• Maximo
    805

Da, pa upravo to govorim, predsjednik je ipak glavni u ovom uređenju, što je i ok...
  • crophantom
    1.7k
    Nogomet se brzo mijenja, svijet se brzo mijenja, a te promjene ce svakom godinom biti sve brže.
    Svi bi mi sad htjeli da je Zvone doživotni predsjednik (ako ce dobro raditi u sto ne sumnjam), ali kaj kad to vise ne bude Zvone.
    10 godina na jednom poslu, s kolko god strasti ga radiš, mora doći i do zasićenja i do toga da se uljujas u neke procese i ideje.
    A i ovak ce Dinamov puk bit prisiljen iznjedriti neka nova jaka imena i sposobne ljude, sto je isto dobro.

Tak da po meni je to ograničenje ok.
  • Ludovic IX
    9.6k
    sve to stoji ali nikad ne smijemo imati kult ličnosti u dinamu pa makar to bio boban. on ako napravi sve dobro i stroj radi ko podmazan, njegov nasljednik će imat samo malo lakši posao da ne mora ispočetka kao on ali imat će priliku da novim idejama to digne još više uz nadam se bobana kao desnu ruku
  • Maximo
    805

Pa da naravno, ako se dovoljno kompetentan čovjek pojavi dotad...
  • masacusec
    6k
    Pa to i je osnovna premisa demokratskog sustava, onemogućiti vječitu vladavinu jedne osobe/struje. Ništa nije vječno, ništa nije apsolutno!
  • Sajla
    12.6k
    Predsjednik može biti 2x5 godina, sportski direktor/član uprave može biti dok god radi dobar posao. Također, ne znam radi li se o 2 uzastopna mandata ili 2 ukupno? Može li isti čovjek odraditi 2 mandata, prekočiti jedan pa se kandidirati ponovo?
    Perez je 20 godina stariji od Bobana pa još vodi Real. Zvone će negdje u vrijeme izbora proslaviti 57. rođendan. Ako nastavi s dobrim radom, posluži ga zdravlje i bude to želio, ne vidim zašto ne bi imao odgovornu funkciju u klubu dokle god treba.
  • Maximo
    805

Pa da, apsolutno, micat dobre ljude jer eto treba promjena, nema nikakvog smisla...
  • jedan u nizu
    14.9k
    Deset godina dobro slozenog kluba, koji ce biti cudo nevideno u odnosu na razdoble do sad, je i vise nego dovoljno da se isprofilira neki broj osoba koje bi mogle zamijeniti Bobana na njegovoj funkciji.

Prvo, moramo reci, da niti ne znamo da li ce Zvone biti tu 10 godina ili manje. Svi pretpostavljamo da hoce, i svi zelimo da hoce, ali ipak moramo postaviti nekakvu teoriju da mozda niti nece.

Sa pretpostavkom da hoce, siguran sam da ce neki ljudi koji ce biti uz njega 10 godina, moci pruzeti njegovu funkciju, da ce uciti od njega i da ce biti doraslu poslu koji ih ceka.

Ne brinem se za buducnost.
    Dinamo nije Boban, Boban nije dinamo. Dinamo je bio prije Bobana, i biti ce nakon Bobana. Dinamo nije niti Zajec, Kuze, Ciro, Perska, Wolfl, Zambata, Cico, Mlinaric. Dinamo su svi oni zajedno. Dinamo nikad nije bio pojedinac, niti su pojedinci bili dinamo!
    DINAMO - TO SMO MI!
  • Maximo
    805
    Malo sam gledo usporedbu sa ostalim europskim top klubovima u rangu dinama :D

Pa vidim da niko od njih nema limit na konačno trajanje mandata...kažem to na kraju nakon 5-10 godina niko nemože znat kak će točno izgledat, ali čisto usporedbe radi ako pričamo o uspješnim klubovima

Barcelona (Socios model)

Vlasnici kluba su članovi („socios“) – oko 140.000 registriranih članova.

Predsjednik i uprava se biraju izravno od članova svake 6 godine (od 2021. produženo s 4 → 6).

Nema ograničenja broja mandata – isti predsjednik može biti biran više puta (npr. Josep Lluís Núñez bio je predsjednik od 1978. do 2000. – 22 godine!).

Kandidat mora prikupiti potpise podrške od određenog broja članova (oko 2.000–2.500) da bi se uopće kandidirao.

Jedan član = jedan glas, izbori su tajni i demokratski.
    Real Madrid

Vrlo slično Barceloni (također „socios“ model).

Mandat traje 4 godine, od 2021. produženo na 6 godina.

Nema ograničenja mandata → Florentino Pérez je predsjednik većinu vremena od 2000. godine.

Kandidat mora imati minimalno 20 godina članstva i određeni osobni financijski kapital (da može jamčiti za klupski budžet).

Bayern München

Također članstvo, ali uz drugačiju strukturu:

Oko 300.000 članova.

Skupština bira predsjednika kluba, ali stvarnu operativnu moć ima Upravni odbor AG-a (dioničkog društva) u kojem Bayern e.V. drži 75% vlasništva.

Nema striktnih mandatskih limita, ali predsjednici se uglavnom rotiraju nakon 6–10 godina.

Porto, Benfica, Sporting (Portugal)

Također članovi odlučuju na izborima.

Mandati su obično 3–4 godine.

Benfica je imala primjer gdje je Luís Filipe Vieira bio predsjednik punih 18 godina, jer nije bilo limita.
  • Bosskovitz
    18.7k
    Vrlo apstraktno - Statut je živo tijelo koje odražava okolnosti u kojima postoji. Te okolnosti se mijenjaju, a s njima se mijenja i Statut. Neke stvari su nepromjenjive, ali gotovo sam siguran da za 20-ak godina nećemo imati strukturu tijela u klubu identičnu onoj koja je definirana sadašnjim Statutom - ne zato što je ona loša, jer definitivno nije, nego zato što ćemo iz prakse uvidjeti prostore za napredak i prilike za to da klub funkcionira još kvalitetnije i uspješnije, a mijenjat će se i društvene, sportske, ekonomske i druge okolnosti unutar kojih će klub funkcionirati.

Zamislite samo gdje smo bili prije dvadeset godina, a gdje prije četrdeset.
  • Imamo Dinamo
    4.2k
    Vrlo slično Barceloni (također „socios“ model).Maximo
    Onako, i nije bas. Barcelonin socio moze postati svaki navijac kluba, dok Real ima strasno visoke kriterije po tom pitanju, pa ima otprilike 50000 ljudi koji su na wait listu da postanu sociosi jer je, i kada se ispune visoki kriteriji, broj mjesta ogranicen.
    Barcelona je puno demokraticniji klub i blize onom cemu dinamo treba teziti.
  • The Undertaker
    8.6k
    Ja ću samo čestitati ekipi sa portala direktno uključenim u zbivanja (znamo tko su) te, posebno, Dubravku Skenderu, ako čita. Otpao je putem iz neznam kojih razloga ali nije (barem kod mene) zaboravljen.
  • miro
    7.3k
    Ja se iskreno nadam da će biti na listi na ovim izborima
  • deda
    40.1k
    Dubravko će biti uvijek jedan od nas.
  • The Undertaker
    8.6k
    Znam da hoće, barem što se njega tiče. Red zaslužnih će sada biti vjerovatno do Karlovca pa da se, barem danas, ne zaboravi.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.