• Bosskovitz
    7.3k
    Moram priznati da su odbori vrhunski potez i dokaz dinamovštine, snage i neiskorištenog potencijala koji je čamio desetljećima. Svi njihovi članovi, od onih koji su većini nepoznati do najpoznatijih poput Kamenskog, tamo su iz čiste ljubavi prema klubu: ne primaju nikakvu naknadu za to, ne dobivaju karte i lože, nema domjenka, jedino što dobiju su klupski blokići s bilješkama sa sastanka. Bez ikakvog osobnog interesa ili egotripa ulažu svoje slobodno vrijeme u to da Dinamo bude što bolji klub, a to je nešto što je još prije nekoliko mjeseci bilo potpuno nezamislivo.
  • rioda
    2.1k
    Koliko smo u 2023. imali prihoda od sponzora? Ako je javno dostupan podatak... Pitam jer planirano povećanje za 70-100 posto zvuči vrlo dobro :up:
  • emilperska
    3k

    U GFIu za udruge postoji nekoliko kategorija, a ovo su podaci za 2023 u mil EUR:

    1. Prihodi prodaje roba i usluga: 9,035
    2. Članarine: 0,629 (skok od skoro 250% u odnosu na 2022.)
    3. Prihodi od imovine (ovo fkt nemam pojma kaj je, makar se bavim tim): 0,119
    4. Prihodi od donacija (ovo su po meni sponzorstva, grad i UEFA budući da je ova katerogrija radi LP u 2022. bila osjetno veća): 8,172
    5. Ostali prihodi (ovo su očito transferi): 48,243

    Ali ono što je sigurno je to da nikad u povijesti nismo imali 9 mil EUR-a od prodaje dresova i ulaznica. Rekordna godina prije ove je bila 2022. s 8,22 mil, prije tog smo imali 5,8 mil 2019. rekordno.
  • veselko tenžera
    1.2k
    djeluje mi totalno nerealno 9 milijuna € prihoda od prodaje roba i usluga. Što tu može ući osim ulaznica i stvari iz fan shopa? Da nisu prodavali konzalting usluge saudijskim klubovima :smile:
  • emilperska
    3k

    Dresovi, ulaznice sigurno. A i iz ovog mappinga izvještaja za udruge nejasno je gdje idu TV prava i sponzorstva.

    Hajduk je d.d. pa njegovo izvještavanje je prisilno transparentnije. Mi kao udruga odradimo taj zakonski minimum i izvještavamo sukladno Zakonu o udrugama itd.

    Onaj izvještaj koji ide za licenciranje u HNS i UEFA-u (radio sam davno za druge klubove licenciranje pa znam) je u formatu u kojem se jasno vidi što se na šta odnosi, ali Dinamo nije obvezan taj izvještaj objavljivati.

    Total brojki je u oba izvještaja isti, ali raspored je drukčiji. Ako me razumiješ. Ovo za udruge je rađeno za DVD-ove i gimnastičke klubove, a ne Dinamo koji ima masu navijača koji bi sami htjeli do tih informacija..
  • Mali dioničar
    14k
    Ali ono što je sigurno je to da nikad u povijesti nismo imali 9 mil EUR-a od prodaje dresova i ulaznica.emilperska

    Što tu može ući osim ulaznica i stvari iz fan shopa?veselko tenžera



    Sponzori.
  • emilperska
    3k

    Nisam z fkt gdje u ovom mappingu idu sponzori. U tu prvu kategoriju ili kategoriju donacija. UEFA sigurno ide u donacije jer je gro više bilo u 2022. i 2021 nego u 2023. što je i logično s obzirom da smo igrali New age intertoto kup ove godine..
  • Mali dioničar
    14k
    Nisam z fkt gdje u ovom mappingu idu sponzori. U tu prvu kategoriju ili kategoriju donacija.emilperska

    Donacija je bez protučinidbe.

    Sponzorstvo je usluga.

    Sponzor plati natpis na dresu, a klub izvrši uslugu reklamiranja sponzora.
  • Dudu9
    422
    Znaci imamo 10 mil eura na koje možemo računati, ostatak proračuna je igranje u europskim skupinama, da bi pokrili 60mil eura proračuna, fali nam 50 mil po tome ni igranje u LP nije dosta nego bi opet morali prodavati igrače
  • emilperska
    3k

    Velim znam to sve, ali HNSov izvještaj za licenciranje sponzorstva ima odvojeno. Odvajaš UEFA-u, TV prava, sponzorstva, transfere, donacije, ulaznice, proizvođača dresova itd.
    Ovdje imaš 5 općenitih kategorija gdje trebaš potrpat sve. Ja osobno mislim da su sponzorstva stavili u ovu prvu kategoriju, ali nisam siguran.. UEFA sigurno ide u donaciju, a to po meni nije nikakva donacija..
  • Mali dioničar
    14k
    Izvješće je dobro, ali ima nekoliko točki za razmišljanje.

    Plaće su 66% prihoda što je dobar omjer, ali su prihodi ogromni pa masa plaća izgleda jako velika.

    Ako se 2024. ne uđe u Ligu prvaka ili ne proda Baturinu za masnu cifru tipa 30 milja EUR, ova masa plaća će biti problem.

    66% je dobar njemački standard, u Engleskoj klubovi koji su u problemima tipa Everton imaju rashod za plaće u iznosu 91% prihoda. Naravno da je to neodrživo.

    A rečeno je i da Dinamu ne ide cijeli iznos transfera Baturine.

    Po ovom izvješću rekao bih da je Dinamu ulazak u Ligu prvaka jedini način za bezbrižnu godinu, a plasmanom u Euroligu bi stanje bilo podnošljivo, ali daleko od bajnog.

    Ili da se opet izvuče neki transfer iz talona tipa Olmo za izlaznu klauzulu od 60 milijuna pa da Dinamo dobije svoj postotak.
  • Mali dioničar
    14k
    Znaci imamo 10 mil eura na koje možemo računati, ostatak proračuna je igranje u europskim skupinama, da bi pokrili 60mil eura proračuna, fali nam 50 mil po tome ni igranje u LP nije dosta nego bi opet morali prodavati igračeDudu9

    Tako je. A još uzmi u obzir i plaću Modrića iduće sezone.

    Ako njegov dolazak garantira ulazak u LP, onda super i isplativo.

    Ako se ne udje, sumnjam da će se prodati dovoljno dresova za balans cash flowa.
  • hardek
    1.4k
    Koliko su bile plaće za 2023?
  • Mali dioničar
    14k
    Koliko su bile plaće za 2023?hardek

    Slično, oko 40 milja na 60 milja prihoda. Za 22 pretpostavljam pitaš.
  • emilperska
    3k
    Dio plaća je varijabilan, on će se korigirati ovisno o sportskim uspjesima. Dio transfera dogovorenih od 2021. do 2023. uključuje razne bonuse koji se mogu ili ne moraju naplatit. Rekao bi da će se krenut u masno rezanje provizija koje su prije bile abnormalne, neće bit uhljebljivanja, izvlačenja novaca preko trećih tvrtkih, preplaćivanja nabava itd, plaćanja Bočkaja i Denija Jurića 5 mil EUR itd.

    Mislim da nam slijedi perspektivno razdoblje igrali ili ne igrali LP. Kako je napisao dioničar, igranje LP donosi opet situaciju "prst u uho", a ovi ostali scenariji će zahtjevat ili Baturininu prodaju ili prodaju tipa Bulata i još nekog da se namakne nekih 8-9 mil. EUR.

    Makar tu je od velikog značaja likvidnost. Klub može u jednom kratkom segmentu od godine dana biti neprofitabilan, ali izrazito funkcionalan ako je likvidan. A mi bi trebali biti likvidni jer sve ove stvari iz 2023. će dolazit u ratama do 2025. Ali naravno, to će onda u jednom trenutku 2024. zahtijevat neku hitnu prodaju ako se dovedem do tog, u šta sumnjam..
bold
italic
underline
strike
code
quote
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.