• NitkoBitan
    36.6k
    Ali HŽu još manje vjerujem nego HACujedan u nizu

Jedno vrijeme sam isao vlakom na posao i nemam primjedbe, vecinom u minutu dvije tocno vezano za gradski prijevoz. Daleko je pouzdaniji HZ od ZETa.
  • jedan u nizu
    18.2k

Ma nije stvar pouzdanosti, nego izgradnje projekata.
    Koliko dugo se bacaju u javnost ugovori, najveci u povijesti Hrvatske, o rekontrukcijama pruga do Karlovca, do Novske, do Koprivnice... I na kraju nikome nista. I sad, da ce izgraditi novu novcatu prugu od 100km, nimalo ne vjerujem.

I da, HŽ unutar grada funkcionira relativno ok, ali cim se pomaknes negdje, to je kriminal.
    Prema Križevcima/Koprivnici, jednako kao prema Jaski/Karlovcu, cesce sam se vozio vlakom-busom-vlakom, nego samo vlakom. Uvijek neko sranje, presjedanje, selidba na bus, pa nazad na vlak. Prije bi pjesice dosao nego tako.
  • rioda
    16k

Evo samo jedan od primjera zašto HŽ ne funkcionira, ne znam je li još uvijek tako, ali tako su mi objasnili HŽ-ovci prije desetak godina.

Postoje različite tvrtke - HŽ Cargo (lokomotive, strojovođe) i HŽ Putnički prijevoz. HŽ PP organizira prijevoz, radi vozni red i sl., a za vuču vlakova koristi usluge HŽ Carga (nekad je postojala čak i tvrtka HŽ Vuča vlakova). Ako vlak kasni, HŽ PP plaća penale HŽ Cargu, pa se onda oni osiguraju tako da u voznom redu stavljaju nepotrebna čekanja na određenim stanicama.

Karikiram, za vlak Zagreb - Koprivnica stave 15 minuta stajanja u Križevcima pa ako vlak malo i kasni, to im se iznivelira kroz to stajanje.

Tu je i tvrtka HŽ Infrastruktura, vjerojatno i prema njima postoje određeni ugovori. Uglavnom totalno nefunkcionalan sustav koji je nepotrebno rascijepan u više tvrtki.

Možda sam negdje i pogriješio jer se više ne sjećam detalja, ali uglavnom je to njihov način rada.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet