• mali M
    9k
    Zagreb propada u mnogim primjerima kako kulturno i identitetskiGelipter

Ovo je ujedno i razlog zašto većina sjedi skrštenih ruku. Treba biti otvoren za sve i surađivati, ali problem je što mi nismo zadržali svoj identitet. Koračamo populistički za svijetom u kojem je u ovom trenutku popularan woke identitet ma koliko bio besmislen i smiješan, pogotovo za naše podneblje. Daj zamisli klečimo na jednom koljenu za potlačene crnce koje nikad u povijesti nismo tlačili, a smeta nam kad se klekne da se moli... ljutimo se na bijelog privilegiranog čovjeka, a nemamo valjda 3 crnca u hrvatskoj... Zagreb nam vodi netko tko misli sa lokalno može izmisliti zakon koji ne vrijedi za ostatak države jer se ne uklapa u njegovu ideologiju.. ma živi smo cirkus postali kao i puno gradova koji su preuzeli woke identitet i politike.
    Govorim woke zato što lijeve politike nemaju veze sa ovime što sada imamo u svijetu. Lijevica se priklonila woukačima samo zato jer su oslabili dosta politički i znaju da bi konzervativci preuzeli vlast da se nisu spojili sa ovim luđacima... Al eto, ja osobno vjerujem da će to biti još gore i da će buduće generacije živjet u groznim uvjetima ako će željeti ostati u Zagrebu.
  • Dino
    4.7k
    Al eto, ja osobno vjerujem da će to biti još gore i da će buduće generacije živjet u groznim uvjetima ako će željeti ostati u Zagrebumali M

Ja sam čak nekako dosta miran kaj se tog tiče i mislim da će zagrebačka (i hrvatska) budućnost biti svijetla. Znam da si prisutan u Crkvi, siguran sam da primijećuješ kolike su se promjene dogodile u zadnjih nekoliko godina. U koju god Crkvu odeš, izuzev onih par u samom centru koje su zbog manjka stanovništva prazne, misa je krcata. To mi fakat budi nadu u ovaj narod.
  • masacusec
    6.7k
    Srceparajuća slika gorenja Vjesnikova nebodera samo je još jedan šamar u lice ionako tužnom jučerašnjem danu. Odrastao sam gledajući taj neboder iz ove ili one perspektive. Vizualno-arhitektonski grd kao noć, no tek sada će nam slike takvih nebodera nedostajati. Svakodnevno sam ga gledao dok sam išao u srednju školu, dok sam išao na faks, dok sam izlazio vani….Ponor grada radi interesnih skupina i indolencije odgovornih. Još jedan poražavajući fakt jest samo jedan zabilježeni poziv k nadležnim institucijama radi požara. Difuzija odgovornosti ilitiga laički „puca mi kurac“ dovela nas je do ovakovih scena.
  • Jaro
    11.2k
    Ovaj pozar je u prvi plan izbacio neke ljude koji su eto docekali svojih 5 min slave. Na drustvenim mrezama srcedrapateljski postovi gori nego kad neki glumac/pjevac umre.
    Medju njima mi se istaknula jedna gospodja koja narice nad sudbinom zgrade, ali i Vjesnika kao propale firme, a u isto vrijeme kaze: "Tamo smo radili suprug i ja, kasnije nam se pridruzila kcer..." - pa gospodjo draga - tocno to je (vi, vas suprug i kcer plus stotine i tisuce takvih kroz generacije) ubilo Vjesnik (poduzece), posljedicno i Vjesnik (zgradu), a ubija i cijelu drzavu...
    Nama ce ostati (bojim se kako to ie u nasem gradu i drzavi) jos ruznija spaljevina već prilično ružne zgrade. To je valjda adekvatan simbol ovog novog, zapustenog Zagreba...
  • Mali dioničar
    18.5k
    Medju njima mi se istaknula jedna gospodja koja narice nad sudbinom zgrade, ali i Vjesnika kao propale firme, a u isto vrijeme kaze: "Tamo smo radili suprug i ja, kasnije nam se pridruzila kcer..." - pa gospodjo draga - tocno to je (vi, vas suprug i kcer plus stotine i tisuce takvih kroz generacije) ubilo Vjesnik (poduzece), posljedicno i Vjesnik (zgradu), a ubija i cijelu drzavu...Jaro

:ok:
  • Mathiasovi Chageri
    6.9k
    Baš je nekako simbolično da je Vjesnik izgorio nakon desetljeća nebrige i zapostavljanja od strane države i gradske vlasti koja je držala istoj državnoj vlasti ljestve. Ovako kako je Vjesnik ostavljen da trune na jednoj od najprometnijih križanja u Zagrebu, tako je Zagreb ostavljen da propada dok se paralelno bjesomučno uništavao urbanistički.

Vjesnikov neboder jest bio simbol Zagreba. Naravno, nije to bila Katedrala, Crkva sv. Marka ili Mimara, nije to Umjetnički paviljon, HNK ili Zgrada pošte u Jurišićevoj, ali je svakako bio simbol moderne arhitekture i važan dio vizure grada uz Cibonin toranj, Zagrepčanku, Rakete i još neke novije primjere.
    Sama činjenica da se tramvajska stanica zove "Vjesnik", a ne "Slavonska avenija", "Rakete" ili nešto drugo pokazuje da je bila i orijentir i simbol.

Sad će, umjesto da se održavao, obnavljao i dobio svrhu, nažalost nestati, na tom mjestu ćemo dobiti bezlični hotel, nekakav besmisleni mastodont ili Pionirovih 5 identičnih krletki. Zadnjih trideset godina grad propada pred našim očima, infrastruktura je ostala u sedamdesetima, centar grada je prije izgledao kao Mosul kad god se uđe u neko dvorište ili prolaz, sad već i izvana sve više izgleda kao Mosul, fasade su oronule, išarane, a sve po čemu je Zagreb bio prepoznatljiv polako kopni i nestaje. Nažalost, meni kao rođenom Zagrepčaninu je svake godine sve teže i teže gledati u što se grad pretvara.

Velikom većinom zbog politike, dobrim djelom i zbog nas se Zagreb pretvorio u nepodnošljivu, učmalu sredinu.
  • NORTE
    21.2k
    "Ako je cijela zgrada gorjela, a jest, teško će se moći obnoviti. Mislim da je za zgradu Vjesnika sada gotova priča", poručio je Anušić.
  • mali M
    9k
    slažem se za ovo buđenje, ali mislim da ti to nema veze sa Zagrebom kao gradom. Sve metropole svijeta se uvijek uključuju na moderne vlakiće i koliko god imam nade za Hrvate kao narod jer je činjenica da se budimo, nisam siguran u Zagreb kao kulturološko središte.. Mislim da Zagrebu u budućnosti ne gine da postane kulturološki bućkuriš svega što je moderno, već i je na tom putu i bio je i prije, jer Plenki ga je formirao kako god se sprdnulo Briselu samo da im se svidi (namjerno kažem Plenki, a ne Bandić jer je to na kraju već postalo istoznačnica), a ovi ga pak formiraju prema svojoj suludoj ideologiji.
    Ali.. ostavljam nadu da ćemo doživjeti i buđenje identiteta domicilnog stanovništva i da ćemo se izboriti da naš Zagreb bude ono što bi svi htjeli da predstavlja.
  • vjeko1701
    20.6k
    Glavni grad je uvijek bio mješavina svega i svačega upravo zato jer je glavni, središte. Samo se taj mišung mjenja kako se mjenja svijet.

Ali, upoređivati Zagreb sa stvarima koje se događaju kaj po zapadu, kaj po istoku mi je baš pretjerivanje. Ja ću samo reći da nikad nisam bio sretniji kaj živim u Hrvatskoj i kaj je sve ovdje daleko umjerenije u usporedbi i sa zapadom i sa istokom.
  • NORTE
    21.2k
    "Beton je izgubio dio svoje čvrstoće. Nije cijeli neboder jednako stradao . postoje dva do tri kata na kojima su bili arhivi, gdje se razvila vrlo visoka temperatura, koja su jako stradala.

Pitanje djelomičnog urušavanja uvijek postoji. Postoje neke ozbiljnije pukotine i oštećenja na zgradi koje se ne mogu zanemariti. Moraju se pratiti kako bismo vidjeli šire li se. U nekim varijantama moguća je obnova ili sanacija, ali u sljedećih nekoliko dana to jednostavno moramo pažljivo pratiti. Neće se ulaziti u zgradu."
  • Medvedgrad
    730
    Jesu imali crne kapuljače?
  • NKDZ86
    6.5k
    Upravo su oni ti fašisti kojeg si oni zamišljaju, kakvi bolesnici.
  • miro
    8k
    https://www.index.hr/mobile/vijesti/clanak/vjesnikovim-neboderom-jamcilo-se-za-stotine-milijuna-eura-sto-sada/2732167.aspx

Povlačim prognoze od 3-4 godine, ovo će minimalno 10 godina stajati ovak spaljeno usred najprometnijih avenija u gradu
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet