• Bosskovitz
    7.3k
    S obzirom da se na temi o Zagrebu raspravlja o II. Vatikanskom koncilu i Aristotelu, zaista mislim da nam je potrebna jedna ovakva tema.
  • Bosskovitz
    7.3k
    Da započnem:

    Tražiti da se Crkva za sva vremena mijenja,Dalmatinec

    Crkva se i mijenja. Konstantno. Kršćanstvo je zasnovano na promjeni - nastalo je tako što se odvojilo od judaizma jer je prihvatilo Isusa, podijelilo se na katoličanstvo i pravoslavlje zato što su se neki htjeli mijenjati a neki nisu, kasnije je mahom iz katoličanstva nastao i protestantizam opet zbog promjena.

    Crkva je mijenjala mišljenja, mijenjala stavove, mijenjala istine, mijenjala vlastite tekstove kroz povijest i naravno da će se mijenjati i u budućnosti jer ono što se ne mijenja, to nestaje.
  • Captain America
    13.3k
    Ovo će goriti više od "transfera" :lol:
  • mali M
    3.3k
    Crkva se i mijenja.Bosskovitz

    li-la... opet ovisi kako to tumačiš. Crkva prati znakove vremena i trudi se donositi Riječ u svijet. To se jednom riječju naziva evangelizacija. Ovo kad kažeš Crkva se mjenja to bi zapravo željela lijevica jer se oni sami nebi promjenili u svojoj suštini ma koliko pogrešno bilo, nego bi željeli mjenjati Crkvu po svojoj mjeri.. Crkva je jedna institucija koja se vjerojatno najmanje promjenila (pričajući o Kršćanstvu) u zadnjih 2.000 godina i jedna je od rijetkih koja je kao takva i opstala. Bitan je i to faktor
  • mali M
    3.3k
    Ovo će goriti više od "transfera" :lol:Captain America

    Ma neće.. ali bitno je da ostanemo u okvirima rasprave, a ne vrijeđanja... Ima tu među navijačima "dobrog materijala" za navijanje uz ovakav način življenja, pa se nadam da će nešto iz toga s vremenom i izrasti.. al to je priča za sebe..
  • Bosskovitz
    7.3k
    Sigurno razvojno iliti tehološki ne propadamo, ali kao moralno ili empatijsko društvo smo baš jako propali.mali M

    Jesmo li? Prije dvjestotinjak godina bilo je još uvijek normalno imati robove i ne smatrati ih ni ljudima nego stvarima, da ne pričamo o empatiji; prije 150 godina nam je bilo normalno da djeca od 6-7 godina rade u najgorim mogućim uvjetima diljem Europe; prije 100 godina su "socijalni slučajevi" bili osuđeni na milostinju i nekoliko dobrih ljudi, sada imamo cijele javne sustave brige o njima. Ja bih rekao baš suprotno, da nikad nismo bili više empatični nego što smo danas.

    Isto je i s moralom, mada se tu nećemo složiti jer moral nije objektivna kategorija, a konzervativci prema samom svom vrijednosnom sustavu moraju vjerovati da društvo moralno propada jer nova "pravila dobrog ponašanja" ne odgovaraju starim "pravilima dobrog ponašanja".
  • Bosskovitz
    7.3k
    Ovo će goriti više od "transfera" :lol:Captain America

    Neće, ova tema već neformalno postoji na nekoliko drugih tema kao podstanar i funkcionira skroz ok, dapače mislim da je rasprava redovito na nivou. Ne slažemo se, ali smo pristojni i argumentirani, a to je pohvalno :)
  • Dalmatinec
    562
    Kršćanstvo je zasnovano na promjeni - nastalo je tako što se odvojilo od judaizma jer je prihvatilo Isusa,Bosskovitz
    Kršćanstvo nije bilo prije Krista već Židovstvo rastegnuto u nekoliko frakcija, a ponajviše u vrijeme Krista (ništa nije slučajno). Kršćanstvo započinje onima koji Isusa priznaju za Krista, odnosno Mesiju. Valjda je to znano. Dakle, ne može se nešto mijenjati, ako je s nečim/Nekim počelo.

    Crkva je mijenjala mišljenja, mijenjala stavove, mijenjala istine, mijenjala vlastite tekstove kroz povijest i naravno da će se mijenjati i u budućnosti jer ono što se ne mijenja, to nestaje.Bosskovitz

    Napiši nešto konkretno. Ne kažem da nije bilo nekih promjena, ali reci koje. Da vidim o čemu se radi. Ako je Crkva nešto mijenjala na štetu Nauka, a Nauk pak prizlazi iz Biblije, onda je to blasfemija. Oni koji su mijenjali vlastite tekstove kroz povijest mogu jedino biti protestanti koji su maknuli 5 kniga Starog zavjeta po ukusu Luthera i njegove ljubavnice, odbacuju Papu, a povrh svega apostolski autoritet tumačenja zbog čega danas ima 40+000 denominacija jer svatko tumači Riječ kako želi.

    Što se tiče same Crkve, upravo je opstala toliko jer se nije mijenjala drastično kroz povijest već je u svojim 'promjenama' išla više k autentičnosti. Sve do nuklearne bombe, 2. vatikanskog koncila, kad su krenule najveće promjene (i liturgija i teologija u korist jedne svjetske religije), a otad i bilježimo najveći otpad od vjere (od vjernika do duhovnih zvanja). Dakle, upravo su promjene napravile to da Crkva ide ka opadanju, gotovo se utopila u neprepoznatljivost svijeta. Logika nalaže, ako se nešto mijenja da bi se stopilo s okolinom, onda upravo to nestaje.


    No, nestati nikad, pak neće, jer je ni Vrata paklena neće nadvladati.
  • mali M
    3.3k
    Prije dvjestotinjak godina bilo je još uvijek normalno imati robove i ne smatrati ih ni ljudima nego stvarima, da ne pričamo o empatiji; prije 150 godina nam je bilo normalno da djeca od 6-7 godina rade u najgorim mogućim uvjetima diljem Europe; prije 100 godina su "socijalni slučajevi" bili osuđeni na milostinju i nekoliko dobrih ljudi, sada imamo cijele javne sustave brige o njimaBosskovitz

    pričaš u krajnostima, robove nisu imali svi ni prije dvjesto godina, a jedan siromah je imao jednaku vrijednost kao i taj rob valjda. Empatijski se uopće ne slažem sa tobom jer mislim da živimo na dnu civilizacijskog dosega nebrige za svoju okolinu.
    Ne pratiš što sam rekao, ovo što si nabrojao spada u razvojno/tehnološki napredak. Ja bi to rekao ovako, živimo u vremenu obilja, kada možemo zbrinuti cijelu planetu, kada možemo iskorijeniti glad i neimaštinu i dati topli dom svakom čovjeku, dostojanstvo svakom čovjeku, a opet, valjda pola planete živi u takvim ekstremno nehumanim uvijetima da je to žalosno..
    Da li to izgleda prema van bolje nego prije 200 godina? Naravno, lijepše je sve ušminkano, ali zašto onda i dalje imamo djecu koja rade u najgorim mogućim uvjetima, zašto dalje umiru djeca od gladi kao muhe, zašto se smrzne jedna mama s djetetom jer je zaboravljena od svoje okoline?
    Baš su svi jako zbrinuti od "sustava"
  • Bosskovitz
    7.3k
    Crkva je jedna institucija koja se vjerojatno najmanje promjenila (pričajući o Kršćanstvu) u zadnjih 2.000 godina i jedna je od rijetkih koja je kao takva i opstala. Bitan je i to faktormali M

    Apsolutno, ali se itekako mijenjala. Originalna teza je bila da se ne mijenja. Prije 500-600 godina Crkva je javno spaljivala ljude koji su se usudili tvrditi da se cijeli svemir ne vrti oko Zemlje, danas u katoličkim školama djecu podučava upravo tome.
  • GaijiZG
    581

    Crkva se ne mijanje. 2.0 TDI je isti, samo je karoserija na Golfu promijenjena.
    Niti je Biblija izmijenjena. Biblija je identična 1600 godina, a prije toga kao takva nije postojaka. Evanđelja su neizmjenjena. Dogma se nikad nije promjenila da je nešto iz prošlosti izmijenjeno, nego ja nadodano kad su donešeni novi zaključci. Najveća promjena u Dogmi jest da se uči da je Marija Bezgrešno Začeta.
    10 Božjih Zapovjedi su iste, sakramenti su isti. Temelj Dogme, molitva Vjerovanja, je ista. Trojstvo je isto, nema četvrte božanske osobe.

    Crkva će preživit ako se ne mijenja. Odnosno preživit će dijelovi Crkve koji se ne mijenjaju. Svaka protestantska crkva koja se popederizirala je propala. Najbolji primjer ti je Francuska, gdje je vjera na niskim granama, al jedine preostale župe su one koje imaju Misno slavlje na starom latinskom, takozvani TLM. Crkva je stijena, svjetionik u ovom moru ludila.
  • Dalmatinec
    562
    Apsolutno, ali se itekako mijenjala. Originalna teza je bila da se ne mijenja. Prije 500-600 godina Crkva je javno spaljivala ljude koji su se usudili tvrditi da se cijeli svemir ne vrti oko Zemlje, danas u katoličkim školama djecu podučava upravo tome.Bosskovitz

    To su bili sporadični slučajevi, a gotovo svi slučajevi su zaključeni pred zemaljskim sudovima. Iskreno, načisto nisam jedino s Janom Husom, no treba i to vidjeti.

    Ako ćemo o znanosti, a upravo je Crkva udarila temelje odnosno metodologiju modernoj znanosti, a srednji vijek je bio zlatno doba znanosti u zapadnom svijetu. Osnovana su prva sveučilišta; Bolonja, Sorbona, Touluse, London...Ne treba taksativno nabrajati koje su sve stvari znanosti pridonijeli katolički svećenici.
  • Dalmatinec
    562
    Ideš na TLM? Ja kad god mogu. Da se nadovežem na 'mijenjanje' Crkve. Upravo svećenički redovi koji nisu zahvaćeni promjenama bilježe porast duhovnih zvanja. Kao primjerice Bratstvo Pija X. ili Prijateljstvo Svetog Petra. Dvije organizacije koje nisu pristale na promjene liturgije pustošenjem Sacrosantum Consiliumom i upravo su kao takve privlačne vjernicima kojima je stalo do vjere i duhovnog rasta.
  • mali M
    3.3k
    Prije 500-600 godina Crkva je javno spaljivala ljude koji su se usudili tvrditi da se cijeli svemir ne vrti oko ZemljeBosskovitz

    rekao ti je dobro @Dalmatinec , to su izolirani slučajevi koje ti niti jedan normalni katolik neće opravdavati.. to je kao da ja rušim tvoje stavove nabrajajući koliko je svećenika, ljudi, vjernika poubijano u ime raznih ideologija koje su "donosile napredak". Da ne kažem da je i dan danas najprogonjenija religija Kršćanstvo. Na dnevnoj bazi se ubija Kršćane
  • GaijiZG
    581

    To nije mijenjanje Crkve, očito ne znaš kaj pričaš. Prvo nikada i nigdje nije bila Dogma da se Sunce vrti oko zemlje. Geocentrični sustav je bio znanstveni konsenzus prije 500 godina, a Galileo je promovirao heliocentrični bez da je imao dokaza, zapravo je njegovo djelovanje bilo nenznanstveno jer je empirijski dokaz temelj u znanosti. A sam papa i Galileo su imali na osobnoj razini love hate odnos i radi toga je najebao, a ne jer zločesta Crkva mrzi znanost.
  • GaijiZG
    581

    Ne idem na TLM, ali planiram kad tad. Jel ima još na Sigetu?
bold
italic
underline
strike
code
quote
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.