• Neki tip
    19.4k
    Franjo ili Josip? Iz ugla navijaca Dinama.Infinity

    Glaser ili Kuže? :grin: Glaser je veći, Kuže draži. :joke:

    Različite povijesne epohe, nemoguć odabir.. Ili moguć, ali emotivno, ne racionalno.
  • agramZ
    2.3k
    josip

    ladic ili koch
  • Neki tip
    19.4k
    josipagramZ

    Logično. Bolje zgasit cijeli klub nasilu, nego promijenit ime.
  • Navijač Dinama
    7.4k
    kolega i sr.Bosne nismo se tako dogovorili, i mi se bosanci trebamo međusobno podržavat :lol:
  • agramZ
    2.3k
    samo ako smatras gradjanski i dinamo potpuno istim klubom.
  • Neki tip
    19.4k
    samo ako smatras gradjanski i dinamo potpuno istim klubom.agramZ

    Dio su istog simboličko-identitetskog kontinuiteta. Formalno-pravni je puno, puno manje bitan, jer u tom smislu ni Dinamo danas nije isti klub u odnosu na onaj otprije 20 godina.

    A simbolika i identitet u navijanju za klub su sve. Da nisu, klub bi komotno mogao postati Red Bull.

    Dakle, jedan je iz te gore navedene dvojbe ljudima koji su simbolički i identitetski bili vezani za klub (ma koji u formalnom smislu, ali "naš" u identitetskom) isti potpuno ugasio, a drugi je promijenio ime.

    Meni je dosta jednostavan izbor odlučiti što je gore, ali kao što sam odmah napisao - to je više pitanje emocije, nego racija pa je tvoj odgovor posve legitiman, naravno.
  • agramZ
    2.3k
    franjo nazalost nije samo promijenio ime. on je taj koji je pokrenuo sve lose i ovu sadasnju borbu za identitet. uveo je "direktno" politiku u klub sa svojom strankom i ljudima, mrzio je ime dinamo kao nitko i radio je sve i svasta da ga ne mora gledati. vratio je ciru, covjek koji je odgojio mamica i priblizio ga dinamu i jos dosta toga. jednostavno mi taj odnos koji je franjo imao prema dinamu za razliku od josipa ipak nesto drugacije i gore, cak i ne znam da li je josip imao ikakav direktan "odnos" sa/prema dinamu?
  • Dino
    2.2k
    Meni se cini da jbt nije imal nikakav odnos prema Dinamu, nit je mu je pridodavao ikakve vaznosti, a Franjo je barem smatral Dinamo, odnosno croatiju najvaznijim sportskim cimbenikom u Hrvatskoj
  • Neki tip
    19.4k
    Velim, legitimno.

    No ako već "argumentiramo".. To da je Tuđman "uveo" politiku u klub je uvreda argumentima, da prostiš. Kako misliš da je Dinamo "osnovan"? Ili, kako misliš da su se birali predsjednici kluba? Na natječaju, nakon provedenih izbora za skupštinu?

    Razlika je samo ta što Josip nije bio "navijač" Dinama pa je njegov učinak manje izravno vidljiv i prepoznatljiv, a Franjo je imao svoje fiks ideje što bi naš klub trebao biti. Loše ideje, stoput prežvakane koje mi ne pada napamet braniti.

    Ono što mi ima smisla "braniti" je teza da ovo nema veze s racionalnom procjenom, iz "perspektive navijača Dinama", jer i to ovisi o doživljaju identiteta Dinama, kako si i sam neizravno ocijenio.

    Osim toga, posve sam siguran da bih za 9/10 forumaša u 9/10 slučajeva "pogodio" tko bi koga izabrao od ove dvojice "iz perspektive navijača Dinama". Zašto? Zato što je odgovor na ovo pitanje uvjetovan emocijom, identitetom i svjetonazorom, simboličkom "popudbinom", a ne trezvenom procjenom "stvarnog učinka". Svi smo odavno ovdje otkrili tu svoju popudbinu pa time i indicirali odgovor ovo pitanje.

    Nije to nikakva iznimka, naravno, ogroman dio izbora u svim postavljenim dvojbama je na istom temelju. :)
  • agramZ
    2.3k
    bas nas je usrecio s time sto ga je smatrao najvaznijim sportskim cimbenikom hrvatske. politicari i politika opcenito nema sta smatrati a pogotovo preuzimati tj. mjesati se u bilo koji sportski klub.
  • deda
    28.1k
    Ajde da ja vama postavim jedno pitanje,

    Zvezda ili Partizan?

    Da vidim koliko vas ima muda odgovoriti.
  • Neki tip
    19.4k
    Partizan.
  • Neki tip
    19.4k
    P.S. ovo je takva igra, bar ju ja takvom doživljavam, da nema "nijedno". Pa poanta teske i dobre dvojbe i jest da su ti ili "oba draga" ili "nijedno" pa zato je i jest dobra dvojba.
  • deda
    28.1k
    Ali stvarno me jebeno zanima od 100 Dinamovaca kakav bi bio omjer? Vjerujem 98-2
bold
italic
underline
strike
code
quote
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.