi nije mrsko da badel osvoji ligu prvaka. Isto tako mi nije mrsko da ako već nije Cibona kk Dinamo uzme naslov. Ali nemrem mijenjati što mi je usađeno. Cibona i gotovo a nisam iz Zagreba...
  • Draž
    2k
    Ja sam još uvijek uvjeren da je De Oliveria trol jer mi je neshvatljiv takav isključivi mentalni sklop u glavi.
    Odrastao sam i odgajan sam uz NK Dinamo i KK Cibonu kao i mnogi ovdje. To je tada jednostavno bilo tako. Naravno uz sve Mladosti i RK Badel.
    Da promijenim klub(ove) za kojeg navijam to bi bila izdaja i oca koji me navukao na te klubove i ekipe s kojom sam odrastao i odlazio na tekme. Jednostavno ne mogu to zamisliti.
    Reći nekome da su se boriti se za svoj klub u vrijeme pljačke od strane politike, a nisu nego su čekali u foteljama je bedastoća. Isto tako se može reternirati da se ni oni nisu borili kad je Četnik pljačkao Dinamo nego su čekali da netko drugi to napravi.
    Iskreno želim KK Dinamu da ponove sve uspjehe koje je imala Cibona na doslovno svim razinama i veselit ću se svim pobjedama (vjerojatno i biti na tribinama), osim kada igraju protiv Cibone. Neću navijati protiv Dinama nego za Cibonu.
    Jebiga, nisam pravi Dinamovac. Razapnite me na Pimpek placu i ofarbajte mi jajca.

Također su mi debilna spočitavanja i podjebavanja na račun da to nije Dinamo nego Rudeš. Nije Cibona nego Lokomotiva. Nije Zrinjevac nego Martinovka.
  • De Oliveira
    1.9k
    Od mojih tisucu postova si izvukao 3 s kojima se ne slazes i znog toga zakljucio da sam trol… Bravo…
  • Draž
    2k
    Da, mislim da cijelo vrijeme trolaš sa svih tisuću postova i namjerno podjebavaš jer mi je neshvatljivo da netko može imati takav stav. Samo ti i nitko više nema takav tvrd stav. Takvo ponašanje je za proučavanje na sociološkim predmetima na fakultetu.
  • NKDZ86
    10.1k
    dinamo je dinamo!

cibona je tu, ostala u nama, drago mi je kad pobijede, osvoje prvenstvo, al da ih doživljavam ko svoj klub zbog svega kaj su ac1593 i de olivera naveli pa baš i ne.
    cibona je bila i ostala simbol i samo to. dinamo je u srcu.
  • AC1593
    654

Ono što za mene je razlika što sam isto tako za sve te klubove imao simpatije, ali nisam bio navijač tih klubova. Zašto to kažem? Zato što ni približno svoju energiju ne bi i nisam uložio u praćenje tih klubova kao praćenje Dinama i svega što se oko Dinama događa. Shvatio sam da istinski navijam za Dinamo, jer me zanima sve oko kluba, od toga kako radi uprava, sportski sektor, trener, igrači, kako igramo, živciram se na svaki poraz i veselim na svaku pobjedu. Odem na svaku utakmicu, i nije mi to teško.

Za sve te klubove u svim ostalim sportovima, nemam takve emocije iako mi je kao i svima koji vole Zagreb bilo drago kad ZG klubovi pobjede. Iz mog osobnog stajališta veliki dio emocija koje bi i postojale su nestale kad sam shvatio kakav lopovluk se događa u košarci i recimo rukometu, da to isto nisu čista posla i u meni je umrla ta dječačka emocija.

Ljudi su robovi navika, i kad si navikao da navijaš za Cibonu po inerciji ćeš to govoriti. Ja znam ljude koji su možda više od mene pratili Cibonu, i u nekom periodu kad je Cibona imala puno veće uspjehe, stvorili neku veću emocionalnu poveznicu za taj klub, ali i dalje smatram da su sve to simpatizeri, a ne pravi navijači. Barem u mom riječniku pojmova.

Zato ne razumijem pljuvanje po KK Dinamu, a nitko s ove strane nije pljuvao po Ciboni, iako ima milion razloga da se razglaba o stvarima koje su se događale kao i u našem nogometnom klubu za vrijeme ovih bjegunaca.

To što se događalo u Ciboni, isto tako vjerojatno i u Zadru i Jugoplastici (ne znam dovoljno o njima jer ih ne pratim detaljno, ali poučen iskustvima mogu pretpostaviti sa velikom sigurnošću da je slično) se direktno odražava na cjelokupnu hrvatsku košarku, na razvoj mladih, na zdravo poslovanje. Klubove su vodili nesposobni ljudi koji su gledali kako sebi u džep spremiti ono što se može, a nitko od njih nikad nije preuzeo odgovornost, nitko nikad nije zasukao rukave i okupio nove sponzore, vratio publiku u dvoranu, financijski stabilizirao klub. Jer za to treba raditi a ne samo čekati da na osnovu imena, vrtiš tu lovu svake godine od grada i igraš (dž)ABA ligu. (Što je samo po sebi sramota).

Sve to direktno utječe na cjelokupnu sliku naše košarke i zbog tih glavnih aktera (klubova i saveza) nam je košarka tu gdje je. Nije pošteno ni prema drugim klubovima u Hrvatskoj da se to tako nastavlja, da javnim novcem se nastavlja financirati nešto gdje lopovluk stanuje. Eto, sad je možda došlo do privatizacije Cibone, legitimizirala se pljačka kluba, nitko ko je bio ranije u klubu nije i neće odgovarati za svu štetu koju su prouzročili, ne samo za Cibonu nego cijelu košarku.

I eto u svemu tome, ja ću podržavati jedan KK Dinamo, kakav god da je, sigurno nije dio svega ovoga što sam gore opisao. Svako ima pravo birati koga će pratiti, samo neće se više blatom nabacivati na KK Dinamo, a da nema odgovor s druge strane.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet