• gh0c
    256
    To bi bilo nešto od prilike kao dijeljenje s nulom, da se linije "dodiruju" :monkey: :death:
  • Zambatine škude
    2k
    Mislim da svako odstupanje od ovakvog pravila vodi u relativizaciju u kojoj normativ ne postoji.

    Koliko su debele te linije? Centimetar ili pet?

    Ajmo reći da se usvoji taj prijedlog u kojem efektivna granica između braniča i napadača smije biti unutar, recimo, 5 centimetara. Što kad se dogodi da je napadač ispred braniča 5 centimetara i jedan milimetar? Ljudi će se opet pitati - pa dobro, je li taj jedan milimetar napravio takvu razliku? Isto vrijedi i za sve ostale prijedloge, javnost ne pizdi zbog pravila samog po sebi nego zbog toga koliko je nešto bilo blizu da ne bude ofsajd.

    Ono što je meni zanimljivo je da takva perspektiva vezana isključivo za ofsajd i nijedno drugo pravilo u nogometu. Kada lopta milimetar dira liniju, nikad nisam čuo da nekoga da kaže kako gol ipak treba priznati jer bi greška bila minimalna i nevidljiva golom oku. Kad je faul napravljen centimetar unutar šesnaesterca, baš nitko ne kaže - a gle, taj centimetar razlike u faulu možda ne bi trebao raditi razliku između toga hoće li sudac svirati slobodnjak koji ima 4 % konverzije ili penal koji ima 80 % konverzije.

    Meni je sasvim okej i normalno da će uvijek u nogometu biti nesavršenosti i da se nikada neće egzaktno obuhvatiti svaka moguća situacija na terenu. To nije ni poanta jer to nije ni moguće, ni u stvarnom životu ni u ijednom drugom sportu. Poanta je smanjiti marginu za manipuliranje sivom zobom i po meni je VAR apsolutno položio taj test, uz sve svoje nesavršenosti.

    Danas u HNL-u pričamo o centimetar ili dva ofsajda, prije je bilo normalno da golovi padaju iz ofsajda od tri metra i da Vrsaljko legne na pod i rukama brani šut. Samo malo kad se stvari stave u širu perspektivu, mislim da je napredak i više nego očit. A ako netko čeka da bude savršeno, bojim se da ne bude dočekao.
  • markoli
    1.6k
    Mislim da je LovroZG u pravu. Ako se iz snimke ne može sa sigurnošću reći što se zapravo dogodilo, onda ostaje što je sudac dosudio.xavier

    Iskreno nisam dobio dojam baš da se to tako radi sada. Da se tako radi, onda recimo ovaj Osijekov gol bi bio priznat, jer kao što je Z.Š. rekao - jako je teško pogoditi frame upućivanja lopte i sl.
  • db-izbjeglica
    12.6k
    Jebenu prednost je ostvario s ovim. Bolje da se zapitaju kak im napadač između dva stopera i golmana zabija gol. A i jedva čekam vidjet reakcije kad će se Dinamu zbog ovakvih debilana svirat zaleđe.Crusades1986

    Pa doslovno prošlo kolo je dinamu poništen gol zbog centimetarskog zaleđa. Ne vidim gdje je problem?

    Zaleđe je, tehnologija postoji i primjenjuje se.
    Ne kužim čemu tolika fama oko ovog s Osijekom. Puno diskutabilniji je penal, koji bi neki suci dosudili, a neki ne bi i u čemu čak ni tehnologija ne pomaže.
  • xavier
    11.1k
    Kako @db-izbjeglica kaže, zaleđe je zaleđe, tu su pravila jasna i nema veze radi li se o 2 metra ili o 2 centimetra. Neki kažu da nema smisla "centimetarsko zaleđe" i da bi "trebalo tolerirati do 10 cm". Što bi se tim točno promijenilo? Samo bi se rasprave je li netko centimetar u zaleđu ili nije prebacile na je li netko u zaleđu 10 ili 11 cm.

    Kako sam napisao, meni je puno spornije "pasivno zaleđe" koje mi u mnogo slučajeva nema smisla.
  • vjeko1701
    5.9k
    Pa kako ne kužiš da nije u pitanju ova situacija sa Osijekom niti itko kaže da se tu dogodila pogreška. Ta situacija je samo pokrenula generalnu raspravu oko samog VAR-a

    Al evo, iz inženjerstva jedna diskusija - Ukoliko mjerni uređaj ima dokumentiranu mjernu nesigurnost od +/-0,05 [mm], ti kao osoba zadužena za kontrolu kvalitete tim uređajem mjeriš dimenzijska odstupanja proizvoda koji ne smije odstupati više od 0,10mm. U toku mjerenja, jedan od komada koji mjeriš po tom uređaju odstupa 0,06mm, kada u to uračunaš mjernu nesigurnost uređaja, to odstupanje iznosi između 0,01 i 0,11 [mm], da li je taj komad istpravan i da li prolazi tvoju provjeru?

    Prenesi to na VAR i sustav izmjere zaleđa. Na stranu nesavršenost prilikom određivanja trenutka upućivanja lopte radi ograničenja fps-a video snimke (25,00 ili 29,97), sustav koji mjeri zaleđe sigurno ima određenu mjernu nesigurnost.

    Imam iskustva sa sustavima koji pretvaraju 2D slike ili video materijal u 3D prostor te sam upoznat s njihovim ograničenjima. Recimo da je mjerna nesigurnost tog sustava kojeg koristi VAR +/- 1,0 [cm] i neka taj sustav izmjeri zaleđe od 0,5cm znači da se samo može reći da je ili igrač u zaleđu od pola centimetra ili je van zaleđa pola centimetra. Kaj radiš onda?

    Kaj radiš kada uz sve kamere i kuteve snimanje nikako ne možeš odrediti točne položaje svih igrača relevantnih za situaciju?

    Tu se priča o tome da bi možda pošteno bilo da se uvede pravilo koje bi reklo da ukoliko VAR ne može nedvojbeno dokazati pogrešnost sučeve prvotne odluke, da bi ona po defaultu trebala ostati nepromjenjena. S tim se slažem

    Uz sve to, imaš i raspravu oko toga da li je zbilja poanta pravila o zaleđima kažnjavanje zaleđa od 1cm, i da li bi se trebala uvesti tolerancija na to da stojiš koji cm u zaleđu, ali to je isto zasebna rasprava u kojoj ne znam na čijoj sam strani.

    Da zaključim, ovo nije i ponavljam NIJE rasprava o tome da li se pogriješilo i oštetilo Osijek. Ovo je samo rasprava o VARu i mogućim unapređenjima njegovog korištenja.
  • reziser
    6.2k
    Bruno Marić je veliki favorit i prema najavama mnogih iz HNS-a bit će novi sudački šef, no pitanje je kad će to biti riješeno. Izvršni odbor će se sastati danas u 11 sati pod predsjedanjem Davora Šukera koji se vratio iz Amerike nakon više od dva mjeseca.

    Potvrdit će Komisiju nogometnih sudaca na temelju prijedloga pet središta. Činit će je sedmorica: Bruno Marić (Sjever), Šime Vukić (Rijeka), Edi Šunjić (Split), Damir Batinić i Ante Vučemilović-Šimunović (Osijek), te Ivica Modrić i Vlado Svilokos (Zagreb).

    Marić i Batinić kandidirani su za predsjednika, iako teoretski to može biti svatko od članova, međutim, jako je zastupljen stav da IO danas ne izabere predsjednika, nego da to učine sami članovi Komisije između sebe na konstituirajućoj sjednici. Zato je otvoreno kad ćemo službeno doznati ime novog šefa sudaca.


    Bruno Marić je veliki favorit i prema najavama mnogih iz HNS-a bit će novi sudački šef, no pitanje je kad će to biti riješeno. Izvršni odbor će se sastati danas u 11 sati pod predsjedanjem Davora Šukera koji se vratio iz Amerike nakon više od dva mjeseca.

    Potvrdit će Komisiju nogometnih sudaca na temelju prijedloga pet središta. Činit će je sedmorica: Bruno Marić (Sjever), Šime Vukić (Rijeka), Edi Šunjić (Split), Damir Batinić i Ante Vučemilović-Šimunović (Osijek), te Ivica Modrić i Vlado Svilokos (Zagreb).

    Marić i Batinić kandidirani su za predsjednika, iako teoretski to može biti svatko od članova, međutim, jako je zastupljen stav da IO danas ne izabere predsjednika, nego da to učine sami članovi Komisije između sebe na konstituirajućoj sjednici. Zato je otvoreno kad ćemo službeno doznati ime novog šefa sudaca.

    U korist Marića, kažu u Savezu, ide činjenica da ga suci iznimno cijene, da je od igrača višekratno nagrađivan kao najbolji djelitelj pravde, da je kao instruktor za VAR bio glavni i odradio najveći posao u njegovom uvođenju u HNL-u. U isto doba Batinić je još uvijek aktivan na travnjacima i tek treba prijeći u rukovoditeljske uloge, pa je možda prerano da odmah bude predsjednik.

    Do kraja sezone suce i VAR suce delegirat će povjerenik Ivan Novak, a kontrolore smijenjeni šef sudaca Ante Kulušić. Nova komisija počet će operativno raditi tek kad završi tekuće prvenstvo, u nju će tako osim Batinića ući još jedan aktivni arbitar Ivica Modrić. Oni će se tako ostaviti zviždaljke, odnosno zastavice.
    No, mandat ove Komisije za suce bit će kratak, samo šest mjeseci. Krajem 2021. godine su izbori u HNS-u, nakon što se odabere predsjednik i Izvršni odbor Saveza, nova “vlada“ će iz početka formirati sve komisije, pa tako i sudačku.

    Bruno Marić trenutačno je kontrolor suđenja na utakmicama HNL-a, a prije dvije godine dao je ostavku na mjesto glavnog instruktora za VAR, kako je sam naveo “zbog medijskih natruha da je smetnja odigravanju utakmice hrvatske reprezentacije u Splitu“.

    Bivše vodstvo Hajduka tražilo je da on nema nikakvu ulogu u sudačkoj strukturi kako bi prihvatilo sudjelovanje u organizaciji nastupa Vatrenih na Poljudu u kvalifikacijskoj utakmici s Mađarskom. Bio je to jedan od uvjeta, a još od 2009. traje ta “ljubav” Hajduka i Marića. Na kraju se igralo, no bez izravnog upliva Bijelih. Aktualni čelnici Hajduka imaju drugačiju strategiju i dosad se nisu oglašavali o Bruni Mariću.
  • Krizy
    35.5k
    Vodi Istra protiv Lokse :ok:
    4 kluba u velikoj borbi za ostanak
  • Neki tip
    19k
    2-1 Matej Vuk, Istra dosta bolja. Ili, ajd, za taj gol više.
  • Crusades1986
    9.6k
    3:1 opet Ivančić
  • Dragon1Warrior123
    2.8k
    Mogla bi Loksa ozbiljno ispast na kraju iz prve lige haha
  • xavier
    11.1k


    Nadamo se :blush:
  • Infinity
    15.2k
    Prosle su dvije trecine prvenstva i ona prica da ce se Lokomotiva dignuti mi vise nema smisla. Definitivno jedan od velikih favorita za ispadanje. Najgora obrana uz najgori napad lige. Po imenima su u najmanju ruku solidna ekipa i definitivno su najvece razocarenje prvenstva, mada tu nece pasti puno suza, eventualno radosnica.
  • Dragon1Warrior123
    2.8k
    Sa drugog na zadnje mjesto. Kako "velikie" padaju hahahah
bold
italic
underline
strike
code
quote
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.