• emilperska
    16.3k
    Ime naselja Lučko upućuje na njegovu nekadašnju funkciju luke, odnosno prijelaza preko Save. Taj je prijelaz bio u funkciji još u 18. stoljeću kada se vodio i spor između Kaptola i Gradeca oko prava na ubiranje prijevoznine, u kojemu je Sabor to pravo dao Kaptolu.

Selo Botinec dobilo je ime po grofovskoj obitelji Boti koja je tu posjedovala veći dio zemlje.

Remetinec, koji se nekada zvao Tupal, bio je posjed redovnika Pavlina.

Selo Čehi imalo je poseban status zbog davanja desetine Kaptolu. Tu su i poneki građani slobodnog i kraljevskog grada Gradeca kupovali izvangradska imanja.

Selo Blato, ime kojega točno opisuje tlo na kojem je smješteno, javlja se na zemljovidu Zagreba i okolice 1822.

Proces uključivanja prostora Novoga Zagreba - zapad u Grad Zagreb u formalnom je smislu započeo 23. prosinca 1949. Tada su Gradu pripojeni dijelovi ondašnjih mjesnih narodnih odbora Remetinec i Gaj. Veći dio toga prostora - na kojemu djeluju narodni odbori Hrvatski Leskovac, Lučko, Remetinec, Stupnik i Sveta Klara - tada je u upravnoj nadležnosti zagrebačkog kotara. Naselja Odra, Mala Mlaka i Turopoljsko Hrašće pripadaju, pak, Kotaru Velika Gorica. Godine 1952. zagrebačkom kotaru s ovog su područja pripadale općine Stupnik i Sveta Klara, a Općina Odra bila je u sastavu velikogoričkog kotara. U to vrijeme području Grada Zagreba pripadaju naselja Mali Gaj, Podbrežje - Kajzerica i Veliki Gaj. Tri godine kasnije cijelo područje Novoga Zagreba - zapad, zajedno s područjima današnjih gradskih četvrti Brezovica i Novi Zagreb - istok, uključeno je u sastav Općine Remetinec koja je jedna od općina širega gradskog područja u tadašnjem Kotaru Zagreb, nastalom spajanjem Grada Zagreba s dotadašnjim dugoselskim, zelinskim, velikogoričkim i samoborskim kotarom. Već 1957. Općina Remetinec pripada užem području grada. Od 1967. do 1974. cijelo to područje čini jedinstvenu općinu Grad Zagreb. Na području nekadašnje općine Remetinec od 1974. do 1990. djeluje Općina Novi Zagreb. Do početka 1994. na prostoru današnjega Novog Zagreba - zapad postojalo je 15 mjesnih zajednica: Blato, Botinec, Čehi, Hrašće, Hrvatski Leskovac, Ježdovec, Kajzerica, Lučko, Mala Mlaka, Odra, Remetinec, Savski gaj, Siget, Sveta Klara i Trnsko. Gradska četvrt Novi Zagreb - zapad obuhvaća i mali dio područja bivše Mjesne zajednice Brezovica (dio Brezovičke ceste).

Web Grada ZGa
  • emilperska
    16.3k

Ne živim tamo, ali ona ulica gdje je Cedevita pa njen nastavak prema mjesnom odboru ili kulturnom centru kak već to zovete, ima par kuća spomenute manjine ako se ne varam. Prolazio kad sam se vraćao s derbija jer sam parkirao kod crkve. I stoje pripadnici te manjine i promatraju hehe.
  • Droljo
    28.4k
    manjineemilperska

manjineemilperska

Koje manjine? Nacionalne?
  • Paulie
    1.3k

Predstavljam Zagreb iz Dubrave slike urbane
  • Mr Anderson
    19.5k
    Želiš li nam reći da je Blato urbano naselja, a ova nisu ili?
    Ježdovec je od King Crossa i tog dijela udaljen jednako kao Blato od Arene.
    emilperska

Upravo to, urbanizirani su. Koliko je Blato ili Klara udaljeno od centra grada, koliko ovi ostali? Kakav King cross, po čemu je on mjerodavan? Blato je doslovno na Savi preko puta Jaruna, Klara je spojena s Trnskim i Sigetom. Btw i jedni i drugi imaju kanalizaciju više od 15 godina, ne znam o čemu pričaš. Uglavnom, mislim da pričaš napamet, da nisi nikad ni bio u tim dijelovima grada.
  • emilperska
    16.3k

Gradnja stambenih jedinica u Blatu je gotovo stihijskog karaktera jer nema popratnih sadržaja (obrazovnih, kulturnih, športskih, rekreacijskih, zdravstvenih,…) koji bi doprinijeli poboljšanju kvalitete življenja u Blatu.

Ponosni smo da je krajem 2009. god. otvoren dječji vrtić u Blatu sa tri odgojne skupine koji je u potpunosti izgrađen sredstvima Gradske četvrti Novi Zagreb - zapad, ali se već po otvorenja potvrdilo, kako je premalen.

Naselje Blato još uvijek nema u potpunosti izgrađenu komunalnu infrastrukturu jer se ona desetljećima nije gradila u dijelovima naše gradske četvrti. Posljednjih godina se intenzivno radi na tome i gotovo čitavo naselje je priključeno na sustav vodovoda i odvodnje. Potrebno je još završiti pojedine dijelove koji su zbog određenih poteškoća ( imovinsko pravnih odnosa) ostali još bez odvodnje, a neki još i bez vode.

Blato je doslovno na Savi preko puta JarunaMr Anderson
    Pa Ježdovec, bar njegov dio gleda na Jarun isto preko Save hahaha. Isti je kurac.

Evo i noviji članak:
    https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/naselje-na-rubu-zagreba-nema-ambulantu-ni-postu-a-cijena-kvadrata-probija-plafon-postat-cemo-urbano-selo-foto-20250622

Ok Leskovac je dalje, ali to ne mijenja činjenicu da su to sve naselja koja su naknadno pripojena ZGu i svojom infrastukturom odnosno neimanjem iste, odudaraju od redvonih naselja formiranih prije 90ih, uključujući Jarun, Prečko, Špansko itd.

Uglavnom, mislim da pričaš napamet, da nisi nikad ni bio u tim dijelovima grada.Mr Anderson

Radio sam nekad u Blatu i Klari, zato sam i upoznat sa svim "benefitima" tih naselja :)
  • Mr Blue
    4.8k
    Mi smo s Trnjem, Trnje s nama, svi su nama pod nogama :cool:
  • Mr Anderson
    19.5k
    Ok Leskovac je dalje, ali to ne mijenja činjenicu da su to sve naselja koja su naknadno pripojena ZGu i svojom infrastukturom odnosno neimanjem iste, odudaraju od redvonih naselja formiranih prije 90ih, uključujući Jarun, Prečko, Špansko itd.emilperska

Pa sve su to nekad bila sela...i Dubrava i Sesvete i Špansko i Prečko i Jarun. Stari Zagrepčani će reći da je Zagreb na zapadu do Remize i okretišta Črnomerec, na jugu do Vukovarske, na istoku do Bukovačke i sjeveru do Gupčeve zvijezde, sve ostalo su predgrađa. Ne vidim po čemu je bolje živjeti u Dubravi nego u Španskom ili Remetincu. Baš naprotiv.
  • Probirštift
    1.4k
    Ja s dvorišta zgrade gledam u Kranjču pa vi vidite :cool:
    Moram organizirati Zona Zagrijavanje roštilj prije tekme valjda bu svi stali :rofl:
  • puxigadjurdja
    3k
    Dugave se vide sa visina to su riječi Jurija Gagarina.
  • pešća
    1.5k
    Jesi baš s Pešće ili si doselio nekad?dragošlapa

Okruglih 20 godina otkad sam došao kao klinac sa starcima.

Zato je nama sa zapada selidba na Kranjču puno lakše pala nego vama s istoka.Mr Anderson

Pomodnjaci! Ziher ste bili i za selidbu Maksimira na područje hipodroma i velesajma kad je to bilo u igri.
  • Mr Anderson
    19.5k
    Pomodnjaci! Ziher ste bili i za selidbu Maksimira na područje hipodroma i velesajma kad je to bilo u igri.pešća

Ajde ne seri i ne laprdaj bezveze o nečemu što nemaš pojma. Ti si došao prije 20 godina na Pešću i ti si sad kao jedini ispravan se našao tu docirat nekome.
  • pešća
    1.5k
    Shvati zajebanciju.
  • Mr Anderson
    19.5k
    Shvati zajebanciju.pešća

Shvati ti da je ovo pisana riječ, a ne razgovor uživo da bi uvijek mogao pogoditi ka se netko zajebava. Meni nije tako izgledalo.
  • Ljubo
    741
    Ja se osobno nikada necu seliti, sve kaj mi treba je na mojim Ravnicama :)
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet