• Mr Blue
    4.2k
    Evo, dečki su me demantirali :grin: Ma da, vjerujem vam da sve ili skoro sve možeš prepustiti 'assistant manageru' i to je super.

Ali kao netko tko je igrao FM dok se još zvao Championship Manager, pa i prije kultnog CM3, današnja izdanja te igre su za mene predetaljna... overwhelming, rekli bi Englezi.

No slažem se s ocjenom da su detalji bit menagerskih igrica.

Recite mi, je li igraju ljudi još uvijek Lower League Manager (LLM) u FM-u i ima li netko da se oprobao u tome?
  • Smotanihaker
    900
    Pa ja to stavim u kontekst. Da nam dođe PSG i ponudi 500k za Jakirovića, Dinamo odbije. Jakirović se naljuti i traži transfer. I moraš ga prodati.
    Ma znam kako to radi, samo me to užasno živcira. Zato uvijek stavljam ugovore 5+3 godine.
  • rokikaciga
    5.5k
    Recite mi, je li igraju ljudi još uvijek Lower League Manager (LLM) u FM-u i ima li netko da se oprobao u tome?Mr Blue

Svake godine odigram Dafuge (holiday godinu dana, uzmem jednu od novih ekipa u 6 rangu engleskog nogometa i pokusam osvojiti Ligu Prvaka i Premiership..ima jos pravila al to je to)

Meni je FM uz Fifu jedina igra koju igram i to ponajvise jer mogu bilogdje i ne trazi me 100% paznje. Doslovno mogu na poslu, dok beba spava u kinderbetu, na putovanjima...
  • OsamŠest
    6.1k
    Ovisi ti o iskustvu i UEFA licencama koje si stisnes na pocetku. Ak stavis da imas 150 nastupa za Hrvatsku repku i UEFA PRO licencu onda naravno da ce te Valencija zvat.rokikaciga

Ovo u zivotu nisam vidio, ali doslovno.
    Uvijek ce te zvati neki znj klubovi, pa te kasnije zovu veci ako si dobar.
    Na pocetku si mozes sloziti rejting, tj prijasnje iskustvo, i da, cini razliku.
    Nije isto ako si stavis da nikad nisi igrao profesionalni nogomet, pa su i tvoje ocjene slabe, za razliku od toga da stavis da si bivsa internacionalna zvijezda sa hrpom nabrijanih ocjena.
    Ali bez iskustva te 'veci' klub nece zvati
    jedan u nizu

Vjerojatno je onda do ovog. Nije moj fm, nego od prijatelja, ali sam igrao par sezona kod njega. Moguće da je onda na početku to stavio, jer kažem, krenem bez kluba i doslovno mi je prvi posao bio Club Brugge, a njemu Man United. To mi odma u startu nije bilo fora.

A ovo za dovođenje igrača rivala je fakat tak. Ne znam ima li to veze s nekim postavkama na početku isto kao i trenerska licenca, ali to mi je bilo glupo.

Ja dosta povlačim paralela sa FM12, pa je možda i zbog tog.

Npr., na 2012 mi je sve kak treba, samo mi je glupo (a po raznim stranim forumima vidim da nisam jedini, i navodno je riječ o nekom bugu) kad kreneš s Dinamom i neovisno o tome kakve rezultate u Europi radiš (osim ako ne osvojiš LP ili EL), tebi reputacija kroz par sezona krene padat. Makar je sve dizao na top razinu, razvijao, dovodio top staff, radio super transfere, pripreme i prijateljske odrađivao diljem svijeta, dogovarao filijale..
    Navodno to ima veze sa uspjesima kompletne lige i to je ok, sve do trenutka kad neki klub ispod tebe (konkretno na tom saveu Karlovac) odjednom preskoči tebe u reputaciji, a na euro sceni ga nema ni na mapi.
    Naravno, tada kreću želje igrača za odlascima i na ponude slabijih klubova. Teško se dovode dobri igrači i sve kaj to nosi..

Jeste imali takva iskustva?
  • Jurki
    19.5k
    kad sam prije igral FM, šiknul sam ga u B momcad pa nek pjeva 5 godina dok mu ugovor traje. :rofl:
  • jedan u nizu
    15.3k
    Recite mi, je li igraju ljudi još uvijek Lower League Manager (LLM) u FM-u i ima li netko da se oprobao u tome?Mr Blue

Ja redovito igram tako.

Naravno, prva stvar i prvo vodenje kluba je Dinamo.
    Nakon sto vec osvojim sve sta mogu, da li za 5 godina ili 50, postane mi dosadno pa krenem na ovakve stvari.

Uzmem klub iz nizih liga, i vodim ga do Lige prvaka. Obicno mi i to dosadi cim klub bude dovoljno velik da ulazim u kasnije faze lige prvaka.

Ono sto sam poceo raditi u zadnje vrijeme je da igram jedan sejv.
    Ne zapocinjem drugi kada bi dosadi, nego nastavljam od tamo.

Ako pocnem ispocetka, vec znam sve wonderkide, i cini mi se kao cheat game.
    Ovako dam otkaz, ulovim neku priliku drugu i krenem tamo. Sve su newgen igraci i vise ne znas wonderkide i totalno je novi svijet.

Pogotovo ako uzmes klub iz nizih liga, pa cak i ove igrace koje znas iz prethodnog kluba, kao i da ne postoje, jer mozes zaboraviti na njih da prismrde tvom klubu iz 5. lige. Dok dodes u prvu ligu, vec imas generacije i generacije newgen igraca.
  • Noel
    15.7k
    Ko klinac sam bio zaluđen FMom. Onaj FM 2005 je odličan bio. Do trenutka dok nisam skužio da je igrica smiješna i da nema veze rezultat sa taktikom. Save / Load ista taktika isti igrači isti način igre ali nakon svakog Loada drukčiji rezultat ahhahaahah. Kad sam to skužio upalio sam FM par puta u životu iz znatiželje.
  • rokikaciga
    5.5k
    Ma nije tako kod mene. Meni i klubu raste. 4 sezone, svaka skupine LP ali se osramotim svake godine jer sam furao nekakav stil samo sa mladima, Hrvatima i iz HNL. Ove sezone sam promjenio to sve i preuredio ekipu kao Boban u pravom zivotu.

Pokazem skrinsatove malo kasnije
  • OsamŠest
    6.1k

Za FM12 govorim, pa ne znam pričaš li i ti o njemu ili novom?
  • jedan u nizu
    15.3k
    Npr., na 2012 mi je sve kak treba, samo mi je glupo (a po raznim stranim forumima vidim da nisam jedini, i navodno je riječ o nekom bugu) kad kreneš s Dinamom i neovisno o tome kakve rezultate u Europi radiš (osim ako ne osvojiš LP ili EL), tebi reputacija kroz par sezona krene padat. Makar je sve dizao na top razinu, razvijao, dovodio top staff, radio super transfere, pripreme i prijateljske odrađivao diljem svijeta, dogovarao filijale..OsamŠest

Napravljeno je da igrac gleda vise stvari kada bira klub.
    Nije samo reputacija kluba (koja ti moze biti 9900/10000), vec i sama reputacija lige i drzave.

Mozes dobiti odgovor da igrac ne zeli doci dok ti ne popravis stanje na tablici, dok ne udes u europu, da ne zeli doci jer je liga slaba ili dok se status lige ne popravi, ili jednostavno da ne vidi Hrvatsku (recimo) kao zemlju za svoj zivot i razvoj.

Al jbg, to je kao sa pravim zivotom. Moze jedan PSG osvojiti ligu prvaka i imati svu lovu svijeta, ali dosta igraca zeli u Premiership jer zele igrati u najboljoj ligi na svijetu.

Save / Load ista taktika isti igrači isti način igre ali nakon svakog Loada drukčiji rezultat ahhahaahah. Kad sam to skužio upalio sam FM par puta u životu iz znatiželje.Noel

Pa iskreno, ovako je i u stvarnom zivotu.
    Mozemo mi sa Istrom igrati 3 utakmice zaredom, sa istim postavama, ali svaki put ce biti drugaciji rezultat.

Iskreno, da nakon save/loada uvijek bude isti rezultat, igra bi bila za kurac.
  • Noel
    15.7k
    Pa iskreno, ovako je i u stvarnom zivotu.
    Mozemo mi sa Istrom igrati 3 utakmice zaredom, sa istim postavama, ali svaki put ce biti drugaciji rezultat
    jedan u nizu

Ne bih se složio. U 10 utakmica u pravilu će Dinamo protiv Istre dobit 8 ili 9. Jedna, dvije su iznimke. Al to nije poanta. Poanta je da je FM totalno ne realna igrica koja nema veze sa nogometom, vođenjem kluba, treniranjem itd. A tek transferi u toj igrici su posebna priča u kojoj se igrači kupuju ko kukuruz šećerac na placu. Naravno u svakoj nogometnoj igrici su transferi smiješni ali FM se fura na neku simulaciju vođenja kluba, ali na taj način sportsku politiku niti klub ne vodi ni Marko Marić a kamoli neki ozbiljni nogometni radnik.
  • nkdz
    1.1k

Apsolutno sve od ovoga mogu potvrditi.
    Imao sam i ja neku pauzu od 5-6 godina bez igranja managera i mislio sam da ga više neću upaliti ali sam tad kupio FM2020 i od tad se opet totalno navukao i kupujem svaku verziju.

Nakon te moje pauze od igranja se igrica malo i promijenila tj.ima više stvari koje se mogu kontrolirati ali sam se jako brzo naviknuo.
    I sve stvari koje su recimo nekom dosadne tipa press konferencije ili ak se nekom neda slagati treninge se prepuste assistant manageru ili nekom drugom djelatniku i on to obavi.

Vidjet cemo kakav ce ispasti ovaj novi FM koji uskoro izlazi jer su dosta toga promijenili.
  • jedan u nizu
    15.3k
    Poanta je da je FM totalno ne realna igrica koja nema veze sa nogometom, vođenjem kluba, treniranjem itd. A tek transferi u toj igrici su posebna priča u kojoj se igrači kupuju ko kukuruz šećerac na placu. Naravno u svakoj nogometnoj igrici su transferi smiješni ali FM se fura na neku simulaciju vođenja kluba, ali na taj način sportsku politiku niti klub ne vodi ni Marko Marić a kamoli neki ozbiljni nogometni radnik.Noel

A gle, niti ja ne igram Call of duty jer mi je totalno nerealisticna igrica.
    Ne znam tko u svijetu tako ratuje, niti jedna Ukrajina, a kamoli neka manja zemlja.
    Ali da svaki put kada me ubiju, ja ozivim i krenem ispocetka, to mi je totalno bezveze.

Poanta svega je da je to igrica, shvacas to?
  • rokikaciga
    5.5k
    Meni je jedina zamjerka kaj nemrem sagraditi novi Maksimir a imam 300 milja na računu :D
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.