• Mr Anderson
    13.9k
    Opcenito vađenje Belje u situaciji gdje ganjas rezultat je suluda odluka. Kova se pogubio u onom kaosu od utakmice.DiddyGuela

Koga je trebao izvaditi kad smo ostali samo s jednim veznim i 4 ofanzivca?
  • San Lorenzo
    21.8k
    Trener Dinama je uvijek bio i uvijek će biti na tri loše utakmice udaljen od burze rada, to je jednostavno tako, i ja tu ne bih Bobanu pripisivao nikakve nadnaravne moći na polju strpljenja sa trenerom ako vidi da nije dobro.

Ako se vratimo godinu dana unazad, tko je dan prije prvog derbija mogao očekivati da će pet dana kasnije Jakirović dobiti otkaz?
    Možemo i dvije godine unazad...tko je prije dvomeča s Grcima očekivao da će to biti posljednje Bišćanove utakmice na klupi?

Sve ovo što se sad najavljuje od Bobana, vjera, strpljenje, mir i vrijeme, sve se to za trenera Dinama najavljivalo i dok su Zajec i Marić bili friški u klubu.
  • Kujtim Shalla
    6.4k
    a kaze da villar i Mišic ne mogu igrat zajedno pa ih opet stavi. Ko je tu lud
    Na otvaranju sezone točnije nakon 1. utakmice s Osijekom 2.8., Kovačević je rekao "Naravno da Beljo i Kulenović mogu igrati zajedno. Kule bi tražio tu dubinu, a Beljo bi se izvlačio po loptu."
  • Jurki
    19.5k
    potpis.
    Dinamo bu tesko nasel trenera koji je dovoljno kvalitetan i da bu ostal u klubu 4-5 godina. Al je cinjenica da ima kvalitetnih trenera npr u Španjolskoj koji bi mogli ostati u klubu npr 2 godine.
    Ovo sve ostalo u globalu traje ko jogurt.
    Da bi trebali dovoditi opcenito kvalitetnije trenere.. tu opce nema dileme.
    Otkad je svijeta i vijeka.. Dinamova klupa je vruca i treneri su lako letjeli i letjet ce isto tak lako.
    Ako netko misli da bumo nasli Wengera ili Fergusona, taj zivi u teskoj zabludi.
    Cak ni vani vise nije praksa da se treneri zadrze dugo u klubu.

Isto tak da je Naukovic jucer rekel.. pa vidjet cemo, mozda i promijenimo trenera ako stvari krenu lose - Kova automatski gubi svlacionicu i nema tu vise pomoci.
  • Masto
    171
    Der tomića kad je pedalu vec dobio
  • Zagi
    11.7k
    To bi bila prava promjena i promjena formacijeFazeN
    Ne, to je samo promjena koju bi ti htio vidjeti. To je legitimna želja ali ...

Nije na tebi da definiraš koliko radikalna neka promjena mora biti da bi zadovoljila tvoj subjektivni kriterij.
    Pogotovo kada time imputiraš nedostatak trenerske autonomije.

Začini to sa "čuo sam" , onda se pokrij sa "nisam ja insajder ali ..." i imamo kreiranje narativa uz izbjegavanje odgovornosti ako ispadneš u krivu.
    Vjerojatno dobra formula za društvene mreže ali ovo nije Twitter.
  • antecacic
    103
    Vidim da je i drugi insider Haza pričao u zadnjim postovima u sličnim tonovima.

Najviše me brine detalj gdje govori da je za Varelu planirano da u Varaždinu dobije 30 minuta.
    Tko to planira, tko to odlučuje i tko s tim izlazi van? Vidim da na kraju stvarno i je dobio te minute.
  • Facke
    6.6k
    Najte se opce cuditi da stvari izlaziji van. Mi hrvati sme pricljivi ljudi i teske neke zadrzime za sebe. To je jednostavne tak i stem se treba pomiriti.

Koj se Kovacevica tice vec sam dost napisal na druge teme. Nadam se da bu prepoznal svoje greske i da bu to popravil. Nije i nemu lafke. Dobil je momcad s pune "zvezdica" v ruke i jos nikad nije vodil momcad de ima tuliki broj igraca s takvu kvalitetu. A saki taj igrac ima svoj ego. I tu to treba dobre balanserati. Da se bu stim mucil je simi nami trebale biti jasne. I on tek mora skupiti iskustva s takvim igracima. A si teri si dosli moreju igrati bez problema v prvih 11. Vidli bume sad njegovu reakciju protiv Hajduka. To mu je veliki ispit teri bu moral poloziti. Em s dorbu postavu , em stem da momcad mora igrati dober ofenzivni nogomet. I to v kontinuitetu. A ne da v 30 minot dojdeme do 3/4 prilike/polu prilike a ostalih 60 minot nezname koj z loptu.
  • GeneralNapoleon
    2k

Ja sam to sad pojednostavnil maksimalno jer je realno nemoguce dat tocne postotke za sve relevantne faktore.
    Al u isto vrijeme sam prekomplicirao sa objasnjenjem :lol:

Prakticki sam samo rekao pretpostavimo da ak popusi obe da bu dobil otkaz. I pretpostavimo da je sansa da popusi obe jednaka kao sve ostale moguce kombinacije. I u tom slucaju mu je onda vjerojatnost da bu dobil otkaz ~11%. A mislim da vise od tog ni ne bi smijelo bit.

Ak bi se htjelo preciznije moglo bi se prvo za svaki rezultatski scenarij izracunat koja je vjerojatnost da se ostvari, mozda na osnovi kladionicarskih kvota. Te za svaki scenarij dat vjerojatnost od 0-100% za sansu da dobije otkaz. No ne znam jel sam tolko dobar u statistici da to mogu izracunat :lol:
  • rokikaciga
    5.6k
    Nisam znao gdje da stavim a tiče se taktike pa eto neka ovdje bude

Hvala @Tranzicijski Napad na snimci :heart:

Izlasci iz prve trećine / izgradnja napada iliti zašto bi morali igrati sa duplim pivotom

Izašli smo na teren u ovoj postavi koja je klasika za 2025/26 sezonu. Klasični 433 sa šesticom i dvije osmice

rZXcHKF.png

U izgradnji napada je to izgledalo dosta jalovo. Svi zaduženi za nekakvu kreaciju i izlazak dodavanjem su bili pokriveni i linije dodavanja su isto bile više nego dobro pokrivene.

Niže su primjeri kada krećemo iz nule kada su stoperi imali lopte kako nas je Gorica ugušila. Crvene linije su rizična dodavanja, zelene linije su otvorene za dodavanje. Stavio sam i kratki opis šta se dogodilo

U većini situacija jedine opcije su ili relativno rizična dijagonala na drugog beka ili alibi dodavanje bližem beku/stoperu.

ogy5Ptb.png
    Dijagonala na Lisicu, presječena lopta, otišla u aut

wKxZlJv.png
    Reciklirana lopta

jemC8hE.png
    Sergi povukao 25 metara loptu i dodao Belji koji se spustio

FW34SE7.png
    Solidna opcija prema Lisici ali krivo je odigrao Moris

LEp4JRa.png
    Samo alibi dodavanja, flaster na Mišketu

Niže su situacije kada se jedan od Ljube/Villara spustio na poziciju šestice i primjetite koliko više prostora ima za okomitu loptu, osvajanje prostora driblingom...

dj3llNI.png
    w6bVANA.png
    DAaPmnz.png
    Goda nije ovo odigrao Ljubi

Primjer dobrog izlaska preko duplog pivota

Ovaj zadnji gif je savršeni primjer zašto dupli pivot funkcionira protiv ekipa kao Gorica
    Ljubo se gurnuo gore na agresivna desetka, Beljo malo spustio. Vezni red se razvukao između Mišketa i Villara, Beljo se spustio u međuprostor koji je ostao između njihovog krila i Pršira, njihov zadnji vezni je ostao na Ljubi i sada jedino ostaje na njihovom stoperu da izađe iz linije zadnje četvorke i stvori pomutnju.

To se moglo dogoditi da je Beljo odigrao dupli pas sa Stojketom i iskoristio svoje fizikalije i brzinu da pobjegne svom čuvaru, mogao je Ljubo napraviti trk između drugog stopera i njihovog desnog beka...

Ovo je još jedan primjer gdje njihovu vezni igraju flastera na našu trojicu i točnim dodavanjem Beljo, koji ima 195 i odličnu tehniku, ostaje na stoperu Gorice.

Evo i nekoliko slika i videa drugih jačih ekipa koji igraju sa duplim pivotom, obratite pažnju na količinu prostora u linijama između stopera i šestica

EPAmWLq.png
    6d69G3u.png
    1vfl23W.png

Mi imamo Bennacera, Mišketa, Villara, Ljubu, Soldu koji to mogu odigrati i da je netko od njih dvojice uvijek to bi puno bolje izgledalo. Ispred njih može biti Mudri, Zajc, čak i Villar i Ljubo, Stojke, Vidović ako se traži klasičnija 'desetka' Ovaj 'desetka' nije klasična desetka kao prije 20 godina kada smo se divili Riquelmeu. Danas je to moderan igrač koji je više hibrid osmice i desetke. I odbijam premisu da Villar i Miške ne mogu igrati. Mogu..ali ne u trenutnoj konfiguraciji.

Bila je jedna jako lijepa akcija gdje su pivota glumili Miške i Villar u 28 minuti utakmice.

Ovo je samo moje mišljenje koje drvim već neko vrijeme pa da i pretočim u nekakav (nestrukturirani) post..
  • Tranzicijski Napad
    721
    Bekovi kao da su imali neku blokadu. Inače se Valinčić znao zabijati u sredinu i to je dobro radio, no u ovoj utakmici je bio slab. A kad nama zatvoriš Mišića, imamo problem čak i ako se još veznjak spusti jer nemamo igrača u međuprostoru.

• DiddyGuela
    4.3k
    Ali tu bi i stoperi trebali preuzimati vise rizika i napraviti razliku sa unosenjem lopte. Mckenna i Sergi su se pola utakmice pogledavali i dodavali na mjestu, 0 rizika u igri. Ovo je tako lako procitati i limitirati da je to strasno za gledati, jedan Carevic i Gorica su nas procitali ko otvorenu knjigu.
  • dis
    99
    glavni problem ovako užasnog poluvremena se vidi na početku videa. Naš vezni red se šeta nitko da se ni ne trudi bar malo potrčati tako da ih nije bilo ni teško čuvati.
  • ElDorado
    5.9k
    odlična ti je analiza. To smo znali i prošle sezone. Blokiraj Miška, mrtvi smo, pojednostavljeno rečeno. I onda udjes u novu sezonu, nova momcad, novi trener, obecanje brze, okomite igre s puno tempa. I ocekujes da ce novi trener rijesiti taj problem. I kaj te doceka? Ostao je jedino Miško i opet ista stvar. Zar doista samo mi navijaci to vidimo?! Meni to nije jasno. U pravu si u jednom trenutku ali vrlo kratko i Villar se spustio i njih dva su se rasirila i sve je puno bolje izgledalo u izlasku. Ali vrlo kratko.
  • hardek
    6.3k
    Mislim da Kova igra s 1 zadnjim veznim jer onda ova druga dvojica u vezi imaju veću slobodu gore. Pošto protivnik ima velik broj igrača praktički na centru, ako lopta uspije proći imaš praktički tranzicijsku situaciju 4 na 5 ili 5 na 5

Uvođenje duplog pivota bi imalo smisla ako mi želimo kontrolirati tempo i metodično napadati ali za sad je moj dojam da Kova više traži te neke tranzicijske situacije sa promjenama strana i brzim zavrsetkom akcija.

Pohvale za trud i analizu svakako
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.