• ZG plavi 01
    174
    pa bio je klub 24 godine bez titule i vidi cuda, nije se to dogodilo. Istina je da su bila drukcija vremena i nogomet je drukcije funkcionirao, ali nije klub navijacki pao.
  • vjeko1701
    24.2k
    Istina je da su bila drukcija vremena i nogomet je drukcije funkcioniraoZG plavi 01

Ovo, drugo je bilo onda a drugo danas. Da mi ostanemo bez titule preko 20 godina u trenutnoj konkurenciji, očekivao bi prosjek posjećenosti ispod 4k.

Drugo da je to u konkurenciji klubova koji nižu KL/EL finala ili duboke završnice LP. To je onda ozbiljna razina nogometa i konkurencije.
  • crophantom
    3.8k
    Kako je sve oko Hajduka prebacilo kad su se spomenuli Kazahstanski milijuni, cak I malog Štoriju.
    Sad odjednom nisu netko ko ce mijenjati društvo, HDZ nema veze, pa sta i Ivosevic je iz politike, moraliziranje je jadno jer onda Hajduk nije na prvom mjestu i prvenstveno su sportski klub.

Napokon priznaju da moraliziraju samo kad njima paše :lol:
  • ZG plavi 01
    174
    mislim da bi bila sramota epskih razmjera da najbogatiji klub u ligi ne uzme titulu 20 godina.
  • Svi na Sjever
    3.5k
    Druga - Financijska situacija je puno ozbiljnija nego se pušta na van, HDZ baš ne može dikretno počet upumpavat lovu a Split love nema pa se sada preko Pirića krenulo u ovakvu priču gdje će se uslugama i pogodovanjem dobiti tajanstvene istočno-europske investitore da upumpaju taman love kolko treba da se pozatvaraju dugovi i usput svima nešto sastrane u džep.vjeko1701

Ovome sam i ja najbliži, realno da im je financijska situacija jako loša, budimo realni samo premišljanje oko Livajinog ugovora dovoljno govori, netko tko ti drži glavu iznad vode, ne pitaš jel 600 ili 900 tisuća.

Kao da netko u Dinamu kaže nećemo Mišiću dati npr.bonus 500 tisuća za ovu sezonu, a čovjek je trenutno najbolji veznjak sa HR putovnicom.
  • DerHerrKool
    682
    daj mi molim te objasni kojom logikom se dobije ovakav zaključak. Kakav je to tijek misli koji od hipotetske rasprave uspije doć do epskih sramota?
  • hardek
    9.9k
    Radošević i Lončar odlaze iz Istre na kraju sezone. Gotovo sam siguran da Radošević ide kod tovara, a nebi se iznenadio ni za Lončara.
  • vjeko1701
    24.2k
    mislim da bi bila sramota epskih razmjera da najbogatiji klub u ligi ne uzme titulu 20 godina.ZG plavi 01

pa u opisanoj hipotetskoj situaciji očito ne bi bili najbogatiji klub u zemlji
  • mali M
    9.8k
    Ovo, drugo je bilo onda a drugo danas. Da mi ostanemo bez titule preko 20 godina u trenutnoj konkurenciji, očekivao bi prosjek posjećenosti ispod 4k.vjeko1701

Pa čak se u ovoj hipotetskoj raspravi nebi složio. Drugo je bilo tada, drugo danas ALI, isto tako, drugo je danas, ovaj trenutak, nakon što se stvara zdrava okolina i vođenja kluba i osluškivanja i suradnje s navijačima... Ja mislim da mi kroz godinu dve više nebumo nikad prošli ispod krcate Kranjče... A tedencija je rasta..

Mogu se složiti s vama da se to dogodilo kroz zadnjih 20 godina kad smo se borili između krimosa i milicajca, pa i kuhačice kave i mumije... Onda bi pali navijački jako... Ovako to nije više opcija...
  • MateG
    241
    slušaj ovu teoriju zavjere
    Pavlek uhićen u Kazahstanu
    Milijuni iz Kazahstana dolaze u Hajduk

Pavlek zapravo krade sve ove godine da bi investirao u Hajduk?? Pametnom dosta :lol: :lol:
  • Netkos
    137

Hajduk bi uskoro mogao dobiti novog glavnog sponzora, tvrtku WhiteBIT ukrajinskog bogataša Volodimira Nosova.

Vijest je još daleko od službene, razgovori na ovu temu između vlasnika splitskog kluba i čelnika ukrajinske tvrtke tek trebaju biti obavljeni, no "pismo namjere" na Poljudu već neko vrijeme drže u rukama i sve su skloniji tome da ga prihvate. Pod uvjetom, naravno, da sve ono što trenutačno samo lebdi u zraku bude čvrsto stavljeno na papir.

U ime Ukrajinaca pregovarač je Ivica Pirić, bivši nogometaš Hajduka, poduzetnik i počasni ukrajinski konzul u Hrvatskoj, koji je prije nekoliko dana u razgovoru za Sportske novosti prvi put progovorio o ponudi koja bi se ovih dana trebala naći na stolu Grada Splita i udruge "Naš Hajduk", kao većinskih Hajdukovih vlasnika, pri čemu je naglasio kako upravo sebe vidi kao novog člana klupske upravljačke strukture.

"Nekoliko tvrtki iz Ukrajine, Kazahstana i Uzbekistana spremno je ući u taj projekt. To su zemlje u kojima sam proteklih godina najviše radio, a i one su, svaka na svoj način, povezane s WhiteBIT-om", kazao je Pirić.

Sastanak s Torcidom
    Volodimir Nosov, vlasnik WhiteBIT-a, jedne od većih europskih kripto burzi i blockchain tvrtki s više od 35 milijuna korisnika čiji se godišnji volumen trgovanja mjeri u milijardama eura i koja se kao sponzor pojavljuje u Juventusu i Barceloni, uskoro bi, najavio je Pirić, trebao doći u Hrvatsku i sjesti nasuprot vlasnika Hajduka.

"U svakom slučaju, ako se dogovorimo s Hajdukom, ja bih trebao biti taj koji bi ušao u upravljačku strukturu kluba (...) Vlasnička struktura nas ne zanima, ali svakako bismo htjeli postati dio Hajdukove upravljačke strukture", podvukao je Pirić.

U tom smjeru povukao je i prve poteze. Naizgled nelogične, a opet, kako kažu osobe dobro upoznate s aktualnom klupskom hijerarhijom, sasvim razumljive. Sastao se, naime, s vodećim ljudima Torcide kako bi im izložio svoj plan i dobio zeleno svjetlo za njegovu realizaciju.

Volodimir Nosov jedan je od većih ukrajinskih tajkuna, a kao nogometni sponzor pojavljuje se u Barceloni i Juventusu

Svjestan kako bez Torcidina blagoslova neće moći ući u "upravljačku struktura kluba", Pirić je navijačima obećao prvo milijune, a potom moćnu momčad, koja će biti sposobna "napasti Dinamo u borbi za naslov prvaka". I to već iduće sezone.

Istovremeno, lukavo je naglasio kako ni njega ni njegove partnere ne zanima vlasnička struktura, što znači da model vođenja kluba, za koji se Torcida kroz udrugu "Naš Hajduk" izborila još prije 15 godina, ne bi došao u pitanje.

No, je li to baš tako?

Kraj narodnog kluba?
    Mnogi u samoj Torcidi smatraju kako sponzoriranje kluba na ovakav način, netransparentnim dogovaranjem mimo klupskih i vlasničkih institucija te uvjetovanje ulaskom u "upravljačku strukturu", nije ništa drugo nego put koji vodi do okončanja modela narodnoga kluba.

Među najžešćim Hajdukovim ultrasima ovih se dana vode intenzivne rasprave treba li Ivici Piriću i njegovim partnerima dopustiti ulazak u klub na način kako su to oni zamislili ili se pak treba držati ne samo vlastitih načela, u koja su se do jučer kleli i za njih bili spremni poginuti, nego i klupskih dokumenata koji jasno propisuju tko, kada i kako može postati sponzor kluba, a tko, kada i kako može postati dio "upravljačkih struktura".

I dok jedni tvrde da je i ranije bilo popuštanja i odstupanja od principa i dokumenata, a sve u svrhu višeg cilja, pa stoga ne vide nikakav problem u ukrajinskom kapitalu, dapače, ako on jamči financijsku stabilnost i rezultatsku konkurentnost onda kritičare treba ušutkati, a novac uzeti, drugi, po cijenu novih natjecateljskih posrtaja – jer rezultat je, ne zaboravimo, trend, a ideal vječan – ne žele ni čuti za prostituciju koja će označiti povratak Hajduka u prošlost obilježenu sumnjivim poslovima još sumnjivijih likova.

Volodimir Nosov oligarh je o kojemu se svašta može pročitati. Biografija mu zvuči kao da ju je Ian Fleming osmislio, stoga ne čude sjene sumnje nad njegovim bogatstvom i podozrivost jednog dijela navijača

U samom Gradu, većinskom vlasniku kluba, ne misle pak ništa. Niti ih itko išta pita. Iako, Grad će u nekom trenutku, pod uvjetom, naravno, da ponuda WhiteBIT-a i Volodimira Nosova postane stvarna, morati presjeći. Ili se umiješati ili prepustiti sve aktualnoj Upravi. Koja jedina ima pravo odlučivati o klupskim sponzorima. A to, i to nimalo hipotetski, znači da bi Ivan Bilić, sadašnji predsjednik Hajduka, ako misli uzeti spasonosne milijune, morao donijeti odluku o vlastitu razvlaštenju.

Ipak, ni to, bez obzira na to što Ivan Bilić možda i nije najpoželjniji predsjednik na svijetu, neće ići tako lako.
    Statut protiv Pirića
    Iako se u medijima špekulira kako Pirićev ulazak u "upravljačku strukturu" ne znači ništa drugo nego njegovo imenovanje klupskim predsjednikom, jer jedino to, s pozicije kapitala, ima smisla, Hajdukov Statut govori nešto drukčije.

Da bi neka osoba ušla u razmatranje za Hajdukova predsjednika mora imati odgovarajuću visoku stručnu spremu i višegodišnje radno iskustvo na upravljačkim poslovima. Što, koliko je poznato, Ivica Pirić nema.

Pirić, naravno, ne mora formalno biti predsjednik, on, uostalom, decidirano nije ni rekao da to želi biti, dovoljno je da bude dio "upravljačkih struktura" s velikim ovlastima, no i tu, ako uzmemo u obzir da bi bio "samo" član Uprave, po njega stvari ne stoje najbolje. Hajdukov statut, naime, jasno propisuje da upravljanje kubom mora biti "neovisno od svih političkih, gospodarskih i privatnih utjecaja". Što u Pirićevu slučaju, logično, nije moguće jer ga privatni ulagač u Upravu i postavlja kako bi u njoj imao svoj utjecaj.

Isto tako, član Uprave ne smije se baviti poslovima vezanim uz posredovanje u transferima igrača ili trenera, a upravo time se Pirić nekoć bavio.

Dvije opcije
    Postoje, dakle, samo dvije opcije – ako se Nadzorni odbor ne odluči na treću i počne svjesno kršiti klupska pravila i državne zakone – da Ivica Pirić postane dio Hajdukove "‘upravljačke strukture".

Prva je, brža i jednostavnija, da mu sadašnja Uprava izmisli funkciju. Kao što je, recimo, izmislila, Ivanu Rakitiću. I da potom svi nadzornici i skupštinari naprosto začepe nos i zažmire na činjenicu da čak ni tada Ivica Pirić ne ispunjava sve uvjete propisane za klupskog djelatnika. Ne bi im bilo prvi put. Pitanje je, međutim, koliko bi to samog Pirića zadovoljilo. Njegovi milijuni, ponovimo, igraju samo ako mu jamče potpune ovlasti.

Druga opcija mnogo je ozbiljnija i o njoj se odavno priča čak i među zagovornicima socios modela. A to je da se model promijeni na način poznat u mnogim europskim klubovima, da navijači/članovi ne biraju Nadzorni odbor, kao što je sada u Hajduku slučaj, nego da izravno biraju predsjednika. Koji bi u svojoj kandidaturi, među ostalim, govorio i o novcu koji će donijeti u klub. Kao što Ivica Pirić sada naokolo govori o sedam, osam milijuna eura godišnje

Model bi u tom slučaju preživio, njegovo modificiranje bilo bi aklamativno pozdravljeno jer je čak i najvećim zagovornicima sadašnjeg načina upravljanja jasno kako je u 15 godina, unatoč objektivnim okolnostima, poput kriminogenog društvenog okvira i sveopće odioznosti prema "Našem Hajduku", potrošeno previše ljudi za sve manju mogućnost izlaska iz začaranog kruga vlastitih nedorečenosti i slabosti. Problem je, međutim, što Hajduku financijska injekcija treba sad, a promjene ovakve vrste ne mogu se obaviti preko noći.

‘Tommy‘ pri kraju
    I dok ovih dana u Hajduku i oko Hajduka, a da išta osim naklapanja i nagađanja nije poznato, traju trvenja oko ukrajinskih ulagača i njihova hrvatskog predstavnika, trezveniji navijači, kojima sline ne cure na sam spomen nečijih milijuna, upozoravaju kako model, kakav god bio, ne bi smio biti prepreka privatnim ulaganjima, ali samo pod uvjetom da ta ulaganja budu transparentna i čista, što je u današnjem nogometu, kao ponajvećem svjetskom biznisu, iluzorno očekivati.

Pred Hajdukom su, ukratko, burni dani. Kraj je sezone, još jedne bez trofeja, novca nema, friško izabrani sportski direktor treba početi slagati momčad za tradicionalnu ljetnu euforiju, ugovor s "Tommyjem" kao glavnim sponzorom ulazi u zadnju godinu, a mogući novi sponzor, koji se može pohvaliti da mu hrvatsku podružnicu vodi sin glavnog državnog odvjetnika, klubu kojemu tako jako želi pomoći prilazi sleđa. Poput tata.

Uspješno se prišuljao. No, to je bio lakši dio posla, sada slijedi izlazak na čistinu.
  • fakin
    3.8k
    Mislim da novinari pisu gluposti kao i vezi nas i bobana. Da se nakon svega tovari odreknu narodnog modela i prihvate 1 gazdu doslovno bi unistili i 1% svog dostojanstva i morala. Mislim da dok nh to vodi da nema sanse da 1 gazda preuzme klub.
  • T90d
    2.9k

Nemaju oni ni 1% dostojanstva i morala.
    Nema šanse da oni ne prihvate te milijune, samo da nas sruše, bar na jednu sezonu, pa makar (opet) pogazili kodeks. Pustit će pranje novaca i politiku u klub. Nek naprave to i nek ih unište kao što je uništen Split, Šibenik, Zadar. Nek se ugase!
  • Mlađi referent
    15.3k
    Ma hajdučki model je mrtav. To znaju i oni. Osim toga, svaki model koji je svrha sam sebi i koči razvoj kluba treba bit maknut.

Po meni bi hajduci bili ozbiljno glupi da ne pokušaju naći nekakav vid suradnje ako je priča barem ublizu ovakva kakvom ju se predstavlja u medijima.

Meni djeluje nerealno da bi firma ulupala takvu lovu za reklamu na dresu i upravljačku poziciju Pirića, no, ako je tako, s tim se može radit.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet