• seljak86
    3k
    Pa naravno da nisu pokupili zanimanje lokalaca kad je 99% Goričana tvrdo za Dinamo.
  • SAS1987
    19.4k
    Identitet kluba se uvijek grade na zajedničkim vrjednotama sa ljudima oko njega. Često je to jednostavno pripadnost gradu, kvartu, regiji, politici itd.

Neki nastanu spontano a neki planski. Građanski je nastao planski a neki su nastali spontano kao kvartovski klubovi, klubovi tvornica pa su to kasnije prerasli (pogotovo u engleskoj). Potrebna je ta neka "sub kultura" koja se okuplja oko kluba, bez toga nema ništa. Dobar (ili loš) primjer je St. Pauli kojemu je baza nakon 80tih jako narasla jer je postao jako ljevičarski.

U Zagrebu od jakog drugog kluba ništa, jednostavno nema prostora za još jedan "građanski" klub a grad je ipak premali da bi se klubovi "sub kultura" mogli više razviti.

A što se tiče posjete na stadionima, stvar je jako jednostavna. Tri primarna faktora su u igri koja odluče ak će navijač doći na stadion ili tekmu gledati po TV.

• Najvažniji - Gradnja emotivne poveznice navijača i kluba (team identification, emotional connection)
    • Match day drama, rezultatska važnost tekme
    • Distanca između kuće navijača i stadiona

Stvar je brutalno jednostavna, klubovi moraju raditi na gradnji emotivne poveznice navijača i kluba pa će i posjete biti bolje. I Hajduk i Dinamo su dobar primjer kako se sa gradnjom emotivne poveznice brzo diže prosjek.
  • vjeko1701
    22k
    Ne bi bili jedini Dinamovci koji uz Dinamo prate i svoj lokalni klub.
  • The Undertaker
    9.4k
    Ti polaziš od trenutnog stanja ali to se, radom i angažmanom, može promijeniti. NK Zagreb je dokaz da u ZG može egzistirati više HNL klubova sa svojom publikom. Nije nemoguće da ljudi najvijaju i gledaju oba kluba. Ne mora svaki klub imati ultrase niti biti automatski u konfrontaciji sa Dinamom. Recimo, HD je imao potencijal biti svehrvatski klub sa kakvom-takvom publikom ali su ga upropastili kokošari.
  • vjeko1701
    22k
    HD je na životu držao Spajić, sve iza toga jedno veliko ništa. A dal je mogao biti svehrvatski, teško, dok je god u Zagrebu.
  • rokikaciga
    8.7k
    osobno zivim u ZG i pratim svoj kvartovski klub u kojem sam i igrao nogomet, kada mogu idem na utakmice itd itd Cak imam i dres njihov koji nosim na termine :lol:
  • SAS1987
    19.4k
    Ti polaziš od trenutnog stanja ali to se, radom i angažmanom, može promijeniti.The Undertaker

Pa napisao sam sto klubovi moraju raditi da bi stanje bilo bolje :lol: I sada postoji puno klubova u ZG ali mi pricamu o kontekstu da u ZG postoji klub koji je kakav takav mini rival Dinamu. Znaci da ak na ulici pitaš 100 ljudi "za koji zg klub navijaju" da je odgovor barem 5 - 10 tih ljudi "taj drugi".

NK Zagreb je dokaz da u ZG može egzistirati više HNL klubova sa svojom publikom.The Undertaker

Pogledaj sezone NK Zagreba i uzmi u obzir da su se prije brojaca znale pumpati brojke i da je navišje ljudi došlo na Dinamo i Hajduk.
    https://www.european-football-statistics.co.uk/attn.htm

Nije nemoguće da ljudi najvijaju i gledaju oba klubaThe Undertaker

Bio bi kvantni preskok da gledaju jedan :lol:
  • Mr Anderson
    16.1k
    Kad je Zagreb bio prvak na utakmicama Dinama i Zagreba na cca 10.000 ljudi na stadionu za Zagreb je navijalo 200. Toliko o navijačima. Bilo je par desetaka onih klaunova iz Bijelih anđela i ostalo stariji romantici kojisu navijali za onaj Zagreb 70-ih.
  • KtcGoat
    2.4k
    Koji profil ljudi je navijao za Nk Zagreb pored Dinama? Tj koji su bili razlozi takvog odabira
  • Tvrdica McTvrdi
    3.9k
    Zagreb bi MOŽDA imao potencijal da pokupi neku plastičnu bazu, ovaj dio koji navija za Barcelone, Realove, PSG i to i onda da neki Red Bull Zagreb, Zagreb City, Inter Zagreb u rozim dresovima i slično prikupi tu ekipu, iako ni to ne bi bilo Bog zna kak masivno. Naravno da takvo nešto ne bu u dogledno vrijeme kod nas tako da ostaje samo teorija i naklapanje.
  • Dino
    4.9k

Neki stari su pricali da su navijaci NK Zagreba bili jugici, a navijaci Dinama Hrvati. Nisam tad bio ziv da bi bio direktno upucen, ali takva podjela mi jedina ima smisla kad uzmes u obzir da ostatak identiteta (osim boja) moras dijelit s klubom iz istog grada.

Mada s obzirom na profil navijaca Dinama u zadnje vrijeme nisam siguran drzi li to vodu ili su oni, ciji su nekad navijali za Zagreb, krenuli navijati za Dinamo :lol:
  • ElDorado
    8.6k
    ma totalna glupost. Zagreb je bio kao kvartovski klub pa je ekipica tam navijala za Zagreb. Kao neki stari kibici ajmo reći. Jer kao Zagreb je igrao taj neki lijepi nogomet.
    A inače svima je poznato da su Maksimir prenatrpali kad su se igrale kvalifikacije za prvu ligu. Znači svi zagrepčani su zdušno podržavali klub.
  • Dino
    4.9k

Ma velim pojma nemam, zadnje se sjecam doticaja s NK Zagrebom kad sam s 8-9 godina igrao protiv njih u ligi. Ali hocu reci da mi i takva logika ima smisla.
  • Sajla
    16.1k
    Davorin Bogović je iz Dubrave i govorio je da je navijač NK Zagreb. mislim da je i njegov bratić glumac Damir Šaban (Mazalo iz Smogovaca) isto negdje istupao kao navijač Zagreba. treba ići daleko u prošlost, do neposredno iza 2. svjetskog rata i "raspodjele" navijača rasformiranih zagrebačkih klubova gdje je u sljedećim desetljećima jednostavno tu grupu ljudi pojelo vrijeme, popularnost dinama, rezultatska nekonkurentnost. a onda je i Medić zakucao zadnje čavle u taj lijes.
  • OsamŠest
    6.5k

Jedan stariji gospon, Zagrepčanec, s kojim sam radio, imao je zanimljivu izjavu iz svoje mladosti koja je glasila "za Zagreb se navija, a za Dinamo se živi"..

Tako da je Zagreb stvarno uvijek imao svoju bazu navijača..
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet