• veselko tenžera
    5.5k
    a jbg, to već ide u apsurde statistike kao discipline.
    Valinčić i Beljo su Dinamovi igrači, njihova ekstra kvaliteta u danoj situaciji je kreirala veliku šansu. Možemo mi pričati koliko bi prosječan igrač iz onih situacija kreirao, ali činjenice je da je Dinamo na toj utakmici imao 3 mrtve šanse, pored 2 gola.

Ne ide tebe osobno, ti pojašnjavaš metodologiju i hvala na tome.

Edit: Da se dijeli titula "Ivan Ivković Los" na Zoni ti bi ju dobio :smile:. Ako zaista jesi Los, javi na PP :smile:
  • Hnlovac
    3.2k
    Ja ne vidim kako je danas Pampas bio 88% popunjen
  • NORTE
    18.8k
    Osijek - Hajduk
    24.08.2025., Opus Arena, Osijek. Gledatelja: 11383

na utakmici protiv Istre nas je bilo 11 461. Hoće li izaći članak da je Dinamo bio najgledaniji klub ovo kolo?
    NVKOD

Mediji napišite da je dinamova tekma protiv Istre po kiši na Maksimiru najgledanija u kolu, napišite to "jebem vam mater"!
    Čak i od Osijek-Hajduk na Pampasu.

Nisam vidio da su ikad o našim dečkima pisali kad su razvaljivali druge ekipeNVKOD

Jedan od razloga je što nemamo svoj portal.
    Pa da i drugi mediji onda prenose i ono što inače ne dopre do medija, a možda bi trebalo.

Mi nemamo svoj portal, za razliku od njih koji imaju dalmatinski koji je narasao isključivo zahvaljujući člancima o klubu.
  • Murtidzg
    259
    Jebes mi mater ako ste vi tu normalni.
    Rijeka gotova prvenstvo gotovo (nakon 4 kola ).
    Tovari nanizali pobijede ispali od jebenog kluba tamo nekog i sada da ja imam za njih respket? Da se mi kao Dinamovci nekog bojimo?

To kaj šarani igraju ko debili nije nas problem( ove godine cemo im vratiti za sve iz prošle)
    i kaj su tovari imali sve lagane tekme, tak im se potrefilo.

Pa koji je vama kurac.
    Gazi ove supke iz Varaždina sljedeće kolo (i oni su nam ostali dužni), pa Goricu i onda ove mitomane sa juga usrat od igre i golova na Titovoj školjci...

Ajmo Dinamo...
  • ToTo96
    84
    Bravo, samo pozitiva, mi na tribini navijacki , oni na terenu , ajmoo deri sve!!!
  • Mlađi referent
    14k

Jasno, jebiga, nije isto je li na lopti Toure ili Lewandowski.
    Model ima nesavršenosti, ali je bolji nego nijedan model i odokativna procjena.
    Recimo, kad pričamo o ovom, drugi “problem”, ili česta pogreška u interpretaciji kod xG je, njegova disperzija.

Na što konkretno ciljam - pogledaj Rijeka - Dinamo krajnji xG i imat ćeš argument da je Rijeka značajno nadigrala Dinamo.
    Međutim, bio bih spreman kladit se, ali nažalost nemamo točan podatak za HNL na mainstream stranicama, da je više od 50% xG-ja, njima došlo u istoj situaciji. Dakle, prilika Fruka, prilika Čopa i opet volej Fruka.
  • NitkoBitan
    30.8k
    Atomski Osijek. Skoro ga reklama dolje prekrila...

Screenshot-2025-08-24-23-15-44-301-com-sofascore-results.jpg

"Što će biti osnovni zadatak postavljen pred idućeg sportskog direktora?

- Slažemo ekipu da iduće sezone napadnemo titulu!"

https://sportske.jutarnji.hr/sn/nogomet/hnl/klubovi/osijek/iduce-sezone-napadamo-naslov-prvaka-a-navijaci-tjeraju-covjeka-bez-kojeg-bismo-igrali-3-ligu-u-gradskom-vrtu-15555017

HAHAHA ovakve zohare iz kluba moze smijenit samo promjena vlasti u Madarskoj. Zivjela demokracija, sustigne te kad tad!
  • rokikaciga
    4.9k
    Slažemo ekipu da iduće sezone napadnemo titulu!"NitkoBitan

Ali titulu 2.HNL
  • NitkoBitan
    30.8k
    Ali je ovo stvarno tuzno. Realni treci i cetvrti pretendent na titulu vec na 8 i 10 bodova zaostatka, a najbolje da se pravimo kako se ta razlika nece jos i povecavat kako vrijeme odmice. Gledajuci raspored tovara njima bi vec u rujnu mogli pobjec na 4-5 bodova razlike bez vecih problema, njih je splet okolnosti pomazio da im se zaredaju lakse domace utakmice.

Nadam se da ove sezone gazimo nemilosrdno i nabijemo bodovnu razliku da isperemo grijehe iz prosle sezone, neka svaki igrac zaspe sa upitnikom iznad glave oce li igrat u prvoj postavi iduce kolo.
  • Ljubo
    3
    Sada opet gledam tekmu od sinoc i uspoređujući ju sa ostalim tekmama ovo kolo vidi se koliko nam je liga odron i koliko zapravo imamo loše klubove koji igraju još gori nogomet. Nakon prve tekme protiv Osijeka sam mislio da su drugi isto odlučili napokon igrati nogomet protiv nas jer je tempo tekme bio na razini liga petica, ali nažalost sam se prevario i zao mi je kaj svaku tekmu moramo protiv bunkera igrati dok ostali strepe da ne popiju par komada i nešto upiknu iz kontri.
  • GeneralNapoleon
    1.9k

Stvar sa tim velikim prilikama je da vecina ljudi gleda "staromodno" po osjecaju. U principu kak i u sazetku budu "najzanimljivije" situacije.

Ali ako zelis "shvatit" broj velikih prilika u statistikama onda treba gledat totalno racionalno. A velike prilike su bas ziceri.

Ak neko pukne sa 30 metara i pogodi precku onda to nije velika prilika, makar je skoro bio gol. Nebitno je tu, dal je to bilo na osnovi individualne kvalitete. Jer ako cemo gledat koliko je jedna ekipa stvorila onda nije bitna kvaliteta igraca vec izglednost pojedinih situacija da zavrse kao gol. A zato i xG.

To sto su nasi igraci bolji od ostalih pa iz manje izglednih situacija izvlace vise nego sto bi se moglo ocekivat je opet druga stvar.

Protiv Osijeka su tri zicera bila Lisica 1 na 1 i oba gola. To su sve ciste situacije gdje su prakticki igraci sami pred golmanom ili golom. Sansa Belje sa glavom vjerojatno nije jer mu je stoper na ledima, pa se nije moglo ocekivat da ce to tako dobro odradit.

Iako nije uvijek sve savrseno u tim statistikama se u vecini slucaja moze shvatit zasto je tolko i tolko velikih prilika i uglavnom bude to i poprilicno tocno.

Druga stvar je naravno ovo dok ekipa u jednoj akciji ima tri mrtva zicera pa izgleda da je velika dominacija ali se iz tih zicera moglo zabit maksimalno jedan gol. Kao Rijeka protiv nas. Makar i tu se onda izolirano moze gledat da je opet cudo da ni iz tri zicera nisu zabili gol. Ali je naravno manje impresivno nego ako u vise akcija imas velikih prilika.

Btw mislim (makar nisam siguran) da sam vidio i na YT jedan video koji objasnjava da bas na osnovi toga sto imas trenere koji pokusavaju maksimirat velike prilike i xG imas u nekim ekipama jako malo suteva iz daljine. Jer kao nisu efikasni zbog male vjerojatnosti gola.
  • don
    15.4k
    posebno draga jer je drukanje za Rijeku zamrlo prije nego je i stiglo početi.tp1997

a vidiš koliko je "drukanje" bilo ispravno, odnosno svi oni koji su govorili da je Rijeka katastrofa i da im titulu može dat samo Dinamo, šta se i desilo :sweat:
  • veselko tenžera
    5.5k
    Prva situacija, desni bek ekipe X povuče loptu preko pola terena, odigra za lijevog koji loptu prebaci na desnu, centrira napadaču koji glavom puca i pogađa prečku. Golman nemoćan, 2 cm je falilo za gol.

Druga situacija, desni bek ekipe X nanjuši grešku obrane ekipe Y, presjeca loptu i iz solidne pozicije izvrsno opali u rašlje. Golman radi vrhunsku paradu i čudesno obrani.

Možda sam staromodan, ali pri punoj svijesti racionalno tvrdim da sam upravo opisao 2 ogromne prilike za postizanje pogotka u igri koja se zove nogomet.

Statistika koja tvrdi suprotno, a pravda se "svojim internim postavkama" je mudo labudovo. Onda treba osmisliti novi naziv za tu svoju kategoriju, a ne to zvati "velike prilike".

Izvrsno mi je objašnjene da to nije velika prilika "jer je napadač imao stopera na leđima pa se nije moglo očekivati da će tako pucati." Bože dragi, 5 puta sam čitao da pokušam shvatiti.

Kažem, treba preimenovati kategoriju kako bi ljudima bilo jasno što to je, a ne pisati traktate da bi se pojasnilo da "nešto nije prilika zato što je pucao Beljo dok bi Dabro slomio vrat da pokuša isto." Radi političke korektnosti, zbog Dabre i Butića to se Belji (ili Haalandu) ne piše kao šansa.

Da ne bude zabune, veliki sam zagovornik analitike, statistike, biomedicine, nutricionizma i svih korisnih znanstvenih disciplina u sportu, ali neke stvari su zaista svrha samima sebi i to treba jasno reći.
  • Zambatine škude
    3.6k
    Prva situacija, desni bek ekipe X povuče loptu preko pola terena, odigra za lijevog koji loptu prebaci na desnu, centrira napadaču koji glavom puca i pogađa prečku. Golman nemoćan, 2 cm je falilo za gol.veselko tenžera

Ima udaraca koji s 40 metara fijuknu i odsjednu na prečki i golman ne bi mogao ništa pa ne smatraš to velikom šansom, nego ekstra potezom koji je zamalo završio kao gol.

Ono je izuzetno teška situacija s obzirom na to odakle lopta dolazi, kako je postavljen Beljo koji se kreće kontra putanje udarca, a morao je i nadskočiti braniča pa nije mogao generirati toliku snagu. Ja bih ovako odokativno rekao da ono u cca 5 % slučajeva završiti golom, ono je baš brutalno teško zabiti. Bio bi valjda gol sezone glavom da je ušlo.

Možda sam staromodan, ali pri punoj svijesti racionalno tvrdim da sam upravo opisao 2 ogromne prilike za postizanje pogotka u igri koja se zove nogomet.veselko tenžera

Slažem se da intuitivno nije jasno što znači velika šansa u ovom kontekstu, ali mislim da je to do toga što smo generalno kao nogometna publika jako uvjetovani.

Od malena smo navikli govoriti za neku šansu da ju je bilo teže promašiti nego zabiti i ljudi su uvjereni da je recimo 1 na 1 s golmanom šansa koja završava golom u 90% slučajeva pa se napadača linčuje ako to ne zabije. A onda skužiš da se velikom šansom smatra čak i ona koja u svakom trećem pokušaju završi golom.

U prijevodu, sve bolje šanse precjenjujemo (one se puno rjeđe zabijaju nego što po osjećaju očekujemo), a podcjenjujemo koliki je random efekt u nogometu gdje jako puno golova pada iz relativno loših šansi.

Radi političke korektnosti, zbog Dabre i Butića to se Belji (ili Haalandu) ne piše kao šansa.veselko tenžera

Ali točno u ovome i je poanta. Ako Beljo uspijeva u kontinuitetu iz prosječne šanse dati gol, to znači da je (debelo) iznadprosječan realizator. Točno to i želiš dobiti od te metrike. Kad bi prilagođavao metriku tome koliko je tko dobar napadač i realizator (opet, na temelju čega?), apsolutno ništa time ne bi dobio što ne možeš dobiti "eye testom".

Prošle sezone su Cunha, Wood i Mbeumo imali najbolju konverziju u Premier ligi (najviše su premašili xG) pa nitko ne misli da su bolji napadači od Haalanda.
  • Jaro
    10.7k
    Prema xG dakle momcadima koje su imale Pirla i Juninha svi oni slobodnjaci na 25-30m nisu velike prilike, a u stvarnosti su bile gotovo ziceri... Statistika je super dodatak, ali nogomet je puuno vise od toga...
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet