• Time
    1.9k

A dok čekamo na novom natječaju nek se ruši ovaj stadion da se ne gubi vrijeme...ne bih ništa puno vremenski izgubili
  • CISCO
    1.3k
    U natječajnom programu napišeš da stadion treba imati „kohezivnu i povezanu strukturu gledališta“.

Natjecatelju očito nije jasno što to znači pa te doslovno pita:

- mogu li tribine biti odvojene ili moraju biti povezane u cjeloviti ring?

Drugi natjecatelj pita još preciznije:

- znači li to da se tribine NE MOGU odvajati. I što im odgovoriš?

Ponovno im napišeš: „kohezivna i povezana struktura gledališta“.

Nakon svega toga pobijedi projekt s četiri jasno odvojene tribine i rupama u kutovima.

A sad nam se objašnjava da su tribine ipak „povezane“ jer ih, eto, povezuju krovovi i ukupna kompozicija.

Pa onda ste ljudima koji su postavili pitanje trebalo napisati: DA, TRIBINE SMIJU BITI ODVOJENE.

Nakon ovog fijaska jednom za sva vremena treba raskrstiti za društvom arhitekata Zagreb
  • Ace Rimmer
    224
    Nakon šta se grupa oglasila nekako sam mirniji. Ne zato jer to automatski znači kako će se natječaj poništiti ili da se ovaj stadion neće graditi, ali sada svi involvirani od "struke", financijera, pa i kluba znaju kako se skoro svi navijači osjećaju. A osjećaju se prevareno. Ne vidim koju drugu riječ upotrijebiti kada se mjesecima priča o stadionu spojenih tribina, a pobjednički rad bude maksimirski mauzolej kao nekakav relikt svega onoga šta većina navijača ne želi i od čega se želi pobjeći glavom bez obzira.

Nisam sumnjao kako će se grupa oglasiti i neće podržati ovaj prijedlog jer, baš kao šta su i napisali, pobjednički rad ne ispunjava neka primarna načela koja su jasno iskomunicirana i klubu, a onda valjda i od strane kluba prema finacijerima i tkz. struci. Gdje je tu nastao krivi spoj - ne znam, ali uz grupu kao oporbu ovom stadionu, ta ista oporba prestaje biti galamljenje frustriranih likova, te postaje koherentan i kompaktan glas dinamovog puka.

A ako oni i dalje nakon toga odluče biti gluhi na taj glas i ne odazvati mu se onda dobro, ali... To nikada nije bila pametna ideja nikome nikada.
  • Ivanmtk
    2.1k
    A ako oni i dalje nakon toga odluče biti gluhi na taj glas i ne odazvati mu se onda dobro, ali... To nikada nije bila pametna ideja nikome nikada. — Ace Rimmer

To ne bi bilo novo za grupu jer ona drugačije ni ne zna od svojih početaka funkcionirati nego da se bori protiv nekoga /nečega.
  • BBB Mataa998
    2.9k

:clap: :clap:
  • Archangel
    432
    Najtječaj je bio anoniman jer je dan toj udruzi arhitekata da ga organizira.
    Koji debil je mislio da je to pametna ideja stvarno neznam. Kada trošiš toliko para i ideš u ovako nešto pa valjda je najvažnija referenca koliko stadiona i sportskih objekata je netko napravio do sada.
    Ovi kaj nemaju iskustva neka se prvo iskažu na manjim objektima negdje i to stave u svoje reference, možda su mogli dizajnirati par stadiona nekih niže ligaša za mnogo manje para, čak i nešto kao Kranjča pa onda se možda može s takvima riskirati za nešto tipa Maksimir
  • emilperska
    18.8k
    Osobno nemam iskustva za arhitektonske natjecaje, ali imam iskustva za žalbe na javne natječaje jer me zapalo par puta nešto u vezi pisanja i razriješavanja istih.

Sam odabrani projekt ne zadovoljava neke od osnovnih uvjeta koji su komunicirani prema svim dionicima (potvrdila i grupa). Da bi se on doveo na razinu koja se traži, to više onda nema veze s projektom koji je izabran.

Tu može bit milijun žalbi i svega i svačega onda budući da se sve financira javnim (našim) novcima i prilično je regulirano.

Realnije je da će ZB i tetejac (ako će slušati volju naroda) morati pregristi govno, zatomiti nadmenost i primisao da su neki viši stalež koji zna bolje i poništiti natječaj.
    Plus zanemarujemo činjenicu da glavni financijer (država) mudro šuti i promatra. Sumnjam da će oni u ovom pristati sudjelovati.

To nije Opus arena (sami plaćaju) pa da Orbanovi potrčci odaberu kog hoće i ne moraju se nikom opravdavat i boli ih kurac za sve.
  • Ace Rimmer
    224

Ne znam. Ne bih bio toliko ekstreman, barem ja. Ali ja nisam BBB, samo navijač Dinama, pa iako svaki atom mog tijela odbacuje stadion ovakav kakav su nam prikazali, ja osobno i dalje Bobanu dajem potpunu podršku u njegovoj ulozi predsjednika i sportskog djelatnika. Mislim da je najbolji čovjek za taj posao, ali se ne slažemo oko stadiona. Da, veliko neslaganje, ali isto tako je pitanje koliko on, a samim time klub čija je on ekstenzija, utjecaja na sve ovo? Pogotovo sada kada je natječaj gotov.

Ne vidim u niti jednom paralelnom svemiru da Boban neće staviti prst na bilo navijača tijekom javne tribine. Isto tako, shvaćam možda njegovu viziju i da on doista misli kako je ovo rješenje najbolje iz tog i tog razloga. Isto tako, rekao je da ovo nije finalno, biti će dorada. Treba i malo stati na loptu, možda nešto i naučiti nakon javne tribine s nadom kako se ovaj stadion, na ovako prezentiran način, neće graditi.
  • rioda
    18.7k
    Sad nakon svega, ispada da je ovakav koncept natječaja bio promašen. Kao prvo, imaš ograničen budžet za projekt, a na natječaj ti se javi valjda 80% prijava koje daleko nadmašuju budžet. Ne mogu se oteti dojmu da se projekte na kraju biralo po tome koliko se uklapaju u budžet, a ne koliko zadovoljavaju uvjete natječaja i stvarne potrebe budućih korisnika, pa su se onda tek na kraju izmišljala objašnjenja zašto je koji od ovih pet projekata dobar.

Također mi glupo ispada raspisivanje natječaja i podjela milijun eura za nagrade radovima, dok ti je budžet postavljen na 200 milijuna. Izgleda kao glupo rasipavanje novca i ograničavanje na projekte iz radova.

Možda je naknadna pamet, ali mi se sad čini da je puno bolja opcija bila javna nabava putem koje bi se ugovorila suradnja s nekim arhitektonskim uredom koji bi projekt razrađivao po fazama, po postavljenim željama i uvjetima, metodom pokušaja i pogrešaka, sve dok se ne dobije najbolje rješenje. Tako bi se moglo uključiti i javnost i sigurno ne bi došli u današnju situaciju, nego bi dobili rješenje koje zadovoljava sve strane.
  • Mali dioničar
    20.9k
    Ne mogu se oteti dojmu da se projekte na kraju biralo po tome koliko se uklapaju u budžet, a ne koliko zadovoljavaju uvjete natječaja i stvarne potrebe budućih korisnika, — rioda

Ja zbilja ne znam tko u ovom žiriju može procijeniti trošak izvedbe na temelju idejnog rješenja.
  • CISCO
    1.3k
    Ako velim tko to može onda će me napasti. :lol:
  • austrijanac
    14.1k

Ja imam dojam da je 50% radova otpalo radi budgeta.

Frend mi je asistent na gradevini na TVZu pa isto to misli, doduse njemu je stadion top pa uzimam sa dozom rezerve.
  • rioda
    18.7k
    Ja zbilja ne znam tko u ovom žiriju može procijeniti trošak izvedbe na temelju idejnog rješenja. — Mali dioničar

Sad gledam, evo dapače, to je bio jedan od četiri glavna kriterija:
    Screenshot-20260927-125010-Chrome.jpg
  • Fan
    2.8k
    E da, zaboravih napisat, al mislim da je vrijedno ponovit ovu nebulozu:
    A) mogli smo imat našu Allianz Arenu, ali nismo htjeli (T.T.)
    B) shvaćam ljude, ali Allianz Arena košta milijardu eura (Z.B.)
    Obojica članovi žirija. Koji biraju stadion. Ali očito ne razgovaraju međusobno o bitnim stvarima vezanim za stadion.
  • hardek
    13.4k
    Koliko god se "struka" sprda u zadnje vrijeme, sigurno ljudi mogu na temelju projekta procijeniti da li nešto odskače za 100+ milijuna. Ne kažem da mogu procijeniti da li će nešto koštati 200 ili 205 milijuna ali da vide razliku između projekta od 200 i 400 milijuna, sigurno da vide.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet