• Jurki
    21k
    IMG-1016.png

Dobar smisao za humor.
  • NKDZ86
    6.8k
    [img]http://IMG-20251217-211616.jpg

Živjeli i laka noć
  • jedan u nizu
    16.7k
    Ove obicne gripe ne dovode do velike epidemije i ''pandemije'' jer je nacin prenosenja totalno drugaciji, simptomi su drugaciji i mogucnost zaraze je manja nego kod covida recimo.
    Simptomi gripe su nesto jaci uglavnom, ali nisi zarazan dok nemas simptome (kod covida je bilo drugacije). A ljudi su uglavnom, kada dobiju simptome - doma. Ne odes na posao jer imas temp, doma si i manje ljudi zarazis.

Zato je covid bio toliko zajeban, koliko god simptomi bili blazi, ali se daleko vise sirilo, brze i bez da primjetis. Mogao si biti zarazen, prakticki bez simptoma, ali bi isao na posao i sve radio normalno i u meduvremenu zarazio jos 50 ljudi.

Kod mene u obitelji ima zarazenih gripom, otac je u bolnici vec tjedan dana, ali bit ce sve ok. Takoder kod puno prijatelja i rodbine sa malom djecom su vrticke grupe sa samo 2-3 djece, a svi doma.

I opcenito, bez gripe, jako puno ljudi oko mene (ukljucujuci i mene) vuce neke prehlade, hunjavice i kasalj bez povisene temperature.

Jbg, hladnije vrijeme, zagadeniji zrak i manje provjetravanje prostorija, uz isusivanje zraka grijanjem, dovodi do tih benignih bolesti :grimace:
  • NitkoBitan
    33.9k
    I opcenito, bez gripe, jako puno ljudi oko mene (ukljucujuci i mene) vuce neke prehlade, hunjavice i kasalj bez povisene temperature.jedan u nizu

Mozda sam u krivu ali mislim da je to krenulo od nosenja maski i pretjeranog dezinficiranja svega, odnosno od "pandemije". Kao da je ljudima imunitet oslabio.

Jbg, hladnije vrijeme, zagadeniji zrak i manje provjetravanje prostorija, uz isusivanje zraka grijanjem, dovodi do tih benignih bolesti :grimace:jedan u nizu

Znal netko imaju li kakav pozitivan ucinak prociscivaci zraka? Razmisljam neko vrijeme da uzmem jedan sam ne znam jel ima koristi od tog il je u pitanju bacanje love u vjetar.
  • Kepec
    8.2k
    Vidi se da mu nije prvi put i da tak i u autu repa.
  • jedan u nizu
    16.7k
    Mozda sam u krivu ali mislim da je to krenulo od nosenja maski i pretjeranog dezinficiranja svega, odnosno od "pandemije". Kao da je ljudima imunitet oslabio.NitkoBitan

Ne znam kakve bi veze maske imale sa imunitetom?
    Za dezinficiranje takoder. Dezinficijens ne narusava imunitet. On povrsinki dezinficira, ali nema nikakve veze sa imunitetom ili necime. Nama je imunitet ''unutra'', pa cak i da ima neka teorija da dezinficarnjem povrsine koze narusavas/unistavas neku normalnu ''kulturu'' bakterija na kozi, nema veze sa imunitetom jer se to odvija na stanicnom levelu.

Mislim, da to ima veze, nijedan doktor, medicinska sestra, laborant, radnik u nekom labosu nebi imao nikakav imunitet i bio bi stalno bolestan. Jer su oni stalno pod maskama, rukavicama i sa dezinficijensom.

Znal netko imaju li kakav pozitivan ucinak prociscivaci zraka? Razmisljam neko vrijeme da uzmem jedan sam ne znam jel ima koristi od tog il je u pitanju bacanje love u vjetar.NitkoBitan

A zavisi za sto ti treba. Recimo kod nas zrak realno je zagaden malo vise trenutno, najvise zbog atmosferskih prilika i magle, pa se sva zagadenja u zraku, od prometa i grijanja, zadrzavaju nisko, pa nije bas idealno. Rekao bih da ce imati neki pozitivan ucinaki i da ce napraviti neki posao, ali da li ce generalno poboljsati kvalitetu zivota, nebih znao.
    Da smo u Indiji ili Kini gdje je konstantno zagaden zrak, imalo bi vise smisla.
    Sto se tice same vlage u zraku, koja u zatvorenom opada zbog grijanja i manje provjetravanja, je dovoljno uzeti ovlazivac zraka.
    Od vise ljudi sam cuo da im je super stvar, i da kako to imaju, da se ne bude sa suhim ili bolnim grlom.
  • Dino
    4.8k
    Ove obicne gripe ne dovode do velike epidemije i ''pandemije'' jer je nacin prenosenja totalno drugaciji, simptomi su drugaciji i mogucnost zaraze je manja nego kod covida recimo.jedan u nizu

Ne znam cime se bavis i koliko si u infektivnim bolestima, ali bi samo dodao par stvari na ovo.

Hiperinfektivni sojevi nastaju rekombinacijom covjecjih i zivotinjskih sojeva sto se dosad desilo sve skupa dvaput u povijesti (a da je znacajno za opcu populaciju), ali je bilo nezgodno. Spanjolka prvi put i svinjska drugi put. Cjepiva koja kombiniramo za prevenciju tesko gadaju takve sojeve pa ako ikad dode ponovno do neke slozenije rekombinacije, na to necemo moci previse utjecati unaprijed. Takve ce gripe postat "obicne" tek kad vecina populacije na njih stekne imunitet, a dotad mogu dat teze klinicke slike.

Druga stvar, gripa je zarazna i prije izbijanja simptoma, bas zato kaj pocinje nespecificno. Kasalj je tek kasniji simptom, a onaj osjecaj slabosti, bolovi u kostima i misicima mu prethode.

Ostalo sve se u potpunosti slazem :grin:

Edit:
    Mozda sam u krivu ali mislim da je to krenulo od nosenja maski i pretjeranog dezinficiranja svega, odnosno od "pandemije"NitkoBitan

Ovo ti ide u prilog teoriji o nastanku alegija i autoimunih bolesti vise jer zbog vece cistoce nas imunitet ima manje posla borit se s neprijateljima pa se krene borit sam protiv sebe. Mislim, samo je teorija jeld :smile:
  • jedan u nizu
    16.7k

Pa da. A koliko znam, virus gripe stalno mutira i dolaze novi sojevi i svake godine je drugacija prica. Od zaraznosti do tezine simptoma, pa i utjecaja cjepiva na sami virus.
    I sam kazes da kasalj nije prvi simptom, vec umor. A vecina ljudi kod takvog umora i vise ostaje doma, a i zbog same spoznaje da je gripa ozbiljna infekcija i da moze dovesti do tezih simptoma i vece zaraze. Oduvijek se prica o gripi, i cim netko na poslu ima gripu, uvijek se nekako gleda tko ce sljedeci dobiti gripu. Kad god se spomene da grupa u vrticu ima zarazenih, cesto povuces i svoje dijete.
    Sve je to dovelo da ljudi to shvacaju mrvicu ozbiljnije. I nitko ne zeli biti prikovan u krevetu na dva tjedna.

Sto je bilo suprotno od covida recimo, gdje je zbog puno laskih simptomai manjka povjerenja u institucije, dosta ljudi to ignoriralo i manje smanjivalo svoje kretanje, nego sto bi smanjili da su imali obicnu gripu recimo.

Znam da su u to vrijeme spominjali brojke vezano za viralnost covida. Tipa koja je procjena/sansa da se odredeni broj ljudi zarazi u prostoriji. Gdje je viralnost covida bila poprilicno veca nego kod obicne gripe.
    Da ces recimo na radnom mjestu sa gripom u prosjeku zaraziti 2-3 osobe, dok je sa covidom ta brojka bila puno veca.

Kad smo vec na toj temi, mislim da ce virusa uvijek biti, epidemija i mutacija virusa. Uvijek cemo se nekako snaci i sa tim, nekad bolje nekad losije.
    Ali zato vjerujem da nam je opasnost od bakterijskih infekcija puno veca i da cemo tu jednog dana opasno najebati. Superbakterija je sve vise i vise, antibiotici su sve manje korisni i bakterije se brzo prilagodavaju tome. I brze bakterije mutiraju nego sto medicina dolazi do novih antibiotika. A posto su te bakterijske infekcije ''opasnije'' i lijecis ih tako da unistavas uzrok, a ne lijecis simptome (kao kod virusa), mislim da cemo u buducnosti covjecanstva imati vise problema sa bakterijama nego sa virusnim epidemijama :lol:

Svkako preporucam nacin dezinfekcije opisan u videu ispod :lol:

• The Undertaker
    9.3k
    Onda bi radnici u proizvodnji lijekova i kirurzi bili vječno na bolovanju. Oni nose maske na poslu i dezinficiraju ruke svako malo.
  • Dino
    4.8k
    Sve je to dovelo da ljudi to shvacaju mrvicu ozbiljnije. I nitko ne zeli biti prikovan u krevetu na dva tjedna.jedan u nizu

Sve se slazem, jos bih samo dodao da po mom misljenju (a i svakog tko radi na zaraznoj) treba vise primijenjivati cjepivo protiv gripe. Mi u 20-im, 30-im, 50-im godinama se ne cijepimo jer kao "nismo kroneri i dedeki", ali nazalost ne mislimo na to da bismo mogli indirektno utjecati na starije i bolesnije ljude oko nas. Korona je totalno unistila percepciju blagodati koje cjepivo pruza, iako se i dalje nadam da ce kolektivno cijepljenje protiv gripe postati praksa.

Superbakterijajedan u nizu

Ovo je pandorina kutija o kojoj bi pricao satima u posebno otvorenoj temi na forumu :lol:

Al da, puno faktora nas uskoro dovodi do predantibiotske ere tako da ce se farmici (@Sajla) morati potruditi naci novi mehanizam ubijanja bakterija inace ce doktori ostat bespomocni i kod najglupljih kirurskih zahvata.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.