• Bosskovitz
    16.5k
    Real i Barca između ostalih funkcioniraju na taj način..vlatkomarkovic

Podržavam svaku raspravu o svakom modelu demokratskog upravljanja klubom, ali možda trebamo ipak malo pričekati s usporedbama s Realom i Barcom. To su ogromni sustavi koji funkcioniraju vrhunski i imaju višedesetljetnu tradiciju demokratskih procesa - mi praktički nemamo ni jedne "normalne" izbore iza sebe, imamo samo prve na kojima se de facto odlučivalo o tome jesmo li za demokratski i članski Dinamo ili za Dinamo kojim će vladati razne sinekure i kriminalno-politički polusvijet.

Osobno, mišljenja sam da je puna - ne formalna nego idejna - demokratizacija kluba proces, a ne trenutak, i da neki interni checks&balances sustav mora postojati u drugoj fazi (recimo da smo trenutno u prvoj). Prvi korak u toj drugoj fazi treba biti pojednostavljenje postojećeg sustava - više demokratskog legitimiteta i više efikasnosti u upravljanju:
    • kvalifikacija biračkog prava trajanjem članstva, odnosno ostvarenje aktivnog i pasivnog biračkog prava tek nakon 3-4 godine kontinuiranog članstva kako bi se izbjeglo situaciju da birati i biti biran može netko tko se par mjeseci prije izbora prvi put učlanio u klub, što otvara realan prostor za manipulaciju ako ćemo skupštinu birati ovako kako ću napisati u drugoj točki
    • potpuna članska legitimizacija Skupštine, znači 100% članova Skupštine izabrano od strane članova na demokratskim izborima uz primjenu proporcionalnog izbornog sustava i D'Hondtove metode, s višim izbornim pragom (npr. 10-15%), što je nužno zbog malog broja birača
    • Ukidanje izvršnog odbora, odnosno objedinjavanje funkcija izvršnog i nadzornog odbora u novi Nadzorni odbor koji bi imao više članova od postojećeg Nadzornog odbora, ali manje od postojećeg Izvršnog odbora (recimo 7) te de facto bio izjednačen s ulogom Nadzornog odbora u dioničkim društvima - predstavljao bi vlasnike/članove i birao članove Uprave u njihovo ime. Također, uvođenje naknade za rad u Nadzornom odboru (tko želi, drage volje se iste može odreći u korist Zaklade Nema predaje)
    • ukidanje funkcije Predsjednika kluba, odnosno njezina transformacija u funkciju Predsjednika Nadzornog odbora
  • Jaro
    10.1k
    možda trebamo ipak malo pričekati s usporedbama s Realom i Barcom. To su ogromni sustavi koji funkcioniraju vrhunski i imaju višedesetljetnu tradiciju demokratskih procesaBosskovitz

nije li Real (tj Perez) silovao statut pa na zadnjim izborima nitko osim njega samog nije ni mogao zadovoljiti uvjete za kandidaturu? Nije bas neka demokracija za uzor...
  • Bosskovitz
    16.5k

Je, i ne samo na posljednjim izborima. Perez je 2012. inicirao izmjenu statuta prema kojoj kandidat za predsjednika mora biti član kontinuirano barem 20 godina i mora imati mogućnost osobne bankovne garancije u visini od najmanje 15% klupskog budžeta (koji je prošle godine iznosio nešto više od milijardu eura), što doslovno nitko od tih izmjena nije uspio imati te ni na jednim izborima od 2012. nije imao protukandidata.

To je problematika personificiranih izbornih sustava i zato je važno imati snažan sustav i snažne klupske institucije unutar kojih će funkcionirati kvalitetni ljudi.
  • vlatkomarkovic
    1.1k

Slažem se, ali mislim da moramo imati neki cilj i ideju kojoj trebamo težiti, po meni je i skupština nepotrebno tijelo, ali kažem to se sve treba raspraviti. Po meni je ovo ideal kojem trebamo težiti kroz cijeli proces.

Najbitnije je opet po meni da imamo što više slobode u operativi, a da istovremeno se ne izgubi demokratizacija. Sada kako postići...
  • vlatkomarkovic
    1.1k
    mora imati mogućnost osobne bankovne garancije u visini od najmanje 15% klupskog budžetaBosskovitz

Pa iskreno ja sam za to da predsjednik položi neka sredstva kao polog u klub.
  • Bosskovitz
    16.5k

Tako je. Ne mislim da je loša ideja jednog dana imati sustav u kojem su svi članovi kluba s određenim trajanjem članstva ipso iure članovi skupštine te biraju predsjednika koji ima izvršne ovlasti; samo mislim da za to trebamo kao članovi i navijači - kao Dinamov kolektiv - demokratski sazrijeti.

Nužno je kod svih rasprava o uređenju kluba biti svjestan da to nije matematika, nije egzaktna znanost i ne postoji točan i dobar sustav, odnosno pogrešan i loš. To je uvijek vaganje između demokratičnosti, efikasnosti i različitih modela koji imaju svoje prednosti i mane. Savršeno demokratski sustav je potpuno neefikasan, a najefikasniji sustav je posve nedemokratski. Mi ćemo kao Dinamovi članovi morati pronaći onaj koji je najbolji za nas.
  • emreli21
    358
    teško da će to netko prihvatiti. netko bi trebao položiti neka sredstva (15% budžeta ili koliko), a nema baš nikakve ovlasti...
  • vlatkomarkovic
    1.1k

Pa kažem daš mu ovlasti i položi neku količinu novaca, ovih 15% je pun k i za Dinamo, kamo li Real, to je Perez napravio kako ga nitko ne bi mogao smijeniti.

Uostalom, ako netko sastavlja tim neka skupe za polog.
  • emreli21
    358
    da, s ovlastima ima smisla. bez ovlasti - nema.
  • Tradicija bunta
    7.7k
    teško da će to netko prihvatiti. netko bi trebao položiti neka sredstva (15% budžeta ili koliko), a nema baš nikakve ovlasti...emreli21

Pa evo, sada predsjednik uprave ima apsolutno sve ovlasti.

Mijenjat statut ne moze ni onaj u Realu, pa nece ni ovaj u Dinamu.

Idi mu predlozi da polozi 10ak milja eura garancije pa javi sta kaze.
  • emreli21
    358
    da, ja pričam o predsjedniku kluba, ne predsjedniku uprave.
  • Tradicija bunta
    7.7k

Isto je to.

Predlozi covjeku ako hoce bit predsjednik s full paketom da za kandidaturu mora polozit 10, 11 milja eura da se klub naplati ako on nesto zajebe.
  • vlatkomarkovic
    1.1k
    Mijenjat statut ne moze ni onaj u Realu, pa nece ni ovaj u Dinamu.Tradicija bunta

Perez je mijenjao statut, baš zato. Mislim da bi bilo ok u budućnosti, ne mora biti 15%, ali neku svotu čisto radi osiguranja.
  • Zagi
    9.8k
    Op op.
    Prvi potezi primadonama po džepu, otkazi Bimbu i Jozaku, potpuna rekonstrukcija mlađih kategorija. A i neš se muva po Kranjći.
    Još da mi predstave filijalu u Slo , osjećao bih se kao klinac pod Božićnim drvcem koji si je sam sastavljao popis poklona. Onako, pravo megalomanski.

Već sam zaboravio tablicu, niti me briga hoće li biti KL ili EL.

Samo rokaj Zvone !

Puno podrška Bobanu , Manenici , Kovačeviću i svima ostalima koji su došli ili će doći zasukati rukave i delati.
  • ElDorado
    3.9k
    kod nas bi svaki nekaj zajebal
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.