• Kujtim Shalla
    8.8k
    tako je, nije stari . Otišao je on za 9,5 milja u Wolfsburg pa nakon toga išao za 5,5 milja u Fulham premier league,odradio ugovor do kraja i ovi ga zgrabili . A nije Danska liga više bedasta . Oni dovode igrače koje ni ne možemo. Taj isti midtjylland je nudio 11 milja eura za mladog Argentinskog reprezentativca . Ozbiljan novac . Ovoga bi bilo dobro pokupiti sad
  • CastAway1986
    5.4k
    Mbabu je top igrac ali imam osjecaj da ce ga po isteku ugovora uzeti Basel ili Young Boys
  • Kujtim Shalla
    8.8k
    Pa.ima priliku svako dogovoriti uvjete i njihov je od ljeta ,gratis . Tako i mi
  • Omake
    16k
    Ja se i dalje nadam Juanu Iglesiasu ako se proda Valincic.
  • Kujtim Shalla
    8.8k
    mi smo više za Tompsona :rofl:
  • BlueDD
    47

Meni su iz Danske lige dva zanimljivija igrača:
    - Kelvin John (Aalborg, prema TM 750K eur) - ko rotacija za sve tri napadacke opcije poput Bakrara
    - Casper Winther (Lyngby, prema TM 1.5 mil eur) - sestica ili osmica.

Ali rekao bi da niti jedan od njih nije pojačanje za prvih 11, a u mojoj nekoj viziji strance dovodimo kao potencijale u juniorsku/b momčad ili kao upgrade za startera u prvoj momcadi, igrači od 12 do 24 mjesta u seniorima bi trebali biti uglavnom s našeg govornog područja iz perspektive stvaranja kohezije momčadi.
  • Droljo
    25.6k
    Mbabu je nedvojbeno dobar bek ali nisam za dovođenje 31. godišnjaka za ogromnu plaću da bude faking desni bek. To moramo napraviti ili kupiti mlađega.
  • Kujtim Shalla
    8.8k
    koliko ti godina ima Miha Zajc? O čemu pričamo,nas ako ne i najbolji igrač . A i on je došao mukte. Isto znam da ima možda i najveći plaću u momčadi. Jel vrijedi ,vrijedi. Ne možemo igrati samo sa mladićima . Treba to fino izbalansirati
  • Droljo
    25.6k

Ali desni bek?
  • BlueDD
    47

Nadam se s obzirom na to koliko voliš kopat podatke i koliki trud ulažeš da ćemo jednog dana ugledat i tvoju verziju recruitment plana za Dinamo, nešto poput ovog:
    Recruitment analysis Ajax
  • Omake
    16k
    hvala. Zanimljivo za čitanje. Bilo je nešto slično zimus. Vjerojatno će biti i do ljeta.
  • rokikaciga
    11.8k
    Vidim da ima Varelin scouting report na stranici tog lika, ali uz napomenu da nije on pisao Scouting report

https://targetscouting.com/2026/02/06/cardoso-varela-dinamo-zagreb-scout-report/

I kaže sljedeće

He is an unprecedentedly fast player who almost always wins his 1-on-1s with his acceleration. This acceleration, but also his speed in the longer term, makes him dangerous. Passing the ball past his opponent and then moving past it is his favorite way to go into the 1-on-1. But Varela also uses the stepover or a quick give-and-go a lot.

Znači on kaže da je Varela odličan dribler i da osvaja večinu svojih 1-na-1 duela s loptom u nogama.

In aerial duels, he often uses his shoulders well, but due to his height, he usually avoids these duels

Kaže da je dobar u zračnim duelima, ali da ne ulazi u njih

Varela is a really good dribbler. Because he keeps the ball close to him and can accelerate wonderfully, he creates danger, both with and without the ball. He knows how to use his dribbles well, and often chooses the right moment.

Opet spominje dobar dribling

He regularly continues these dribbles with a good cross. You can see from Varela that he knows where he wants the ball and often gets it there.
    His passes at close range are fine, but I think his crosses are especially strong. His high balls in particular are very good to see: no blind or weak balls, but crosses with an idea and with power. In my opinion, Varela is the most dangerous on the left and can deliver his best crosses.

Kaže ima dobar centaršut što bi značilo da bi trebao imati dobar postotak preciznih centaršuteva. Kaže da je solidan u kratkim dodavanjima.

Stavio bih graf Varele iz HNL-a ali je odigrao samo 269 minuta (zabilježenih na best11 stranici) a treba 300 za graf.

Ali imam ja drugo oružje za ove pizdarije, zasada nemam relativne statistike već samo apsolutne a znamo da 2.5 uspješna driblinga u Dinamu 2021 i u Gorici 2025-6 nije isto.

Od zadnjih 11 sezona uzeo sam sve sezone koje su igrali Oršić, Soudani, Hoxha (uključujući i druge klubove osim Dinama), Ivanušec i Varela

Osnovne statistike - 9 utakmica, 260 minuta, 0 golova, 0 asistencija u HNL

Da normaliziram statistiku koristit ću per 90 statistiku jer nije pošteno brojat ukupan broj pokušanih driblinga Soudaniju ili Orši koji su odigrali 2500 minuta, a Varela samo 260 u mom datasetu

xA - očekivane asistencije. Dobra metrika da se vidi u kakve šanse igrač gura svoje suigrače. Mana je da ne računa kada suigrač ne zapuca prema golu

Varela - 0.04
    Ostali - 0.12

Znači da se u punoj sezoni cca 30 utakmica * 90 minuta = 2700 minuta (ovo odsada koristim kao standard za prvotimca) kao prvotimac Varela bi imao jednu asistenciju . Ostatak družine je na 4 asistencije u cijeloj sezoni. Već tu polako pada ta teza da ima dobru kreativnost, iako su udarci glavom iz centaršuta dosta niska vjerojatnost da će past gol (nizak xG).

Udarci u okvir gola i % udaraca u okvir golaž

Varela - 1.4 i 25% u okvir gola
    Družina - 1.9 i 39% u okvir gola

Varela manje puca prema golu i ima puno gori postotak točnih udaraca u okvir gola. Em imam osjećaj da mu fali snage u udarcu, em nisu precizni.

E sad ono najbitnije

Pokušani driblinzi i % uspješnih driblinga

Varela - 5.54 i 44%
    Družina - 5 i 51%

Ovdje se vidi da Varela češće ide u dribling od svih ostalih ali i da nije toliko uspješan u driblinzima. Hoxha je ove sezone na 7.5 pokušanih driblinga i 60% uspješnosti driblinga. Hoxha općenito odskače od Orše i Soudanija koji su na cca 50% obojica dok je Hoxha redovno oko 60%. Predzadnja Oršina sezona je na 41% uspješnosti driblinga. Nije kritično, ali imam osjećaj da mu uspješnost jako pati jer mu fali mišića da se izbori u duelu sa Kolingerima i sličnima. Kolinger je sporiji i od mene, ali kad te primi za rame i spusti rampu ne ideš ti nikam.

Centaršutevi i % uspješnih

Varela 5.88 i 47%
    Ostali 2.22 i 30%

Ovo je jako jako visok postotak pokušanih centaršuteva i uspješnost je na elitnoj razini. Nadam se da sam u pravu ali ne čini mi se ovo kao nešto što je održivo, barem ovaj postotak. Ovdje pada teza nekih forumaša da centrira samo da centrira i da to jako loše radi

Napomena da postotak uspješnih centaršuteva s lijeve strane je zapanjajućih 57%.

Ključna dodavanja

Wyscout opisuje na sljedeći način

A pass that immediately creates a clear goal scoring opportunity for a teammate.

i ovo je odlična metrika koja uključuje i dodavanja kada suigrač ne zapuca prema golu jer mu npr protivnik ukliže u zadnji tren

431351687.webp

Varela 0.69
    Društvo 0.42

Ovdje Varela pokazuje da u prosjeku kreira više opasnih šansi od nekih igrača koji su božanstvo u pričama navijača najvećeg kluba na svijetu. Ali s obzirom da nema nije dubinsku loptu odigranu u 260 minuta rekao bih da sve te opasne šanse kreirane dolaze iz centaršuteva

Progresivni driblinzi s loptom

Metrika koja pokazuje da igrač ne dribla u prazno već da osvaja teren

Varela 4.5
    Društvo 1.9

Accurate passes

Uspješna dodavanja, nisu razdijeljena kratka i duga da provjerim tezu ovog scouta

Varela - 28 i 76%
    Društvo - 26 i 72%

Vidi se da Varela ostvaruje više dodavanja i točnih dodavanja

Moram priznati da me malo iznenadila statistika kada sam sada malo dublje ušao i da tu stvarno ima mesa koliko god mene i vas živcirala njegova frizura, to kaj ga Bara gura, kaj ima 50kg sa krevetom pa ga malo jači povjetarac odgura u duelu

Ali dečko stvarno je talent i zasada je tu dosta zujanja, ali uz malo sreće neki od svih tih silnih centaršuteva bi završio u golu pa bi mali bio nova zvijezda

Svejedno sam mišljenja da bi mu jako godila sezona gdje bi odigrao 2500 minuta u seniorskom nogometu ali na nižoj razini. Recimo u Sesvetama bi mogao rasti u zdravoj ekipi sa mladim, talentiranim trenerom a ovako je taj rast malo usporen. I nakon pune sezone i puno proteina+teretane bi bio drugi igrač sljedeće godine.

Jako ga ograničava težina i remplanje sa jačim bekovima.
  • hardek
    9k
    kvalitetno štivo kolega, svaka čast. I da, djelim iznenađenje sa prikazanim podacima. Uopće ne odgovaraju eye-testu
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.