• mali M
    3.5k
    Ma samo me uzrujao sa ovim spominjanjem strahote u Africi. Znači podaci stari nekoliko godina govore ovo: Katolička Crkva u Africi vodi cca 67.000 predškolskih ustanova, cca 93.000 osnovnih škola, cca 42.000 srednjih škola i financijski prati cca 150.000 učenika viših ili visokih škola. Skrbi za cca 1.100 bolnica, cca 5.300 ambulanti, cca 330 bolnica za gubave i osobe sa invaliditetom, cca 1.200 sirotišta, cca 2.000 dječjih vrtića. I prije nego se "netko" ulovi za to, da, sve je to besplatno za korisnike tj, financira ili Crkva ili iz donacija.. A to je samo Afrika, gdje je ostatak svijeta.. I onda mi netko "poprijeko" gleda na Crkvu iz svojih naslonjača ili klečeći na jedno koljeno za ropstvo... usred Zagreba. licemjeri
  • Mr Anderson
    5.4k
    Prije 30-ak godina Crkva je protivljenjem kondomima napravila strahotu u AfriciBosskovitz

    Ovo bi moglo u kandidaturu za "shit of the year".
  • GaijiZG
    594

    Znanstvena teza tog doba je bila da ako se Zemlja okreće oko sebe i Sunca, da bi zvjezdano nebo bilo promjenjivo iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec. On to nije mogao dokazati, zbog slabe kvalitete teleskopa, i tvrdio je da ako se Zemlja okreće oko Sunca da se zvjezdano nebo ne mora mijenjati s godišnjim dobima. Na kraju je bio u pravu i u krivu, zvjezdano nebo se mijenjalo s godišnjim dobima, ali je ta promjena bila nemoguće za detektirati s teleskopima toga doba. Tako da su zločesti Crkveni znanstvenici bili u pravu, heliocentrični sustav nameće promjenu zvjedanog neba kroz godinu. Tako da on se zalagao za krivi heliocentrični model, za koje nije imao dokaze, i koji je kriv. Davno sam to istraživao ali mislim da sam sve pogodio.
  • Dalmatinec
    584
    Strahota je bila, ako je istina, kad je Winnie Mandela dijelila kondome zakačene siguricama.
  • Dalmatinec
    584
    Da, ali počinje tako da se odmeće od judaizma, prvi kršćani prihvaćaju Isusa kao mesiju za razliku od ostalih Židova koji ne prihvaćaju; to je jedan od razloga zašto je kršćanstvo jedna od abrahamskih religija.Bosskovitz

    Dakle, potvrđuješ ono što sam rekao, a to je da kršćanstvo počinje prihvaćanjem Krista kao Mesije, a ne da se počinje mijenjati. Dotad kršćanstvo ne postoji. Abrahamska religija i kršćanstvo nije isto već zajednička poveznica u jednoj svojoj epohi - životu Abrahama.
  • deda
    28k
    Naravno da nije mogao sve znati i objasniti, ne možemo ni mi danas. Ne znamo još ni priblizno dovoljno. Ali tome služi znanost, da prosiruje znanja i vidike, a ne da ih sputava instrumentalizirana od vladajuće elite.
  • GaijiZG
    594

    Mislim da nisi skužio. On je neznanstveno tvrdio nešto. On je pretpostavio nemogući modal, koji nije u skladu sa tadašnjim a i sadašnjim saznanjima o fizici. Niko ga nije sputavao. On je tražio da se mlade podučava heliocentrizam kao fakt, a ne teorija, bez dokaza. Heliocentrizam se uvijek mogao istraživat kao teorija, pa u Bibliji piše da Zemlja pluta među zvijezdama. Biblija nikad i nigdje nije tvrdila neki prirodni fenomen koji je kasnije oporgnut, a nameće se da je tako.
  • Patak
    2.2k
    Pogledajte odličan dokumentarac The journey to the center od the universce i ako taj ne pronađete onda The Principle kojeg se mislim može pronaći na netu.
  • deda
    28k
    Ja mislim da ti nisi skužio. On je crkvi ponudio nova saznanja koja ona nije mogla objasniti i ukalupiti u postojeća shvaćanja. Jasno da sve njegove teorije nisu točne, ali crkva jednostavno nije znala sto da napravi s njegovim saznanjima koje je i sama shvatila, ali nije znala objasniti. A kao vrhunski autoritet to si nije mogla dozvoliti dok sama ne pojmi i objasni si kako u stvari svemir funkcionira.
  • GaijiZG
    594

    Znači heliocentrični model je postojao odavno. Ti moš stvarat modele i teorije neovisno o stvarnosti. Ako se Zemlja okreće oko sunca, samim time i nebeski svod se mora mijenjat s godišnjim dobima, on to nije mogao dokazat. Pa Crkva je dopustila razvoj heliocentričnog modela u slučaju da se otkrije, i taj model je točan. A on nije imao dokaza za to. Jer je Zemljina rotacija oko Sunxa toliko usklađena da s teleskopima nisi mogao dokazat te male promjene na nebeskom svodu. Lik je tvrdio da je dokazao heliocentrični sustav, a nije ga dokazao. Dokazao je tehnološki razvoj teleskopa.
  • deda
    28k
    On je prije svega pobio geocentrični sustav
  • miro
    3.2k
    sad sam tek vidio da si mi odgovorio, ali ne kužim di vidiš da napadam molitelje s Trga? Meni su oni nebitni, kao što su mi nebitni i Harekrishne koji tam pjevaju. Svak ima svoj sistem i tog se drži. U Parizu sam vidio da se na ulici citira Kuran preko razglasa i skupi se par desetaka ljudi pa se tamo i klanjaju. Meni je to sve teški cringe

    S tim da ne govorim ovdje o duhovnosti i osobnoj potrebi za molitvom, smislom, čime god. To ne samo da podržavam nego smatram jako bitnim u razvoju svake osobe. Ali to se ne radi kao show u javnosti, nego u samoći i suočavanju sa samim sobom.
  • Bosskovitz
    7.5k
    Čekaj čekaj, to nije argument, a argument je spaljivanje u srednjem vijeku..mali M

    Joj koja niska razina spinova.

    Argument nije bio "spaljivanje u srednjem vijeku", argument je bio "nekad su spaljivali za ono što danas podučavaju u školama", ergo Crkva se mijenja.

    Kakav je to argument "majka s djetetom se smrznula"? Ergo što? To se prije 100 godina nije događalo? To se prije 100 godina događalo, ali puno manje nego danas? To se prije 100 godina događalo jednako kao danas, ali je ljudima više stalo da se ne događa i više ih je pogađalo kad se dogodilo? Ne razumijem, objasni mi.

    Uglavnom nisi objektivan. Kao je tvoj stav neutralan jer gledaš "izvana", al ne kažeš da gledaš iz vana preko nišana..mali M

    Ne, ne gledam preko nišana nego ti ne znaš prihvatiti kritiku Crkvu i smatraš ju napadom na Crkvu. To je tvoj problem, ne moj.

    Super mi je kriviti Crkvu za "strahotu u Africi" kao da je ona zagovarala da svi spavaju sa svima ali bez kondoma.mali M

    Nitko nije okrivio Crkvu za širenje HIV-a u Africi nego sam osudio njezinu ulogu u tome koja je ogromna. Da te podsjetim, Papa Ivan Pavao II je rekao da je korištenje kondoma grijeh. Papa Benedikt XVI je još kao kardinal rekao da bi podrška kondomima kao sredstvu borbe protiv HIV-a predstavljalo "facilitaciju zla". Papinsko vijeće za obitelj je donijelo zaključak kako korištenje kondoma ne štiti od HIV-a - što je apsolutna i notorna laž - i kako se radi o opasnoj i nemoralnoj zabludi. Neupitno je da je Crkva svojim protivljenjem kontracepciji i seksualnoj edukaciji uvelike pridonijela širenju HIV-a u Africi. To je činjenica.

    Koliko moraš biti bezobrazan da okriviš Crkvu koja je imala nekoliko stotina misionara u to vrijeme da su krivi za širenje bolesti po Africi..mali M

    O tome ti pričam. Nema tu bezobrazluka, samo tvoje negiranje povijesnih činjenica i nemušto relativiziranje - misionari, škole i bolnice nemaju nikakve veze s tim. Nisam ja niti rekao niti insinuirao da je aktivnost Crkve u Africi bila da širi bolesti među lokalnim pučanstvom, ali neki njezini postupci su itekako kumovali HIV krizi u Africi, i to značajno. Negiranjem tog problema umjesto prihvaćanjem i osvješćivanjem da je to bilo pogrešno samo idemo u smjeru u kojem će se nešto slično ponoviti negdje drugdje.

    stare ljevičarske fore..mali M

    Ja nisam ljevičar. A ovo je najtužniji oblik diskreditiranja nečije teze koji sam vidio.

    Špageti čudovište je naizlizanija ateistička foramali M

    Crkva letećeg špageti čudovišta nije nikakva izlizana ateistička fora nego ironični spin na analogiju Bertranda Russela o čajniku koji orbitira oko Zemlje: on je rekao da ako on kaže da između Zemlje i Marsa orbitira porculanski čajnik toliko malen da ga ne možemo primijetiti tehnologijom koju imamo, nitko ne može utvrditi da to nije istina, ali to što nitko ne može utvrditi da nije istina - ne znači da je neistina. Ovo je filozofsko i logičko, donekle i pravno, pitanje dokazivanja postojanja boga, pri čemu teret dokaza nije na onima koji tvrde da bog ne postoji nego na onima koji tvrde da postoji.

    Kao što sam rekao, mene to ne dira. Vjeruj u što god hoćeš. Ako je to Leteće špageti čudovište, nije me briga jer govorimo o vjerovanju, a ono je samo po sebi iracionalno i izuzeto iz argumentirane, objektivne rasprave.

    ti nisi branitelj sekularizma nego sekularnosti, tu demagogiju prodaj drugdje.mali M

    Ne zanimaju me new age gluposti i demagogije, jasno sam napisao što je sekularizam za koji se zalaže: odvojenost vjere kao inherentno privatne stvari od države kao javne stvari, res publica - javna stvar.

    Mislim da imaš pravo vjerovati u što god želiš i branit ću tvoje pravo da vjeruješ uvijek. Ali isto tako ne dopuštam da se vjera upliće u javne poslove u kojima sudjeluju i oni koji te vjere nisu jer vjerska pravila, dogme, ideje i stavovi trebaju vrijediti samo i isključivo za one koji su pripadnici te vjere. Ja tebi ne namećem svoje, nemoj ni ti meni nametati svoje i idemo dalje.

    Tako da dragi moj Boss, nisi ti ni tolerantan niti branitelj, ti si jednostavno mrzitelj Crkve i zagovaratelj podjela u društvu. I to mislim najljepše moguće jer mi se neda slušati izmotavanja i skrivanja iza demagogija.mali M

    Ja da sam mrzitelj Crkve, ja bih to rekao. Nemam ni najmanji poriv prikrivati svoje stavove, mislim da je to prilično razvidno. Ja samo nisam dogmatičan tip i mislim da ne postoji ništa što se ne bi smjelo propitkivati, a kao takav sam redovito trn u oku ljudima poput tebe koji su potpuno dogmatični i koji svaku kritiku smatraju napadom, a svakog tko se s njima ne slaže neprijateljem sa skrivenim namjerama. Zato je argumentirana rasprava s takvim ljudima nažalost gotovo nemoguća jer ne znate sudjelovati u njoj.
  • GaijiZG
    594

    Pobio je pravilnu revoluciju Venere, samo to.
  • deda
    28k
    Jupiter i kretanje njegovih satelita su nebitni kao dokaz hoćeš reći?
bold
italic
underline
strike
code
quote
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.