• San Lorenzo
    22.9k
    Namjerno igramo loše da Kovačević skrene pažnju navijača s Nevistića.

c7e47964f31cd4f6cbc05c0439cf7f6e.gif
  • LA BOMBA
    452
    To kaj smo izgubili od Lokse, a dobili Rijeku i Osijeka ne znači automatizmom da je ista veći klub od spomenutog dvojica samo zato kaj vam trenutačno za narativ više paše tako.Crusades

Utakmice protiv Rijeke i Osijeka nisu nikakvi derbiji.

Naziv derbi se povijesno većinom koristio samo za gradske i regionalne derbije. Ako se radi o derbiju kluba iz različitih dijelova države onda taj derbi mora imati posebno ime. Derby d'Italia = Juve-Inter, Derby del Sole = Roma-Napoli, Derby of the Roses = Leeds-Manchester United. I tako dalje. Svi pravi derbiji imaju neku ime!

A šta je Dinamo-Osijek, derbi čega? Derbi ničega.

Utakmica Dinamo-Lokomotiva je više derbi nego Dinamo-Osijek jer se Dinamo-Lokomotiva može nazivati zagrebački derbi. A sa time ne kažem da je to nekakav ozbiljan derbi nego da je u odnosu na Osijek to više derbi, kad se već radi o takvoj retoriki.

Pustimo sad tu Kovačevića, tu se ide za neko opčenito navijačku kulturu. Ide mi na živce što se u tim našim malim državama istočne Evrope počelo praviti nekakve fake derbije, jer se sa time samo gubi značaj onih istinitih derbija. Da, mi nemamo toliko derbija kao zapadnoevropske države zbog različitih okolnosti, ali oni koji imamo su zato toliko bitniji. Ako bi mi netko za nekog povijesnog trenera Dinama rekao da je pobjedio 5/5 derbija, i da ne bi znao nikakvog konteksta, smatrao bi da je 5/5 pobjedio Hajduk. A ne da je pobjedio 5 puta protiv random ekipa koje su tad bile jake.

Derbiji nemaju nužno ni veze sa veličinom kluba, samo zato što su dva kluba određene veličine i u istoj državi to ne znači nužno da je to derbi. Npr. Arsenal-Man United nije derbi i ako su imali jak rivalitet u 90ima i 00ima, i radi se o dvojici najvećih klubova u Engleskoj a i na svijetu.
  • Crusades
    19.6k
    Utakmice protiv Rijeke i Osijeka nisu nikakvi derbiji.LA BOMBA

Ja nigdje nisam rekao da jesu derbiji, nego da su dva spomenuta kluba neusporedivo veća od ove nogometne nakupine s Kajzerice.

Utakmice protiv Rijeke i Osijeka mogu bit jedino derbiji pojedinog kola. I pobjede proitv njih dvoje u gostima svakako više znače od bilo kakve pobjede protiv Lokomotive.

Npr. Arsenal-Man United nije derbi i ako su imali jak rivalitet u 90ima i 00ima, i radi se o dvojici najvećih klubova u Engleskoj a i na svijetu.LA BOMBA

Već kad si takav poznavaoc nogometne terminologije i odnosa, probaj ispočetka analizirat koja su dva najveća kluba u Engleskoj, Arsenal to sigurno nije.
  • vjeko1701
    20.2k
    U našoj ligi se utakmice između 4 nauspješnija i najpraćenija kluba (kaj na vječitoj tablici Dinamo, Hajduk, Rijeka i Osijek jesu) jednostavno nazivaju derbiji radi jednostavnosti, posebno odkad su ta 4 kluba ujedno i 4 najbogatija kluba lige i najčešće uzmu prva 4 mjesta tablica na kraju sezone.

Evo iz službenog hrvatskog nogometnog leksikona gdje ima nekoliko mogućih značenja.

derbi (engl.), važna i odlučujuća sportska utakmica za koju vlada osobito zanimanje. Derbi je susret najboljih momčadi, odn. susret gradskih ili lokalnih suparnika.

Derbi može biti na temelju lokalnog suparništva, između najboljih ekipa ili na temelju važnosti i zanimanja za utakmicu.

Drugim riječima, "derbiji" te 4 ekipe su na temelju toga da su povijesno 4 najbolje i 4 sa najvećim zanimanjem za njih.
  • Tvrdica McTvrdi
    3k
    Npr. Arsenal-Man United nije derbi i ako su imali jak rivalitet u 90ima i 00ima, i radi se o dvojici najvećih klubova u Engleskoj a i na svijetu.LA BOMBA

Dobro ovo si ga slomio, Liverpool mora bit veći da ga jebeš, ovi od euro trofeja imaju jedan kup kupova (po sjećanju govorim, ako ima još nešto prihvaćam ispravku).

Sve si točno rekao ostalo, previše je to kod nas postalo izdrkavanje i razbacivanjem tim nazivima. Koji bi onda kod nas bili, mi i Hajduk i Hajduk-Rijeka? Ove fore derbi sjevera (Slaven-Varazdin) zaboravite, isto umjetno brendiranje. Možda još Osijek-Cibalia može proć, barem su navijačke skupine nabrijane jedna na drugu
  • LA BOMBA
    452
    Dobro ovo si ga slomio, Liverpool mora bit veći da ga jebeš, ovi od euro trofeja imaju jedan kup kupova (po sjećanju govorim, ako ima još nešto prihvaćam ispravku).Tvrdica McTvrdi

Slažem se, nisam dobro napisao, mislio sam u stilu da su dva od najvećih klubova u Engleskoj.

Liverpool svakako veći klub od Arsenala a i značajnija rivalstvu su između klubova iz sjevera Engleske jer je tamo nogomet počeo i ta rivalstva imaju više povijesti.

Mea culpa.
  • San Lorenzo
    22.9k
    I kakav benefit mi imamo od pobjeda u tzv derbijima, kad onda pet dana kasnije izgubiš od najvećih favorita za ispadanje iz lige i odigraš katastrofalno?
  • vjeko1701
    20.2k
    Ne možeš uzeti englesku nogometnu kulturu i primjenivati ju na hrvatski nogomet isto kao što ne možeš uzeti hrvatsku nogometnu kulturu i primjeniti ju na japanski nogomet.

Svaki narod oko nekih stvari stvara vlastitu kulturu, poimanje i specifičnosti. Ovakve usporedbe kaj su derbiji u Engleskoj imaju relevantnosti na naš nogomet jednako kao i poimanje derbija u Turkmenistanu.
  • LA BOMBA
    452
    Sve si točno rekao ostalo, previše je to kod nas postalo izdrkavanje i razbacivanjem tim nazivima. Koji bi onda kod nas bili, mi i Hajduk i Hajduk-Rijeka? Ove fore derbi sjevera (Slaven-Varazdin) zaboravite, isto umjetno brendiranje. Možda još Osijek-Cibalia može proć, barem su navijačke skupine nabrijane jedna na druguTvrdica McTvrdi

Hrvatski derbiji:

Vječni derbi (hrvatski derbi): Dinamo-Hajduk
    Jadranski derbi: Hajduk-Rijeka

Drugi derbiji koji još imaju imena:

Slavonski derbi: Osijek-Cibalia
    Derbi Učke: Istra-Rijeka
    Derbi Svetog Duje: Hajduk-Split
    Dalmatinski derbi: Hajduk-Šibenik
    Riječki gradski derbi: Rijeka-Orijent

Onda imaš još zagrebački derbi koji je nekada bio Građanski-HAŠK pa nakon toga Dinamo-Zagreb. Danas bi to trebao biti Dinamo-Lokomotiva. Nažalost grad Zagreb nema pravog derbija po mom mišljenju.
  • LA BOMBA
    452
    Ne možeš uzeti englesku nogometnu kulturu i primjenivati ju na hrvatski nogomet isto kao što ne možeš uzeti hrvatsku nogometnu kulturu i primjeniti ju na japanski nogomet.vjeko1701

Ali u tom specifičnom kontekstu postoje sličnosti.

Rivalitet Dinamo-Hajduk je 100 puta značajniji od Dinamo-Osijek. Mislim ne možeš ni usporediti. Ako ćeš i jedno i drugo nazivati derbi onda ta riječ gubi značaj i trebao bi za rivalitet Dinamo-Hajduk onda smisliti neku novu riječ.
  • vjeko1701
    20.2k
    Pošto je najveći hrvatski derbi ima naziv "Vječni derbi".

Oni koji su posebni, imaju svoje nazive, čak si neke i sam izvadio.
  • Eduardo
    27k
    Pošto je najveći hrvatski derbi ima naziv "Vječni derbi".vjeko1701

Gadljiv naziv, ali baš gadljiv.
  • vjeko1701
    20.2k
    A jbg, ostavšina jedne propale države.

Men bi osobno bilo draže da je jednostavno "Najveći hrvatski derbi"
  • LA BOMBA
    452
    Izraz vječni derbi koristi se i u Portugalu, Turskoj, Mađarskoj, Grčkoj, Kini... Mislim da to nema nikakve veze sa Jugoslavijom. Meni smeta jedino što nije dovoljno originalno.
  • Brusa
    3.6k
    ipak je bolje od onog debilnog el croatico...
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.