• emilperska
    16.9k

Bit će zanimljivo pratit da li će ga izreketarit da nastavi davat iste pare za gotovo ništa ili će pristat da im daje upola manje za sponzorstvo druge razine kao nam Ralu npr.
  • plavizg
    20
    Tommy je zadnju godinu platio za poziciju glavnog sponzora 680.000€.
    Pasalic i Mamic su se prije pola godine odlucili odmaknuti od Hajduka i prestali davat lovu Hajduku. Vec se mjesecima znalo da Tommy ne zeli produziti ugovor s Hajdukom zato je izmedju ostalog krenuo Piric sa sponzorskom pricom.

S druge strane, mi za 2026. imamo ukupno sponzorskih ugovora blizu 6M €.
  • NORTE
    25.2k
    Pasalic i Mamic su se prije pola godine odlucili odmaknuti od Hajduka i prestali davat lovu Hajduku. Vec se mjesecima znalo da Tommy ne zeli produziti ugovor s Hajdukom zato je izmedju ostalog krenuo Piric sa sponzorskom pricom.plavizg

Ok, zanimljivo je da se miču, istekao im ugovor 5+5, ali svakako je Hajdugu to dobra stvar što odlaze jer se otvara prilika drugima koji nude dosta više, a i nakon 10 godina stavljaju novi sponzorski logo na dres.

Mamići će svakako ostat upamćeni kao oni koji su udruzi dali velik postotak dionica kluba.
  • mali M
    10k
    otvara prilika drugima koji nude dosta višeNORTE

stari moj njima samo krimosi i žmukleri mogu davati više. Pa Tommy im je davao osim u sponzorskom obliku i u plaćama pojedinaca i u japankama i jogurtima i kaj ja znam čemu sve ne..

Oni neće otvoriti vrata novim prekrasnim sponzorima, nego će spast na polukriminalne peračnice novaca zbog koje će ih s vremenom Uefa baciti u najniži rang i onda će mooožda jednom s vremenom izrast nova baza novih generacija kojima će ipak biti važnije što Hajduk znači i željet ga na zdravim temeljima. Ono što je njima osnovni problem je što je Hajduk stvoren kao klub koji od samih početaka pliva u mutnim vodama.. nikad nije bio narodni niti društveni, stalno je nekakva politička igračka bio i izrastao u opću psihozu lokalnih nestabilnih ljudi... mislim da njima u ovom trenutku nema povratka do nekog trenutka pred gašenje i kretanje od nule..
  • crophantom
    5k
    ma kakvo kretanje od nule. To ako ništa drugo politika nece dozvoliti.
    Mislim da je ovo samo jedan novi ciklus hajpa, trošenja para bjesomucno, opet nabijanja novih dugova, pa ce politika poslati nekog drugog da to malo podmaže i ajmo ispocetka
  • mali M
    10k
    da da, pa slažem se, moja izjava je bila u stilu da će jedino tako izrast u zdravi klub.. zato sam i napisao u zadnjoj rečenici da njima "u ovom trenutku nema povratka" u zdravu sredinu. Dok god se njih umjetno održava na životu oni će lupati svoju glupu teoriju "kontra mraku i sili".. ali siguran sam da će doć jednom i politika koju će bolit dupe za njih pa će se to sve jako brzo urušiti..
  • Schpatz
    1.3k
    Ja nikad ali bas nikad ne bi isao u taj posao sa kripto-sponzorima. Njima jako gori pod nogama, pa ocito drugog rjesenja niti nemaju pa onda cak i ako su njihovi pravnici nasli tu hrpu rupa i rizika, zbog tog izlaska u medije i pritiska koji se stvara na njihovu upravu, prakticki su prisljeni potpisat ovaj ugovor. Oni su vec, opet po klasici, u euforiji i tipa da im uprava veli analizirali smo ugovor, kripto je preriskantan, pravno nam ne odgovara, dole bi nastalo izvanredno stanje. Mislim, o ovom ugovoru se vec prica, koliko? 2 mjeseca? I to na sva zvona, kroz sve medije je prosla ova prica, a ugovora trenutno nema niti na vidiku. Meni to govori da iza kulisa nekaj opasno skripi i da su im pravnici mozda nasli odredene probleme u cijeloj ovoj prici. Svi znamo da su te kriptovalute nestabilne. Danas si tu, sutra te vise nema.

Dobar je primjer mjenjacnica FTX koja je bila gigant, sponzorirala i NBA (135 milijuna dolara Miamiju za ime dvorane) i Formulu 1 (sluzbeni sponzor Mercedesa), pa preko noci otisla u stecaj. Ako WhiteBIT upande u probleme zbog novog sloma kripto-trzista, oni gube glavni izvor prihoda preko noci, a skupe ugovore i dalje mora placat.

Jos jedna stvar, sto ako EU promijene pravila? Regulativa u Europi oko kriptovaluta se stalno steze i zakoni postaju rigorozniji zbog pranja love... Onda dolazi do i te reputacije, ako je uopce ovi dole imaju, ali taj kripto biznis i dalje ima dosta negativan prizvuk kod dobrog dijela poslovnog svijeta i banaka... Ako sutra ta mijenjacnica zavrsi u nekoj aferi, oni si ruse ugled kod klasicnih, stabilnih sponzora.

I sad, dolazimo do toga da se ceka vec 2 mjeseca, ovaj piric je svako malo po novinama, razbacuje se fiktivnim milijunima, a njihovi odvjetnici su ocito svjesni zamki koji nosi ovaj ugovor. Oni moraju trazit brutalne bankovne garancije, znaci da neka europska banka garantira da ce oni dobit svojih 2 milijuna eura cak ako i WhiteBIT propadne. A takve garancije je u kripto svijetu jako tesko i skupo dobiti.

E sad, kak ulazi tu Barcelona i WhiteBIT skupa? Kad Barca potpisuje ugovor s kripto mjenjacnicom, njihovi odvjetnici ne pristaju na price "platit cemo na kraju sezone". Oni traze da se fiksni dio osiguraju preko najjacih svjetskih banaka i plati unaprijed. Ako sponzor propadne, klub je vec uzeo svoje. Ovi dole takvu pregovaracku moc nemaju, oni su u poziciji da njima treba odmah ta lova pa pristaju i na losije uvjete. Plus to kaj je Barca globalni brand i oni se reklamiraju preko Barce po cijelom svijetu. Njima je cilj da se njihov logo vidi na Camp Nou. S tovarima je druga prica, tu ne kupuju globalni brend nego bazu navijaca na Balkanu.

A sad ono meni mozda najzanimljivije. Koja je korist WhiteBIT da bude sponzor tovarima? Znaci, mi nismo neko trziste i oni trebaju napravit brutalan promet da bi si uopce vratili tih 2 milijuna eura godisnje nazad. Razlog je pranje ugleda i "legalni legitimitet" u EU. Te mjenjacnice iz istocne Europe imaju ogroman problem s povjerenjem u zapadnoj Europi i kod EU regulatora. Njima je to potpis s klubom iz EU (makar je to hajduk) zapravo kupovina legitimiteta. Njima sluze tovari kao jeftina ulaznica za pranje imidza unutar EU.

Meni ta prica uzasno smrdi jer nema sanse da WhiteBIT kroz nase trziste vrati tih 2 milijuna eura godisnje. Ovo kaj sam gore napisao je velika opasnost za ove dole jer ako WhiteBIT procijeni da im ta reklama vise ne donosi politicke i poslovne bodove u EU, oni ce lagano ugasit pipu, a hajduk ostavit u ogromnim problemima. Vjerujem da i im uprava svjesna rizika u koji ulaze, znaju da je ovo mutna prica ali je ta realnost da njima gori pod nogama i nemaju taj luksuz odbit 2 milijuna eura. A WhiteBIT je svjestan da nikad nece vratit tih 2 milijuna kroz nase trziste tj kroz navijace hajduka, ali njima je to trosak politickog lobiranja i pranja imidza u Europi. WhiteBIT kupuje mir, ciste papire i sliku legalne firme unutar EU.

Ocekujte da ce se ugovor potpisat, oni ce s tom lovom pokrpat te rupe i prezivjet, a sve one price o postocima od transakcija, kak ce stvorit neki "jaki hajduk" ce s vremenom umrijet u medijima. To je samo pojas za spasavanje da brod ne potone.
  • NORTE
    25.2k
    Koja je korist WhiteBIT da bude sponzor tovarima? Znaci, mi nismo neko trziste i oni trebaju napravit brutalan promet da bi si uopce vratili tih 2 milijuna eura godisnje nazad. Razlog je pranje ugleda i "legalni legitimitet" u EU.Schpatz

Već su sponzori Barcelone i Juventusa, tako da ovo ne može biti slučaj.
    Ovo je i stvar osobne prirode, iz navijačkih pobuda, a isto tako i politički projekt.
  • Dudu
    3.2k
    ne znam šta se pjenite oko toga već 10 dana..

solidna lova za dres, imat će taman za Livajinu godišnju plaću i tu priča staje.
  • Keyser Soze
    19.7k
    ne znam šta se pjenite oko toga već 10 dana..Dudu

Da dobijaju 2 milijuna ne bi se pisalo o tome. Nego su se ljudi malo prepali Pirićevih neinteligentnih najava "dat ćemo koliko treba za jaki Hajduk", "10 milijuna godišnje" itd.
  • crophantom
    5k
    Ok, nek je i 10... pa nama je neki loš scenarij EL 20 milja, da ne govorim da rastemo sa sponzorima, da mozda uđemo u LP, da imamo 3 puta više prodajnog potencijala u igračima nego oni, da smo dalje sa stadionom.

S tim da oni tih 10 prve 3 godine moraju koristiti da pokrpaju dugove.

Oni nas ni sa 10 milja ne mogu stici osim ako mi sjebemo.
  • Keyser Soze
    19.7k
    Jasno, iako ja mislim da će oni dobiti samo tih fiksnih 2m jer da stvarno dobijaju velike cifre Pirić bi već bio na mjestu predsjednika uprave. Silne najave o milijunima, a pola ekipe im se rasulo + dovode pojačanja upitne kvalitete.
  • crophantom
    5k
    kolko ja shvaćam pravila uefae, čak i da njima Piric dofura 3 kamiona para, oni ne smiju kupovati dok ne prodaju. A da imaju ozbiljne kupce za Sigura i Pukija, prodali bi ih vec odavno.
  • rioda
    17k
    Obećavajuće zvuče najave da će im financirati pojačanja jer to znači da se kružni tok još malo produljuje. Opet će se nakrcati masom upitnih stranaca kao i kroz prošlih 10-15 godina. Od domaćih, ove godine još žive na Ćaćinoj slavi, iduće godine Pirke slavodobitno najavljuje povratak Pašalića za još jednu euforiju.
  • Droljo
    28.8k
    kako se to regulira FFPom. Zamišljam da jedan od ovih aviokompanija preko kojih se upumpava lova u mega klubove stavi u ugovor da postotak svake aviokarte ide u bonus sponzorstvovjeko1701

Tovari to imaju već dugo. Od neke pive su imali prije tipa od svake prodane boce jedna kuna je išla njima i još sličnih slučajeva je bilo. Tak da ide to...
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.