• fakin
    3.1k
    ja govorim kakvi su oni koji su potrebni ako želimo povećati dolaznost na utakmicama. jbga, znam i ja što mi mislimo o njima, ali to su oni koji neće doći na tekmu jer kaj si lud da idem gledati vukovar ili kaj ti je kakav jebeni genk pa puše vjetar. ali očito ovih kao nas nema više od trenutne brojke koja je na stadionu
  • Ace Rimmer
    105
    Mi ipak moramo znati da su desetljeća sustavnog uništavanja Dinamovštine dovele do toga da su generacije djece šta rođena, šta odrasla bez ikakvog osjećaja pripadnosti klubu. Godine i godine u kojima je Dinamo imao po 2-3 tisuće gledatelja u prosjeku na tribinama. Generacije onih koji nisu osjetili kako je to doći prvi put na tribinu s tatom, starijim bratom, ujakom ili prijateljima i instantno se zaljubiti i dolaziti opet i opet. Tate, brata, ujaka ili prijatelja na tribini nije bilo iz znanih razloga. Trebati će nešto vremena da se to vrati, da nove generacije odrastu uz ovaj Dinamo, da se nove generacije zaljube u klub pod utjecajem roditelja, braće, ujaka, kumova, kvartovskih prijatelja. To je proces i kao i svakom procesu - treba vremena da da plodove.

S vremenskim odmakom, sve će to sjesti na mjesto. Mi zapravo niti ne znamo kako je to imati klub na kojeg si sto posto ponosan ili s kojim nisi u nekoj svađi, borbi, buntu i bojkotu. Ništa ne ide preko noći, a kada na sve to dočekamo novi stadion, uz svu ovu sinergiju navijača i kluba,eksponencionalno će sve rasti.

Upravo iz tog razloga su bitni i oni koji dođu samo na Milan jer će oni doći sa svojom djecom ili odvesti i od prijatelja djecu i ta će se djeca zaljubiti u huk s tribina, kao šta sm se i mi zaljubili i ti će puniti tribine, te nove generacije djece odrasle na Dinamu kakvog smo mi sanjali. I zato dajte šta više njih protiv Milana, Genka, šta više bilo koju utakmicu.

Prije bojkota, dok sam obilazio gostovanja, bila je popularna ona "tko nije s nama, kurva mu je mama". I dok sam bio tinejdžer i nešto malo stariji, bio sam ekstremnog stava. Kasnije sam shvatio da nije istina da je bolje 200 pravih nego 2000 indijanaca. Daj ti meni i 200 pravih i još 1000 indijanaca koji će postati na ovaj ili onaj način pravi, čija će djeca biti "pravi". I onda je došla ta borba protiv Mamića i umjesto da smo imali brojku, mi smo imali i dalje tih 200 "pravih" koji, realno gledano, nisu mogli ništa protiv aždaje.

Ljudi, demokratski Dinamo je u smislu gledateljstva tek posađeno stablo koje treba njegovati i zalijevati. Narasti će, plodovi će se s vremenom vidjeti. I taj novi stadion, i on će donijeti brdo "nepravih", ali i dio tih će ostati i postati "pravi", njihova djeca će ostati i postati pravi. Bitno je da buduće generacije nemaju unutarnja previranja, bojkote, buntove, nego da se to stablo zalijeva vodom sinergije kluba i navijača, da dodatna čvrstoća bude taj osjećaj pripadnosti da je to naše, šta će s vremenom biti još čvrpće i čvršće, pogotovo od ovih koji će dolaziti, a niti ne znaju kako je to sve prije bilo. Ne znaju za nešto drugo osim ovog novog demokratskog njihovog Dinama.

Broj gledatelja ne izgleda baš dobro, proosječno gledano sada, ali lani od 11500 je po meni bilo sasvim solidno. Ne bi se čudio niti kada dođe lijepo vrijeme na proljeće da i ovu sezonu završimo s tim prosječnim brojem, čak možda i nešto višim. Za osjetno više od toga će trebati i novi stadion, pa onda i nešto vremena. Ne sumnjam u to.
  • Bosskovitz
    20.2k

Na stranu dinamovština, hype i slično, ajmo adresirati nekoliko slonova u sobi:

• početkom 2025. prikazivali smo broj izdanih ulaznica, a danas prikazujemo broj očitanih ulaznica - razlika u tim brojkama je nemala
    • od 1. siječnja do 15. veljače prošle godine u Zagrebu su bila 4 kišna dana, a u istom periodu ove godine bilo ih je 16 (s tim da timeanddate, na kojem sam provjeravao, ovu subotu niti ne broji kao kišni dan, iako je kiša itekako padala na utakmici)
    • utakmica s Istrom prošle godine bila je domaći debi jednog od najvećih svjetskih nogometaša u povijesti na klupi Dinama, kaj je sigurno donijelo određeni broj gledatelja koje je to dodatno motiviralo
    • utakmica s Vukovarom ove godine bila je u isto vrijeme kad je na Jelačič placu organiziran doček brončanih rukometaša s Thompsonom nakon 24 sata apsolutne pravno-društveno-sportsko-političke drame, kaj je sigurno odnijelo solidan broj gledatelja s Maksimira

Raditi ovako paušalne usporedbe broja gledatelja - ignorirajući ne samo metodologiju nego i cijeli kontekst - pa onda još i izvlačiti zaključke iz tako pogrešnih usporedbi je gotovo pa uvredljivo.
  • jedan u nizu
    17.4k
    Na kraju se broje mrtvi, kak vele.

Prosle sezone smo ganjali prvo mjesto i naravno da je to bila svojevrsna motivacija ljudima da dodu na stadion. I neke utakmice su dizale prosjek.

Hajduk 16 901
    Rijeka 15 711
    Varazdin 23 756 (zadnja domaca)

Po prosjeku (od 11 593), i ako uzmemo 17 odigranih utakmica (jedna manje zbog dana zalosti) prosle sezone je dinamo uzivo gledalo 197 081 posjetitelja.

Ove godine ako uzmemo ovaj sadasnji prosjek od 9509 i pomnozimo sa 15 utakmica (jos nas cekaju Rijeka, Hajduk i proslava titule) dolazimo do 142 635 gledatelja.
    Kada bi posjete na te tri utakmice bile identicne onima prosle godine, to bi bilo ukupno 199 003, sto na prosjek od 18 utakmica daje 11 055 gledatelja.

To je onda doslovna razlika od 538 gledatelja.

Suma summarum, ako na Hajduku, Rijeci i proslave titule, ponovimo posjetu od prosle godine, onda ovu godinu zavrsavamo sa samo 538 gledatelja po utakmici manje.
    Posjeta u te tri utakmice ce pokazati da li je ova sezona tako ''losija'' nego prosla kako ljudi pisu.

Samo zadnja utakmica sezone je digla ukupni prosjek za 600 gledatelja.
  • Rile
    134
    Volio bih vjerovat da će s vremenom bit više ljudi al ono, nisam baš siguran da će tako biti.

Od izgovora za nedolazak je bilo:
    Nejdem dok je seljačina Mamić tamo
    Nejdem dok nema demokracije
    Nejdem dok naše legende ne preuzmu klub
    Nejdem dok se ne napravi novi sradion

Od ova 4 izgovora ostao je samo jedan i za njega je moguće da bude 1 godina hype-a i onda opet nas 5-6 k stalnih.
    Al najbolje kaj ćemo tih godinu dana slušat kukanja kak netko nije dobio kartu a kuiš ono, bio je na Partizanu i na Celticu i kad smo zveknuli Chelsea a njemu sad neki klinci uzimaju karte.

Kao što je bio hype nakon demokracije, al i tu opet na izbore izlazi istih 5-6k stalnih.
    Kao što je bilo nakon povratka imena.

I kaj sad, meni tak svejedno, nemrem ja objasnit nekome tko ne kuži da smo se super zabavili na nekoj tam Istri po kiši i ja, i moj stari od 67, i moj sinek od 12.

Uglavnom, ljudi, nemojte se živcirat oko ekipe koja ne dolazi, zabavimo se mi i bez njih. U klubu postoji ekipa koja na tome radi i nadam se da će bit rezultata al ajmo se ne bedirat ak ne bude.
  • Droljo
    25.3k
    Ljudi kad hoće idu na tekme kad neće ne i to je to. Kad god dođu dobro da su došli. Da sam u zg išao bih češće ovak idem rijeđe i jebiga. To je tak
  • prefontaine
    6.8k
    hypecrophantom

Pa jebemti hype, jel se gleda Dinamo ili hype...
  • mlinka
    6
    Zna li tko kako stoji prodaja karata za gostovanje u Genku?
  • prefontaine
    6.8k
    Prosječni navijač Dinama koji živi u Zagrebu je kao tetka ili striček koji 30 godina radi u državnom poduzeću, koristi sve moguće benefite i ne misli prstom mrdnuti da bih barem milimetar izišao iz svoje zone komfora i tako barem na neko simbolični način pomogao poduzeća koje ga hrani. Svaki dan će kasniti par minuta, ili će ići s posla par minuta ranije, jer "to je normalno, da se izbjegnu gužve". Međutim, kad jednom u par godina bude trebao ostati na poslu 15 min duže, o tome će pričati do odlaska u mirovinu. Kad neki kolega dobije dijete/unuka, ili se organizira skupljanje dara za odlazak kolege u mirovinu, on će prvo provjeriti tko je sve, i koliko dao. Onda će i on, teška srca i nimalo sretan, izvaditi novce i promrmljati:"ajde evo i od mene, iako se uopće ne družimo". Jer nema muda to jasno i glasno reći. Kad se skupljaju neki novci za domjenak ili neko slavlje - ista stvar, a uopće se neće pojaviti na tom događaju. I još će se kasnije uzdizati jer je on, eto, "dao novce, a nije niti otišao".

Takav je naš prosječni navijač. "Dat ću ja za članarinu iako realno s time ništa ne dobivam. Ako me budeš požurivao onda se možda i predomislim, pa uopće ne uplatim. Zato budi tiho. Na utakmicu idem kad ja to želim i kad se meni ide, jer nisam ja budala da 2 ipo sata sjedim i smrzavam se na onoj ruševini zvanoj stadion. Kad se neke stvari promjene, i klub bude demokratski, zajednički, navijački, kad vlasti bude po volji naroda, kad igra bude dostojna nogometa, kad rezultati budu kako spada, a ne da ja strepim na +10 stupnjeva hoćemo li mi dobiti Slavena, e tada možemo pričati. Do tada idem u birtiju, s ekipom na toplom i uz jeftinije pivo komentirati tekmu kak spada. I triput je preglednije nego uživo. I plus se oni sa sjevera ne dreče pa mogu čuti samoga sebe. Serbus!"
  • Tvrdica McTvrdi
    4.5k
    Osim što 20% Hrvata ode svaku nedjelju na misu, ne postoji drugi događaj koji se pobožno prati. Nejde se kod nas ni na sport ni u kino ni na izložbe ni na koncert. Dođe hype u vidu Chelsea, novih Avengersa, izložbe 1100 godina kraljevstva i Priovićke, ali ne postoji redovna navika odlaska na događaje. Gledao sam stare snimke i bio uvjeren kako se u Jugoslaviji to punilo na desetke tisuća svaki tjedan no i tu kad vidiš prosjeke nisu puno veći. To je tak kod nas, nije stvar Dinama
  • NerminB
    950
    Pozdrav za svu bracu kojima je i domaca tekma - gostujuca :cool: Svi na Genk!
  • fakin
    3.1k
    jbga ekipa to tako ide, nas u danskoj jedva se 500 skupilo, ali kad je london u pitanju onda je i 3500 ulaznica bilo malo. i to ekipa koja ide na gostovanja. pa sad vi vidite i procijenite.

btw. isti datum je bio u pitanju lani london i ove godine danska
  • NORTE
    22.5k
    Opustite se, u Kranjči će non stop bit rasprodano, a na novom Maksimiru imat ćemo obiteljske tribine istok i jug, potpuno novi doživljaj nogometa i dinama u Zagrebu uz 15 tisuća pretplatnika.
  • Niko1986
    5.5k
    jbga ekipa to tako ide, nas u danskoj jedva se 500 skupilo, ali kad je london u pitanju onda je i 3500 ulaznica bilo malofakin

Nije to samo do atraktivnosti, već i do dostupnosti. Do Londona je lako doći Ryanairom, Herning je puno kompliciraniji. Malmo i Lille koji su puno dostupniji su bila jako brojna gostovanja.
  • fakin
    3.1k
    do herninga dođeš s 2 ryanair leta i 1 lokalnim busom. nije da ideš u somaliju.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.