• Majki2111
    2.6k
    Imamo kup pa opet nema često iznenađenja...
  • SAS1987
    13.3k
    Već dugo razmišljam čemu ligaški sistem natjecanja. Da se mene pita odbacio bi ovo kako HNL ima. Ubacio nekakva doigravanja. Ili više kupova. 1 ligaško natjedanje je preveč predvidljivo s malo konačnog iznenađenja i efekta nasumičnosti.Majki-Papi2111

    O tome sam i ja razmišljao. Umjetno napraviti neizvjestnost natjecanja, koji će privlačiti ljudi. Ne kažem da je to dobro ali bi svakako bilo zanimljivo za pratiti. Npr da prve 4 ekipe igraju neki playoff za prvaka i slično za obstanak (2 poslednja klubova 1. Lige i dva prva kluba 2.lige). Ili umjesto playoffa "mini ligu".

    Neka brezveze simulacija za trenutacno stanje:
    Playoff za prvaka:
    Dinamo - Osijek
    Hajduk - Rijeka
    Finale
    Utakmica za 3.mjesto

    Playoff za promociju:
    Istra - Orijent
    Varaždin - Šibenik

    Bilo bi zanimljivo vidjeti kakav bi bio interes navijaca / gledatelja. Meni osobno bi to bilo jako zanimljivo. Vjerujem da i ostalim.

    Sigurno bi prvenstvo bilo neizvjestnije, jer bi u trenutacnom razmjeru snaga dinamo bio prvak u npr 7/10 umjesto 10/10 i dalo bi nadu ostalim. Ali to bi i značilo da prvenstvo ne osvaja uvjek najbolja momcad.

    Svakako bi bio plus da bi svaka utakmica bila jako važna a liga neizvjestna do kraja.
    Ako se želi povečati prihodi od ulaznica, tv prava i sponzora treba neizvjestnost. Jos jednom, ne kažem da je takav model dobar za Dinamo i da bi bio neki jako pozitivan boost za hnl. Samo malo pišem teoretske mogucnosti.
  • Infinity
    15.2k
    Imamo kup pa opet nema često iznenađenja...Majki-Papi2111

    Sta bi ti onda? Napravio jos jedan kup? Mislis da ce biti iznenadjenja ako imamo dva kupa? De se malo ozbiljnije zamisli, mozda ti dodje u glavu.

    Za neizvjesnost nam ne treba jos jedan kup, nego sitne promjene u postojecem, mada mogu reci da vec sad ide na bolje. Jedna utakmica finala kako Bog zapovjeda. U svim fazama jedna utakmica tako da je moguce doci do iznenadjenja, pogotovo jer ce losije plasirani biti domacin. Jedna, samo jedna mala stvar moze sve okrenuti na glavu i donijeti nam veci broj iznenadjenja. Ta jedna sitnica se naziva zdrijeb. Tko ista konta shvatit ce o cemu govorim.

    Inace, mislim da bi bilo dobro da nema pretkola, tj. da u startu imamo 64 kluba, a ne 48. I tad bi stavio nedirigirani zdrijeb, svatko moze na svakog uz to da je domacin onaj iz nizeg ranga ili odredjeno zdrijebanjem ako su iz istog.
  • Majki2111
    2.6k
    Da tako je. Slažem se.
    I s tobom se slažem. Ždrijeb je isto bitna stvar.
  • immerwieder
    1.2k
    točno to, ždrijeb i domaćin nižeg ranga, to bi bila izvrsna promjena, ono kaj vele u kupu je sve moguće, kod nas još nije, u njemačkoj je to kad je razlika dva ranga, kod nas ima smisla već i kod jednog ranga razlike
  • xavier
    11.1k
    ždrijeb i domaćin nižeg rangaimmerwieder

    I to je sve što možeš tražiti od kupa.

    Što se tiče prvenstva, tu se nema što mijenjati. Sustav u prvenstvu mora biti što je moguće "čišći". Znači dvokružno ili četverokružno da protiv svakog kluba igraš po jednom ili dvaput doma i vani. I bez ikakvih playoffa, playouta te djeljenja ili brisanja osvojenih bodova.
  • Infinity
    15.2k
    Kod nas u kupu sve do cetvrtfinala prednost domaceg terena ima losije rangirana ekipa. Razlika je samo u tome sto se kod nas kup ne veze uz ligu i to mi je skroz OK. Klubovi imaju svoj koeficijent i na osnovu njega su rangirani. Tako jedan Vinogradar napravi par iznenadjenja pa sad godinama zbog dobre pozicije na toj tablici moze daleko. Usudim se reci da su daleko najbolji nizeligads u kupu. Zbog tih slucajeva mislim da je plus sto su liga i kup odvojeni.

    Zdrijeb je ono sto najvise muci, tj. problem je sto ga nema pa Dinamo kao prvoplasirani dobije 32. na toj ljestvici i igra s njima u gostima. To je uvijek neka ekipa za 0-8. Ajde, nek budu cak i odredjeni nositelji i nenositelji, al smijesno je to 1-32, 2-31, 3-30 itd. Daj nek 32. na tablici izvuce sesnaestog, ugoste ga i mozda dobiju, mada sam misljenja da to treba bit potpuno bez nositelja, cak da se svi ukljuce u trenutku kada je unutra 64 pa tko na koga. Tad bi netko uz malo srece mogao do polufinala.
  • Stihl
    3k
    U svakom slučaju puno bolja opcija bi bila ta bez nositelja. Slažem se s tobom.
  • Mr Blue
    3.3k
    Slažem se, u kupu bi osigurao ždrijeb bez nositelja, da može svatko svakoga izvući i sve na jednu tekmu uključujući i finale na neutralnom stadionu. Format lige ne bih mijenjao. Bilo je u prošlosti svakakvog eksperimentiranja.. Uostalom, što nije poanta da najbolji klub osvoji, a ne da se netko skrumpira do titule? Za druge sportove još i mogu shvatit, ali nogomet mi je baš takav sport gdje liga mora biti liga. Amerikanci imaju playoff sistem i to je maksimalno nepošteno jer mnoge ekipe igraju s pola gasa sve do doigravanja, a netko tko se cijele godine maksimalno trudi na kraju izvisi.
  • Markelo
    2.5k
    Pa iz kupa su ispali Dinamo u četvrtfinalu i hajduk još prije, u osmini finala, a riječ je o prvom i drugom na tablici. Nije baš da nije bilo iznenađenja kod nas
  • Infinity
    15.2k
    Nas ligaski sistem u ovom trenutku je za mene najbolji od osamostaljenja. Deset klubova, cetverokruzno i zdravo. Veci broj klubova nam ne treba, a s ovih deset je tesko eksperimentirati, a i ne treba. Kome je stalo do svih tih play offova moze se prebaciti na Belgiju i uzivati. Oni imaju najvise tih 'komplikacija'.

    Inace, za kup se moze napraviti dobar sistem s grupama gdje bi cetiri kluba bila u cetiri grupe. Dalje bi isao osvajac grupe, tj. u polufinale. Cetvrti bi ispao i dogodine bi igrao kvalifikacije. Znaci da bi prva tri opstala i na taj nacin bi si obezbjedili nositeljske brojeve za zdrijeb grupa dogodine. U grupi bi svi igrali po jednu medjusobnu utakmicu u sistemu da novajlija, tj. kvalifikant bude domacin u svim utakmicama. Nositelj grupe, tj. proslosezonski polufinalist bi igrao sve utakmice u gostima. Drugi nositelj bi ugostio treceg, tj. treci sesir bi igrao dvije utakmice u gostima i doma s prvim sesirom.

    Istina da na taj nacin otezas prvoplasiranom, al trazis zanimljivosti, napetost, kiks, iznenadjenje. Neki manji klub bi mogao doci medju 16 kroz kvalifikacije i na taj nacin kao nositelj broj cetiri ugostiti tri kluba, mozda imati tri spektakla.

    Ako bi se prema trenutnoj tablici ustanovilo takvo takmicenje, to bi izgledalo ovako:
    1. Nositelj: Dinamo, Rijeka, Hajduk, Slaven
    2. Nositelj: Split, Osijek, Lokomotiva, Inter
    3. Nositelj: Istra, Vinogradar, Zadar, Sibenik
    4. Nositelj: kvalifikacije

    Tu su raspali Split i Zadar koji bi lako izletjeli uz jedno, dva domacinstva.

    Grupe se odigraju u jesen kako bi ovi sto ispadnu vec na proljece mogli igrati zupanijske kupove, tj. kvalifikacije za narednu sezonu kupa.

    Sistem nije naklonjen najjacim ekipama, al nudi uzbudjenje.
  • immerwieder
    1.2k
    ja sam apsolutno za otvoreni ždrijeb i domaćinstvo nižeg ranga,
    ovo kaj veli infinity je ok, ali trebalo bi nekoliko seminara i koja probna godina u mlađim uzrastima da IQ naših trenera i funkcionera evoluira i pohvata o čemu se radi
  • Majki2111
    2.6k
    Danas Bayern-Leipzig. Bayern po meni veliki favorit.
  • Eduardo
    17.2k
    Rebić ga utrpao Interu. Milan vodi 1:0.
bold
italic
underline
strike
code
quote
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.